хочу сюди!
 

Людмила

48 років, рак, познайомиться з хлопцем у віці 45-55 років

Українська влада ризикує повторити помилку Чорнобиля

Співпраця в ядерній галузі тільки з технологічно відсталою Росією загрожує національній безпеці України

Фотогалерея: Чорнобильска катастрофа 26 років тому (зображень: 10)

2345678910

Після аварії на Чорнобильській АЕС досі юридично не визнали, що її причина – недоліки реактора РВПК-1000 (реактор великої потужності канальний). Суд 1987 року визнав винним у тому, що сталося, тільки персонал, а не представників вищих органів (Міністерство енергетики та електрифікації, Атомнагляд, Інститут ядерної енергії імені Курчатова як генпроектувальник РВПК), без дозволу яких проведення будь-яких експериментів на АЕС було неможливе. У розгляді справи про справжні причини аварії Росія абсолютно не зацікавлена. Адже юридично оформлені прорахунки проекту РВПК поставлять її в таке становище, коли співпрацювати з нею в галузі ядерних технологій відмовляться навіть країни третього світу.

Читайте також: Думки в реакторі

НЕБЕЗПЕКА НЕ ЗНИКЛА

На момент аварії на ЧАЕС у СРСР експлуатували 14 реакторів типу РВПК-1000. З них по чотири на Чорнобильській, Курській та Ленінградській АЕС і два на Смоленській. Одразу після катастрофи було розроблено комплекс обов’язкових заходів для підвищення їхньої надійності. Він і є ключем до розуміння причини трагедії. Перелік недоліків РВПК-1000 вельми широкий: різні фахівці налічують від 15 до 32 прорахунків і навіть відхилень від норм ядерної безпеки, що діяли в той час. Головний – позитивний паровий коефіцієнт реактивності. Його неможливо усунути без цілковитої переробки всього проекту РВПК. Тому всі реактори цього типу, що залишилися в експлуатації на російських АЕС, працюють зі згаданим порушенням норм ядерної безпеки. Останній такий в Україні зупинено 2000 року. Але Смоленська АЕС із трьома енергоблоками на РВПК-1000 розміщена на річці Десні, яка впадає у Дніпро, а Курська з чотирма – на Сеймі, що є притокою Десни. Тобто до зупинки останнього реактора на цих атомних електростанціях вони є потенційно небезпечними і для нашої країни.

В Україні нині експлуатують 15 атомних реакторів типу ВВЕР (водо-водяний енергетичний реактор, PWR) на чотирьох АЕС, крім того, планується будівництво ще двох цього ж типу. Їхні проекти розробили в Росії фахівці тих самих установ, які створили РВПК. Понад те, одному з провідних проектних інститутів РФ у галузі атомних технологій присвоєно ім’я Ніколая Доллєжаля, одного зі «співавторів» найбільшої техногенної катастрофи у світі. Це означає, що ми маємо справу з «фірмами», м’яко кажучи, з підмоченою Чорнобилем репутацією.

Читайте також: Атомне дежа вю

ЧОМУ РОСІЯ?

Наша країна має змогу співпрацювати, закуповувати проекти АЕС і ядерні технології в будь-яких розвинених державах світу. Але вибір незмінно падає тільки на північного сусіда: проект реактора ВВЕР, паливо для нього, технологія виробництва власного палива для атомної електростанції тощо. Пояснення цього «феномену» тільки одне: атомному лобі України легше «дерибанити» (у Москві це називають «пилить») бюджетні гроші з атомним лобі РФ. Співпраця в ядерній галузі тільки з технологічно відсталою Росією загрожує національній безпеці України, зокрема й з погляду монополізації цієї галузі однією державою-постачальником.

На саміті країн-донорів у Києві 26 квітня 2011-го, присвяченому 25 роковинам Чорнобильської катастрофи і збору коштів на будівництво «Укриття-2», перший віце-прем’єр міністр РФ Ігор Сєчін заявив, що після аварії на Фукусімі-2 на всіх російських АЕС було успішно проведено стрес-тести. А «протестували» їх на те, чи витримають вони землетрус у 10 балів і приливну хвилю цунамі заввишки 14 м. Але таких хвиль там не може бути на жодній із річок (Десна, Сейм, Дон), на яких розміщені атомні електростанції і глибина яких лише 3–4 м! Щодо землетрусів, то жоден об’єкт не проектували на сейсмонебезпечність понад 6 балів. Доказом цього є історія Кримської АЕС, коли перед її пуском в експлуатацію 1988 року з’ясувалося, що на півострові можуть бути землетруси до 8 балів замість допустимих для неї 6. У результаті її просто закрили. Як атомні електростанції в Росії могли витримати «теоретично» такі землетруси й цунамі, якщо подібних і проектів АЕС не існує? Виходить, уся ця історія зі стрес-тестами – просто брехня на державному рівні.

