Профіль

Lerbod

Lerbod

Україна, Львів

Рейтинг в розділі:

вермічай

Знаю, що фотограф з мене не дуже та й ви звикли вже вірити усім байкам на слово, але тут просто не зміг втриматись.
 

Сьогодні помітив при мишиному обліку, що один з контейнерів для збору вермічаю не перевернутий і майже повний. 

Вийшов невеликий збанок нафтоподібної речовини. На зимовому сонці не просвічується (таки хрінове зараз освітлення) і нічим непристойним не пахне. Ну, хіба на язик не пробував... 

Забрав я це щастя з собою, похвалився дружині й напевне завтра віддам якомусь маньяку-ботану для експериментів.

P.S. Для нормальних людей поясню: так званий вермічай -- це по суті концентрат з біогумусу, яким без перебільшень круто підживлювати будь-які рослини.

попри те, що концентрат рекомендують розбавляти (аби не переводити пробукт), ним нереально "спалити" рослину і він не має запахів, що шикарно підходить для хатніх вазонів.

З програмістичного задротства в електронне

Називається, відпочив від програмування...

Вбив кілька днів на те, щоб аснаватєльно роздуплитись в SPI-протоколі. Це така єрунда, яка дозволяє мікроконтролеру взаємодіяти з периферійними пристроями. В даному випадку: записувати інфу на карту пам'яті.



В принципі, мікроконтролер вдома річ корисна: можна запиляти автоматичне управління приладами — наприклад, включати електрообігрівач за годину до прокидання, або приходу з роботи. І вже без зайвої скромності скажу, що ось цей SPI протокол це взагалі крутяк. Це по суті це інструмент, який дозволяє підключати старі прилади способом брутальної впайки. Древній екран від тетріса, стара мобілка, мережева карта — усе це може мати друге життя і зекономити тобі час, аби не чекати доставку з Китаю.

Якщо екран просто візуалізуває показники, то підключення мобільного телефону допомагає подавати команди на мікроконтролер з допомогою дзвінків та смс: наприклад, подивитись, чи не забув виключити праску, або ж просто полити квіти на вікні.

Один зі знайомих вже зацікавився підлоговою підсвіткою в коридор з датчиком руху. Здам пару проектів і спробую запиляти хлопаці за собівартістю матеріалів.

один з типових разводів на Freelancer.com :)

  • 30.06.16, 09:55
Котрий рік мені на очі попадається одна і таж сама схема на фрілансерській платформі Freelancer.com. Спробую її описати, хоча майте на увазі, що таких схем — більше. 

Легенда полягає в тому, що людині з того боку терміново потрібні гроші на її Skrill рахунок: оплатити оренду, відшкодувати розбиту вазу чи розрахуватись з проституткою, сутенер якої вже гримає в двері. Одним словом, ситуація ДУЖЕ термінова.
 

Через терміновість людина навіть готова заплатити вам 140 баксів на рахунок фрілансера, якщо ви їй скинете бодай 90 доларів на її гаманець Skrill . Зробити це можна через даний проект, в якому власне і описана домовленість обміну — він визначає Вас переможцем та перераховує Вам Ваші 140 долярів.  

Ви дивитесь, що все ніби гаразд, переходите до свого облікового запису платіжної системи Skrill, та перераховуєте обговорену суму. Роботодавець залишає Вам схвальний відгук і Ви задоволено йдете пити каву, розуміючи, що заробити 50 баксів на рівному місці.  

Проте наступного дня, або вже за кілька годин Ви відкриваєте свій акаунт фрілансера та бачите, що стан рахунку завернувся не лише на $140, які отримали вчора, але й на додаткових 10%, які зняла система за свої послуги.  

Ви йдете в службу підтримки з питаннями WTF, де Вам культурно пояснюють, що обмінювати гроші з допомогою freelancer.com заборонено правилами і Взявши участь в акції, Ви ці правила порушили. Проте Ви всерівно не звільняєтесь від комісії за участь в проектах :)  

За цими ж правилами гроші повертаються роботодавцю. Тобто добра людина на тій стороні отримує як Ваші 90 доларів, та і свої 140 (мінус комісія системи). Швидше за все, зловмисник сам і подає скаргу на даний проект, аби прискорити вивід коштів.  

