Профіль

Cosmopolit

Cosmopolit

Україна, Харків

Рейтинг в розділі:

Важливі замітки

Останні статті

Роман Протасевич знаходиться у мінській лікарні

  • 27.05.21, 19:16

Викрадений білоруськими спецслужбами журналіст Роман Протасевич знаходиться у мінській лікарні через проблеми зі здоров’ям.


У нього – проблеми з серцем.

“Мати Романа Протасевича повідомила про те, що за непідтвердженою інформацією її сина знайшли в одній з мінських лікарень. Стан його критичний. Про це жінці повідомили небайдужі”, – йдеться в повідомленні.

Кто-то хочет туда вернуться? Повторить?

  • 27.05.21, 15:50
Казалось бы, что может быть страшнее лагеря смерти, фашистской тюрьмы?
Как оказалось, советский концлагерь.
Сегодня 25 мая — Международный день героев борьбы против тоталитаризма.
Датой выбран день казни одного из величайших героев Второй мировой, героя из героев, боровшегося против нацистов и расстрелянного НКВД — Витольда Пилецкого.
Вера Соколинская:
Во время облавы в Варшаве 19 сентября 1940 г. Пилецкий с фальшивыми документами был схвачен немцами. В течение двух дней арестованных избивали в казармах, а затем отправили в Освенцим. Там Пилецкому был наколот на руку номер 4859.
2 года проведет он в Освенциме. Переболеет пневмонией, организует лагероное сопротивление - подпольный Союз Военных Организаций (ZOW) и начнет передавать польскому подполью (а то — лондонскому правительству) информацию о лагере смерти.
Его группа сделает радиопередатчик! Из похищенных у немцев деталей.
Он готовил восстание заключенных в случае атаки на лагерь Армии Крайовой, но лагерное гестапо охотилось за подпольщиками, многие из них были убиты. Пилецкий принял решение вырваться из лагеря в надежде лично рассказать о массовом убийстве людей.
Ему удалось выбраться из Освенцима!!!
В ночь с 26 на 27 апреля 1943 г. (в пасхальную ночь) Пилецкий с двумя товарищами убили охранника, перерезали телефонный провод и сбежали из лагеря, захватив с собой немецкие документы. Во время преследования немцы открыли огонь, Пилецкий был ранен, но сумел уйти.
Пилецкий стал автором названного по его имени Доклада Витольда – первого всеобъемлющего отчета польской разведки о концентрационном лагере Освенцим и Холокосте.
Надо ли объяснять, что многие так и не поверили, что в центре Европы тысячи живых людей массово убивают газом и сжигают. В Raport Witolda – Witold's Report говорилось, что «к марту 1943 года число людей, отравленных по прибытии газом, достигло 1,5 миллиона».
Но нападение на концлагеря с целью освободить узников в планы ни СССР, ни союзников не вошли.
Он просил британское командование разбомбить железнодорожные пути, ведущие к Освенциму, или даже сам лагерь, но оно на это не пошло, так как считало подобный шаг слишком рискованным, а донесения Пилецкого о массовых убийствах – преувеличенными. (Только в 2019 году его книгу издадут в США).
После побега из концлагеря Пилецкий во II отделе (разведка и контрразведка) штаба Армии Крайовой. Во время Варшавского восстания Пилецкий принял участие в боях, не раскрывая своего звания командованию. После гибели многих офицеров под псевдонимом «Капитан Роман» принял командование 1-й ротой «Варшавянка», сражавшейся в центре Варшавы.
После разгрома восстания Пилецкий спрятал оружие в тайнике в частной квартире и сдался немцам 5 октября 1944 г.
Был отправлен в Германию и заключен в тюрьму Шталага VIII-B, лагеря для военнопленных , затем он был переведен в Офлаг VII-A, где был освобожден американцами 28 апреля 1945 г.
В июле 1945 г. сразу после лагеря, он в подразделении военной разведки II Польского корпуса. Находясь там, Пилецкий написал монографию о своем опыте в Освенциме.
Но в 1945-ом борьба Пилецкого не окончена! Борьба с советским тоталитаризмом вычеркнула его имя из советских учебников истории Второй мировой, в России ни он, ни его подвиг не известны.
Пилецкого отправили в Польшу для информации о ситуации в условиях советской оккупации.
Прибыв в Варшаву в декабре 1945 г., Пилецкий приступил к организации сети по сбору данных, в которую вошли несколько его товарищей из Освенцима и Тайной польской армии.
