Популярні приколи

відео

хочу сюди!
 

Элла

44 роки, стрілець, познайомиться з хлопцем у віці 40-54 років

Сутність лібералізму від класика

  • 25.07.13, 11:21
Бернард де Мандевіль по праву вважається класиком лібералізму. І основна його праця - поема "Басня про бджіл", це так би мовити ода лібералізму. В ній в поетичній формі заложена вся сутність лібералізму. Ознайомитись з поемою можна тут .

Пересказати басню можна так. Жили-були собі бджоли, в них кипіла торгівля, були прибутки, хоча в усю рясніла злочинність, проституція, половина населення знаходилась у рабстві в багатіїв. В усю цвів порок. І ось бджоли вирішили попросити в Бога совісті. І Бог дав їм совість. І почав зникати порок, всі почали вести себе по совісті, але ось біда, без брехні, омани і пороку скрутно стало з торгівлею. Економічно суспільство чесних бджіл почало бідніти і в кінець зледарювати. В кінці Мандевіль як би насміхається над бджолами, типу вони горді своєю чесністю, але живуть у бідності. І робить такий висновок:

Да будет всем глупцам известно,
Что улей жить не может честно.
В мирских удобствах пребывать,
Притом пороков избежать —
Нельзя; такое положенье
Возможно лишь в воображенье.
Нам — это все понять должны —
Тщеславие, роскошь, ложь нужны;
В делах нам будучи подмогой,
Они приносят выгод много.
Конечно, голод — это зло;
Но без него бы не могло
Раздобывать себе съестное,
Расти и крепнуть все живое.
Лоза плодов не принесет,
Пока дикаркою растет;
Чтоб зрели грозди винограда,
Лозу не раз подрезать надо;
Но вот подвязана она,
Вся ссохлась, вся искривлена,
А сколько нам дает вина!
Так и порок полезен людям,
Когда он связан правосудием.
Чтоб стать народ великим мог,
В нем должен свить гнездо порок;
Достатка — все тому свидетель —
Не даст ему лишь добродетель.
И те, кто век вернет иной,
Прекраснодушный, золотой,
Верша все честными руками,
Питаться будут желудями.


Я думаю не дивлячись на всі політичні перетрубації, в суті своїй лібералізм залишився тим, чим описав його Мандевіль - нелюдською ідеологію без совісті. 
6

Коментарі

анонім

125.07.13, 11:32

Так, потурання примхам і забаганкам істоти то є основа лібералізму. Бо бачиш -- істота має ПРАВО. А те що істота вже перестала бути ЛЮДИНОЮ, то байдуже, все одно вона має ПРАВО.

    225.07.13, 11:37Відповідь на 1 від анонім

    Так, потурання примхам і забаганкам істоти то є основа лібералізму. Бо бачиш -- істота має ПРАВО. А те що істота вже перестала бути ЛЮДИНОЮ, то байдуже, все одно вона має ПРАВО.на жаль так і є, гра на самих примітивних тваринних інстинктах, але це виставляється як "великий здобуток цивілізації"

      325.07.13, 13:15Відповідь на 2 від Lost_paradise

      абсолютна свобода існує хіба в головах ліберастів.Її немає нігде у природі.

        425.07.13, 14:43

        Цікава "кочка зору", філософська!
        Але суперечлива...

          Гість: R0mmel

          525.07.13, 20:38

          мені колись один хлопчик з молодих доказував, що страусині туфлі та золоті унітази це природна потреба людини, і кожен, хто потрапить у владу, буде таким, як ці мудаки, що зараз при владі, і він би хотів так само. Коли я йому сказав, що в принципі, психічно здоровій людині в матеріальному плані вистачить і того, що за західними критеріями віднесе її до середнього класу, він мені сказав - "то йди в монастир, якщо в тебе такі понятія"...Дивно, як це "дурні" інки колись створили суспільство де кожен був на своєму місці, всі були забезпечені потрібним, а крадіжок не існувало взагалі, хоч золото та смарагди лежали купками прямо біля хат. Мабуть Мандевіля не читали...

            629.07.13, 08:24

            "Я думаю не дивлячись на всі політичні перетрубації, в суті своїй лібералізм залишився тим, чим описав його Мандевіль - нелюдською ідеологію без совісті"
            Зате в соціалізмі совісті аж занадто. Як і рабства.

              729.07.13, 08:25Відповідь на 1 від анонім

              А людина без прав стає істотою

                829.07.13, 08:33Відповідь на 1 від анонім

                Ситуація така. Собачник краде де можна і не можна. Відповідно грошей на оплату за державне замовлення не має. Як наслідок вперше за історію існування ВНЗ, прибутковий ВНЗ в фінансовій скруті. Не має грошей, в тому числі і за комунальні. Не зважаючи що ректор - регіонал. Як знайти вирішення проблеми? Судитися з міністерством? Правильно - але лячно. Другий варіант, завкафедри починають клянчити у працівників піти в відпустку за свій рахунок взимку. Враховуючи що оплата здійснюється виключно за вичитані години, які ніхто не відміняв, по суті - подарувати ВНЗ півзарплати. Зрозуміло, розгрібати ополизання владі ВНЗ ніхто не схотів. Так що цікаво, у відповідь такі самі гасла "совісті не має". ІМХО, про совість згадують тоді коли банкрути з метою вилізти на шию.

                  анонім

                  929.07.13, 09:20Відповідь на 7 від gatyla

                  А людина без прав стає істотоюЛюдина на істоту перетворюється без обовязків. Є товариства, що борються за права тварин. Значить тварини мають права? Але у них точно нема обовязків,от саме визнанням обовязків людина і відрізняється від тварини.

                    1029.07.13, 09:32Відповідь на 9 від анонім

                    Корова теж має обов'язки - давати молоко і мало прав. Вона стає людиною?

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      3
                      попередня
                      наступна