хочу сюди!
 

Татьяна

51 рік, терези, познайомиться з хлопцем у віці 50-58 років

Чим податковий кодекс загрожує не-підприємцям?

  • 26.11.10, 08:58

Податковий кодекс – це ринковий колапс плюс безробіття

Це таки сталося: відверто демонструючи зневагу до підприємців, Верховна Рада прийняла новий Податковий кодекс (ПК). Відтепер те, чим півроку лякали дрібний бізнес, стає реальністю і вже невдовзі рикошетом вдарить по пересічних споживачах. Тим паче, що експерти одразу попередили про подорожчання вже найближчим часом ВСІХ товарів та послуг. То чого поганого слід чекати? За іномарки відповість акциз. Про розкіш «забули»? Насамперед так звана «Податкова конституція» розділила автомобілістів на два табори. Ті, хто їздить на своїх автомобілях не часто, задоволено потирають руки, а хто щодня добирається на службу чи їздить по роботі, чешуть потилиці. Річ у тім, що замість щорічного транспортного збору, який автомобілісти платили при проходженні техогляду, депутати підвищили ставки акцизного збору на паливо. Зокрема, акцизний збір на моторні бензини збільшується на 37,9%. Приблизно це становитиме зростання ціни на 50 коп. за літр. Пропоную трохи порахувати. Як базову, беремо витрати палива у 8 літрів. Річний пробіг/переплата за рік: 10 тис. км – 400 грн.; 15 тис. км – 600 грн.; 20 тис. км – 800 грн.; 25 тис. км – 1000 грн.; 30 тис. км – 1200 грн.; 40 тис. км – 1600 грн.; 50 тис. км – 2000 грн.

У червні ц.р. в інтерв’ю нашому виданню один із розробників проекту Податкового кодексу, проректор ТНЕУ Андрій Крисоватий зазначив, що їхня робоча група  запропонувала транспортний податок відкоригувати, керуючись принципом: хто більше їздить, той більше платить. Водночас, наголосив Андрій Ігорович, також пропонувалось, щоб власники дорогих іномарок паралельно сплачували податок на розкіш за своє авто. Цього не сталося. Тим часом підвищення акцизу одразу відіб’ється на тарифах таксистів, а невдовзі варто очікувати подорожчання продуктів харчування та промислових товарів, адже в їхню ціну закладено вартість доставки.

Сталися зміни і в системі оподаткування операцій з б/к автомобілями. Відтепер продавцю доведеться сплатити з суми угоди, підтвердженої експертною оцінкою, 0%, якщо це перша угода за рік, і 5%, якщо друга. Тобто доведеться розщедритися на довідку в МРЕО. Крім того, необхідно буде оплатити послуги нотаріуса. Раніше продавці змушені були платити 15% податку з вартості проданого автомобіля, що дуже рідко виконувалося. З’явився і новий податок – збір при першій реєстрації авто, яким тепер додатково регулюється вік автомобілів, що імпортуються. Для нових авто збір залишився на рівні колишнього транспортного збору, а от бажаючим імпортувати старі транспортні засоби є над чим поміркувати. Для них вводяться коефіцієнти: нові автомобілі – 1; авто до 8 років – 2; старші 8 років – 40. Тобто завозити в Україну старі автомобілі, як і раніше, невигідно.

Цигаркам і горілці дали шанс

Не обійшов увагою Податковий кодекс і “шкідливі звички”. Знову підвищать акцизи на тютюн і алкоголь, щоправда, не так сильно, як у попередні рази. Зокрема, передбачають, що ставка акцизу на сигарети з фільтром буде підвищена з 90 до 96, 21 грн./тис. штук, цигарки без фільтру – з 40,25 до 43,03 грн./тис. штук, сигари – зі 140 до 149,66 грн./кг. З 2011 року збільшиться акцизний збір на міцні вина та вермути – з 2 до 2,14 грн./літр, на ігристі та газовані вина – з 2,9 до 3,1 грн./літр, спирт і лікеро-горілчані вироби – з 39,4 до 42,14 грн./літр на 100% спирту. Ясна річ, автоматично це призведе до нового подорожчання, але не надто великого. У середньому пачка сигарет подорожчає на 50 копійок, приблизно на стільки ж виросте вартість і пляшка алкоголю.