В июле 1946 г. Пилецкому стало известно, что служба безопасности коммунистического режима вышла на его след. Ему было приказано покинуть страну, но он отказался это сделать — второй раз по собственной воле он спускается в ад.
Он представил польскому правительству в изгнании отчет о погроме в Кельце. В апреле 1947 г. он начал собирать доказательства советских злодеяний, совершенных в Польше во время оккупации 1939-1941 годов, а также доказательства преследований солдат Армии крайовой, заключённых в лагерях НКВД на территории Польши и ссылаемых в Советский Союз.
8 мая 1947 г. он был арестован и помещен в варшавскую тюрьму Мокотов. Там его неоднократно пытали. Пилецкий передал, что по сравнению с Мокотовым «Освенцим был детскими игрушками».
Его пытает майор Евгениуш Чимчак. Чимчак применяет к Пилецкому излюбленный метод допроса, называемый «ощипать гуся»: он вырывает волосы на голове и теле заключенного, прижигает сигаретой веки и губы, один за другим вырывает ногти на руках и ногах. ( На суде он все время держит руки за спиной, чтобы жена не увидела его руки.) За шесть месяцев Пилецкого протаскивают через 150 таких допросов.
Напоследок его кастрируют. Пилецкий никого не выдает.
25 мая 1948 г. после показательного процесса (о котором докладывают непосредственно Сталину) герой сопротивления вместе с тремя своими товарищами был приговорен к смертной казни и убит выстрелом в затылок в Мокотовской тюрьме Варшавы.
Пилецкий и его товарищи были реабилитированы в сентябре 1990 г.
В 1995 г. он был награжден орденом Polonia Restituta, в 2006 г. – орденом Белого Орла, самой почетной польской наградой.
Британский историк Норман Дэвис написал о Витольде Пилецком так: «Если и был у союзников герой, кто заслуживал того, чтобы его помнили и отдали ему должное, то это был он, человек, с которым мало кто может сравниться».
Главный раввин Польши Михаэль Шудрих в предисловии к книге «Доброволец Освенцима: за пределами отваги» написал: «Когда Бог сотворил человека, то Бог имел в виду, что мы все должны быть похожими на капитана Витольда Пилецкого».
Европарламент предложил сделать международным днём героев борьбы против тоталитаризма 25 мая – дату расстрела Витольда Пилецкого.
В социалистической Польше всякая информация о достижениях и судьбе Пилецкого была строжайше запрещена.
Сейчас в Варшаве есть улица его имени.
Мир помнит непримиримого борца с немецкой и советской оккупациями, узника немецкого и советского концлагерей.
А еще он всю жизнь писал стихи. И так же отчаянно, как воевал, любил. Между войнами он учился на факультете изящных искусств (!) в Вильнюсский университет им. Стефана Батория. Две его картины и сейчас висят в костеле. Только сейчас нам открываются его нежные письма к детям, написанные часто стихами, и первой возлюбленной.
«Задумайтесь немного глубже над собственной жизнью, присмотритесь к людям и начните борьбу с себя — с банальной ложью, лицемерием, перестаньте прикрывать собственную выгоду высокими идеями, истинами и даже великими делами» - Витольд Пилецкий.
p.s. Пытавший Пилецкого Евгениуш Чимчак продолжит трудиться в органах безопасности, дослужится до полковника и уйдет на почетную пенсию в 1984 г.

у нього зламаний ніс

  • 25.05.21, 16:20
Батько Протасевича про відео із «зізнаннями» сина: у нього зламаний ніс і на обличчі багато пудри

Боляче дивитися на КГБше відео “признательных показаний” Протасевича. Прямо фізично боляче. Страшно навіть уявляти, як його до цього змушували.
Ніколи не допустити такого в Україні. Ніколи, за будь-яку ціну.
Не дати зварити себе на повільному вогні маленьких відкатів. Хворий Лукашенко свій режим теж не за один день збудував. Будь-який крок від євроатлантичної інтеграції - це крок у в бік ставання Білоруссю.
Пінками заганяти будь-яку владу у Західний Світ. За кожну провалену/заблоковану прозахідну реформу валити будь-яку владу аж до її електоральної смерті. Щоб для наступних наука була

Родичів журналістки Арини Маліновської телеканалу Белсат TV - каналу, який допомагав нам у проведенні розслідуванні про олігарха Миколу Вороб'я і Медведчука (https://www.youtube.com/watch?v=_O4_tN03UNA) - тримає у заручниках білоруська міліція, поки журналістка не повернеться в Білорусь.
Про це повідомляють її колеги. Така от ситуація.