Що цікаво, що прямим текстом сама угода обміну тепер вказується рідко — є небезпека, що забанять швидше, ніж потрібно. Зазвичай подається щось нейтральне, а всі моменти обговорюються в чаті. 

Hi i have some work on skrill payment gateway. Details are provided after selecting 10 min work 

Що можу сказати з вищенаписаного:
  • почитуйте правила;
  • діставайте супорт;
  • почитуйте правила по другому колі;
  • пам'ятайте, що легких грошей не буває.
оригінал публікації на бложику фрілансера

Коротка дорожня карта майбутнього вебмайстра

  • 09.06.16, 16:33
Останні два тижні ваш покірний слуга просвітляє добрих людей в основах вебдизайну. Виходить в найкращих традиціях першого млинця, але нарід потрохи роздупляється.

По мотивах навчальних кірсів пишуться нехитрі уроки-інструкції.



Матеріали поділені на безпосереднє завдання і статейки, які мають полегшити життя. Ось, що вартує підчитати, якщо Ви щойно доєднались до проекту:

  • Встановлення віртуального хостингу. Оскільки всі завдання практичні, а система WordPress — здатна працювати лише на сервері, то для початку поговоримо про встановлення свого домашнього серверу;

  • Встановлення WordPress. Інсталюємо його на локальний сервер, хоча процес мало чим відрізняється від встановлення на глобальний хостинг;

  • Створення власної теми WordPress. В кількісному відношенні це майже 40% від ринку праці вебдевелоперів.

  • Тепер на нашу вордпресівську тему потрібно підвісити вигляд з іншого сайту, який вподобав теоретичний замовник. Ось коротке ТехЗавдання по редизайну;

    • Робота над проектом піде швидше, якщо притримуватись ефективного методу роботи. В матеріалі мова йде про те як брати все найкраще з красивих ресурсів;

    • Не достатньо поцупити стилі дизайну. Потрібно ще грамотно прив'язати їх до внутрішньої розмітки свого сайту. Тут вам в поміч лікнеп по селекторах;


  • Після того, як ми розробили свою вордпресівську тему та надали їй потрібного вигляду, потрібно показати її світу. Читаємо для цього інструкцію з переносу WordPress на інший хостинг. В матеріалі ми працюємо з панеллю управління Directadmin.


Ось таке виходить неподобство :) До прошареного інструктора мені ще далеко, але сподіваюсь, що своїм графоманством трохи зекономлю час добрим людям.

Сільський сайт. Процес

  • 16.05.16, 15:07
Не ржати, все серйозно :)

Є село біля облцентру. Там є селірада, де деребанять землю й інші доступні ніштяки. Стоїть задача понизити комфорт дєрибану. Досягнути задачу реально, винісши рішення сесій зі стінгазети кабінету секретарки Зіни на загальнодоступний ресурс.

В рамках закону сіє можна організувати двома способами:

  1. Організувати офіційний ресурс селіради, де згідно закону остання буде змушена публікувати рішення.

  2. Організувати зареєстрований інформаційний ресурс і від імені останнього регулярно штурмити орган самоврядування запитами на доступ до документів рішень.



Що на разі зробили:

  • юристка-активіст пробила варіант реєстрації домену в зоні gov.ua. Реєстрація передбачає певні дії від ради — надати документи органу самоврядування;

  • причин не подавати документи на реєстрацію домену рада поки не знайшла проте дещо зам'ялась з іншого боку. Оскільки окрім безкоштовного домену слід символічно проплатити за хостинг, то рада мусть віднайти зайві 300 гривень з бюджету і прийняти якесь рішення на наступній сесії.

Відповідаю на імовірні запитання:
— так, можна зареєструвати домен в будь-якій іншій зоні.
— так, можна оплатити хостинг в рахунок п'ятничної посиділки за пивом.

Нюанси — після цього сільрада може відмовитись "всиновити" сайт і відповідно не буде зобов'язана виплачувати аліменти у вигляді інформаційних публікацій.

