Популярні приколи

відео

хочу сюди!
 

Славушка

48 років, телець, познайомиться з хлопцем у віці 45-55 років

Народні символи України: тварини i птахи

  • 22.09.14, 15:53
Чимало в Україні символів тварин. В княжі часи улюбленою твариною був бик.

 Бык

В козацькі часи - кінь. У багатьох думах, піснях оспівували козака і  згадували його коня.

 Конь


Але найулюбленішими тваринними символами України є птахи. Люди вважали, що навесні душі померлих в образі птахів повертаються на землю. А оскільки це душі померлих - то де їм місце? В раю. І повертаються вони восени в рай. Очевидно, з цих двох слів утворилося "теплі краї". А ключі допомогою теплих країв Бог доручив зозулі, - говориться в легенді.

 Кукушка

А до того ж Бог доручив зозулі робити довгі роки життя людям. І у теплий край вона повинна відлетіти раніше, щоб зустрічати інших птахів. Тому не встигає вона висидіти пташенят і підкидає яйця в чужі гніздечка. Але як би там не було, про зозулю в Україні ніхто зроду не говорив погано. У народних піснях її порівнювали з матір'ю, яка піклується про своїх дітей, називали м'ягко "зозуленька-Матінка". 

Улюбленою птахом є і лелека.

 Аист

Його назвали на честь божества добра і любові - Леля. Ну, а як відомо - c допомогою любові народжуються діти. От і приносить їх у наші домівки лелека. Говорили колись, скільки Лель живе у душі доброї людини, а лелека мостить гніздо на подвір'ї добрих людей. 


Символом туги в Україні є журавель. Курликання журавлів викликає смуток.



Символом матері є ластівка.

 Ласточка

Якщо мама помирала, то діти клали ластівку їй в труну, а на воротах ставили перевернуті граблі і зверху прикріплювали ластівку. Так вони стояли 40 днів і всі, хто йшов мимо двору знали, що помер той, на кому трималася вся родина. З ластівкою пов'язані фортеця прийме, повір'я. 

Український народ донезмоги співучий. Давня легенда розповідає про пташку, пісні якої стали перекладом для пташиного складу пісень нашої Батьківщини. Ця пташка - соловей.

 Соловей

Старі люди розповідали, що колись давно ця гарна пташка не бувала в Україні. Гніздилася в далеких краях і не знала туди дороги. Але оскільки солов'ї були донезмоги співучі, то літали по всьому світу і збирали пісні всіх народів для індійського царя. 
Залетів один соловей і на Україну, але в селах було німо. 

- Щось люди тут не живуть? - Подумав соловей. - Ні пісні, ні музики не чути. Але зайшло сонечко, і люди разом стали повертатися додому. То тут, то там чулися пісні. Але пісні були сумними. Важка праця забирав всі сили. Тут соловей заспівав і звеселив їх. Забули люби втома і заспівали своєму заморському гостю. 

З усіх земель злетілися солов'ї до царського саду, з принесеними ними пісні. Але все це було вже знайоме цареві і він сердився. І тут під вікнами заспівав соловей з України, і правитель втратив спокій. Такі пісні він вдобавок не чув - і велів тому солов'ю наспівувати пісні на ніч ... 

Здивовані солов'ї навесні разом полетіли в Україну, послухати ці пісні, перевести їх на пташиний склад, щоб співати в далекій Індії. В Україні вони висиджують пташенят, щоб продовжити рід там, де вони чули найкращі у світі пісні.


5

Коментарі

122.09.14, 16:47

    222.09.14, 17:02Відповідь на 1 від Lzarichna

      322.09.14, 17:28