Евросоюз заморозил инвестиционный пакет помощи Беларуси в размере €3 млрд до тех пор, пока она "не станет демократической страной". Об этом сказала глава Европейской комиссии Урсула фон дер Ляйен 24 мая, выступление опубликовано на ее странице в Twitter.
Фон дер Ляйен отметила, что Беларусь ждет серьезный ответ Евросоюза на события с принудительной посадкой самолета Ryanair, на борту которого находился оппозиционный журналист

Государственное информационное агентство РИА «Новости» опубликовало колонку о том, что ГУЛАГ был не так уж плох и приносил пользу советским людям. А его реинкарнация в виде трудовых лагерей, которые предлагает построить Федеральная служба исполнения наказаний, поможет России решить многие проблемы

...наш шлях був правильним. І єдино можливим.

  • 25.05.21, 09:36
Як він пережив цю ніч? Били, певне, що били. Штовхали. Ображали. Принижували. Погрожували.
Єдина європейська країна, яка має смертну кару - це Білорусь. Свідки затримання Романа Протасевича розповідають, що якраз про смертну кару, яка йому загрожує, він і сказав, коли усвідомив, що відбувається.
І вона справді реальна у його випадку. Тому що путіним-лукашенкам багато що сходить з рук. Поки занепокоєний світ занепокоєно просить схаменутися...
Біснуватого білоруського фюрера навряд чи хтось зупинить. Романа чекає погане. Звинувачування за білоруськими законами тяжкі.
Тому що мирні протести майже завжди закінчуються так - людожерам фіолетово на ваші танці з бубнами. Людожери бояться сили мужніх людей. Фестивалями і креативними ідеями людожерів не злякати. Треба бруківку розбирати. І коктейлі Молотова готувати. А не везти своїх дітей відбувати покарання за участь у мітингу, поки у міліції транспорту не вистачає.
Ще раз переконуюсь - наш шлях був правильним. І єдино можливим. Бо таки до раю рабів не пускають.
Сил Роману. Звичайних фізичних сил

Монова: "Мені так шкода молодого хлопчину-бєларуса"

