хочу сюди!
 

Людмила

39 років, лев, познайомиться з хлопцем у віці 35-43 років

Фотошкола 5. Звикаємо до фотокамери.

Перше, на що треба звернути увагу - "наведення на різкість", або правильніше - фокусування. При фотографуванні смартфоном, чи телефоном, більшість людей просто натискає на якусь кнопку, або умовне зображення "кнопки" на екрані. На компакт-камерах теж просто натискали кнопку. Таким чином вибір, куди "наведеться" пристрій, яка точка буде максимально різкою і чіткою, користувач залишає на розсуд автоматики. Чому це у більшості випадків влаштовує фотографуючого? Оптика і розмір матриці зконструйовані так, що у 90% процентів випадків зображення буде чітким. Тим паче більшість його буде розглядати тільки на екрані телефону, чи на моніторі компютера без збільшення. Ті, у кого при зйомці телефоном, були "промахи", при фотографуванні доторкаються пальцем на екрані до зображення об"єкта, який вони фіксують. Багатьох зразу вчать так знімати телефоном без всяких пояснень. На багатьох смартфонах таке торкання ідентичне натисканню кнопки "спуск".

На фотокамерах кнопка "спуск" насправді діє трохи складніше. Вона має два ступені натискання. Це можна відчути за легким спротивом пальцю до спрацювання затвора на половині "утоплення" кнопки, якщо уважно і повільно її натискати. Утримуючи палець в позиції напівнатискання, ви блокуєте дальшу роботу автофокусування. Навіщо це зроблено? Тому що свідомі фотографи часто заздалегідь контролюють точку фокусування і передбачають зону, в якій зображення буде "в різкості". У творчій і професійній фотографії це майже обовязково. Наприклад, точка фокусування ("наведення різкості") у справжніх фотографів майже ніколи не буває в центрі кадру. Зміна точки фокусування нерідко впливає на сюжет (див фото).

 

Крім того, напівнатискання кнопки спуску можна у властивостях камери запрограмувати, щоб воно блокувало зміну витримки-діафрагми (експозиційних параметрів). Для чого це потрібно? Наприклад, ви фотографуєте портрет, фокусуєтесь на обличчя, а потім переміщуєте камеру так, щоб воно не було в геометричному центрі. Яскравість кадру може змінитися в залежності від освітлення заднього плану. Щоб цього не було і фотоапарат «запам’ятав» рівень яскравості саме обличчя, напівнатиснена кнопка крім авто фокусу може блокувати зміну експопараметрів. На фото ліворуч - автоматика експозиції відредагувала на задній план. На фото праворуч - експозиція була виміряна центральною зоною на об'єкті під час фокусування і заблокована напівнатисканням кнопки спуску для остаточного кадрування.


На багатьох фотоапаратах є спеціальні окремі кнопки для блокування експозиції (АЕ-lock) і фокусування (AF-lock).

Тож, щоб звикнути до своєї першої камери, навчіться утримувати фокусування напівнатисканням кнопки спуску при зміні положення камери. На ілюстраціях – приклади. Якщо ви фокусуєтесь за допомогою видошукача, а не екрана, і маєте далекозорість/короткозорість, то скористайтесь пристроєм для діоптрійної поправки. Його коліщатко або повзунок повинні бути на видошукачу. Для комфортного користування екраном при яскравому освітленні виготовляють спеціальні шторки, козирки, тощо. Для захисту екрана від подряпин на його поверхню наклеюють плівки, прозорі пластини.

У наступному пості – як перевірити, чи за замовчуванням блокує кнопка спуску при напівнатисканні експозицію.

5

Коментарі

110.03.21, 22:05

    229.05.21, 19:53Відповідь на 1 від Кислица