Популярні приколи

відео

хочу сюди!
 

Славушка

48 років, телець, познайомиться з хлопцем у віці 45-55 років

Музей плакату оновився на Вікіпедії

  • 20.05.14, 09:21

Завдяки підтримці відомого історика Олега Будзея, оновлено сторінку Музею плакату у вільній енциклопедії - Вікіпедії. Тепер Вікі надає більш повну інформацію про музей, який вважається методологічним лідером серед приватних музейних закладів України. І це не дивно, бо він створений і діє при часописі "Музеї України".
-Саме до Музею плакату (МПУ) постійно звертаються колеги з недержавних та і невеликих комунальних музеїв, - розповів директор МПУ Віктор Тригуб, - Створити нині музей надзвичайно важко. Ще складніше утримувати і просувати. Завдяки продуманому піару на власних та дружніх сайтах, ми дуже відомі у світі. Плюс фактор Майдану... Отож, маємо гарний досвід, яким щедро ділимося.
МПУ офіційно зареєстрований. Має філії, кілька виставкових приміщень. Постійно оновлює колекцію плакатів, регулярно проводить виставки. Має сайт, популярну сторінку у Фейсбуку, яка за рівнем підтримки є абсолютним лідером серед всіх музеїв України. Присутній у Вікіпедії. Не всі державні музеї здатні проводити таку вдалу інформаційну політику... Нині готується стаття про просування музею в інформаційному просторі...

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.

Музей плакату України — один із музеїв України, розташований у с. Пирогів, перший в Європі офіційно зареєстрований спеціалізований музей історії плакату. Діє при журналі «Музеї України».

Музей створено 11 листопада 2011 року, легалізовано ухвалою № 133 виконавчого комітету Новопетрівської сільської Ради Вишгородського району Київської області. В Європі такі музеї діють тільки на правах відділів при великих музейних установах і не мають самостійної державної реєстрації.

Засновником музею став редактор журналу «Музеї України» Віктор Тригуб, а куратором проекту — Наталка Іванченко.

Дві перші виставки плакатів урочисто відкрито в приміщенні Національного музею-заповідника «Битва за Київ у 1943 році» в селі Нові Петрівці Вишгородського району Київської області. Проте через брак виставкової площі Музеєві плакату довелося шукати нове приміщення. Проект підтримав директор Національного музею народної архітектури та побуту України Дмитро Заруба. У грудні 2012 року він надав частину будинку з Тернопільської області для постійної виставки «Галерея плакатів епохи тоталітаризму».

Галерея плакатів епохи тоталітаризму

В галереї зібрано рідкісні радянські плакати. Виставку побудовано на контрасті. У верхньому ряду виставлено радянські плакати, що лакували радянську дійсність, а в нижньому відображено тогочасні радянські реалії (допити, табори, розстріли, черепи) на основі сучасних досліджень.

Серед оригінальних плакатів: «Троцкий поражает врагов революции», переповнений масонською символікою, реклама перших радянських сосок — «Готов сосать до малых лет». Унікальними є плакати із зображенням Сталіна та Мао Цзедуна, оскільки після смерті Сталіна Китай і Північна Корея пішли власними шляхами, тож представлені плакати — це одне з останніх свідчень дружби з СРСР.

У фондах музею зберігається близько 500 копій плакатів СРСР, оскільки справжні плакати надто дорогі (один оригінальний плакат в середньому коштує кілька тисяч доларів). До того ж оригіналів збереглося дуже мало, здебільшого у фондах великих музеїв чи архівів. Крім того, щоб виставляти їх, потрібна серйозна охорона.

Підтримка Євромайдану


Від листопада 2013 року творці Музею плакату підтримують Євромайдан. Вони, зокрема, збирають роботи про революцію.

У грудні 2013 року музей відкрив сторінку в соціальній мережі Facebook. Створену там віртуальну експозицію «Плакати Майдану» відвідує до 200 тисяч читачів на добу. Зважаючи на гостроту багатьох плакатів, фундатори музею отримали чимало погроз, були хакерські атаки, а також очікування арешту за «пропаганду тероризму, екстремізму, масових безпорядків». Сторінка в соціальній мережі стала координатором акцій протесту у багатьох країнах. Так, діаспора, використовуючи роботи з колекції Музею плакату, проводила мітинги у Франції, Англії, Німеччині, США, Канаді, Польщі, Аргентині, Бразилії, Словаччині, Південній Кореї.

27 лютого 2014 року було змонтовано популярну серед відвідувачів виставку «Плакати Майдану» у Національному музеї в Пирогові. Крім плакатів, там виставлено щити Самооборони, протигази, каски, кийки, саморобний бронежилет тощо.

На початку квітня 2014 року в Музеї плакату в Пирогові змонтовано виставку «Крим — це Україна!». Її офіційно відкрито 29 квітня 2014 року у присутності бійців Троєщинської Самооборони, представників Правого сектору, художниці Асі Колос, фотомайстра Катерини Крючкової, журналістів, громадскості.

Формується колекція про події на Південному Сході України.

http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D1%83%D0%B7%D0%B5%D0%B9_%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D1%82%D1%83_%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%97%D0%BD%D0%B8
0

Коментарі