  • 24.05.21, 17:01
Буде досить багато тексту, дуже зачепила ця тема.
Мені так шкода молодого хлопчину-бєларуса, від учора не можу заспокоїтись, думки не полишають. Бо хлопцю зламають долю (вже зламали), а можливо навіть позбавлять життя. І всі це усвідомлюють. І нічого, нічогісінько зробити не можуть. Весь світ тепер буде спостерігати, як оскаженілий диктатор і терорист (так, Лукашенко тепер офіційно терорист і міжнародний злочинець, світова спільнота мусить це визнати) приносить в жертву чергове людське життя. Він зробить все, щоб показати залишкам опозиції, що не зупиниться і знайде кожного. А потім зламає і вб’є.
Всі актори цієї страшної п’єси вже давно на своїх місцях, кожний зіграє свою роль, хтось ганебну, а хтось трагічну. Це дуже страшно, усвідомлювати, що ти сидиш в глядацькому залі, прикутий до крісла, змушений спостерігати за цим всім до останнього акту. Можна, звісно, заплющити очі. Можна кричати. Але не можна нічого змінити.
Для хлопця можна було все змінити ще вчора. В той момент часу і простору, коли помітив в аеропорту гебіста, який фотографує його документи. Він же сам про це написав другу в месенджер. Не сісти в літак. Звернутись по допомогу до поліцейських, попросити захистити. Не подумав, знехтував, не зробив, не змінив. І вже нічого не вдієш, навіть якщо світова спільнота захрипне кричати.
Для всієї країни можна було змінити ще тоді, коли протестний рух був на підйомі, коли Лукашенко був дезорієнтований, коли була саме та стадія хаосу, яку можна було повернути собі на користь. Не зробили, не змогли, не змінили. Тепер тільки роки тотального терору під пильним наглядом і з консультаціями «братушек». Ще один гнійник зі спільним кордоном. Ще один гебнявий анклав. По суті, Мордор знову приріс територією. Територією, на якій досі є смертна кара, єдина така країна на пострадянському просторі.
Хто як відреагував в світі на цей час.
Спікер МЗС України Олег Ніколенко закликав негайно звільнити білоруського опозиціонера Романа Протасевича: «Чергова атака на свободу слова з боку білоруської влади. Вимагаємо негайного звільнення. На час утримання під вартою права затриманого мають бути безумовно ґарантовані»
Президент Литви Гітанас Науседа. «Я вимагаю, щоб білоруський режим негайно звільнив затриманого [...] Я звертаюся до союзників по НАТО і Євросоюзу з закликом негайно відреагувати на загрозу».
Держсекретар МЗС Німеччини Мігель Бергер. «Нам потрібні негайні роз'яснення уряду Білорусі стосовно того, що літака Ryanair перенаправили до Мінська і затримали журналіста»
Голова комітету з міжнародних справ британського парламенту Том Тугендхат. «Примусити літак сісти для того, щоб змусити замовкнути голос опозиції — це напад на демократію і свободу слова в усьому світі. Білоруський тиран Лукашенко загрожує нам усім».
Лідер «Європейської народної партії» Дональд Туск. «Лукашенко став загрозою не тільки для громадян своєї країни, але і для міжнародної безпеки. Його акт державного тероризму вимагає негайної і жорсткої відповіді з боку всіх європейських урядів і інститутів».
Голова Європарламенту Давид Сассолі. «Нам потрібні негайні пояснення. Його [Романа Протасевича] мають негайно звільнити. Без зволікань мають відпустити усіх 171 пасажира рейсу».
Голова дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель. «Це абсолютно неприпустимо. Ми покладаємо на владу Білорусі відповідальність за безпеку всіх пасажирів. ВСІ пасажири повинні отримати можливість негайно продовжити свою подорож».
Прем’єр Польщі Матеуш Моравецький. «Викрадення цивільного літака — це безпрецедентний акт державного тероризму, який не можна залишити безкарним».
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг. «Це серйозний і небезпечний інцидент, який вимагає міжнародного розслідування».
Голова Ryanair Майкл О'Лірі назвав вимушену посадку в Білорусі «державним викраденням» літака і «повітряним піратством» з боку білоруської влади. Майкл О'Лірі наголосив, що пілоти зробили все можливе, щоб безпечно завершити політ. Голова Ryanair також вважає, що в літаку були агенти білоруського КДБ.
Польща зупинила польоти над Бєларусью і закликає це зробити решту країн-членів ЄС.
Призупинити польоти закликали також голови комітетів по закордонним справам парламентів восьми країн. Ця заява опублікована на сайті Сенату США, вона підписана парламентаріями США, Чехії, Латвії, Литви, Німеччини, Ірландії, Великої Британії, Польщі.
«Використання винищувача для перехоплення цивільного рейсу Ryanair є актом піратства на маршруті між двома країнами НАТО і ЄС», — йдеться в заяві.
Парламентарії підкреслюють, що дії Білорусі піддали небезпеці пасажирів і екіпаж, і вважають ці дії ще одним підтвердженням нелегітимності білоруської влади.
У заяві Міжнародної організації цивільної авіації (ICAO) прозвучав заклик до негайного розслідування «явного порушення вільного транзиту між державами і загроз для літаків».
До закінчення розслідування парламентарії закликають призупинити членство Білорусі в ICAO і заборонити всі польоти над нею, включаючи польоти в країну і з неї.
«Цей акт державного терору і викрадення людей становить загрозу для всіх, хто подорожує по Європі і за її межами», — йдеться в заяві.
Також парламентарії закликали НАТО і ЄС ввести санкції проти режиму білоруського диктатора Олександра Лукашенка, позбавити його можливості використовувати Інтерпол та інші міжнародні організації для «нападу на демократію в Європі».
«Тиранії не місце ні в Білорусі, ні в Європі. Вона загрожує не тільки своїм громадянам, але і мільйонам інших по всьому світу», — наголошується в заяві.
Правильні заяви, гарні гасла, своєчасні ініціативи. Тільки чи допоможе це зберегти долю і життя 26-річного хлопця?
UPD
Свіжі новини на момент написання посту:
У Євросоюзі заявили, що Білорусь змусила посадити літак за допомогою військового винищувача. Інцидент розглянуть на саміті ЄС.
Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що Штати вимагають міжнародного розслідування.
WizzAir відправила літак Київ — Таллінн в обхід Білорусі. Авіакомпанія AirBaltic теж оминатиме білоруський повітряний простір .
МЗС Білорусі назвав реакцію Євросоюзу, США та інших країн «войовничою». Що зараз з Романом Протасевичем та його дівчиною — не відомо.
В коментарях буду час від часу доповнювати, коли надходитиме свіжа інформація

