хочу сюди!
 

Марта

48 років, козоріг, познайомиться з хлопцем у віці 50-60 років

Долар по 35 копійок, або чому ми такі бідні.

  • 05.01.16, 19:59

 Чому хата коштувала в 90-х 2 тис. доларів а зараз 20 тис. доларів. Питання фундаментальне, якщо знаєш на нього відповідь, то у тебе вірний погляд на світ. Можливо долар знецінився у десять разів, або виросли прибутки українців у десять разів. Долар звісно знецінився нехай у два рази, але прибутки українців в п’ять раз не виросли. Зрозуміло, що не перший ні другий варіант не дають відповіді на це питання. Можливо справа в обмінному курсі, був припустим 1 до 2 став 1 до 20 – тобто в 10 раз. Це трішки ближче до теми. Але … Що подорожчало в 10 раз? Гривня чи долар? Звісно долар. Виходить, для того щоб  український будинок став коштувати, як американський 100 тис. долар нам потрібно щоб гривня знецінилася ще раз  в п’ять. І тоді ми відриємо Америку у себе на Україні!

            А що було б якби за ці 20 років подорожчала в 10 разів гривня,  а не долар. По логіці речей виходить що, якщо тоді хата коштувала 4 тис. гривень то зараз мала коштувати 40 тис. гривень а курс був би 1 грн. =  5 доларів то в доларах вона коштувала б 100 тис. так як і у Америці. Значить щоб ми стали жить як у Америці було 2 шляхи: перший -  обвалить гривню у  п’ятдесят разів, і другий – піднять в десять разів щоб за гривню давали 5 доларів. Які ж ми обрали шлях перший чи другий??? Навіщо тут знаки запитання. Ясно, що перший. Але всі наші уряди «боролися» із знеціненням гривні, і подорожчання житла вважалось здобутком, мовляв ми стали багатші. Тут слід згадати, що в дев’яності платіжним засобом була в основному гривня , а зараз широко використовується і валюта (купівля будинків, машин і т.д.) це так звана доларизація економіки. Вона і є основною причиною підвищення цін в доларах. Чи можна одночасно піднімать і знижувать курс? Звісно ні. Потрібно визначиться або те або інше. Є країни, наприклад: Сальвадор, Еквадор та інші, які в якості платіжного засобу використовують долар США. Можна йти і цим шляхом і мати результат як у цих країнах. Але чомусь Велика Британія не цурається свого фунта, не хоче навіть на євро переходить. Бо національна грошова одиниця це додатковий захист своєї економіки.      

Кажуть колись давно один чоловік помітив таку річ що чим більше професій в місті тим багатше місто. Сучасні економісти це пояснюють ступенем розділення праці. Доповню це пояснення: тому те що стосується колишнього міста, яке було на самофінансуванні, те ж можна в великій мірі і перенести на державу в цілому. І так припустимо є два міста в одному два чоловіка шиють штани а в другому один шиє штани а другий чоботи. В тому де представлено 2 професії люди вийшли на місцевий базар і купили один в одного  штани й чоботи. А в тому що одна професія для того щоб купить чоботи потрібно йти в інше місто, затрачать час і гроші на дорогу, або купувать у перекупщиків втридорога. Так само і в державі, якщо є своя продукція то вона дешевша а закордонна дорожча. Тому багаті країни мають майже все своє, "свій Мерседес, свій Бош своє пиво місцевих маленький пивзаводів" і т.д.

Хочу звернуть увагу на підтримку стабільності гривні за рахунок валюти. Це утопія. І їй вірять і цьому учать студентів. Стабільність гривні забезпечується українськими товарами.

            Зараз інфляція, щоб не допустити скорочення випуску товарів доведеться провести грошову емісію. Я зробив би це так:, визначив би кілька галузей пріоритетного розвитку: наприклад сільське господарство і промисловість що його обслуговує і вклав би ці інфляційні кошти туди. Дав би замовлення на їхню продукцію, наприклад трактори малого класу бо ж нам потрібна конкуренція і т.д.  І через рік ці гроші вже частково будуть підкріплені товаром. В цій галузі розпочнеться дефляція. Вливання ж гривні в економіку через валютний коридор в основному приводить до збільшення держборгу. Державі потрібно купувать акції українських підприємств, створювать нові підприємства і чи не найголовніше використовувать держзамовлення для підтримки виробників в тому числі і малих виробників – щоб була конкуренція.

            А далі? А далі слава. Слава Україні. Богу слава, що дав нам таку землю. Любімо її і любов ця повернеться до нашого серця. 

З Різдвяними святами всіх!!!!!!!

Микола Федорась 

с.Кустин

3

Останні статті

Коментарі

Гість: озеро

15.01.16, 21:24

неможливо підняти економіку при такий податковій системі. куди би Ви не вкладали інфляційні кошти. з 2016 року сільське господарство майже позбавили пільг по ПДВ

    25.01.16, 22:53

    я он за 9 тис баксів не можу продати двушку