хочу сюди!
 

Татьяна

56 років, телець, познайомиться з хлопцем у віці 55-58 років

Головоломка... від податкової.

Шановні друзі!
Нещодавно трапилась на очі головоломка з реального життя. Розв'язок не дається. Прошу, хто має охоту розім'яти інтелект,  висловити свою думку. А може хтось і стикався з такою задачею і знає відповідь. 
Будемо дуже вдячні за допомогу, тим більше, що від результату вирішення головоломки поповниться реальними грішми, чи, навпаки,.схудне сімейний бюджет моєї родички. 
Отже суть загадки:
Згідно нового податкового кодексу підприємець, що обрав спрощену систему оподаткування 1 або 2 групи має змогу не сплачувати податок протягом місяця (один раз на рік), коли йде у відпустку, а також не сплачувати податок, якщо мав тимчасову втрату працездатності на 30 або більше днів. Звільнення від сплати податку відбувається на підставі заяви підприємця, написаної в довільній формі.
Все логічно і розумно - людина не має платити податок за той період, коли не працювала.
І от у моєї родички, пані M, стався випадок тимчасової втрати працездатності (травма ноги - є лікарняні листки) якраз на 30 днів. І якраз тоді, коли збиралася у відпустку.
Одужавши, пані M допрацювала до кінця місяця і пішла у відпустку, подавши в податкову інспекцію дві заяви, текст яких наводиться нижче:

     Начальнику ДПІ 
     у Подільському районі м. Києва ДПС
     Кравченку Юрію Миколайовичу 
       СПД Mmmmm  Nnnnnn 
    код zzzzzzzzzz
    тел. ******,  моб.: *********

         Заява.
Прошу звільнити мене від сплати єдиного податку за листопад  2012 року в зв’язку з черговою відпусткою за 2012 р.
Дата, підпис

        Заява.
Прошу звільнити мене від сплати єдиного податку за вересень  2012 року в зв’язку з тимчасовою непрацездатністю з 4 вересня 2012 р. по 4 жовтня 2012р.
Додатки:
листок  непрацездатності – 2 шт.
Дата, підпис

В установлений термін з податкової прийшов лист-відповідь наступного змісту:
Шановна Mmmmm  Nnnnnn!
Державна податкова інспекція у Подільському районі м Києва ДПС розглянула Ваші заяви від 26.10.2012 року № 16122/С та № 16121/С та повідомляє.
Відповідно до п.295.5 ст. 295 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ (із змінами і доповненнями) (далі - Кодекс) платники єдиного податку першої і другої груп, які не використовують працю найманих осіб, звільняються від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки, а також за період хвороби, підтвердженої копією листка (листків) непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше календарних днів.
Згідно з п. 295.1 ст. 295 Кодексу платники єдиного податку першої і другої груп сплачують єдиний податок шляхом здійснення авансового внеску не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця. Такі платники єдиного податку можуть здійснити сплату єдиного податку авансовим внеском за весь податковий (звітний) період (квартал, рік), але не більш як до кінця поточного звітного року.
Враховуючи те, що Вами 26.10.2012 року подано заяву за № 16122/С на
звільнення від сплати єдиного податку з 04 вересня по 04 жовтня 2012 року у
зв'язку з тимчасовою втратою непрацездатності та заяву № 16121/С на
звільнення від; сплати єдиного податку за листопад у зв'язку з черговою
відпусткою, ДПІ у Подільському р-ні м. Києва ДПС заяву за № 16122/С
залишає без розгляду.
Заступник начальника  С.І. Яременко

Для цікавих копія оригіналу відповіді :)


Приблизно 95% відповіді - константація фактів. Але дуже інтригуючою і загадковою є остання фраза, заради якої лист і був написаний:
"...заяву за № 16122/С залишає без розгляду."
Що це означає? Якщо відмова звільнити від сплати податку на час хвороби, то на якій підставі? Адже в середині листа цитується норма закону, яка зобов'язує не брати податок за час тимчасової непрацездатності.
А може податковій несила розглянути дві заяви одразу, то коли чекати розгляду другої з них?
Тож, друзі, прошу ваші версії розгадки цієї шаради.

