хочу сюди!
 

Алиса

41 рік, діва, познайомиться з хлопцем у віці 32-52 років

КОВБА Іван Володимирович

  • 10.02.22, 19:52

Рубрика: Видатні діячі інформаційної сфери України


КОВБА Іван Володимирович


 І. В. Ковба народився 13 грудня 1939 року в селі Комарівка (Славутський район, Хмельницька область) у багатодітній селянській сім’ї. Дитинство припало на важкі воєнні та повоєнні роки.

   Після закінчення у 1956 році зі срібною медаллю Кривинської середньої школи вступив на технологічний факультет Українського поліграфічного інституту імені Івана Федорова. Упродовж п’яти років був старостою групи, улітку 1958 року в складі студентського загону інституту брав участь у збиранні врожаю у Павлодарській області, за що був нагороджений Почесною Грамотою Ради Міністрів Казахської РСР.

         Трудовий шлях розпочав у 1961 році у газетному видавництві «Молот» міста Ростова на-Дону, на посаді інженера-технолога. А вже у 1962 р. переведений на роботу до м. Києва.

         Упродовж 1962-1972 рр. працював на Київській книжковій фабриці «Жовтень» (нині ЗАТ «Книга») — головним диспетчером, начальником лабораторії, начальником виробничого відділу, головним інженером. Пройшов справжню школу виробничого життя. У цей період на фабриці працював прекрасний колектив фахівціводнодумців, об’єднаний спільною метою — зробити свою продукцію найкращою за поліграфічним виконанням не тільки в Україні, а й у всьому колишньому Радянському Союзі.

 

         Цього було досягнуто. Фабрика вийшла на передові позиції у всіх напрямках виробничої діяльності, не раз завойовувала перехідний червоний прапор і дипломи за високу якість книжкових видань. Тут продукувались складні за конструкцією мініатюрні й великоформатні видання.

       З 1973 року по 1995 рік - робота в центральних органах управління інформаційно-видавничою галуззю України (начальник головного управління науково-технічного і виробничого розвитку  Держкомвидаву  України, заступник голови  Держкомпреси,  Держкомвидаву України, заступник міністра України у справах преси та інформації).

 

       У січні 1973 року Івана Володимировича призначено начальником Головного управління поліграфічної промисловості Держкомвидаву України, згодом він очолив Головне управління науково-технічного і виробничого розвитку Держкомвидаву України.

 

      У цей період робота зосереджувалася на реконструкції діючих і будівництві нових поліграфічних підприємств; розширенні й удосконаленні структури виробничих потужностей, насамперед для випуску регіональних періодичних видань, шкільних підручників, дитячої літератури; упроваджені нові прогресивні технології: офсетного плоского друку; фотоскладальних процесів; фотополімерних друкарських форм.

 

     За активної участі Ковби І.В. у 70-80 роки було проведено масштабну роботу з модернізації     матеріально-технічної     бази     регіональної     преси,     вітчизняного книгодрукування,  завдяки чому близько 40 відсотків поліграфічних потужностей країни працювали на експорт.

         Ковба І.В. був одним із авторів і розробників затвердженої Президентом України «Державної програми розвитку книговидання і преси на 1995-2000 роки», низки законодавчих, нормативно-технічних актів, що внормовують і регламентують роботу видавничо-поліграфічного комплексу України.

         У 1992-1995 рр. І. В. Ковба — заступник голови Держкомпреси України, заступник голови Держкомвидаву України, заступник міністра преси й інформації України. Тодішня діяльність зосереджувалася на розробці та реалізації Державної програми розвитку національного книговидання і преси, затвердженої Указом Президента України від 28.02.95 р., урегулюванні нормативної та правової бази видавничо-поліграфічного комплексу і створенні основ економічного механізму його функціонування у ринкових умовах, проведенні зваженої політики щодо реформування форм власності, удосконалення організації підготовки і перепідготовки кадрів для видавничо-поліграфічної справи.

         З листопада 1995 року по 2007 рік Іван Володимирович — директор видавництва «Київська правда». Зусилля колективу у цей час сконцентровано на освоєнні ринкових методів роботи, новітніх технологій, нових видів продукції та послуг, вдосконаленні системи ремонтно-профілактичного обслуговування технологічного обладнання, створенні мережі фірмової торгівлі, оптимізації виробничо-господарських зв’язків з партнерами. Видавництво працює стабільно, своєчасно виконує свої зобов’язання перед державою, замовниками, постачальниками та своїми працівниками.

 

         Понад 25 років Іван Володимирович був членом Колегії Держкомвидаву, Держкомпреси, Мінпресінформу України, упродовж багатьох років обирався заступником голови Республіканського правління науково-технічного товариства видавництв, підприємств поліграфії та книжкової торгівлі; головою Державної екзаменаційної комісії (ДЕК) Київського вечірнього факультету УПІ ім. Ів. Федорова, ВПІ НТУУ «КПІ» з підготовки інженерів-технологів галузі.

 

         Він — член Головної редакційної колегії «Книги пам’яті України», 13 років член редколегії фахового журналу «Друкарство» (з 1994 до 2006 рр. — весь період існування журналу); автор ряду статей і співавтор книги «Здесь рождается книга».

 

         Указом Президента України від 20.08.99 р. йому присвоєно звання «Заслужений працівник промисловості України». За організацію випуску духовних видань І. В. Ковба нагороджений Патріаршою грамотою глави Української Православної Церкви Київського патріархату Його Преосвященства Філарета. Він нагороджений Почесною грамотою Кабінету Міністрів України, багатьма відзнаками Київського міського голови, органів виконавчої влади і громадських організацій.

         Ветеран   праці   Ковба І.В.   має   майже   50   років   трудового   стажу  роботи   у видавничо-інформаційній сфері України, в тому числі 23 роки державної служби.

        Мав третій ранг державного службовця.

         Ковбі І.В. у 2010 році призначена довічно державну стипендію видатних діячів інформаційної сфери, Указом Президента України. 

Іван Ковба помер 3 листопада 2020 року.

 

0

Коментарі