СБУ ліквідувала 65-тисячну "армію ботів" у соціальних мережах

  • 27.10.21, 22:35
З початку 2021 року кіберфахівці СБУ блокували роботу 12 "ботоферм" потужністю понад 65 тисяч акаунтів. Через них поширювався антиукраїнський, антивакцинальний та інший деструктивний контент у соцмережах.

Локалізовано більше 1200 кібератак та кіберінцидентів на об’єкти критичної інфраструктури. А для захисту кібербезпеки держави, за матеріалами СБУ, розпочато 427 кримінальних проваджень. 62 зловмисників уже притягнуто до кримінальної відповідальності.Серед масштабних спецоперацій, викритих кібердепартаментом СБУ - блокування діяльності транснаціонального угруповання хакерів, які своїм шкідливим програмним забезпеченням Egregor та Maze «зламали» понад 150 компаній з Європи та США. Збитки від діяльності цих хакерів становлять понад $80 млн.Крім того, заблоковано масштабну злочинну схему  оформлення дозвільних документів моряків. Через несанкціоноване втручання в роботу відповідного Державного реєстру, щороку злочинці незаконно отримували понад 150 млн. доларів.


СБУ активно протидіє поширенню фейків і проросійської пропаганди. Зокрема, за цей період розпочато 36 кримінальних проваджень за ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади) та ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) Кримінального кодексу України. Засуджено 23 особи.Кіберфахівці Служби безпеки України викрили масштабну агентурну мережу, яка займалася розвідувально-підривною діяльністю на замовлення спецслужб РФ. Країна-агресор залучила українських громадян до створення та адміністрування низки політичних всеукраїнських і регіональних Телеграм-каналів: "Легитимный", "Резидент", "Картель", "Сплетница" та інші.Також припинено деструктивну діяльність мережі інтернет-агентів, якою керували з РФ. Зловмисники діяли на території Дніпропетровської, Херсонської, Полтавської та Закарпатської областей. Вони підбурювали користувачів соцмереж до участі в акціях протесту та порушення громадського спокою.Заборонено в’їзд у нашу країну 83 іноземцям, причетним до пропаганди сепаратизму в інтернеті.

За матеріалами Департаменту кібербезпеки СБУ внесено пропозиції до Ради національної безпеки та оборони щодо запровадження санкцій стосовно 187 фізичних та юридичних осіб. Крім того, за рішенням РНБО було обмежено роботу 500 вебресурсів за поширення деструктивної інформації про порушення конституційного ладу і територіальної цілісності України.Заборонено діяльність 81 розробника програмного забезпечення та постачальника комп’ютерного обладнання з країни-агресора, які діяли на шкоду інтересам нашої держави.Також на території України блоковано роботу 3 електронних платіжних систем та 29 афілійованих компаній, які використовували для фінансування терористичної діяльності.

https://ssu.gov.ua/novyny/z-pochatku-roku-kiberdepartament-sbu-likviduvav-65tysiachnu-armiiu-botiv-u-sotsialnykh-merezhakh

Холодна осінь 2021


Росія почала стрімко втрачати свої позиції в Європі. Неадекватна зовнішня політика Кремля настільки набридла європейцям, що, незважаючи на потуги кремлівської адміністрації по збереженню впливу у певних європейських країнах, прихильників Путіна залишається все менше і менше.

Кремль не звертає увагу на ідеологію партій та політичних рухів Старої Європи, на які робить ставку. Йому все одно, яку політичну нішу вони займають і які сповідують цінності. Для Кремля важливо, щоб вони просувала ту повістку, яка вироблена в Москві, працювали на інтереси Кремля. В цьому випадку, Кремль готовий підтримувати ці партії. Така «нерозбірливість» у виборі «друзів» рано чи пізно повинна була привести Росію до зовнішньополітичного фіаско. Громадяни Європи почали розбиратися в істинних «цінностях» цих проросійськи налаштованих партій. Звідси падіння їхнього рейтингу і невдача на виборах, які пройшли у Німеччині та Чехії.

Кремль покладав великі надії на Альтернативу для Німеччини, яка повинна була завоювати правих виборців і Ліву партію, яка обробляла лівих виборців.

Операція провалилася. Ці партії не тільки не змогли увійти в число провідних політичних сил Німеччини, які формують правлячу коаліцію, але і знизили свої показники на останніх виборах, зайнявши нішу маргінальних партій. Німцям виявилася не до вподоби як близька до нацистської ідеологія Альтернативи так і комуністична ідеологія Лівих.

