хочу сюди!
 

Маруся

35 років, близнюки, познайомиться з хлопцем у віці 35-40 років

Нє била, нєт і бить не может!

  • 24.05.10, 11:02

У світовій історії жодна мова не зазнала такого страшного нищення від сусідів-ворогів, як українська. Вдалося відшукати низку документів, які у хронологічній послідовності засвідчують нищення української мови поляками, росіянами і більшовиками-комуністами.

1627р. Указом царя Михайла (першого з династії Романових) та патріарха Московського Філарета, що був його батьком і співправителем, наказано було книги українського друку зібрати й спалити.

1667р. Андрусівська угода. Укладаючи договори з поляками, цар Олексій ставив такі вимоги стосовно українських книг, їх авторів та видавців: «Все те, в которых местностях книги печатаны и их слагатели, також печатники, или друкари, смертью казнены и книги собрав сожжены были, и впредь чтобы крепкий заказ был бесчестных воровских [таку назву дано українським книжкам] книг никому с наших королевского величества подданых нигде не печатать под страхом смертной казни».

1690р. Засудження й анафема Собору РПЦ на «киевския новыя книги» П. Могили, К. Ставровецького, С. Полоцького, Л. Барановича, А. Радзивиловського та інших.

1709р. Цар Петро І примусив скоротити число студентів Києво-Могилянської академії з 2000 до 161, а кращим науково-просвітницьким силам звелів перебратися з Києва до Москви. Серед них були Інокентій Гізель, Іоанникій Галятовський, Лазар Баранович, Дмитро Ростовський (Туптало), Стефан Яворський, Феофан Прокопович, Симеон Полоцький та багато інших. Вони відіграли головну роль у розвитку культурного життя тодішньої Московії.

«Українці принесли з собою всю свою велику культуру, її вплив одбився на Москві на всьому житті: будівлі, малюванні, одежі, співах, музиці, звичаях, на праві, літературі і навіть на самій московській мові. Все життя складалося тоді так, що ставало неможливим прожити без українця. Всяких ремісників доставали з України» (І. Огієнко. «Українська культура»).

1713 р. Московія наказом Петра І привласнює собі нашу назву Русь (грецька назва Руси звучить як «Росія»). У такий спосіб завжди ворожі до Руси-України московити, основу яких складали угро-фінські та тюркські племена, підміною понять, тобто шахрайством, привласнюють собі нашу тисячолітню історичну та духовну спадщину.

Переписи 1740 - 1748 рр. свідчать, що в семи полках Гетьманщини було більше тисячі шкіл, і майже всі з них із викладанням українською мовою. У 1804 р. було видано царський указ, яким заборонялося навчання українською мовою. Результати національного гніту одразу позначились на стані освіти в Україні: уже перепис 1897 р. показував, що на 100 осіб було лише 13 письменних.

1789р. Розпорядження Едукаційної комісії Польського Сейму про закриття всіх українських навчальних закладів.

1847—1857рр. Десятирічна солдатська каторга із «забороною малювати і писати» геніального поета, маляра й мислителя Тараса Шевченка. А ось що написав про Тараса Шевченка «неістовий» «революційний демократ», В. Бєлінський у грудні 1847 р.: «Здравый смысл в Шевченкє должен видеть осла, дурака и подлеца... Этот хохлацкий радикал написал два пасквиля — один на государя императора, другой — на государыню императрицу...».

1859р. Міністерством віросповідань та наук Австро-Угорщини в Східній Галичині та Буковині українську абетку замінено латинською.

1863р. Циркуляр міністра внутрішніх справ Російської імперії П. Валуєва про заборону видання підручників, літератури та книг релігійного змісту українською мовою, якої «не было, нет и быть не может».

1864р. Прийняття в Росії Статуту про початкову школу, за яким навчання має провадитись виключно російською мовою.

