Профіль

Lerbod

Lerbod

Україна, Львів

Рейтинг в розділі:

Не всі колготки налазять на акваріум...

  • 30.07.18, 14:09
Тепер в мене в лаораторії серед безладу стоїть акваріум з правильною підсвіткою, кліматконтролем та медовим нектаром. Все для того, аби крилаті (спеціальна субтропічна муха) чули себе вольготно і плодились як слід.

Одна біда -- складно обслуговувати комашню так, щоб вона не розліталась і не норовила сотворити на вулицях Львова маленький апокаліпсис...



-------

Хто мав необережність заходити сюди раніше в курсі, що я розводжу черв'яків і всіляко намагаюсь розгрузити руки від цього заняття.

До цього моменту виходило непогано:
- прокачав стадо з 4 до 40 сімей;
- вивів мініферму на об'єм переробки 800 кг в місяць;
- домовився з постачальниками безкоштовного корму до кінця року;
- ще у квітні знайшов інвестора і впродовж кількох місяців пропрацьовували з ним правильну модель проекту;
- знайшов людину, якій теж цікава участь у проекті, але вже в рамках порятунку світу.

Загалом все йде по плану: прокачуємо популяцію до промислової і збираємось переїжджати. Проте напоролись на новий фейл.

100 з 300 кг органіки, що привозять з ресторанів не підходить хробакам. Мова про всілякі маринади, рибу, м'ясо. Ще першого разу, коли я підкинув частину цього добра хвостатим, я ледь не втратив третину стада...

Органіку "поганої якості" довелось повертати і це не робить щасливими постачальників... Аби профіксити це паскудство пару тижнів тому я замовив партію субтропічних мух. Кажуть, що їхні личинки куди менш примхливі до корму.

Не сподівався  так рано розширюватись, але без цього не вдасться приймати всю органіку :(

Поки нема замовлень )

  • 11.07.18, 20:07

Френди запитують куди продається біогумус. Ще не продається, бо замалі об'єми...

Проте тестуємо його вже і на повну: якщо хочете, щоб і Ваші два квадратні метри на дачі (або на балконі) щодня видавали свою жменю суниць, то пакуйте туди правильне живлення.



P.S. але і полоти не забувайте

ClimateLaunchpad

  • 08.07.18, 15:34
хробаки це не лише зі сміттям возитись )


буткемпу національного відбору ClimateLaunchpad

ударимо дедлайнами по авітамінозу

  • 06.07.18, 16:26
"гоу за місто" - казали вони...
"там є нормальний нет, закінчиш проект" - казали вони...





P.S. локальний сервер форева, заливаємо на прод. А так, то на наших селах доволі нівроку.

Чи робити бізнес з нетрендового заняття

  • 02.07.18, 14:15
1000 баксів капіталовкладень -- багато чи мало?

Пристойна публіка зараз скаже, що бізнес починається з 10к+ баксів і в принципі матиме рацію. Проте, якщо цей об'єм обростає навколо дрібного хобі, то починаєш ставитись до цього як до ігрового акаунту улюбленої РПГ-гри (хлопчики мене зрозуміють).

Віднедавна веду переговори з потенційним партнером про залучення його коштів. Ну ведемо переговори: чолов'яга зацікавлений і має досвід в бізнесі, а я його лякаю низькою рентабельністю -- так потроху приміряємось, щоб не прогоріти :)

Загалом чолов'яга адекватний -- розуміє, що в цих реаліях переробка органічних відходів це більше доброчинність, аніж бізнес.

Поки прикинули своє місце під сонцем, порахували по-багатому перший варіант бізнесплану -- окуповуватись буде 12 років, якщо кому цікаво. Зараз переварюємо "партизанський" варіант -- коли ти на низьких обертах дорощуєш основний фонд, а це суттєво знижує операційні витрати при повноцінному старті.

Здоровий глузд підказує, що черв'яки не скоро приноситимуть як основна робота, тому ще з рік до них слід ставитись як до дозвілля -- тим більше, що є інші варіанти більш вигідного вкладення. Проте фундамент доводиться закладати завчасно.

Принагідно напишу кілька слів за виробничі процеси та маркетинговий план -- цікаво буде порівняти цю писанину з реаліями через рік.

Верміферма -- розведення черв’яків

  • 23.06.18, 15:43
Наприкінці минулого року я писав про одне своє хоббі, розведення черв’яків.



Якщо в кількох словах, ваш покірний слуга винаймає дворівневий гараж, розводить там хвостатий непотріб, надлишок продає, а на вторговані гроші оплачує ту ж таки оренду.

Першою особистою вимогою для хоббі було не витрачати на нього гроші з сімейного бюджету.

Другою умовою -- не витрачати більше 5-ти годин на тиждень.

Тепер про плюси мінуси такого часоприпроведення:

- зараз гаражна популяція прокачалась і з’їдатиме за місяць до 1000 кілограм кухонних відходів... Плюс, тому що все робиш правильно;

- 1000 кілограм в місяць для рамок хоббі це дофіга... по сусідах стільки не назбираєш. Довелось домовлятись з ресторанами, а це вже мінус -- бо вимагає спланувати графік забору (3 рази в тиждень, о сьомій ранку)...