Що робимо:
— поки притримуємось першого пункту, робимо простенький ресурс, заточений під офіційну інформаційну стінгазету;
— у випадку, якщо з бюджету буде аж так проблемно віднайти 300-500 гривень, організовуємо ряд безкоштовних пропозицій, аби відсікти фінансові варіанти відмазок;
— якщо сільрада відмовляється від усиновлення — переходимо до плану Б зі створенням зареєстрованого офіційного видання.

Перший варіант кагбе адекватніший. Орган самоврядування показує, що він вже дорослий і вміє натискати кнопки. Другий варіант передбачає зайву роботу для волонтерів, але якщо вже копатись, то там більше місця для маневрів.

В силу того, що намагаємось співпрацювати з органом, відтак залежні від його сесій, один крок триває приблизно тиждень. 

аграрні пориви програмістів

  • 11.04.16, 01:34
Одного разу я стану старим пердуном. Ну, а старим пердунам-програмістом якщо вже чимось страдати, то пасує максимально автоматизовувати процес.

Колись я напхаю всюди де можна датчиків і змушу дронів копати картоплю. Кілограм врожаю коштуватиме разів в 5 дорожче ніж в сусідів, але я керуватиму поливом та збиратиму колорадських жуків з телефона, сидячи там де дідько надобраніч каже :)



На разі всі претензії на технологічність зводяться до додаткової підсвітки експериментальної розсади. Це не зовсім примха — цей тиждень видався малосонячним, а наступні два обіцяють ще й похолодання.

При таких розкладах рослина витягується в надії отримати більшу дозу світла, на що витрачає всі сили. Якщо цю дозу не дати, то вона швидко гине від якогось непотребу.


Цей вирвіглаз-колір називають фітопідсвіткою. Вирізняється він тим, що світло подають в оптимальному спектрі, який найефективніше засвоюється рослиною. На противагу класичним лампам денного світла виходить дещо ефективніше.

Псіханув

  • 05.04.16, 20:04


Затарився з переляку діодними лампами. Замінив всі 75-ки, 100-ки, 60-ки на 10-ти ватні дєвайси. Вийшло 385 Вт / годину проти 70-ти. 

Тепер, якщо запустити всю ілюмінацію в домі, то жертиме менше, ніж одна стара лампа до цього.

Півдня тішився як дітьо та агітував всіх заощаджувати. Опісля порахував, що витратив на апгрейт біля 700 гривень. Ну, а приблизні заощадження: 385 - 70 = 315. Їх множимо на середньорічні 3 години освітлення (взагалі-то 4,5, але ми рідко включаємо все світло одночасно). Виходить десь 520 кіловат в рік. Якщо рахувати по 65 копійок, то виходить майже 337 гривень.

Відтак, якщо малята не перегорять, то окупляться лише через два роки. Важкий, він, шлях інноватора.

Криве, залізне, непідйомне

  • 20.03.16, 11:10
Фрілансерам потрібно переключатись на щось рукоблудне. Хотів додати "аби відпочили очі", але то іншим разом.

Історія така, що є в нас на фазенді пару ранніх сортів яблунь з дрібними і трохи кислими плодами. Рубати шкода, а викидати гнилі яблука теж набридло.

Улюблена справа брата -- витворяти з тих яблук сік.


Ритуал виглядає так: дзвониться дядькові, береться візок, через півсела підвозиться вся апаратура, а потім починається церемонія миття і давлення. Везти іноді доводиться в два заходи:
- станина
- бурякорізка
- домкрат
- баняк-сито


Аби трохи спростити життя домашнім, Юрій Санич спробував опанувати професію слюсара. Вийшло навіть як на перший раз страшнувато й криво. Деякі моменти слід було б робити інакше ще на стадії порізки. Більшість швів відверто халтурні.

