Популярні приколи

відео

хочу сюди!
 

Славушка

48 років, телець, познайомиться з хлопцем у віці 45-55 років

"Золота Заря" як фронтмен нового націоналізму

  • 05.11.13, 13:50
Близько 4 тисяч років тому Еллада засяяла світлом думки та духу таким чином, що протягом наступних тисячьолітть визначала філософський і політичний дискурс всієї Європи, а потім всього світу. Будь-яке ототожнення Європи не можливе без відсилки до грецького спадку. Філософія, політика, демократія - це все суто грецьки слова. Потім Еллада, наче виконавши свою місію, тихенько виродилась і зникла, передавши свій прометеївський вогонь іншим білим народам. І ось сьогодні вогонь Європи здається гасне, як той нефартовий смолоскип сочінської олімпіади - як не підпалюють, результат все той же.

Однак маленький промінь надії виринає там, де він згас тисячоліття тому - в Елладі. Сьогодні Греція нам подарувала доволі таки цікаву річ, на яку ми поки що мало звертаємо уваги і не мислимо в нових категоріях - це новий націоналізм. Партія "Золота заря" це не просто партія плеяди європейських націоналізмів в їх модернових якобінських означяеннях, типу австрійської "Свободи", скакндинавських "Народних партій" і навіть не "Нацфронт Франції чи НДПН Німечини. Окреслюючи себе, "Золота заря" навмисно відмовляється від означення себе як "грецьких націоналістів" - вони кажуть ми "еллінські безкомпромісні націоналісти". Це не гра слів, а це світоглядна композиція. Золота заря не позиціонує себе як "грецьку націю", як сукупність модерних якобінських означень якоїсь спільноти мовної чи об'єднаної територією, релігією чи якимись іншими психологізмами. Вони звертаються до базової самих-себе характеристики - еллінства, як націоналізму міфологічного та архаїчного. Це глибше, це коріння. Вони не хочуть "брати владу в Греції", вони не ототожнюють себе з таким модерновим апаратом, як "Грецька республіка", вони мешканці Еллади. Греція для них не більш ніж філіал системи міжнарождних корпорацій, а Еллада це духовний географічний простір. Дискурс, який був заданий французькими націоналістичними інтелектуалами у 60-х роках, нарешті отримав доволі чітко політичне утворення, цілком завершене в самій своїй світоглядній позиції. 

Не можна сказати, що не було політиків з такою позицією. Праве крило Нацфронту у Франції наприклад (французькі інтеграли-роялісти) або певний період діяльності НДПН в Німеччині (імперські націоналісти), однак всі вони завжди змушені були скочуватись у масовість і популізм, соціальну демагогію і звертання до звичного європейцу якобінського пафосу часів національно-визвольних змагань. Це з однієї сторони мало своїх адептів, але через реакційність і явну гротескність таких лозунгів у новому ландшафті явного успіху ніколи не мало, дозволяючи лишати собі певну кількість адептів, як "стабільний електорат" і поступово вони всі деградували до рівня "цивілізованих парламентських партій". А от Золота Заря вийшла на політичну арену саме з такою концепцією нового націоналізму вперше - позбавившись реакційного фашизму, якобінського націоналізму, мало звертаючись до соціальної демагогії, натомість звертаючись до таких, як вони казали "спартанських цінностей нації", до еллінського міфу, до грецької архаїки і повністю відмежувавшись від "Республіки Греція", як чуждої їм категорії. Вони вийшли дійсно зі справжньою революційним дискурсом в політичне поле, відкинувши всі породження модернового пафосу про "республіку", "про демократію і парламентаризм" і бездумний патріотизм, замішаний на демагогії крайне примітивного масштабу. І така далеко не популярна позиція отримала 7% у тотальному просторі диктатури медіократії, ліберальної пропаганди, спотвореного Новим часом світогляду греків, що звісно повергло в шок багатьох - маргінали і в парламенті.

Звісно маргіналами вони лишились, бо щоб стати "популярною" партією треба змінювати концепцію в звичне русло політичного кидання лозунгів, демагогії і грання на примітивних інстинктах мас або продовжувати гнути свою лінію і лишатись "маргіналами". І тут на допомогу прийшов грецький уряд - слава йому! Він їх намагається заборонити. Уряд розуміє, що Золота заря грає на іншому полі, уряд і Заря між собою не сумісні як дві суперечні один одному системи. Але цим самим грецький уряд робить еллінським націоналістам послугу - він не дозволяє їм скотитись в болото "цивілізованої парламентської партії", навмисно їх витісняючи в поле революційне. Грецький уряд, сам того не розуміючи, робить еллінським націоналістам послугу ставлячи їх у безвихідне становлення пораненого ведмедя. І за це я йому вдячний - він де допустив деградації націоналістичного руху у націоналістичну партію. Він вивів їх зі свого поля симуляції, не лишивши нічого іншого, як намагатись їм і далі бути послідовними. Сподіваюсь грецький уряд і надалі продовжить свою самозгубну тактику.

А Європа дивиться на Елладу, де народжується щось нове і можливо перетвориться на щось величне. Де новий націоналізм остаточно порве всі свої зв'язку зі старими установками доби Модерну, знищить "республіку Грецію" на користь Еллади і видасть нам на гора новий вогонь Прометея, як маяк, за яким нам треба буде знову підти, як і 4 тисячі років тому.


