На совіцьких плакатах, присвячених «дружбі народів»...

...можна побачити доволі цікаву деталь. Людина, якою зображують московита - зазвичай не має жодних національних ознак. Всі інші матимуть бодай якусь деталь, що натякатиме на їх етнічну приналежність - вишиванка, віночок, стрічки, черкески, папахи, халати, тюбетейкі - будь-що! Тоді як московит завжди буде відокремлений від них своєю безликістю - він зодягнений у простий костюмчик, або робочу «спецовку», або в штанці з «пустою» сорочкою, якщо це буде підліток - то лише з «красним галстуком» на шиї, тощо. До речі, якщо придивитися, то можна побачити, що «білорус» теж зазвичай мав лише дуже прозорий натяк на національність - такий собі перехідний етап до еволюції у справжнього московита.
Можливо, це робилося тому, що і сам московит - поняття майже вигадане, адже він сам «складався» з безлічі народів. Можливо, щоб показати «вищість» москвина над всім національним, мовляв, ось, московит - це людина майбутнього, де нічого етнічного вже не існуватиме, кінцева ланка еволюції людини, такий собі гомо совєтікус. Так програмувалося сприйняття, що московит - не рівня вам всім решті, що він з іншого тіста, що він стоїть на щабель вище інших народів.
Тенденція саме так зображувати московита тривала від самого початку (тоді його ознакою слугували будьоновки, або робочі кашкети, або червоні хустки у жінок з рабфаку) - і майже впритул до розвалу совка. Наприкінці вже на малюнках де-не-де виринали укокошніки на жінках або косоворотки зі смугастими синьо-білими штанцями, запханими чомусь у чоботи (лаптєй вони, вочевидь, стидались). Втім, це візуально ставило московита на один рівень з іншими народами, тож ці прийоми використовувалися здебільшого для зображення дітей. Адже москвин мав бути декласований, денаціоналізований, стерильний. Його національність - папа-воєнний, мама-юрист. Ідеальний добровільний гвинтик, раб системи.


Неможливо вирішити проблему...

...на тому рівні, на якому її було створено.

(с) Альберт Ейнштейн

Ревнива жінка...

...проводить краще розслідування, ніж ФБР.