Хоча, якщо не розсиплеться при першому урожаї, тоді можна вважати ціль досягнутою -- мінус 60 кілограм на 5 кілометрів довозу :)

Яблуні VS картопля -- як зупинялась експансія коренеплодів

  • 08.11.15, 13:36
Людиська швидко запалюються різними вар'ятствами і чим безглуздіше вар'ятство, тим на довше його вистачає. 4 тижні тому ми з мальцом почали розбивати сад на диких площах господарства. Мотивацією послужило висловлювання неньки, що добре було б переорати сінокос і висадити більше картоплі...

На тихій сімейній раді з двох чоловік ми порішили, що коренеплоди це чудово лише до тонни свого продукту -- все, що більше, то від лукавого. Оскільки орати між деревами справа напряжна, отже сад мав би порятувати від збільшення посівів та зайвої панщини. Ну, а там, можна засадити й всю площу, плавно забуваючи про картоплю і колорадського жука.



В перший тиждень зафігачили 10 садженців горіха, добро викопали в найближчій посадці, поруч з пристойним батьківським древком.

Наступної суботи взяли трошки баблішка й навідались в одне садове господарство, де діймали панянку-садовода дурними питаннями, хрумали плоди майбутніх насаджень і чіплчяли ярлички. Оберемок тоді вийшов на 50 баксів.

Третього тижня відійшли від основної лінії і тусили по Епіценрі, вибираючи ванну + ніштяки. В результаті залишили двісті баксів з хвостиком, а малєц тепер має привід мріяти про цивілізований санвузол. Щоправда, аби наміри стали реальністю потрібно ще 400: каналізація, бойлер, відгороджння та утеплення ванної кімнати, а також процес, який ся називає "протоптання дорожки до унітаза". Суть процесу в тому, що на місці майбутньої ванни зараз знаходиться газова плитка і холодильник -- відтак це добро слід акуратно переінсталювати в кухню.

Вчора був четвертий тиждень розбивки основного саду -- добрали ще півтора десятка диких яблунь. Застовпили третій ряд поряд з "пахатними землями" -- чим, надіємось, зупинили експансію картоплі. Навесні яблуні-дворняги зщеплять з більш благородними породами. Відстань між екземплярами 4 метри, а кожне дерево має по 50 кілограм перегною або чорнозему.

Окрім аснаватєльної висадки слід буде розжитись ще тимчасовими рядами, де привезені дички будуть щеплюватись і набиратись сил. Садженці тут туляться по півметра до брата, їх гарно годують і просять почекати 2-3 роки до пересадки. Продукт цих рядів і допоможе в освоєнні решти території -- спочатку відвоюємо ще один ряд, потім ще один, а що залишиться -- піде під полуницю та парничок.

більше заморочок в блозі

Хто коли востаннє слухав брехунець???

Сьогодні в мене у Львові проводили навчання з сиренами. Досить миле підвивання впродовж 5-10 хвилин.

Кажуть, шо по феншую, пасує включити радейко, аби почути дружні напутствія. Одні люди кажуть, що то має бути брехунець, хоча по ідеї такий флешмоб мали б підтримувати всі радіостанції й телеконтори?



Перше ліпше місцеве радіо онлайн розказало щось про грип та застуду. На іншому рубав музончик. Такі поверхневі маніпуляції з ефіром схиляють мене до думки, що стара дротова радіоточка найактуальніша річ в цій ситуації.

Брехунець. В 21-му сторіччі, коли телефони юзають, щоб зайти в нет, а нет, щоб писати смс-ки. В нашому будинку такий дєвайс знайшовся в 70-тилітньої пані Елі, щоправда останнього разу був неробочий.

Бог з нею, з тривогою. Вочевидь, що при реальній небезпеці користуватимуться всіма каналами. Але ж БРЕХУНЕЦЬ вписали в список варіантів. Як мінімум це означає, що в кожному обласному центрі є своя студія з штатом досвідених працівників, які послуговуючись нашими грішми роблять мистецькі програми "Чарівні дзвіночки", або годинку слова божого з місцевим священником.


Я знаю, що буваю сволотою, коли докидую пару гривень в якості податків, але шота мені підказує, що не одними чарівними дзвіночками і словом божим проростають відчислені фінанси. Якщо покопатись в списках бюджету, то скоріш за все знайдеться добра жменя дуже важливих речей з минулої епохи.