хочу сюди!
 

Таня

44 роки, терези, познайомиться з хлопцем у віці 44-48 років

Іноземні дипломати розповіли, як фіскали відлякують інвесторів.

  • 30.04.12, 01:00
Іноземні компанії скаржаться впосольства, що податківці незаконно відмовляють у поверненні ПДВ, влаштовують постійні перевірки та погрожують бізнесменам кримінальними справами. Про це в коментарях DT.UA повідомили посол США Джон Теффт, посол Угорщини Міхаль Байєр і посол Франції Ален Ремі.

За їзніми словами, також інвестори заявляють про використання податкових органів для рейдерських атак.

«За оцінками Світового банку, українська податкова система - одна з абсолютно найгірших у світі (181-ша з 183-х). Посольство отримує часті скарги від американських компаній щодо їх спілкування з українськими податковими органами», - нагадав Джон Теффт і перерахував найбільш типові приводи скарг інвесторів. Зокрема про незаконне списання законної заборгованості з повернення ПДВ.

Як правило, податкова служба відмовляється повернути ПДВ, заявляючи, що сторона контракту на третьому або четвертому рівні в ланцюжку постачальників не сплатила відповідний ПДВ.

«Законодавство України подібне не дозволяє, однак американські компанії повідомляють нам, що ця практика, на жаль, є досить поширеною. Податкові служби відмовляються перевіряти надійність запропонованих постачальників, не залишаючи американським компаніям можливості уникнути даної проблеми», - пояснив посол США.

Крім того інвестори скаржаться, що у відповідь назаконний запит про повернення ПДВ податківці вимають сплатити встановлену частину отриманого відшкодування (до 100%) «авансом» податку на прибуток підприємств. В результаті низка американських компаній сплатили податок на прибуток підприємств на чотири роки вперед

Також Тефт звернув увагу на практику відшкодування ПДВ, що створює несправедливі переваги для однієї компанії за рахунок іноземного конкурента. Зокрема, компанії, асоційовані з високими урядовими посадовими особами Україні, отримують відшкодування ПДВ вчасно, тоді як американські компанії часто не отримують нічого;

Крім того, посол розповів, що податківці часто створюють фіктивні «суперечки», щоб унеможливити участь іноземних компаній у автоматичному відшкодуванні ПДВ.

«Система побудована таким чином, щоб право на автоматичне повернення мали тільки компанії, що відповідають певним критеріям (включаючи відсутність суперечок з податковими службами протягом певного часу). Це - «чорний вхід», «обхідний шлях», щоб не дати компаніям отримати відшкодування і водночас мати можливість заявляти, що автоматизована система працює», - пояснив дипломат.

Також податківці застосовують погрози особистої кримінальної відповідальності заради отримання додаткових податкових надходжень навіть у випадках незначних питань, які в інших країнах вирішувалися б за допомогою адміністративних процедур.

«Можливо, це відповідає українському законодавству, але така поведінка пригнічує головні офіси іноземних компаній, представлених в Україні, сильніше, ніж більшість інших проблем», - вважає Тефт.

Крім попри сказане, українські податкові органів використовуються для рейдерських атак.

«Особливо гострою» називає проблему неповернення або несвоєчасного повернення податковою інспекцією ПДВ інвесторам і посол Угорщини Міхаль Баєр: «Ця проблема -найбільша не лише за кількістю випадків, але й за сумою втрат угорських інвесторів».

Посол Франції Ален Ремі зазначив, що також великою проблемою є кількість перевірок. «Для чого здійснювати податковий контроль кілька разів на рік? - Дивується він. – У нас же шановні фірми. Одна з наших компаній сказала мені: «Нам було б простіше, якби податкова влаштувала унас своє бюро,- так часто вони у нас бувають».

«Податковий контроль часто призводить до спірних висновків, в результаті яких фірми змушені платити суми (про ПДВ не йдеться - Ред.), які вони не повинні платити в Європі», - зазначив посол Франції.

Як повідомлялося раніше, в Україні проблеми іноземного бізнесу почали все частіше вирішувати на рівні послів.

Нагадаємо, в першому кварталі рівень привабливості України в очах інвесторів знизився на 0,1 бала в порівнянні з безпрецедентно низьким показником останнього кварталу 2011 року і склав 2,18 бали.
14

Коментарі

Гість: lyo Dnepr

130.04.12, 08:36

...податківці вимають сплатити встановлену частину отриманого відшкодування (до 100%) «авансом» податку на прибуток підприємств. В результаті низка американських компаній сплатили податок на прибуток підприємств на чотири роки вперед...Нахрена финансировать понты бандитов на четыре года вперед?
А что тогда говорить о предпринимателях у которых нет посольской крыши?

    230.04.12, 10:23

    низка американських компаній сплатили податок на прибуток підприємств на чотири роки вперед звичайно, що бандитській владі вони вже не потрібні

      330.04.12, 11:19Відповідь на 2 від Aмaзонка*

      американцы как дети, у меня приятель с Новой Зеландии, так его в бизнес к нам пускать нельзя, у него понятия, что "это не порядочно, так нельзя, нельзя обманывать людей" у нас бы он в два дня стал голожопиком

        анонім

        430.04.12, 13:06

        Как прогнила вся "вертикаль власти". Своим олигархам они создали условия, когда и возврат ПДВ и прибыли растут в геометрической прогрессии. Если народ не скинет эту власть, то нам , народу Украины скоро придет пиз_ец.

          530.04.12, 13:33

          Хто б сумнівався?

            630.04.12, 17:31Відповідь на 1 від Гість: lyo Dnepr

            ...податківці вимають сплатити встановлену частину отриманого відшкодування (до 100%) «авансом» податку на прибуток підприємств. В результаті низка американських компаній сплатили податок на прибуток підприємств на чотири роки вперед...Нахрена финансировать понты бандитов на четыре года вперед?
            А что тогда говорить о предпринимателях у которых нет посольской крыши?
            Їх просто кидають,маю факт з свого опиту.

              730.04.12, 17:41Відповідь на 2 від Aмaзонка*

              І це прикро.

                830.04.12, 17:54Відповідь на 4 від анонім

                І нам і Україні.

                  930.04.12, 17:55Відповідь на 5 від ЯКриворожанка

                  Отож.

                    1030.04.12, 19:47

                    сором

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      3
                      попередня
                      наступна