1876р. Імператор Олександр II видав Емський указ про заборону ввозити до Росії будь-які книжки і брошури, написані «малоросійським наріччям», друкувати оригінальні твори та переклади українською мовою, влаштовувати сценічні вистави, друкувати українські тексти до нот і виконувати україномовні музичні твори. Указ про зобов'язання «прийняти як загальне правило», щоб в Україні призначалися вчителі-московити, а українців спроваджувати на учительську роботу в Петербурзькому, Казанському й Оренбурзькому округах. Це «загальне правило» по суті діяло і за радянської влади - аж до проголошення Україною незалежності в 1991 р. Як наслідок, за понад 100 років з України у такий спосіб було виселено кілька мільйонів української інтелігенції, а в Україну “відряджено” стільки ж росіян.

1889р. У Києві на археологічному з'їзді дозволено читати реферати всіма мовами, крім українською.

1903р. На відкритті пам'ятника І. Котляревському у Полтаві заборонено промови українською мовою.

1933р. Телеграма Сталіна про припинення українізації і знищення більшості українських письменників. З українського правопису вилучено літеру «Ґ».

1933—1941рр. Тотальне знищення та арешт 80% української інтелігенції російською окупаційною владою: інженерів, науковців, письменників, лікарів, вчителів тощо. До 1938 р. друкувалося 259 українських письменників, після 1938 р. — лише 36. З 223 зниклих письменників лише семеро померли своєю смертю. Решту розстріляно, запроторено до концтаборів або іншими репресивними заходами вилучено з літератури. Таких масових убивств, як у 30-х роках в Україні, історія ще не знала.

30 роки й пізніше: Заборона писати українські, національні за змістом, мистецькі та художні твори, досліджувати і вивчати справжню історію України, згадувати про голодомори. Історія і вся українська культура зобов'язані були звеличувати СРСР, загарбницьку політику і жорстокість комуністів, керуватися фальшивою імперською концепцією «єдності трьох братніх слов’янських народів»: розглядати росіян, як «старшого брата». Істориків, письменників,  іячів культури радянська влада жорстоко переслідувала, їхні твори заборонялись або знищувались. Так, було  палено наклад книги «Хортиця в героїці і легендах», а автора М. Киценка звільнено з посади. Зазнали утисків і гонінь торики М. Брайчевський, Я. Дашкевич, поет В. Сосюра, композитор К. Данькевич, письменник та кінорежисер О.Довженко і багато інших. Насаджувана система освіти та виховання була спрямована на те, щоб українцям прищеплювати відчуття меншовартості, відразу до борців за визволення України від окупантів, зневагу до українських національних героїв, зокрема І. Мазепи, С. Петлюри, Є. Коновальця. Імена визначних наших діячів науки, культури, церкви (М.Грушевський. І. Пулюй, С. Єфремов, В. Винниченко, Г. Хоткевич, І. Багряний, О. Ольжич, А. Шептицький та багато інших) замовчувались, або якщо згадувались, то в негативному висвітленні.

1947р. У Польщі операція «Вісла»: розселення частини українців з етнічних українських земель «урозсип» між поляками у західних районах країни задля при скорення їхньої полонізації.

 

1951р. Студенти Харківського університету відмовилися складати іспити російською мовою. Тоді 800 з них було репресовано, а 33 студентів на закритому засіданні суду було засуджено до смертної кари! І РОЗСТРІЛЯНО!

1990р. Прийняття Верховною Радою СРСР Закону про мови народів СРСР, де російській мові надавався статус офіційної.

P.S. Шановні, у мене у такому випадку виникає лише одне запитання, на яке, мабуть, неможливо знайти відповіді. Якщо української мови "не было, нет и быть не может", то що так наполегливо намагались знищити окупаційні режими будь-якою ціною?!