Ось ще приклад, що свідчить про неблагополучне становище ядерної галузі в Росії. На провідних тамтешніх телеканалах голова «Росатому» Сєрґєй Кірієнко докладає прем’єр-міністрові Владіміру Путіну, що в РФ будують АЕС, які витримують падіння літака. Як тоді бути з реальністю? У 1986 році під час засипання аварійного четвертого реактора ЧАЕС один із вертольотів схибив і на парашуті спустив «мішок» із сумішшю піску, доломіту тощо вагою близько 2 т на покрівлю центрального залу третього, який пробив дах наскрізь і впав, на щастя, поряд із реактором. Літак призвів би до набагато серйозніших наслідків. А в РФ експлуатують 11 аналогічних чорнобильським реакторів.

Ось ця «реклама», яка ґрунтується на відвертій брехні, має щонайменше насторожити. Тим більше що гіркий досвід такого блефу вже був. На початку 1980-х один із творців проекту РВПК академік Ніколай Доллєжаль заявив, що згаданий реактор цілковито надійний і безпечний, тому його можна ставити хоч на Красній площі в Москві. Як відомо, практика засвідчила протилежне.

Читайте також: Після Фукусіми майбутнє ядерної енергетики зовсім не райдужне

Прикладом виваженого підходу може бути Німеччина, яка після об’єднання 1990 року закрила АЕС «Норд», що складалася з реакторів ВВЕР, аргументувавши такий крок тим, що вони не відповідають нормам ядерної безпеки. Та і ЄС рекомендує своїм новим членам відмовитися від експлуатації російських ВВЕР із тих самих причин. Зовсім недавно Польща вирішила спорудити першу АЕС на своїй території. У тендері на вибір проекту і на будівництво Росії немає взагалі, є тільки Франція і дві амери­­кансько-японські компанії. Просто поляки зрозуміли, що конструктор «Москвича» ніколи не створить Mercedes.

 «ПРОФЕСІЙНІ» АТОМНИКИ

Уроки Чорнобиля, а тепер і Фукусіми, доводять, що підхід до енергії атома має бути тільки професійним. Головною повинна бути безпека. Потрібно враховувати всі чинники, починаючи від людського й закінчуючи технічними. У самій же Україні комерційний підхід узяв гору над професійним. Бажання групи людей підзаробити може обернутися трагедією для всього народу та держави в цілому.

Стан справ у атомній енергетиці України викликає неабияке занепокоєння. Впадає у вічі брак комплексного підходу до вирішення проблем: спорудження безпечного геологічного сховища для поховання високоактивних РАВ (радіоактивні відходи) і РАВ, що містять трансуранові ізотопи, створення інфраструктури для виведення АЕС з експлуатації (передусім ЧАЕС) тощо. До управління та контролю в атомній галузі залучаються кадри, дуже далекі від атомної тематики. Нещодавно по телевізору виступала людина, яку я знаю років 15 як дуже далеку від атомних реакторів, але яка розповідає про переваги ВВЕР над іншими типами ядерних реакторів. І з величезним подивом дізнаюся, що це, виявляється, виконавчий директор НАЕК «Енергоатом», який із часом пішов на підвищення в Кабмін. Ще один приклад: у прямому ефірі чую, як доктор наук, що має безпосередній стосунок до ядерних реакторів, плутає одне з фундаментальних понять фізики ядерних реакторів: миттєві та швидкі нейтрони. Найімовірніше, не без участі ядерного лобі в Україні призначають таких «фахівців» на високі посади, щоб проштовхувати свої бізнес-проекти, бо з ними легше домовитися.

Щоб не довелося знову просити у всього світу гроші на ще якесь «Укриття», треба вибирати надійного, порядного і перевіреного партнера. Не можна впроваджувати технології, безпека яких не доведена достовірно.

Читайте також: Оцінка безпеки

26 квітня, 2012 

Анатолій Грицак; Інженер-атомник 

Про автора: інженер-атомник, у момент аварії на ЧАЕС працював у складі зміни персоналу першого енергоблока, свідок самої аварії та ліквідатор її наслідків

ТИЖДЕНЬ

И как киевлянка, и как бывший энергетик я поддерживаю автора - нашу атомную энергетику нельзя отдавать на откуп одной соседней стране, которая заинтересована лишь в своей бесконтрольности в этой сфере. Пора перенимать опыт у других наших соседей, в т.ч. у поляков...       smoke

Обращаю внимание оппонентов, что автор статьи - инженер-атомщик, а по ссылке каждый может увидеть комментарии читателей и сам задать свои вопросы автору публикации. Так что тем, кто у меня в игноре, желаю успешного обсуждения с автором...poka       

Дополнение.  

После небольшого обсуждения у меня возник вопрос.

Какую технику для личного пользования, включая автомобили, предпочитают  большинство наших граждан, неужели исключительно от российских фирм?

