хочу сюди!
 

Маруся

35 років, близнюки, познайомиться з хлопцем у віці 35-40 років

Швидка їжа - швидка допомога

  • 16.11.12, 15:29


Швидка їжа або, як всі звикличути, фаст-фуд, походить з англійської мови і розуміє будь-яку їжу, щоблискавично готується і подається. В наш час ці два слова набули настількивеликого поширення, що сприймаються як певна стала одиниця, невідємна від сучасного життя. Проте, все частіше і частіше мичуємо про шкоду, яку подібна їжа приносить здоровю, та заклики відмовитися від неї. Міф чи реальність? Якіскелети в шафі приховані за невинним запозиченням, а може хтось простонамагається завадити виробникам чесно заробляти їхні гроші? Розкладемо словосполученняна частини, можливо так щось проясниться.

Їжа. Про що ми думаємо, количуємо це слово? У кожного, без сумніву, виникають свої асоціації. Хтось згадуєпоїздки в село до бабусі, де з городу збиралися домашні огірки і петрушка,варилася бараболя із соковитою поливкою. Інші неодмінно згадають свійнайшикарніший похід до ресторану з друзями, де подавали потрави від шеф-повараі такі, назви яких неможливо зрозуміти без словника. Дехто, можливо, простоуявить улюблену страву, або окремі продукти, що їх різноманіття можна знайти нанайближчому ринку. А скільки ще наша мова знає засобів, щоб охарактеризуватиїжу: вона буває і смачна, і сира, і вегетаріанська, і екзотична, і натуральна,і домашня, та, мабуть, найпопулярніший поділ залишається на здорову та шкідливу.

Отже, що таке здорова їжа? Намою думку, здорова їжа - це повноцінний раціон харчування, що забезпечує нашорганізм всіма необхідними мікро- та макроелементами в достатньому обсязі. Всіми знаємо, що існують продукти в більшій чи меншій мірі корисні для нашогоорганізму. Якщо перші, як правило, підвищують наш тонус - розумову і руховуактивність, оздоровлююче впливають на організм; то другі - дарують нам насолодусмаком в момент їх споживання і подальшу тяжкість, лінощі та накопиченнянадлишків жирових відкладень. Кажучи простіше, їжа, готування якої займаєпевний час і вимагає використання природних продуктів, і є здоровою.

Протилежно до цього розуміємо,яка їжа шкідлива. Вироби, для виготовлення яких застосовуються незвичайніметоди: додавання хімічних елементів, смаження, консервація, що дозволяє їмдовго зберігатися, напівфабрикати, що потребують лише недовгої тепловоїобробки, неприродні фарбники, генна модифікація – все це перші і основні ознакиїжі нездорової.

То що ж в кінці кінців за штукацей фаст-фуд? Можливо, так стане зрозуміліше його приналежність до однієї чиіншої категорії. Існує декілька різновидів фаст-фуду.

·       По-перше,це ті страви, які готуються в ресторанах або пересувних кіосках швидкогохарчування. Сюди входять картопля-фрі, картопля з наповнювачами, бюргери і хот-доги,розігріта піца, шаурма та інші подібні страви.

·       По-друге,до фаст-фуду слід віднести всі продукти швидкого приготування, які можна просторозвести водою: локшину, картопляне пюре, супи та каші.

·       По-третє,фаст-фудом є всілякі дрібні закуски, що продаються в кіосках і магазинах:чіпси, сухарики, горішки, печиво, поп-корн. Цей список можна й продовжити. Алев цілому фаст-фуд - це те, що можна з'їсти на ходу, майже не відриваючись відсправ.

Таким чином, ми вже заперечилинайпершу ознаку страв здорових – довгий час приготування. Далі, всім відомо, щозакуски не відрізняються свіжістю, адже в них додають і консерванти, ібарвники, і різноманітні хімічні добавки (напр. Е-елементи) для створення умовтривалого лежання на полицях магазинів. У полі «фаст-фуд – шкідливий» додалосяще одне очко.