P.S. Пані М, так хотілося знайти розгадку, що знайшла час з'їздити до податкової.  Невдача. Автора листа не виявилось на робочому місці, а решта (зокрема податковий інспектор, працівники відділу консультації) теж не змогли розшифрувати цього коду :(
Все, на що вони спромоглися, - дати телефон консультаційної служби міської (тобто вищої за службовою ієрархією) податкової інспекції. Здавалося б, що це є їх прямий обов'язок - розбиратися в тонкощах податкового кодексу, а тим більше в листах власної організації. Проте (як говорив колись Джангіров), співробітники податкової вирішили, що розгадувати ці загадки зручніше саме підприємцю - треба ж йому розважитись після того, як він попрацював і заробив гроші - на хліб собі та на податок державі :(
12

Коментарі

15.12.12, 01:28

Не знаю чи це розгадка, але з досвіду спілкування з бюрократами я б не подавала одночасно дві заяви.
Плюс можливо справа в тому що заява була подана 26 числа, а треба було до 20-го, це пояснило б третій абзац

    25.12.12, 01:50

    1.Ці запитання у письмовій формі в двох екземплярах (один для себе) необхідно подати в податкову районну щоб зареєстрували і на другому екземплярі поставили відмітку про реєстрацію. Тепер ви їх будете довбати листами.Нехай дають відповідь ( а вони зобов'язані дати відповідь) і відповідно до суті її звернутися у вищу інстанцію зі скаргою на дії податкового інспектора.Можна і в прокуратуру.Не давайте їм спокійно жити, з часом відчепляться від вас. І не бійтеся нічого!
    2.У випадку відмови задовольнити дві заяви звертайтеся з позовом до суду.
    На мій погляд не аргументована відмова, або юридично не грамотна відповідь бо одне суперечить іншому.А коли подавати довідки про відпустку і хворобу, до них чи після?

      35.12.12, 01:56Відповідь на 1 від tanjuwa

      Дякую
      Про дві заяви одночасно слушна думка. Гадаю, родичціварто написати повторно про тимчасову непрацездатність
      Щодо числа, то за вересень, коли трапилась травма, податок був сплачений наперед, ще в червні. Людина ж не знає наперед, що з нею може трапитись. Але через травму у вересні не вдалося працювати - яка різниця коли подавати заяву, в кодексі ж нема обмежень на термін подання заяв?

        45.12.12, 02:04Відповідь на 2 від заблокований


        Про відпустку заява подавалась ДО, і, як усно пояснила інспектор, прохання заяви задоволене. А щодо непрацездатності - ДО подати неможливо - людина ж не знає коли захворіє чи травмується

          55.12.12, 02:20Відповідь на 4 від Srg-in-ua

          Друге - це однозначно, що так! Ніхто не знає коли захворіє. Якщо сплачуються наперед, то логічно, що подана заява про хворобу повинна звільнити від сплати в наступному місяці.
          В листі повинні дати з цього приводу роз'яснення яким чином провести розрахунок і яким чином підприємець звільняється від оподаткування щоб не виникало такого непорозуміння. Я думаю, що ситуація вирішиться на місці.
          А про недоцільність подачі одночасно двох заяв в даному випадку є якісь обмеження ? Нема ніяких. По одній прийняли позитивне рішення по іншій відмовили але повинно це все бути аргументовано з роз'ясненням наступних дій підприємця.

            Гість: Ирина чуднАЯ

            65.12.12, 02:27

            , а о том, что там работают уроды без чести и совести испытано на своей шкуре...

              75.12.12, 02:38Відповідь на 5 від заблокований

              І я так думаю, що сплачений наперед податок за період, коли підприємець втратила працездатність, мали би перенести в рахунок наступних платежів. Якщо за листопад не треба платити в зв'язку з відпусткою, значить в рахунок платежу за грудень. А тут така загадкова відповідь "...залишає без розляду" - знемовби і не відмова, і в той же час ніяких пояснень
              Чи це натяк писати ще одну заяву з формулюванням "прошу зарахувати наперед сплачені кошти за період тимчасової непрацездатності в рахунок податкового платежу за такий-то місяць"?

                85.12.12, 07:52

                юристы, ау-у!!!!!!! где вы???????

                  95.12.12, 09:04Відповідь на 7 від Srg-in-ua

                  Чи це натяк писати ще одну заяву з формулюванням "прошу зарахувати наперед сплачені кошти за період тимчасової непрацездатності в рахунок податкового платежу за такий-то місяць"?Може й так, до речі

                    105.12.12, 09:22

                    Згідно з Законом, ви до 20 числа мали сплатити авансовий платіж, фактично ви порушили Закон, якщо його не сплатили.Заява була написана 26 числа, і ви фактично просите звільнити від єдиного податку за період, який минув.В обліку податкової, авансовий платіж ван нараховують на початку місяця, та дають термін сплати до 20 числа, виходить він нарахований та несплачений в строк, формально податкова права.Тепер вони повинні скласти акт перевірки, та виписати вам штраф, який ви можете оскаржити в судовому порядку, довівши в суді, що раніше не могли подати заяву, в зв'язку з втратою працездатності, хоча суддя вам задасть логічне запитання, чому ви не відправили заяву поштою, або в інший дозволений законодавством спосіб, про те шанси виграти теж є.

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      попередня
                      наступна