Популярні приколи

відео

хочу сюди!
 

Анастасия

41 рік, риби, познайомиться з хлопцем у віці 42-48 років

Топ-10 найбільш марних винаходів XIX-XX століть

  • 10.11.08, 19:09
Який найбільш нікчемний, марно витрачаючий енергію й ресурси пристрій ви бачили, купили або одержали в подарунок торік? Таким питанням задаються організатори першої щорічної премії "Смітник", на яку вже висунуто цілу купу пристосувань та інших штучок (у тому числі автоматичні огіркоочищувачі, високотехнічні освіжувачі повітря, які працюють від електрики, а також електрична зубна щітка за 150 фунтів). 
  Сучасне споживче суспільство дивно набило руку у винаході марних, безперспективних, поглинаючих ресурси механізмів, але давайте не будемо робити вигляд, що в цьому ми монополісти. Ще з вікторіанської епохи деякі із найрозумніших представників людства займалися тим, що шукали способи задоволення неіснуючих потреб і знаходили рішення, з якими клопоту більше, ніж із проблемами, від яких вони покликані рятувати. Щоб надихнути громадськість на висування номінантів премії "Смітник", пропонуємо наш список найдивніших, непотрібних і гарантированно-ідіотських винаходів, зроблених в XIX-XX століттях. 

1.Плуг-гармата 

Патент №35600, виданий в 1862 році 

Можливо, краще не перековувати мечі на рала, а скомбінувати ваш плуг з артилерійським знаряддям середніх габаритів? Це напевно буде ефективніше, ніж кричати на заблукалих туристів: "А ну геть із мого поля!". Як стверджував винахідник-американець: "Його корисність безперечна, особливо при застосуванні в прикордонних місцевостях, що страждають від лютої міжусобиці й партизанських воєн. У небезпечні часи може використовуватися в полі, підготовлений до бою - заздалегідь заряджений смертоносними ядрами або картеччю. Леміш служить для того, щоб утримувати знаряддя в стійкому положенні на землі, і дозволяє йому витримати віддачу, а рукоятки - зручне пристосування для націлювання знаряддя в потрібному напрямку". Чому у Арчерів такої штуки немає - вони ж увесь час між собою собачаться? ("Арчери" - відомий англійський радіосериал про недружню фермерську родину.) 

2. Пристрій для пробудження людей від сну 

Патент №256265, виданий в 1882 році 

Іноді будильник абсолютно неспроможний розбудити соню й змусити людину приступити до повсякденних обов'язків. Так чому б не підвісити на спеціальній рамі над головою сплячого комплект гирьок, щоб за допомогою годинного механізму кидити їх у потрібний час, поки людина не прокинеться? "При падінні гирьки завдадуть слабкого удару - достатнбого, щоб розбудити сплячого, але не здатного заподіяти йому біль", - запевняє винахідник. Але, мабуть, завзяті соні просто сховаються з головою під ковдру? 

3. Аеростат, який рухається орлами або стерв'ятниками 

Патент №863087, виданий в 1887 році 

Спочатку спіймайте орла або стерв'ятника. Потім прив'яжіть цього великого птаха до купола аеростата, направте його дзьоб у потрібному напрямку - і можете склавши руки насолоджуватися обідом і відеофільмом на борту повітряного судна. І справді - все геніальне просто! Але є кілька явних заковик. Так, борці за права тварин і птахів будуть протестувати, але, мабуть, ще важливіше, що великі птахи - як хижаки, так і падальщики - зовсім не захочуть нести вас у потрібний бік й взагалі не дозволять, щоб ними командували. До речі, вони ж проб'ють дзьобами оболонку аеростату! 

4. Спосіб зберігати небіжчиків 

Патент №748284, виданий в 1903 році 

Ніяк не можете знайти для своїх рідних і близьких меморіал, гідний їх? А чи не запаяти їх навіки в скло? Херкімер Дж. Карковські з Нью-Йорка, який вигадав цю гігієнічну й естетичну форму обходження з мертвими тілами, був, очевидно, людиною з феноменально міцними нервами. Він думав, що скорбні родичі так і мріють побачити незабутнього небіжчика в герметичній капсулі усередині прозорого скляного блоку - він же буде "зберігатися невизначений час в ідеальному стані". Якщо родич, запаяний у скло повністю, буде займати занадто багато місця у вітальні, Карковські пропонував обробити тільки голову - вийде прекрасна прикраса для коминкової дошки в будь-якому будинку. Або корисна - для підпирання дверей? Так і бачу, як у цей момент очі слухачів Карковські скляніли. 

5. Захисні футляри для вусів і губ 

Патент №GB191127119, виданий в 1912 році 

О, ці вусані едвардіанської епохи; прокляті пучки волосся увесь час заважали людям жити: то загорялися, то неестетично намокали й ставали потенційним розсадником мікробів. Для боротьби з останньою проблемою Фріц Бодиш запатентував у Великій Британії спосіб запобігання борід і вусів від намокання при прийманні рідини. То було усього лише захисне паперове коло, просочене антисептичним розчином, яким можна було обернути край будь-якої посудини для питва. Звичайно, диск відразу намокав й борода або вуси випиваки вкривалися шаром пап'є-маше. От невдача! 

