хочу сюди!
 

Людмила

48 років, рак, познайомиться з хлопцем у віці 45-55 років

Casa Pound - італійський досвід

  • 18.09.13, 20:22
"Casa Pound - виступає за повернення верховенства національного суверенітету
над інтернаціональними силами та олігархією, котра пустопово знищує наше суспільство"

Джанлука Іанноне, лідер Casa Pound


Casa Pound - одне з найчесленніший правих рухів сучасної Європи. Фактично їх можна вважати послідовниками ідей NAR. Історія і досвід Casa Pound може бути цікавим для України.

Поява Casa Pound пов'язана з рухом формування правих громадських центрів. У 80-х колись монолітний правий рух Італії почав давати тріщину (як і лівий). Часто головні очільники партій почали перетворюватись на звичайних міщанських парламентарієв, загалом втрачали свій запал, стаючи звичайними системними підпспівайлами, тільки з більш радикальною риторикою (європейські Жириновські). Той актив, який залишався на старих нонконформістських позиціях не погодився з такою метморфозою і протестував. Так створилася ідея "громадських центрів" (щоправда ідея сама належала лівим ще у 70-х, однак чого не взяти гарну ідею?). Молодіжне крило, особливо Молодіжного крила MSI почало самозахоплювати будівлі, які занепадали і належали або владі, або недобросовісним забудовникам. Там почали організовуватись громадські центри, де збиралися члени правих, а також праві надавали житло тим, хто був позбавлений квартир через банківські кредити. Однак спочатку спроби були не дуже вдалі - хлопці не мали сил боротись з поліцаями. Перше вдале захоплення відбулося лише у 1990 році, коли члени невеликого угруповання "Фронт дій"окупували занедбану школу в Римі і зуміли її забарикодувати, щоб туди не потрапили поліцаї. Однак протримались вони там лише рік - не здалися рексам, зате погрзлися між собою.

Більш вдалішим став рух з Варезе - Comunita Giovanile, що організував представник італійських "нових правих" Джованні Бліні. Самозахоплення будівель вони перетворили у декілька центрів, зокрема центр по борротьбі з наркоманією і реабілітації наркоманів, також центри де давалася сцена молодим рок-співакам, та центри італійської та кельтської культури, а також для просування молодих художників. Comunita Giovanile працює і досі - вона управляє молодіжним театром Vertex, організовує туристичну групу "Білі вовки", а також концерти фолк і рок музики та різні спортивні секції.

Але найбільш вдалий проект "громадських центрів" реалізувала і досі реалізовує (рух молодий) Casa Pound. Створення її пов'язано з її незмінним лідером Джанлукою Іанноне. В початку 2000-х центром правих у Римі був бар "Катті Сак". Тут і народилася концепція "нонконформіської окупації" (Occupazioni Non Conformi). Автором її став вже тоді відомий в правих колах Іанноне, який був лідером правого рок-гурту Zetazeroalfa, а також тримав клуб "Фаренгейт 451" та декілька клубів муай-тай (в народі - тайський бокс).

Основні ідеї Casa Pound: це по-перше повний нонконформізм - активісти не беруть участі у виборах, не балотуються і взагалі з владою в них одні відносини - ідіть нах, ну звісно спроби її порвалити. Друге - неприйняття лібералізму, капіталізму і буржуазного духу у всіх формах. Третє - націоналізм, вони проти міграції і знищення італійської культури та в стані ментальної війни. Це питання Casa Pound цілком в рамках ідеології "нових правих", я про неї вже писав, думаю не треба повторювати. П'яте - допомога жертвам плутократії. Це виражається у захопленні будинків для сімей, яких виселили за борги банкіри, допомога жертвам іноземних агресій, які робить НАТО і коаліція (зокрема вони здійснювали гуманітарну допомогу Іраку), допомога колишнім наркоманам в реабілітації і взагалі суспільно-корисна праця. Щосте - екологізм, боротьба із забрудненнями природи та знищенням тварин і т.д. Сьоме - здоровий спосіб життя. І головне - захоплення будівель, які належать банкам, державі або недбайливим власникам задля організації там національно-культурних центрів.

Перше вдале захоплення - будинок на вулиці Тіберіна, колишня резиденція Мусолліні, яка вже десятки років пустувала і занепадала від недбайливості влади. Casa за три місяці будівлю почистили, організували там бібліотеку, зал для рок-концертів, притулок для покинутих тварин, міні-ботанічний сад, а також декілька кімнат у якості готелю для приїжджих товаришів по боротьбі. Центр отримав назву "Будівля Монтега".

Далі пішло більше. В Римі була створена велика бібліотека-магазин правої літератури 2.11 (назва - порядкові чилса латинського алфавіту - 2 - B - Benito, 11- M - Mussolini), організована почесна варта біля могили Мусолліні у Предаппіо і ними вона ж охорлняється від лівих вандалів, ними був заснований  великий щорічний концерт кельтської музики Fairylands.

  У 2003 році друге відоме захоплення - шестиповерховий будинок на вулиці Есквіліні, в якому засновано громадський центр імені Езри Паунда, американського поета і послідовника ідей Мусолліні (за що багато відсидів в США). "Центр імені Езри Паунда" став центром соціальних програм Casa Pound, зокрема тут реалізується програми "Громадська позика", направлена на допомогу тим малозабезпечиним з кредитним ярмом, а також "Допомога знедоленим", бо там живуть всі ті, хто був позбавлений банками житла. Також діє програма з реабілатіції і захисту жінок, що постраждали від насилля. Також Casa Pound організовує видавництво книжок, які б ліберальна преса хотіла б замовчувати, як классику, так і нових авторів, таких як Джузеппе Ардікі чи Луки Телезе.

Фактично з 2005 року "Центр імені Езри Паунда" стає координатором всеіталійських захоплень, причому не тільки самою Casa, багатьма правими, що слідують за ними. Наприклад захоплення в Торіно на вулиці Делла Сіньо завдяки допомозі Casa відбивалось від поліцаїв цілих два роки і всеодно мєнти програли, полишивши хлопців в спокої.

На сьогоднішній день Casa має у власності ( не рахуючи "незаконні захоплення") 15 бібліотек, 20 клубів, 8 спортивних організацій, самодіяльний театр "Teatro Non Comforme", туристичний клуб "La Murva",  3 центри доступного житла ( де розміщено більше 100 малозабезпечених сімей), інтернет телебаяення і інтернет-радіо,  25 друкованих видань. Щороку проводиться більше 150 конференцій і зустрічей, здійснються соціально-громадські акції (допомога бездомним, боротьба із незаконними забудовами) та агітаційні (концерти, кампанії в учбових закладах, спортивні змагання).  І Casa має куди розвинутися.

А тут можете почитати інтерв'ю українця, що живе в Італії і бере участь у русі http://molotoff.info/rozdumi/interview/6139-aktivist-casa-round-spilnota-%D1%94-silnoju-koli-vona-zgurtovana.html



Джанлука Іанноне


7

Коментарі

118.09.13, 21:30


Дякую.

    анонім

    218.09.13, 22:27

    Є чому повчитися.

      320.09.13, 14:00

        417.11.13, 22:59


        Цілком конструктивний досвід.
        Десь вже читав, що в Україні один підприємець брав на роботу виключно націоналістів для підтримання однієї організації, куди вони входили.