хочу сюди!
 

Маша

50 років, козоріг, познайомиться з хлопцем у віці 37-65 років

Символічне значення птаха в культурі предків

  • 09.06.12, 08:25

Символом кохання і вірності є лебедина подружня пара, бо ЛЕБЕДІ є моногамними птахами і паруються на все життя. Краса лебедів надихала людину на створення поетичних легенд, казок, пісень, художніх полотен. В казках якщо злі чари і перетворюють людей на птахів, то обов'язково на красивих і великих, бо краса і велич в даному випадку – мірило людської душі.


ЛАСТІВКИ – птахи, які ідеально зріднилися з повітряною стихією. Усе життя ластівки проводять у польоті; на землю вони майже не спускаються, ходять погано. У повітрі ластівки – як риби у воді: демонструють фігури вищого пілотажу, навіть п'ють на ходу, стрілою проносячись над річкою. Коли прилітають ластівки, настає справжня весна, наче вони на крилах приносять погожі весняні дні.


Серед співочих птахів найвідомішим представником родини та найкращим співаком є СОЛОВЕЙ. Коли соловейко заспіває – його ні з ким не можна сплутати. Співає він переважно вночі – від вечора до ранку, а в перші тижні після прильоту його часто можна почути і вдень. Співають лише самці, доводячи свої права на місце гніздування. Молоді птахи навчаються цьому великому мистецтву в більш досвідчених та старших родичів, тому в кожній місцевості є свої майстри співу і в кожній місцевості вони співають по різному. Найкращими співцями вважалися курські та київські солов'ї. Пісня солов'я – це пісня кохання.


ПІВЕНЬ - у багатьох міфопоетичних системах він символізував войовничість. Напр., ватажок війська бога індуїстської міфології Сканда мав такі головні атрибути: спис, лук, півень. Півень вважався покровителем воїна і в кельтів. У наших Пращурів він був передвісником зорі, сходу Сонця, а, отже, пробудження життя. Не випадково існувала така народна назва як "будимир", тобто "буди світ".

ЗОЗУЛЯ – символ суму і вдівства, весни і, водночас, нещастя, туги за рідним краєм... Вона була і оракулом - провісницею важливих подій, долі, часто її слухали і рахували, скільки їм залишилось жити.


СОВА - символ мудрості й потаємних знань. Лише їй відомо, як мудрість життя приховується таємницею смерті...

ВОРОН - священний птах: його не можна ні лякати, ні проганяти, бо він символізує потусторонній невідомий світ і попереджає про лихе.


ЛЕЛЕКИ - в українському народі дуже шановані птахи, деякі дослідники вважають їх символом України. За часів Трипілля лелека був тотемом. Є свідчення, що навіть деякі трипільські племена називали себе лелегами. По іншим джерелам Лелека існував ще за часів аталантів і називався Гайстр, що означає – Зоря у небі. У греків Гайстр співвідносився з богинею ранкової та вечірньої зорі. Загальновідомо, що лелеки приносять щастя (в тому числі і дітей) в дім, тому люди в Україні оберігають їх, принаджують їх до оселі, піднімаючи на дах старе колесо або збиту з рейок рамку.

Існує така прикмета : багато пташенят у лелеки – на хороший урожай. В українських міфах вважається, що лелека розуміє людську мову, так як сам раніше розмовляв. Лелека - символ поваги до батьків, символ мандрівників, символ сімейного благополуччя і щастя, а так само загальний символ нашої Батьківщини, Воістину священний цей птах:


Летять великі птахи
Ліси, поля минають
Ту хату де осядуть -
Щасливою вважають.
Лелека-чорногузка
Це - символ України,
Як оберіг у хаті
Великої Родини.
На білих крилах птаха-
Хвиляста чорна смуга,
Неначе розлилася
За рідним краєм туга.
Бояться його миші
Та пухлі, товсті жаби,
Але про нього кажуть
Лелека щастя вабить!!!
5

Останні статті

Коментарі

19.06.12, 09:13

Интересно! Спасибо.

    Гість: Ulyana Belaya

    29.06.12, 10:21

      310.06.12, 08:45

        41.10.13, 20:54

          51.10.13, 21:15Відповідь на 4 від Уля ля