хочу сюди!
 

Ліда

50 років, водолій, познайомиться з хлопцем у віці 46-56 років

Розум та емоційність: чому протистоять?

  • 03.06.14, 22:26

Більшості людям важко повірити в те, що наші емоції заважають нам бути
розумними, хоча насправді кожен із нас це напевне помічав не один раз, коли ми знали, що вчиняємо неправильно, але все одно робили так, як нам того хочеться. Нас тягнули за собою наші почуття та бажання і ми свідомо за ними йшли, вчиняючи неправильно. Ми отримували бажане ціною правди.

 

Що таке правда? Правда — це життя, думки і вчинки людини, які наповнені повагою та ненасиллям відносно інших. Людина намагається жити так, щоб не завдавати навколишнім людям зайвого клопоту, вона ставить свої інтереси нарівні із інтересами оточуючих і намагається знайти рішення, яке не буде причиняти шкоди нікому.

 

Неправда — це життя, думки і вчинки людини, які наповнені бажанням насолоджуватись ціною гідності, благополуччя та щастя оточуючих істот. Життя такої людини наповнене насиллям та приниженням. Вона завжди ставить свої інтереси понад інтересів оточуючих та завжди хоче всіх використати заради власного задоволення.

 

То в чому ж глибинна різниця між правдивими та неправдивими людьми? Вона полягає у тому, наскільки сильно людина ставить свої почуття та бажання вище почуттів та бажань інших, наскільки вона рахується із іншими. Але подумайте самі — якщо ви знаєте, як вчинити правильно, то чому б так не зробити? Заважають наші власні егоїстичні інтереси. Це може бути почуття ліні, відчуття небезпеки, втрати, почуття наживи тощо. І що ж ми робимо для того, щоб "не побачити" правильність нашого вчинку? Ми шукаємо виправдання, а це означає, що ми починаємо на його основі будувати якість свої власні уявлення, які могли б нас "відмазати". Спочатку ми свідомо тікаємо від правди, але поступово починаємо вірити у власні вигадки. А з чого все починалось? Саме із наших почуттів та бажань, якими ми не хотіли жертвувати заради загального благополуччя.

 

Хіба можна одночасно сильно чогось хотіти і при цьому розумно мислити? Подивіться на себе, поспостерігайте за собою. Якщо ви насправді щира людина, то побачите, що коли чогось сильно хочеш, то правда не має ніякої ціни, існує лише бажання, яке має бути виконаним і заради цього ми вигадаємо тисячу теорій, які будуть нам показувати, які ми насправді добрі і що ми робимо все тільки всім на благо або що ми жертви, які нічого не можуть змінити.

 

Кожен із нас має проблеми в стосунках, які не вирішуються роками. Ми сваримось кожного дня або просто відчуваємо незадоволення. Але чому так відбувається? Бо ніхто не хоче жертвувати своїми егоїстичними примхами заради загальної злагоди. Адже якщо б ми просто сіли та розумно, без егоїзму, разом подумали над вирішенням цієї проблеми, то вона б вирішилася за кілька хвилин. Розумієте? Розумні люди все вирішують швидко, а емоційні люди, наповнені бажаннями, ніколи не можуть нічого вирішити, бо вони завжди хочуть, щоб задовольняли саме їх і байдуже, що при цьому хтось страждає або принижується.

 

Розум та емоційність (або егоїзм) — повністю несумісні речі. Той, хто не може керувати своїми бажаннями та емоціями, не може керувати ні своїм життям, ні власними думками, які й визначають наше життя. Кожен із нас сам вибирає, чи бути йому розумною людиною, чи ні, коли дозволяє або не дозволяє собі піддаватись під вплив бурхливих та оманливих емоцій та бажань.

 

Хтось скаже, що засоби масової інформації визначають наший світогляд, що нами маніпулюють через новини і що ми всі обдурені. Та я все ж таки прихильник тієї думки, що тільки ми самі себе обдурюємо, дозволяючи іншим впливати на наший світогляд. Замість того, щоб спокійно та тверезо обдумувати те, що відбувається у нашому житті, ми просто віримо тим чи іншим і дозволяємо їм будувати наший світогляд. Ми часто захоплюємось якимись поглядами чи ідеями, навіть не маючи уявлення про них. Ми говоримо із впевненістю, що це правда, але при цьому часто навіть не ставили під сумнів те, чим захопились. Чи можна це назвати розумністю?
2

Коментарі

Гість: О-leg-O

13.06.14, 23:10

Бог створив нас трохи вище за тварин, і нижче справжніх людей. І залишив нам вибір ідіть і станьте ким хочете . Ті , ким керують емоції і інстинкти , не далеко пішли од тварин , просто людиноподібні самці і самиці. А ті хто переміг себе, своє тваринне ЕГО, і навчився керувати своїми емоціями і інстинктами, прогресивно наближаються до стану СПРАВЖНІХ ЛЮДЕЙ... Маю думку без претензій на інші .

    24.06.14, 10:57Відповідь на 1 від Гість: О-leg-O

    Все правильно!!!