9

Коментарі

15.11.13, 14:03

Якого змісту вище сказане набуде в українському просторі?

    25.11.13, 14:15Відповідь на 1 від Mamay_

    Якого змісту вище сказане набуде в українському просторі?Поки що ніякого, бо я не бачу такого з однієї сторони масштабного, а з іншого такого світоглядного націоналістичного руху. Поки що це тільки унікально грецьке явище, а як воно вплине на інші нації не знаю. Я сподіваюсь що це зародження більш масштабного явища ніж суто грецька історія і визріє якийсь новий націоналістично-революційний рух і в Україні, не в сенсі звісно ж якогось чергового майданного симулякра

      35.11.13, 14:18Відповідь на 2 від Lost_paradise

      Проблема в тому, що ми ніяк не скаладемо свого світогляду. То про який рух тоді мова. У нас ніяк не відбудеться ідентичність. ЗА грекі щиро радий!

        45.11.13, 14:32Відповідь на 3 від Mamay_

        Так, це правда. Проблема в тому, що всі світоглядні концепти українського націоналізму писалися в часи національно-визвольних змагань і все направлено було до власне отримання державності як кінцевої мети, а питання що потім писалося вже радше для галочки і абстрактно. А зараз в нас світоглядна каша замішана на оцих ідеях доби бездержавності з однієї сторони, та довгого радянського виховання в руслі марксизму-ленінізму і від цього теж нікуди не подітись. Неоране поле розмірковувань і дискусій, але цим мало хто займається. А всю дискусію перехопили різного роду проплачені грантоїди з-за кордону, примітивного розливу журналісти, політологи і політтехнологи і т.д. На жаль

          55.11.13, 14:45Відповідь на 4 від Lost_paradise

          Саме так. Зараз модно критикувати (щоб не сказати обсирати), наприклад, Донцова. А я кажу, навіщо Ви його чіпаєте? ВІн сказав, те що сказав, і у свій час. А хто сьогодні скаже чесно про наш стан речей.... проблеми, виклики, дискусії... Хіба ми не в тому самому лайні, що були українці в 17-х р. в УНР з домішками нових-старих геополітичних викликів...
          А з приводу світогляду все сумно...."язичники", "православіе", "заслані казачки", "марксісти", "ліберали"... Така суміш лайна.
          А в нас є праці, які б відображали аналіз українського світогляду? Чи ми як моголи, золотого Тамерлана онучата голі )))))

            65.11.13, 15:06Відповідь на 5 від Mamay_

            На жаль, все так. Ми сьогодні поки що моголи, що нап'ялили на себе "просвічений" лапсердак і сказали що так має виглядати українець. Нових Донцових не видно, різного штибу демагоги Карасьови-Погребінські, що косять під інтелектуалів

              75.11.13, 16:08

              я щось не дуже в цих націоналістичних течіях, та мені чомусь згадалося про міфічну Русь. так от порівняв з Елладою. не з політикою конкретної партії, а з символами. хіба Еллада існує? а Крит у турків греки будуть взад брати чи в них Еллада буде не повною? я думаю ви зрозуміли про що я? про символи, які сьогодні вже не являють того, чим були до Різдва Христова. це архаїзми.

                Гість: R0mmel

                85.11.13, 16:11

                а чим їхній "еллінізм" відрізняється від русскомірних стєнаній по "православію-самодєржавію-народності" і романтизації того що давно минуло, типу якась загублена міфічна Русь, що насправді на тих теренах була Московією-Тартарією? Я так розумію, що тут що там якась ностальгія за тим, чого хрін його знати чи й було...На рахунок того, що в нас немає сформованої ідеї - зараз кожен школяр знає, що "русскіє" то насправді фіноугри, а ми є нащадки Русі. І такий переворот у свідомості стався за кілька років. Вчора глянув фільм ДНК-2 каналу Україна, і постшоу. На постшоу чітко було видно орієнтацію української аудиторії на певну ідею, яку стисло визначив Соскін - ми є арії, ми Русь, і наша держава є ісконно арійською, зберігшою стародавні індоєвропейські традиції. Оце і є наш місцевий "еллінізм"

                  Гість: R0mmel

                  95.11.13, 16:12Відповідь на 7 від Пробіотик

                  я щось не дуже в цих націоналістичних течіях, та мені чомусь згадалося про міфічну Русь о, поки писав свій коментар ви мене випередили

                    105.11.13, 16:19Відповідь на 7 від Пробіотик

                    Згідно з грецькою конституцією вони й досі Еллада. Символи не зникають або сенси не вмирають, як казав Корчинський. Вони трансформуються. Я зазначив, що Еллада не прив'язана до територій - це суто матеріалістичний погляд - типу держава це кордони і чиновницький аппарат на який ми молимся. Архаїзм з грецької мови це першоджерело, початок, тому для мене архаїчний носить суто позитивне означення. Я до того і казав про позитив Золотої Зарі - вони архаїчні всупереч лібералньо-позитивіському умонастрою більшості

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      попередня
                      наступна