Доводиться констатувати, щобільша частина нинішнього фаст-фуду завдає здоров'ю людини серйозної шкоди. Впершу чергу, це пов'язано з високою калорійністю, якої відрізняютьсяфаст-фуд-продукти. Історично так склалося, що низькою калорійність бути і немогла б. Адже людина йде в заклад фаст-фуду, щоб швидко наїстися. Це означає,що вона повинна вгамувати голод найменшою кількістю страв. Отже, потрібнозбільшити їх енергетичну цінність. Звідси і бутерброди, по калорійностіприблизно рівні обіду. Зайва калорійність більш здоровою їжу не робить. Жир,наприклад, живить тільки м'язи, енергії для інтелектуальної діяльності вінмайже не дає. В наш час, коли люди основну частину робочого часу проводять вофісі і мало рухаються, таке харчування може привести до зайвої ваги, якщо недо ожиріння, практично за місяць.

Отже, швидка їжа має в собі двазначення слова «швидко»: збагачення її виробників, що заробляють на людськихлінощах і безвідповідальності, та допомога, яку раніше чи пізніше потребуєкожен споживач фаст-фуду.

Так чи інакше, а раціон –особиста справа кожного. Сподіватися у цьому питанні можна лишеналюдську свідомість та інстинкт самозбереження.

14

Коментарі

116.11.12, 17:14

Все вірно, тільки в назві б варто змінити з "швидка допомога", на "швидкий похід на цвинтар"......

    216.11.12, 21:23

    все вірно, але ні хто не пише ві чого береться швидка іжа, а потім, власне і все швидке, вкючно з тезою Francisk02 - "швидкий похід на цвинтар". ми багато працюєм і не маєио ЧАСУ на приготування здорової їжі за великий робочій день дакуймо владі, в ПЕНДОСІВ він дорівнює 60 годин в тиждень!!!! отже десять годин в день + час на діставання до роботи і з роботи 1.5-3 години (середнє 2) 10+2=12 годин. Звідси 24(сутки)- 12(робота)- 8(здоровий сон)= 4 години власного часу (дозвілля, діти, сомоосвіта і ще готування їжі)
    хіба я щось неправильно висловив?

      317.11.12, 19:36

      McChicken menu please.

        Гість: lkjmn

        417.11.12, 20:33

        Ми є тим, що ми їмо.

        Я їм вуглеводи у вигляді каш і білки у вигляді м'яса. Люблю солодке... Але все усе готує мій власний домашній матріархат. Фастфуд - лайно 100%

          517.11.12, 23:30Відповідь на 2 від _pavlentiyss_

          Готувати чоловікові має дружина. Якщо вона цього не робить - це його особисті проблеми в житті.

            617.11.12, 23:31Відповідь на 3 від NAZARR


            О, Назар, ти тут ) Як рада тебе бачити. Давно не чула.
            Невже не шкода нещасної курочки?

              717.11.12, 23:31Відповідь на 4 від Гість: lkjmn

                817.11.12, 23:59Відповідь на 6 від Tustusya


                О, Назар, ти тут ) Як рада тебе бачити. Давно не чула.
                Невже не шкода нещасної курочки?
                Ти десь щезла вконтакті,а тут ти рідко буваєш...
                А курку мені стає шкода тільки після того як я нею хорошенько наїмся.

                  918.11.12, 00:02Відповідь на 5 від Tustusya

                  Готувати чоловікові має дружина. Якщо вона цього не робить - це його особисті проблеми в житті.я мав на увазі виключно пендосів, в них жінки працюють на рівні з чоловіками (навіть в армії служать). Нормальна пендоська родина має вьо..ти як сиві мєрєни, щоб оплати рахунки зокрема за кредитне житло, автівку тощо. До чого тут жінка кухарка? це в НАС "об"яз" і в мене не вийнякок, моя дружина готує доглядає за дитиною, хатні спави тощо, в моїх всіх друзів та знайомих так само

                    1019.11.12, 11:42Відповідь на 8 від NAZARR


                    То в тобі говорить дух галицької людини.
                    А мені шкода їх, це так неприродньо для людини їсти живих істот.

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      попередня
                      наступна