хочу сюди!
 

Sveta

34 роки, телець, познайомиться з хлопцем у віці 29-39 років

Колір у зовнішній рекламі або як розфарбувати, щоб продати

  • 13.10.07, 20:17

Было написано как копирайт по заказу младшей сестры (естественно абсолютно безвозмездно!). Интересно, как его оценят её институтские преподаватели…




КОЛІР У ЗОВНІШНІЙ РЕКЛАМІ
або
ЯК РОЗФАРБУВАТИ, ЩОБ ПРОДАТИ



Дзвоник годинника. Прокидаюся. Швиденько до ванної кімнати, приймаю душ, чищу зуби, а потім кава з бутербродом. Так починається мій кожен день. А чи замислюємося ми чому саме користуємося певним гелем для душу чи зубною пастою? П’ємо саме цей чай чи каву? І чому в мобільному телефоні картка певного оператора зв’язку? Звичайно, майже кожен відповість, що гель має чудові властивості для шкіри, зубна паста добре підходить для наших зубів, кава просто подобається, а у оператора найліпші умови для спілкування.

Але спочатку… Так і хочеться сказати «Була кава». Ні, спочатку була реклама. Чи у формі поради друга, чи чарівної жіночки з чашкою кави на екрані телевізора або яскравого біллборда , повз який ми кожного дня проходимо. Все це різні види реклами. Але найбільше людина реагує на зовнішню рекламу. Вона потрапляє до поля нашого зору на кожному кроці. Банери, брандмауери, лайтбокси, об’яви у транспорті і т.і. На якісь з них ми активно реагуємо. А потім, мандруючи тенетами супермаркетів, вибираємо саме їх, тому що вони нас зацікавили і запам’яталися..
А чому ми робимо вибір на користь того чи іншого товару чи послуги?

Спочатку давайте розберемося в чинниках, які використовуються в зовнішній рекламі і мають вплив на нас з вами. Це безумовно і розмір, і колір, і добре підібраний слоган, і композиція, її гармонійність, або навпаки щось нісенітне, що одразу привертає погляд. Усі ці фактори сприймаються одразу разом або кожен окремо і формують певну асоціацію у нашому мозку. Одна реклама одразу викликає спокій, гармонію, почуття надійності, інша якесь пожвавлення, енергію, збуджує. Ці відчуття утворюються завдяки кольоровій гаммі, використаній у рекламі.

Вплив на споживацький вибір можна проілюструвати наступним прикладом. Домогосподаркам запропонували продегустувати чотири чашки кави, що стояли поряд із коробочками коричневого, голубого, червоного та жовтого кольорів. Кава у всіх чашках була однакова, але дегустатори про це не знали. В результаті 75% жінок помітили, що кава, яка стояла поряд з коричневою коробкою більш міцна; 85% - кава поряд з червоною упаковкою - найбільш ароматна та смачна. Майже усі стверджували, що кава, яка була поряд з голубою коробкою – м’яка, а та, що поряд з жовтою – слабка.

Цей факт помітили досить давно і почали вивчати. Як показують спеціальні дослідження, 80% кольору і світу «поглинаються» нервовою системою і тільки 20% - зором. Між кольоровим рішенням реклами та природним сприйняттям людини існує певна залежність. Встановлено, що кожний колір викликає підсвідомі асоціації.
Навіть існує така гра. Одна людина називає слово, а інша якнайбільше асоціацій на нього. З першого погляду проста гра на розвиток мислення. Але вона використовується і в психології, завдяки чому можна протестувати внутрішній стан людини, і в рекламі – виявити на скільки вдало підібрані кольори з погляду на поставлену мету і цільову аудиторію. Адже колір – це унікальна річ, яка здатна керувати настроєм і нашим внутрішнім станом. Наприклад, кров’яний тиск підвищується від синього до зеленого, від жовтого до червоного. Знання кольорів для рекламіста є дуже важливим компонентом його подальшого успіху. Якщо підбирати кольори, керуючись лише власним смаком, далеко не підеш. Тому що при виборі кольору потрібно враховувати безліч факторів.