“Секонди” залишили на потім…

У народних обранців так і не піднялася рука прибрати норму по нарахуванню митного тарифу на секонд-хенд поштучно на кожну річ. У той же час стало відомо, що з бізнесменами, які працюють у сфері секонд-хенду, була досягнута домовленість про те, що для них залишають оподаткування тарифом на кілограми, як наразі є, що ця домовленість буде врахована в остаточній редакції документа. Експерти прогнозують, що після вступу в силу ПК ціни на товари та послуги можуть вирости до 30-40 % з таких причин: єдиний податок виріс; претендувати на пільги в оподаткуванні не може цілий перелік сфер діяльності; юридичним особам стає невигідно працювати зі «спрощенцями»; збільшиться кількість та розмір штрафів; збільшиться ціна на бензин. Негативну роль зіграє і паніка: продавці почнуть підвищувати ціни «про всяк випадок», щоб закласти в них можливі ризики. Адже цілий ряд норм проекту можна трактувати по-різному. Наприклад, згідно зі статтею 120 проекту ПК, за неподання податкової звітності передбачено штраф 170 грн. За повторне порушення протягом року – штраф 1020 грн. Таким чином, якщо платник тричі надав податковий звіт із затримкою, його можуть оштрафувати від 510 до 2210 грн.

Теоретично зменшити вартість товарів повинно було б зниження ПДВ, однак економісти переконані, що на практиці цього не станеться. Крім того, підкреслюють  експерти, безглуздо міняти «правила гри» за місяць до Нового року, адже за цей час просто фізично неможливо підготувати нормативні документи. «Тимчасовий люфт», який випишуть для певних норм кодексу, породить ще більший безлад в економіці.

… Житло і депозити – теж Введення податку на нерухомість відкладено на рік, і на те є свої причини. По-перше, потрібен час для того, щоб створити єдиний державний реєстр нерухомості. По-друге, досі не зрозуміло найголовніше: чи будуть підраховувати метраж усіх квартир власника або ж податок буде стосуватися кожної конкретної квартири чи будинку, площа яких перевищує встановлені норми? До речі, експерти вже охрестили цей податок «віртуальним» та прогнозують, що в малих і середніх містах він не принесе  бюджетам жодної копійки. Податок на доходи з депозитів взагалі відклали до 2015 р., щоб, за словами одного з авторів, парламентаря Віталія Хомутинника, «не було жодних спекуляцій». Однак «спекуляції» вже є: якщо проектом, підготовленим до першого читання, пропонувалося ввести податок тільки для великих вкладів (понад 200 тис. грн.), то тепер новий податок торкнеться абсолютно всіх! Крім того, за словами першого заступника голови комітету Верховної Ради з питань фінансів і банківської діяльності Станіслава Аржевітіна, складні юридичні конструкції проекту ПК не дозволяють говорити про остаточне податкове навантаження на вкладників: у документі вказується ставка на рівні 5%, але на практиці вона може виявитися більшою.

Безробіття забезпечено З набуттям чинності нового Податкового кодексу сотні тисяч підприємців змушені будуть згорнути свою діяльність і бюджет недорахується мільярдів гривень, вважає народний депутат Наталія Королевська. Оскільки малий і середній бізнес забезпечують роботою п’яту частину працездатного населення, згортання підприємництва навіть на 10% призведе до різкого збільшення безробіття і загострення соціально-економічної ситуації. – Свого часу метою введення єдиного податку був захист людей, які втратили роботу, – нагадує екс-глава Держкомпідприємництва Олександра Кужель. – І коли сьогодні Азаров каже, що ринки себе пережили, я хочу спитати: «Ви підприємства створили?» Єдиною надією сотень тисяч підприємців сьогодні залишається право Президента накласти на Податковий кодекс вето.

За нами слідкуватимуть… касові апарати

Тим часом в інтернеті з’явилась інформація, що  Державна податкова адміністрація планує обладнати касові апарати роздрібних торговців пристроями, що будуть передавати дані про купівлю дорогих товарів через інтернет. “Інформація про всі покупки буде накопичуватись в апараті і раз на півгодини-годину надходити на сервер ДПАУ», – пояснив принцип роботи нової системи перший заступник голови ДПА України – начальник податкової міліції Віктор Шейбут в інтерв’ю тижневику «Контаркти».