Монова

  • 19.05.21, 19:18
Трохи вилізу з дупла. Бо бачу по стрічці пішли пости «а, пофіг шо звільнили Степанова, наступний буде не кращий, могли б і не звільняти». На решту копнутих з Кабміну міністрів мені якось фіолетово, отого міністра з економіки я взагалі якось і не помічала, Криклій трохи мелькав, але не так щоб очінь. А от пан Степанов це моя давня, палка і пекельна любов.
Так от. На мою думку, «могли би і не звільняти, все одно краще не буде» — це вкрай неправильний підхід, ба навіть небезпечний. Проведу аналогію від самого початку, щоб пояснити думку: якщо вам потрібна операція, а ви раптом бачите, що у хірурга руки в шпротах до самих ліктів і взагалі він в шмарклі п’яний — вам треба тікати від такого хірурга. Бажано ще потім накатати скаргу, ібо нєхуй. І шукати іншого. Так, не факт, що інший буде кращим, але від п’яного уїбана ви вже втекли, це зайвий шанс на вдалу операцію, шанс на життя.
Мій особистий рахунок до екс-міністра Степанова відкрився задовго до вакцинації (яка власне і послугувала причиною відставки). Я про цього непересічного джентльмена пишу вже два роки поспіль. Мені навіть на його куртку і медичні фірми, відкриті на дружину, відверто кажучи, насрати з гори. Але нагле лобіювання шахрайського схематозу в медицині я йому не пробачу ніколи. Нав’язування лікарням під виглядом «апарату ШВЛ» звичайного мішка Амбу з приклепаною педалькою я не пробачу ніколи. Внесення в протокол лікування ковіду препаратів з недоведеною ефективністю (за всю цю дічь йшли гроші з бюджету, а ви як думали) на кшталт «Протефлазіду» я не пробачу ніколи. Бездарно пройобаний час на підготовку медицини до ковідного виклику я не пробачу ніколи.
Провалений план по вакцинації, хаос із закупівлями і взагалі під час вакцинування додаємо в цей самий список.
Я підписана на сторінку МОЗ в телеграмі. Там весь час тільки ура-звіти і якісь примарні повітряні замки. Ніякого розуміння взагалі, в якому напрямку рухатиметься галузь через рік, п’ять, десять. Галузь, від якої напряму залежать життя мільйонів людей. Та які там перспективи, коли анестезіологів треба ламати через коліно і втюхівать їм педальку, трясця її мамі.
Добре, відкладемо перспективи в сторону, наразі ключовим питанням в системах охорони здоров’я у всіх країнах світу стоїть питання вакцинації.
Це ключове завдання будь-якої держави зараз. І що зрештою ми побачили? А ніфіга. Зато ми НЕ побачили ані прогнозування процесу, ані притомної комунікації з виробниками (вести переговори з виробниками вакцин доводилось навіть дипломатам, поки міністр в носі колупався), навіть із суспільством комунікації не було. Всі металися в непонятках, як кажани при світлі дня. І натикалися на стіни.
Буду закінчувати. Я не знаю, що буде завтра. Але сьогодні оце з руками по лікті в шпротах вже пішло. Добре, якби ще відповіло по закону, та мабуть я багато хочу від всесвіту за один раз.
Шануймося