Один з них – мета. Тобто, які саме відчуття хочемо викликати у потенціального клієнта за допомогою кольору.
При рекламі послуг страхування потрібно вибирати благородні кольори, які несуть з собою спокій, впевненість у завтрашньому дні, захищеність. Такими кольорами можуть бути синій або коричневий. (Наприклад, Страхова компанія «Фідель СК» - достатньо поглянути на її сайт: http://www.fidelck.com/ або Страхова компанія «ТАС»: http://www.taslife.com.ua/).Однак є ще один варіант – фіолетовий. Це досить агресивний колір, який викликає тривожні відчуття, і, можливо, трохи бентежить.

Хтось може спитати, а навіщо ж страховій компанії використовувати кольори, які можуть викликати тривогу? Відповідь насправді дуже проста. Гра на відчутті страху втратити щось(когось) дуже цінне. Це могутній психологічний прийом, який добре працює на фірму «Ренесанс Лайф»( http://renlife.com.ua/). В даному випадку фіолетовий в поєднанні із соковитим зеленим, що дає надію, уособлює процвітання і стабільність є дуже вдалим сполученням двох кольорів.
Повернемось до нашої ранкової зубної пасти(http://www.aquafresh.com/, http://www.blendamed.ru/). Найчастіше в її рекламі використовуються чотири кольори: білий, синій та червоний. Чому саме вони? Таким чином рекламісти намагаються привернути увагу, що їх паста добре підходить вашим зубам, вони стають білішими, ваш подих - приємнішим, а ще й паста допомагає боротися із карієсом та іншими проблемами зубів. Ось і маємо. Білий – колір чистоти, відкритості, легкості, асоціюється з професіоналізмом та якістю. В уяві одразу виникає важелі, на одній чаші яких стоїть лікар у БІЛОМУ халаті, а на другій зубна паста в упаковці якої основним є БІЛИЙ колір. Звичайно в такому порівнянні ми оберемо пасту. Синій - викликає бадьорість, довіру, надійність, спокій, силу, гармонію. Червоний - взагалі асоціюється з багатством, любов’ю, сексом, пристрастю, владою, тривогою, силою, швидкістю. В даному випадку – це колір швидкої боротьби з нашими проблемами. Зараз саме червоний колір активно використовується також компанією МТС (http://www.mts.com.ua/), яка завойовує український ринок послуг мобільних операторів. Її реклама на банерах, біллбордах, на дахах будинків одразу потрапляє до ока та добре запам’ятовується.
Той самий червоний вибрав собі і орієнтований на молодь оператор «Life» (http://www.life.com.ua), який свого часу стрімко увірвався на ринок послуг з новими зручними тарифами зв’язку. В той час як «Джинс»( http://www.jeans.com.ua/) поставив ставку на синьо-голубі(молодіжно-джинсові) та помаранчево-рожеві кольори, які вселяють з одного боку довіру та стабільність, а з іншого - молодість, енергію, впевненість в собі.

Як бачимо, колір це не тільки яскрава забавка дизайнерів. Він має на меті привернути увагу пересічного споживача, примусити його запам’ятати рекламований той чи інший товар, спонукати до купівлі. Тому в залежності від того, яку мету ми ставимо перед собою, на яку споживацьку аудиторію розраховуємо нашу рекламу, необхідно і підбирати кольори для реклами товару чи послуги. І тільки при вдалому використанні всіх цих компонентів можна розраховувати на успішний результат.
8

Останні статті

Коментарі

Гість: Gessle

113.10.07, 20:28

багацько букф

    213.10.07, 20:31Відповідь на 1 від Гість: Gessle

    все може бути... хто, на що спроможен...

      Гість: Gessle

      313.10.07, 20:33Відповідь на 2 від Re_ФлеКсиЯ

      дійшов до бігморди,йду далі

        413.10.07, 20:37Відповідь на 3 від Гість: Gessle

        цікаво, а у викладачів також є синдром "багацько букф"

          Гість: Gessle

          513.10.07, 20:40Відповідь на 4 від Re_ФлеКсиЯ

          гг
          мабуть є...

            613.10.07, 21:37

            билайн пропустили цвета -жесть, мои любимые

              713.10.07, 22:15

              рефлекс на Рефлекцію

                813.10.07, 22:16Відповідь на 7 від _A-S_

                чи Рефлекцію ? заплутався))

                  913.10.07, 22:17Відповідь на 6 від kykypy3ka

                  да, билайн цвета жесть - это точно! запоминаются на раз!

                    1013.10.07, 22:18Відповідь на 8 від _A-S_

                    а я запуталась, хорошо это или плохо)))

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      3
                      попередня
                      наступна