I spent good chunks of the first two weekends of January working, which, in this economy, is not really something to complain about. So I won’t gripe about the work. Instead, I’ll whine about the lunch. Because I was otherwise occupied, most of the lunches were delivered. And while you can’t beat the convenience of sandwich delivery on a subzero Chicago Saturday, I swear to you: the order was never right. My reactions ranged from unattractive gagging noises when I discovered a sandwich slopped with mayo, something akin to a temper tantrum when another sandwich came with coleslaw instead of chips, tears when I opened a sack to find a white bread-ed sandwich when I’d ordered multigrain, to (worst of all) oh-no-they-didn’t-forget-my-pickle.
So last weekend, when I did not one minute of work (ahhh), I decided that when it came to lunch, I’d do it myself. Thankyouverymuch. I started out with beautiful, fresh ingredients: slices from a loaf of burnished whole wheat sourdough; folds of black forest ham the light pink color of a flush cheek; slices of havarti, as lacey as a delicate doiley; peppery leaves of baby arugula; spicy Dijon mustard; kosher salt and fresh cracked pepper; thin slices of juicy bosc pear:
I piled it all together into a sandwich that I dare say even Dagwood would admire:
We grilled the sandwiches quickly, just long enough for the havarti to go soft and gooey and for the pears and ham to warm through. It was perfect. Not that I’m hard to please or anything …
Ham and Cheese Sandwiches with Pear Yield: 2 sandwiches
4 slices good bread 2 teaspoons Dijon mustard 4 slices havarti cheese 1/4 pound black forest ham 1/2 cup baby arugula 1/2 Bosc pear, thinly sliced Kosher or sea salt fresh cracked black pepper
Divide the mustard, cheese, ham, arugula and pear between two slices of the bread. Sprinkle each sandwich with salt and pepper. Top with the remaining two slices of bread. Grill in a preheated grill pan for two to three minutes per side. Serve warm.
http://ourkitchensink.wordpress.com/2009/01/26/ill-do-it-myself/
Когда хочется разнообразить привычные блюда из курицы, этот рецепт придется очень кстати. Соус можно делать с некоторыми вариациями. Например, вместо сметаны добавлять мягкий обезжиренный творог, а вместо порея простой зеленый лук.
Подойдут сюда также пряности типа тертой апельсиновой цедры, имбиря или корицы. Кроме прочих достоинств это необычное блюдо очень просто и быстро готовится.
Куриное бедро | 800 г |
Лук порей | 1 шт. |
Коньяк | 45 мл |
Соль морская | 1 ч.л. |
Апельсиновый сок | 250 мл |
Перец черный молотый | 1 ч.л. |
Сметана | 100 г |
Крахмал кукурузный | 10 г |
Куриное бедро | 800 г |
Лук порей | 1 шт. |
Коньяк | 45 мл |
Соль морская | 1 ч.л. |
Апельсиновый сок | 200 мл |
Перец черный молотый | 1 ч.л. |
Нежная осень.
Нежная осень, посланница рая, С вечной свирелью в руках. В небе, прозрачном от края до края, Движется Свет как река.
Будь ко мне ближе, и рухнут заклятья Врат, сторожащих покой. Мы станем равны бесконечным объятьем С этой небесной рекой».
Вместе с тобой — сквозь миры отражений Вырвемся к сердцу миров. Вместе пойдём мы по рощам блаженных, Где светом становится кровь.