За його словами, податкова хоче переобладнати касові апарати за державний рахунок. «Нововведенням із касовими апаратами знищується вся «ліва готівка», весь неврахований товар, вся контрабанда. Наші співробітники отримають можливість не виходити на перевірки. Досить буде зайти в базу підприємства і звірити чеки з даними митниці», – зазначив Шейбут.

Жанна Попович http://www.chesni-podatky.org/archives/3455#more-3455
6

Коментарі

126.11.10, 09:48

По поводу ставок на авто - мнение дилетанта. Есть понятие первой регистрации - регистрация автомобиля после выхода с конвеера. Не важно где он был зарегистрирован... А по поводу ставок на бензин, и оплата транспортного сбора на содержание дорог через покупку бензина - это отлично.

    226.11.10, 09:59

    Даже из этой статьи понятно, благими намерениями, выстелена дорога в... Я не пойму - в мире столько развитых стран, прошедших такой же период "становления", развития. Зачем каждый раз придумывать новый велосипед, да еще такой, у которого колеса, априори не могут быть круглыми? Зачем ломиться в стенку, если рядом дверь Понятно, что не бывает универсальных правил. у всех свои так сказать нюансы. Но все так выгладит, как будто мы просим наше Раду и правительство открыть новый закон ньютона или создать новую таблицу Менделеева.

      326.11.10, 10:01Відповідь на 1 від Мой Адвокат

      По поводу ставок, вы забываете с кем имеете дело. Сегодня введут на бензин, а завтра, добавят еще и транспортный, на дороги.

        426.11.10, 10:03Відповідь на 3 від Люстерко

        По поводу ставок, вы забываете с кем имеете дело. Сегодня введут на бензин, а завтра, добавят еще и транспортный, на дороги.Мы о завтра не говорим, мы говорим о том что написано!!! А что будет завтра - посмотрим завтра! Подавать информацию нужно объективно, а не фантастически!!!

          526.11.10, 10:09Відповідь на 4 від Мой Адвокат

          У нас законы пишут не для того, чтоб их соблюдали, а для того, чтоб оставить в них лазейки и можно было трактовать их как угодно. Для народа и властей - разные трактовки, одного и того же, что для нас - взятка в особо крупном, то для них - "колядование"

            626.11.10, 10:11Відповідь на 5 від Люстерко

            У нас законы пишут не для того, чтоб их соблюдали, а для того, чтоб оставить в них лазейки и можно было трактовать их как угодно. Для народа и властей - разные трактовки, одного и того же, что для нас - взятка в особо крупном, то для них - "колядование"Дело даже не в том какие законы пишут, дело в том кто их исполняет!!! А исполняем их мы и наши знакомые и родственники. Так что нечего на Люстерко пенять, коли......

              726.11.10, 10:13Відповідь на 6 від Мой Адвокат

              Вот, вот!

                826.11.10, 10:20Відповідь на 7 від Люстерко

                Вот, вот!Так что все в наших руках! И дело не в законах а в нас самих, мы сами продаем нашим детям алкоголь и сигареты, мы сами печатем эротику в подростковых журналах, мы сами ведем ТАКОЙ образ жизни, что дети вырастая - копируют нас самих... некого винить, это мы все сами!!!

                  926.11.10, 10:25Відповідь на 8 від Мой Адвокат

                  Даже не буду спорить, я об этом тут каждый день всем твержу. Что Вы сделали за пять лет, чтобы стало жить лучше? Не давали(брали) взятки, бросили курить и пить, может помогли кому-то в трудную минуту, может сделали что-то еще? Начните с малого!(Касается и меня!)

                    1026.11.10, 10:29

                    есть еще одна интересная штучка в кодексе... согласно азаровскому талмуду предпреятиям становится не выгодно работать с частными предпринимателями. Тут стоит напомнить, что частники заполняли убыточные для предприятий ниши. Введение кодекса приведет к временной приостановки некоторых направлений бизнес-деятельности со всеми вытекающими отсюда последствиями. А если вспомнить, что и так экономика страны практически лежит, а зимой мировая экономика войдет в третью самую мощную волну мирового кризиса прогнозы очень плохие.

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      3
                      попередня
                      наступна