хочу сюди!
 

Марта

48 років, козоріг, познайомиться з хлопцем у віці 50-60 років

Хто ми без мови?

  • 05.06.12, 23:50

Півні кричать у мегафони мальв — аж деренчить полив’яний світанок… Мій рідний краю, зроду ти не мав нейтральних барв, тих прісних пуританок. Червоне й чорне кредо рукава. Пшеничний принцип сонячного степу. Такі густі смарагдові слова жили в тобі і вибухали з тебе. Слова росли із ґрунту, мов жита. Добірним зерном колосилась мова. Вона як хліб. Вона мені свята. І кров’ю предків тяжко пурпурова. А хтось по ній прокопував рови. Топтав, ганьбив нам поле найдорожче. І сниться сон: пасуться корови — сім тучних, але більше тощих. Скубуть озиме, нищать ярину, ще й гидять, гудять, ратицями крешуть. Трагічна мово! Вже тобі труну не тільки вороги, а й діти власні тешуть. Безсмертна мово! Ти смієшься гірко. Ти ж в тій труні й не вмістишся, до речі. Вони ж дурні, вони ж знімали мірку з твоїх принижень — не з твоєї величі! Твій дух не став приниженим і плюсклим, хоч слала доля чорні килими то од Вілюйська до Холуйська, то з Києва до Колими. Як ти зжилася з тугою чаїною! Як часто лицемірив твій Парнас!.. Шматок землі, ти звешся Україною. Ти був до нас. Ти будеш після нас. Мій предковічний, мій умитий росами, космічний, вічний, зоряний, барвінковий… Коли ти навіть звався — Малоросія, твоя поетеса була Українкою!

Ліна Костенко

9

Останні статті

Коментарі

анонім

16.06.12, 00:00

    26.06.12, 08:41Відповідь на 1 від анонім

      36.06.12, 08:46

        46.06.12, 09:04

        Хто? Хтось сказав, що народ позбавлений національної свідомості - це перегній для процвітання інших культур і національностей.

          56.06.12, 09:10Відповідь на 3 від Гала

          Сумно...

            66.06.12, 09:11Відповідь на 4 від ENGAR

            Страшно усвідомлювати, що українське суспільство поволі деградує...

              76.06.12, 09:16Відповідь на 5 від Oll@

              Сумно...
              так...

                86.06.12, 09:30Відповідь на 6 від Oll@

                Страшно усвідомлювати, що українське суспільство поволі деградує...Історія циклічна як в минулому наша земля і народ слугувала як данина для загарбників лиш черезворожнечу князів за владу то як може не деградувати тепер коли в державі купа національних партій які пропогують одинакові цінності але живуть в ненависті один до одного? Та й ладні продати і душу заради влади та користі............... Царство яке поділиться не встоїть -(Біблія)

                  96.06.12, 15:14Відповідь на 8 від ENGAR

                  Це вони лише на публіку так живуть. А між собою вони досить зговірливі http://tsn.ua/politika/opoziciya-tupo-zdala-ce-golosuvannya-chornovil.html.

                    Гість: Вуйко Любко

                    106.06.12, 23:56

                    Одною з характеристик українців є поміркованість і схильність не робити поспішних кроків. В маштабі історії це іноді помагає, іноді шкодить. Часто ця неквапливість набуває дуже важких форм. І для того, щоб українець почав щось робити, йому треба надати прискорення (копняк під зад ). Закон про мови є точкою неповернення, яку не можна було перетинати. Даунецькі рагулі таки перейшли цю нульову точку. Може це і стане тим прискоренням?

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      попередня
                      наступна