Славный юбилей
- 25.07.11, 13:51
Про це повідомляють білоруські "Навіны".
Після Громадянської війни, колективізації та індустріалізації радянській державі потрібна була дешева і калорійна їжа для населення.
Нарком (харчової промисловості Анастас Мікоян поїхав у Чикаго вивчати досвід роботи м'ясопереробного комбінату, а 1936 року підписав наказ про виробництво нових продуктів: ковбас "Докторської", "Любительської", "Чайної", "Телячої", сосисок "Молочних" і ковбасок "Мисливських".
"Докторська", рецептуру і технологію виготовлення якої розробив ВНДІ м'ясної промисловості, була призначена для лікувального харчування громадян, що "мають підірване здоров'я в результаті Громадянської війни і царського деспотизму", пише "Агрокраїна".
До кінця 70-х років рецептура "Докторської" залишалася незмінною. М'ясний дефіцит 80-х років призвів до того, що в ковбасу стали помалу додавати сою, крохмаль і добавки з карагену - ірландського моху.
Проте і тоді вона на 95% складалася з м'яса, а ціна на неї довгі роки залишалася незмінною - 2 карбованці 20 копійок за 1 кілограм. Середня зарплата в СРСР у 1984 році складала 170 карбованців.
Згідно з радянським держстандартом, один кілограм ковбаси "Докторської" вищого сорту (ГОСТ 23670-79) виготовляли з 250 г яловичини вищого сорту, 700 г напівжирної свинини, 30 г збитих яєць (меланжу), 20 г сухого коров'ячого молока. Додавали також сіль, цукор, нітрит натрію (але не більше 0,005%), мелений мускатний горіх.
"Докторська" мала бути пружної консистенції, рожевого або світло-рожевого кольору в розрізі, з масовою часткою вологи не більше 65%. Жиру - не більше 22% , білка - не менше 13%.
Коментарі
Zemlyachka
125.07.11, 17:17
Val289
225.07.11, 17:24Відповідь на 1 від Zemlyachka
Ну, так дотация была на многое. На коммунальные услуги, квартплату, городской транспорт. Но, разве нас тогда это волновало? Нам и по 2.20 казалось дорого. А недавно искал говяжью колбасу или сосиски, так мне продавщица говорит открытым текстом, мол говяжьих нет, берите свиные, вы думаете там мясо есть!?
Zemlyachka
325.07.11, 17:30Відповідь на 2 від Val289
Да во всевозможных передачах открытым текстом говорят- мяса- 3, 5% и это хорошо
Royal Canin
425.07.11, 20:26
БФ
525.07.11, 20:41
В середине 80-х работал я в долговременной командировке в Москве. Работал со мной на работе мужик, чья жена работала на Московском колбасном заводе. Кто не знает, хочу напомнить, что московские сосиски тогда считались чуть ли не эталоном качества и вкуса.
Так вот : спрашивает нас как-то тот мужик:
-Как вы думаете, сколько килограмм сосисек можно сделать из килограмма мяса?
Ну, мы, конечно же наговорили множество вариантов (в-основном варьировали от 800 грамм до 950) - ответ (в то время!!!) нас убил - 10 килограмм! С тех пор я их не люблю.
Val289
625.07.11, 21:10Відповідь на 4 від Royal Canin
Val289
725.07.11, 21:12Відповідь на 5 від БФ
Да таких разговоров много всегда ходило. Но все же в СССР ГОСТы в целом выдерживались
анонім
825.07.11, 22:57
Val289
925.07.11, 23:40Відповідь на 8 від анонім