8%, 2 голоси

92%, 22 голоси
Авторизуйтеся, щоб проголосувати.
14

Коментарі

анонім

124.05.10, 12:03

а еще - если проанализировать наскальные рисунки в пещерах, то питакантропы с севера (то есть таки Москали Кляти) постоянно швыряли камни в питекантропов с юга (то есть благородных предков украинцев)...

    224.05.10, 14:23Відповідь на 1 від анонім

    Варрі, і що ти цим хотів сказати? Факти, шановний читачу, лише сухі факти...

      анонім

      324.05.10, 14:29Відповідь на 2 від Tustusya

      хотів сказати що історія завжди трактувалася таким чином щоб відповідати "сучасним потребам" тому мені байдуже що десь є якась архівна грамота - мене цікаві сучасні події, люди та ії мотиви - то що було у 16 сторіччі - не актуально - то (якщо було) було у звсім іншій країни з зовсім іншими людьми... "притягувати за вуха" навіть з якихось архивів аргументацію своїм думкам на мій погляд смішно

        424.05.10, 14:38Відповідь на 3 від анонім

        Історія (особисто для мене) штука дуже цікава, але настільки ж вимоглива! Мені подобається її знати, та ой як не подобається проходити нудний процес вивчення
        Справа в тому, раніше люди були позбавлені можливості просто вивчати...незважаючи на те мали вони бажання чи ні!
        Минуле є минуле це так! Але дозволь навести тобі слова Олександра Довженка: "Народ, який не знає своєї історії, є народ сліпців!"

          анонім

          524.05.10, 14:49Відповідь на 4 від Tustusya

          Доженко це добре, але щоб рухатись до майбутнього треба негатив з минулого не вивчати як молитву та нести як прапор - треба пам`ятати добре та шукати конструктив - лише це дозволить будувати щось на зразок "світлого майбутнього".

            624.05.10, 14:54Відповідь на 5 від анонім

            Добре ми пам'ятаємо! Але вся наша історія складається з боротьби, а те добре, що встигало між нею зародитися одразу знищувалося!
            Я зараз готую серію заміток про відомих українських композиторів. Вони мали можливість творити (і то обмежену) допоки не мали занадто великих успіхів, що не сподобалось владі...якщо буде бажання, переглянеш!

              анонім

              724.05.10, 15:07Відповідь на 6 від Tustusya

              "то є дісно правда" - "у верблюда два горба потому что жизнь - борьба" Ви гадаєте що комусь крім вас та мабуть ще десятка - другого "свідомих музикознавців з якогось Тернополя" цікаві композитори - невдахи з далекого минулого? Доречі я якось спілкувався з "видатними сучасними письменниками" Капрановими - вони мені чесно відповіли про мотиви своєї "емігарції" з Росії в "рідненьку державу" - там таких як мі багато а тут ми щось значне... Унівресальний принцип - якщо "танцор танцює не дуже" він одразу твердить що це лише тому що йому щось заважає...

                824.05.10, 15:13Відповідь на 7 від анонім

                Скажу чесно, хто такий Капранов не знаю, тому, можливо, він дійсно захотів себе відчути кимось!
                А щодо ваших слів про "композиторів-невдах", то вам таки дійсно варто буде переглянути замітку. І мені цікаво, з якої причини такі висновки? Елементарної необізнаності?

                  анонім

                  924.05.10, 15:15Відповідь на 8 від Tustusya

                  http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B8_%D0%9A%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8

                    анонім

                    1024.05.10, 15:20Відповідь на 8 від Tustusya

                    звісно ж я не цікавився ні українськими композиторами минулого ні сербськими ні російськими - мнеі взагалі "класична та около того музика" подобається мало... тому так - необізнанність більш того я не вважаю це цікавим і не буду читати на цю тему і в подальшому - мені не завжди вистачає часу навіть щоб читати всі книжки сучасних авторів яки мені цікаві, а ви кажете "композитори з минулого"...

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      3
                      4
                      5
                      6
                      7
                      8
                      14
                      попередня
                      наступна