- домовився з іншими екоманьяками розділяти ресурс з ресторанів -- плюс.  Тепер напрягаюсь по забору лише раз на два тижні;

- міськрада погодилась профінансувати логістику -- їм це плюс в карму перед виборцями. Мені плюс -- до кінця року ти маєш халявний корм для хвостатих;

- 1000 кг в місяць вимагає переобладнати бокси для черв’яків -- так, щоб ті були придатні для таких об’ємів. Мінус, в плані додаткових вкладень та трати часу, якого немає. Загалом на переобладнання потрібно ще 20 годин + годин 30 на загальне облаштування приміщення.

-----------

Загалом я тотально вилітаю по другій умові (трати часу). По суті, це заняття таки випадає з рамок хоббі і пора напрягатись за те щоб підключити працівника/напарника.

Останній пункт як мінімум змішує переглянути маркетинговий план (продаючи сім’ї на найманого працівника не заробиш). Ніби банальні речі, всі ж читали розумні книжки, але через кілька місяців доведеться вилазити з зони комфорту і думати як інакше назвати це заняття. Так і живем ))

Linux перша кров, другий вечір

  • 14.03.18, 11:03
Вчора таки поставив Ubuntu. Під версією 12.04 старий пилосос тупить менше, ніж під Windows XP — вже є надія, що залізо помре під час роботи, а не від копня :)

Враження? — цікаве відчуття. За 15 років з віндою я раза півтора користувався командною строкою, а тут на неї зсилаються чи не при кожній оказії. Відчувається менша споживацькість продукту і більша долученість до тонкого налаштування.

В процесі інсталяції затупив і виділив замало місця для операційної системи — мабуть підчитаю мануали і матиму ще ввечері третю спробу.

Загалом, за цей та наступний тиждень сподіваюсь по вечорах відтестувати систему під свої потреби, а вже потім, з набитою рукою ставитиму Linux на свій робочий комп в офісі.



Під офісом я маю на увазі коворкінг, де працюю. Тут пристойний нет, безлімітна кава та котяра, яка любить примоститись на клавіатурі і профіксити код :)

комп з сокири...

  • 11.03.18, 22:45
Було таке, що спочатку робите щось, а потім задаєтесь ізвічним питанням? мда...

Воскресив старий пилосос. Почалось з того, що я знайшов трохи термопасти. Якщо тут є нормальні люди, які не запарюються з залізом, то — це такий бальзам для кращого охолодження мозгів обчислювальної машини...



До термопасти знайшлось материнська плата, кусок процесора. Спочатку тулив мегадревню відеокарту на 64мб, потім правда впала в око менш шкарадна річ.

Нутрощі обвісив вентиляторами, додав планку з оперативкою та хард від старого ноута, а блок живлення шепче як невеликий кукурузник...

Такі да. В мене з шухляди можна зібрати маленький атомний реактор. Прикупити довелось тільки перехідник SATA-диск + 5-тиметровий мережевий кабель.

Тепер потрібно придумати для скотинки такий квест, щоб вона впродовж місяця поверла смертю хоробрих і я б тоді зі спокійним серцем її виставив.

Які варіанти: 
- я ніколи в житті не ставив linux;
- також, ніколи не піднімав сервак для своїх проектів...
- а ще проц не розганяв;
- гарно було б випробувати мій павучок на високих оборотах, не боячись при цьому, що просядуть клієнтські акаунти.
- до того ж завжди мріяв власноруч спаяти рідинне охолодження...

От і подивимось, як надовго вистачить малюка

квест офісом. 10 000 годин

  • 10.03.18, 16:06
Приблизно стільки потрібно вкласти в проект, щоб він вигорів, тобто мав успіх. Або для того, щоб стати класним фахівцем, одним з найкращих на ринку.

У випадку з проектом є два варіанти: можна робити все самому — займе приблизно 3 роки... а можна прикуповувати час інших людей.

Якщо балачка йде про особистий ріст, то тут майже без варіантів — навіть, якщо споживаєш досвід просунутіших колег, то більшу частину всеодно потрібно переварювати самому.

Недавно я писав, що у зв'язку зі зміною способу діяльності, мені доведеться прикрутити два з трьох своїх напрямів. Доведеться приспати хробачків, роботехніку або вирощення грибів на каві.

Тому єдиному напряму, що залишиться я згодую всю нерозтрачену любов, яка залишиться опісля офісного щастя )))) Таким чином набереться та кількість вкладень, що відділяє напрям від максимальної віддачі.


Шиїтаке. "Гламурна" версія

  • 08.03.18, 12:42
Вартість такого непотребу — гривень 20, не більше...
При цьому час, потрачений на результат, трошки дорожчий...

Поза тим, підозрюю, що з кожним місяцем надія полишити сіє заняття чим раз гасне. Видно, якісь спори попали в кров і впливають на логіку — інакше не поясниш.



Кому цікаво, підписуйтесь на сторінку в фейсбуці.
Сторінки:
1
2
3
4
5
6
7
8
14
попередня
наступна