                                                      

3

Коментарі

Гість: Комендор

130.04.12, 12:12

Во-первых, сотрудничество в области энергетики не есть её "отдача на откуп". Во- вторых, автор передёргивает словами, говоря ВООБЩЕ слова о "технологически отсталой Росии", о котрой обыватели судят лишь по отсталости наших стран в уровне развития форм предложения того, что надо обывателю для шкурного Потребления. Конечно, автомобили, зубные щётки и бритвенные приборы и сторительство жилища у нас хуже, чем на Западе. Но что касается освоения ФУНДАМЕТАЛЬНЫМИ технологиями и науками, то Запад всегда заглядывал России и Украине в задницу. Врёт инженер-атомщик.

    Гість: Комендор

    230.04.12, 12:17Відповідь на 1 від Гість: Комендор

    Как раз, сотрудничая с Европой в этих вопросах, мы не только отстанем, а дадим им воспользоваться нашими научными достижениями с выгодой только для Запада. Запад и США тысячами и тысячами воровали наши изобретения, которыми мы по простоте души делились в открытых журналах; а потом их на Западе патентовали и орали на весь мир о "своих" открытиях. Запад и США просто нас ОБВОРУЮТ. Только сотрудничество именно с Россией обогатит взаимно наши страны.

      Гість: ЕКАТЕРИНОСЛАВ

      330.04.12, 17:13

      Во первых , автор предатель , москали снятся ему и ночью ! А атомный реактор РВПК - 1000 самый надёжный во всём МИРЕ ! Только с РОССИЕЙ нужно сотрудничать в атомной отрасли !

        430.04.12, 19:04Відповідь на 2 від Гість: Комендор

        Вы невнимат. читали публикацию и мой комментарий под ней. В силу своей профессии я имела достаточно полную и достоверную информацию о ЧАЭС, в т.ч. я лично знала некоторых людей, которых тогда сделали стрелочниками. Поверьте, я знаю тему изнутри в т.ч. о ненадежности этой модели реакторов и о порочном стиле руководства ЧАЭС. И как киевлянка я в полной мере ощутила её последствия на своей семье, друзьях и коллегах. Потому я всё-таки советую Вам в подобных обсуждениях не полагаться на Ваши собственные знания и эмоции, а попытаться понять опасность, которой могут подвергнуться наши соотечественники при повторении аварии на другой АЭС. Здесь нужно выбирать не то, что дешевле, а то, что надёжней. А воруют в РФ не меньше, чем у нас, просто они прикармливают у нас тех, от кого зависит этот выбор.

          530.04.12, 20:08Відповідь на 3 від Гість: ЕКАТЕРИНОСЛАВ

          Похоже, Вы не в теме, или живёте за пределами Украины т.к. вместо обсуждения темы Вы навешиваете ярлыки на автора публикации и навязываете абсолютно некомпетентное мнение обывателя, которому наплевать на последствия от аварий на АЭС. Однако, спасибо за комент, пусть форумчане наглядно увидят как опасно поручать дилетанту принимать решение в такой сложной теме.
          Надеюсь, что вопросы безопасности нашей атомной энергетики будут объективно и на конкурентной основе рассматривать компетентные специалисты, да и СБУ необходимо подключить, чтобы не было злоупотреблений...

            Гість: ЕКАТЕРИНОСЛАВ

            630.04.12, 20:33Відповідь на 5 від ГалинаВ

            Похоже, Вы не в теме, или живёте за пределами Украины т.к. вместо обсуждения темы Вы навешиваете ярлыки на автора публикации и навязываете абсолютно некомпетентное мнение обывателя, которому наплевать на последствия от аварий на АЭС. Однако, спасибо за комент, пусть форумчане наглядно увидят как опасно поручать дилетанту принимать решение в такой сложной теме.
            Надеюсь, что вопросы безопасности нашей атомной энергетики будут объективно и на конкурентной основе рассматривать компетентные специалисты, да и СБУ необходимо подключить, чтобы не было злоупотреблений...
            Я не специалист, по АЭС , но на ЛАЭС работает несколько друзей, и ни один ещё не сказал, что работающие реакторы плохие ! А по заметке автора , видно , как он относиться к России . Потому ему нужны американцы !

              71.05.12, 00:04Відповідь на 6 від Гість: ЕКАТЕРИНОСЛАВ

              [cit/cit] Я не специалист, по АЭС , но на ЛАЭС работает несколько друзей, и ни один ещё не сказал, что работающие реакторы плохие ! А по заметке автора , видно , как он относиться к России . Потому ему нужны американцы !Ваши друзья хорошо знают реакторы тех же французских или американо-японских фирм, в т.ч. их сравнительные характеристики с реакторами от РФ? Скорее всего, они боятся, что их проф. уровень окажется недостаточным для обслуживания западных реакторов. Кстати, автор публикации акцентирует наше внимание на возможности приобретения более безопасных реакторов в ЛЮБОЙ другой стране мира, но Вы готовы пожертвовать своими согражданами из-за фанатичной ненависти ко всему нерусскому.
              Вы себя достаточно показали, спасибо за внимание...