6. Бюстгальтер, заповнений водою 

Патент №US4734078, виданий в 1988 році 

Всі розумові зусилля, витрачені на головні новаторські витівки першої половини XX століття - Першу й Другу світові війни - очевидно, змусили багатьох дивакуватих винахідників зосередитися винятково на немудрій справі винаходу машин для вбивства. Кілька десятків років вони тільки цим і займалися. І лише в 1980-і роки ексцентричні вчені й механіки по-справжньому повернулися до свого репертуару, створивши непрактичні й марні пристосування типу цього - суміші Wonderbra з "Водним світом". Винахідник - американець Джеймс Моро - краще всіх пояснив сенс вигадки (якщо її сенс взагалі піддається поясненню): "Бюстгальтер, де груди оточені водою, так що піднімальна сила поліпшеним і незалежним способом чинить підтримуючий ефект на груди. Для тих, хто бажає акцентувати увагу на цьому предметі одягу й ввести його в моду, пропонується прозора версія". Очевидно, останньою порадою зневажила б навіть Мадонна. 

7. Глушник для глотки, що прикриває рот 

Патент №4834212, виданий в 1989 році 

Це винахід цілком міг би стати останнім писком моди - криком, що не дозволяє, щоб ваші крики чули інші. Подружжя Мойра й Френк Файгон з Белмонта (Каліфорнія, США) створили цей пристрій у вигляді трубки, щоб його користувачі могли "волати або ридати, не заважаючи іншим, і тим самим виливати гнів і невдоволення, які накопичилися". Конструкція на диво проста: трубка-глушник із плоским дном вистелена зсередини звукоізолюючим поролоном. Але є одна дотепна деталь: до глушителя можна приєднати мікрофон, що буде частково вловлювати звуки й відбивати їхню гучність на світловому дисплеї або шкалі - "завдяки чому користувач зможе миттєво судити про силу звуку на зорових індикаторах". Адже інакше ви й самі не помітите, що кричите, вірно? 

8. Рукавичка для закоханих 

Заявка на патент №GB2221607, видана в 1990 році 

У світі винахідників і раціоналізаторів романтична любов не зникла в минулому - однак набула більш мудрої форми. Винахід Террі Кінга покликаний допомогти парам, які бажають цілком відчувати тепло улюбленої долоні, коли тримаються за руки в холодні дні. Це дві рукавички, з'єднані таким чином, що виходить одна рукавичка із спільним відсіком для долонь, але двома окремими комплектами пальців. Чудово. Правда, якщо ви й ваша голубка безтурботно побіжите разом лугом і зіштовхнетесь з деревом, підсумок буде трагічним - виявившись по різні боки стовбура, ви розквасите носи. Це лише один резон, що пояснює, чому рукавичка для закоханих так і не здобула популярності. 

9. Вилка з таймером 

Патент США №5421089, виданий в 1995 році. 

Ви маниакально довго пережовуєте їжу або, навпаки, стрімко поглинаєте ложку за ложкою? Раціоналізатори столових приладів Ніколь Дьюбас і Спрінгфільд Сьюзен пропонують вам ідеальний вихід - вилку з вбудованим таймером і сигналом. Таймер, підключений до ручки вилки, починає в потрібний час дзижчати або мигати лампочкою, змушуючи їдця досить рідко орудувати вилкою, щоб прожувати їжу 32 рази перед ковтанням, як велить медицина. Без цього пристрою не обійтися ні на ділових ленчах, ні за романтичною вечерею при свічах. 

10. Подушка для філейної частини 

Заявка на патент Великої Британії №GB2267208, 1993 р. 

Краще сядьте, щоб не впасти від здивування. Британський винахідник Майкл Бейлі вирішив позбавити людей страждань, які вони відчувають, якщо нікуди сісти: він створив портативне сидіння для носіння на поясі. Власне, це трохи ускладнений варіант на основі подушки з петелькою, крізь яку просмикується ремінь. "Сидіння-подушка може займати два положення - положення для зберігання й положення для сидіння, коли вона звішується, щоб ви могли на неї сісти", - сказано в заявці на одержання патенту. Я особисто бачу одну сферу практичного використання - гру в "музичні стільці" (у якій потрібно швидко займати місце, тому що стільців на один менше, ніж учасників). Правда, ображені такою несправедливістю малята поб'ють вас до смерті.
3

Коментарі

Гість: Фенрир

110.11.08, 19:19

Да, хватает в мире идиотов....

    210.11.08, 19:21Відповідь на 1 від Гість: Фенрир

    Да ,с таким успехом ужэ мотоцыкл скоро станет полноприводной

      310.11.08, 19:29

      Подушка для філейної частини - я бы купила, хорошее изобретение!

        410.11.08, 19:31Відповідь на 3 від Nanetta