хочу сюди!
 

Лилия

41 рік, скорпіон, познайомиться з хлопцем у віці 35-50 років

Терпилы?

(с) Верховна Рада знизила 50-відсоткову ренту на видобуток газу для «Укргазвидобування», але тарифи для населення залишилися без змін.

Розмір ренти в структурі нинішнього тарифу був 2 471 грн. Проте від 1 січня 2017-го скінчився термін дії перехідних положень Податкового Кодексу України, що діяв із 1 квітня 2016 року, тож державна компанія тепер сплачує ренту в розмірі 29 % (для свердловин менше 5000 м) та 14 % (для свердловин глибше 5000 м).

Тобто, теоретично, тарифи на газ для населення могли б бути знижені на 1–1,7 тис. грн за тисячу кубів.

У результаті середня комунальна платіжка на квартиру, яка наразі сягає 3 тис. грн у місяць, могла б автоматично, без негативних наслідків для бюджету та «Укргазвидобування», зменшитися як мінімум на 20%, тобто десь на 600 грн, стверджують спеціалісти «Публічного аудиту».

Ключовий аргумент, чому такий крок був би не лише логічним, а й економічно виправданим, – показники доходів «Укргазвидобування». Як стверджують спеціалісти, компанія у будь-якому випадку буде «в шоколаді».

Так, дохід у 2 471 грн, який вона отримувала минулоріч (сплачуючи 50% ренту), дозволяв компанії їй успішно розвиватися, нарощувати обсяг видобутку, закуповувати обладнання та навіть сплачувати мільйонні з/п своєму топ-менеджменту.

Оскільки рента зменшилася на 25–36 %, а тарифи залишилися на тому ж рівні, що й були, тепер «Укргазвидобування» має ще й додатковий дохід – 1–1,8 тис. грн із кожної тисячі кубів газу. Тобто, загалом йдеться про плюс 15–17 млрд грн до щорічного 35-мільярдного доходу.


Тиждень тому ГПУ та Уряд обіцяли розібратися з застосуванням формули «Ротердам +» на українське вугілля, що використовується при виробництві електроенергії.

Разом з тим, як бачимо з тексту Постанови КМУ від 21.02.2017 № 90, при визначені вартості газу для населення та, як наслідок, при формуванні тарифів на тепло й гарячу воду, застосовується аналогічна формула «NCG +».

Тобто, при постачанні побутовим споживачам газу, видобутого з українських надр «Укргазвидобуванням» (нагадаємо, 100 % акцій компанії належить державі), з населення стягується плата за транспортування цього газу від німецького газового хабу (NCG) до західного кордону України та плата за вхід у газотранспортну систему України. Причому, ясна річ, жодних витрат на транспортування постачальник не несе, адже цей газ перебуває на території України.

«Уряд та “Нафтогаз” розказуватимуть, що «Укргазвидобування» забезпечує населення та підприємства ТКЕ газом українського видобутку лише на 75 %, а решта 25 % – це імпорт. Проте для чого стягувати з населення додаткові кошти за транспортування цих 75 % українського газу від німецького газового хабу (NCG) до західного кордону України та плату за вхід у газотранспортну систему України, якщо таке транспортування фактично не здійснюється», – говорить провідний спеціаліст «Публічного аудиту» Тарас Галайда.

Ну і ще, в пандан, для тих хто дочитав:  https://www.youtube.com/watch?v=gMSvXVC2fb8



7%, 1 голос

0%, 0 голосів

0%, 0 голосів

0%, 0 голосів

14%, 2 голоси

43%, 6 голосів

36%, 5 голосів
Авторизуйтеся, щоб проголосувати.
2

Коментарі

Гість: iero

130.03.17, 10:59

"тепер «Укргазвидобування» має ще й додатковий дохід – 1–1,8 тис. грн із кожної тисячі кубів газу" я не уверен что доп доход имеет укргаздобыча.

    230.03.17, 11:04Відповідь на 1 від Гість: iero

    "тепер «Укргазвидобування» має ще й додатковий дохід – 1–1,8 тис. грн із кожної тисячі кубів газу" я не уверен что доп доход имеет укргаздобыча. нужен аудитор http://blog.i.ua/community/2390/1998521/

      330.03.17, 11:05

      Когда в платежках стояла цена 1 евро в месяц на человека все журналюги поднимали вой по всем каналам кричали караул. Теперь уже цена в 1 евро в месяц устроила бы? Бороться надо за высокий уровень жизни и против коррупции, а по месту чтобы соседи в было не превращались. Остальное все треп и манипуляции

        430.03.17, 11:09Відповідь на 3 від Манго

        Когда в платежках стояла цена 1 евро в месяц на человека все журналюги поднимали вой по всем каналам кричали караул. Теперь уже цена в 1 евро в месяц устроила бы? Бороться надо за высокий уровень жизни и против коррупции, а по месту чтобы соседи в было не превращались. Остальное все треп и манипуляции Тут как раз все против коррупции. Обоснованные, прозрачные цены - нивелируют манипуляции и злоупотребление деньгами и властью

          530.03.17, 11:17Відповідь на 4 від XiNG

          Как у вас вообще хватает сил и мужества обсуждать газовую тему когда разгуливает бойко на свободе и Россия отобрала у нас газовые месторождения в одесской области. Мне как то стыдно тут постоянно и неуютно. А все газдобычи это следствие, а не причина

            630.03.17, 11:28Відповідь на 5 від Манго

            Как у вас вообще хватает сил и мужества обсуждать газовую тему когда разгуливает бойко на свободе и Россия отобрала у нас газовые месторождения в одесской области. Мне как то стыдно тут постоянно и неуютно. А все газдобычи это следствие, а не причина Вы понимаете разницу между понятиями гражданин и подданный? Вот подданный- не имеет права задавать вопросы, он имеет только право платить и одобрять)

              730.03.17, 11:31

              Если народ безропотно платит, значит у народа есть деньги! Долги по оплате комуналки в районе 60% по Украине.

                Гість: iero

                830.03.17, 12:16Відповідь на 5 від Манго

                Как у вас вообще хватает сил и мужества обсуждать газовую тему когда разгуливает бойко на свободе и Россия отобрала у нас газовые месторождения в одесской области. Мне как то стыдно тут постоянно и неуютно. А все газдобычи это следствие, а не причинаа где это россия в одесской области

                  930.03.17, 12:26Відповідь на 8 від Гість: iero

                  Как у вас вообще хватает сил и мужества обсуждать газовую тему когда разгуливает бойко на свободе и Россия отобрала у нас газовые месторождения в одесской области. Мне как то стыдно тут постоянно и неуютно. А все газдобычи это следствие, а не причинаа где это россия в одесской областив пизде, где и ты тоже)

                    1030.03.17, 12:27

                    Вот Вы знаете, пока уровень дегенерации населения катастрофически зашкаливает, то пусть все вышеперечисленные варианты состояния людей низко кланяются и говорят СПАСИБО ... пока Вы пост выкладывали, кто-то уже миллиончик заработал, а все остальные почитали и погавкали, сытыми не стали, так кто виноват? Тот кто заработал или тот кто скулит и просит постоянно?

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      попередня
                      наступна