Не встигли вщухнути «страсті по Берліну», як несподіваний для Кремля подарунок принесла Чехія. Підсумки чеських парламентських виборів, що відбулися в минулі вихідні, принесли несподівану сенсацію. Буквально на останніх хвилинах підрахунку голосів вперед на десяті частки відсотка вирвався правоцентристський опозиційний блок Spolu («Разом»). Партія ANO («Так») чинного прем'єр-міністра, мільярдера Андрія Бабіша зазнала поразки. В чеській політиці відбулася історична подія - вперше з 1925 року до парламенту не пройшли комуністи.

Для Росії та її відносин з Чехією ці політичні зміни нічого доброго не обіцяють. По-перше, різко падає вплив Мілоша Земана (знову почалися розмови про необхідність його дострокової відставки). А адже Земан - це головний союзник Росії в Чехії і один з найбільш високопоставлених прокремлівських політиків в Євросоюзі. По-друге, зміна прем'єра і неминуча заміна міністра закордонних справ також приведуть до ще більшого охолодження відносин Праги і Москви, навіть з урахуванням того, що недавно Чехія і США офіційно визнані в Росії «недружніми країнами».

Звичайно, саме за прем’єр-міністра Бабіша почався конфлікт Праги з Москвою через вибухи на військових складах в чеських Врбетіцах. Однак тут у його уряду просто не було іншого вибору. В цілому воно було налаштоване до Росії досить лояльно, в тому числі, спиралося на підтримку дружніх Кремлю комуністів. Тепер же до влади прийшов блок п'яти партій, які орієнтовані на Євросоюз і НАТО.

В Австрії був змушений залишити свій пост противник санкцій проти Росії канцлер Себастьян Курц. Відносно нього було висунуто звинувачення в корупції і розпочато розслідування. Під тиском поліції і опозиції та щоб уникнути дострокових виборів і зберегти владу за своєю партією, Курц подав у відставку. На його місце призначено колишнього міністра закордонних справ Олександра Шалленберга, який раніше виступав за жорсткі санкції проти Олександра Лукашенка. Такий розвиток подій теж навряд чи сподобається Кремлю.

Шалленберг налаштований по відношенню до Кремля і його зовнішньої політики значно гірше, ніж його колишній шеф Себастьян Курц. Слід пам’ятати різку відповідь Шалленберга, коли глава російського МЗС Сергій Лавров запросив його відвідати Крим. Тоді нинішній австрійський канцлер повідомив, що не має ні наміру, ні бажання їхати на території, які, відповідно до позиції Євросоюзу, Росія «приєднала з порушенням міжнародного права».

Та й на цьому негаразди зі зменшенням кількості «прокремлівських друзів» для Путіна не закінчуються. Загострюється ситуація у «лояльній» до Кремля Угорщині, де опозиція знову намагається об'єднатися проти ще одного прокремлівського лідера - прем'єра Віктора Орбана. І соцопитування показують, що шанси на це є.

Цієї осені Кремль зазнає поразок на всіх фронтах. Зрозуміло, що Путін не змириться з втратою впливу у Європі. Кремль продовжуватиме працювати з «відданими» йому політиками і партіями і одночасно шукати нові варіанти, нових агентів впливу і корисних ідіотів. Попереду нові політичні битви. Тому прихильники демократії та європейських цінностей повинні бути до них готові.
https://censor.net/ru/blogs/3295215/holodna_osn_2021

Ціна монаршої довіри


Акції компанії "Русал", яка є одним з основних активів бізнесмена Олега Дерипаски, впали майже на 7% на торгах Московської біржі. Це сталося на тлі повідомлень іноземних ЗМІ про обшуки, які проводить ФБР у приватних будинках Дерипаски, що розташовані в районі Embassy Row у Вашингтоні та районі Грінвіч-Віллідж на Манхеттені у місті Нью-Йорк.
Прес-секретар Дерипаски Лариса Бєляєва повідомила в текстовому повідомленні, що ФБР «проводить обшук в двох будинках, розташованих у Вашингтоні та Нью-Йорку, що належать родичам пана Дерипаски. Обшуки проводяться на підставі двох постанов суду, пов'язаних з санкціями США. Будинки не належать пану Дерипасці».
Питання до Дерипаски збоку американської влади виникли ще в далекому 2006 році, коли йому заблокували американську візу, видану в 2005 році, через підозри у зв'язках з організованою злочинністю. Тоді усі звинувачення у зв'язках з кримінальним світом Дерипаска відкинув.
У вересні 2017 року ЗМІ з'явилася інформація про те, що в 2016 році Пол Манафорт, глава передвиборчого штабу Дональда Трампа, за два тижні до обрання Трампа, пропонував Дерипасці по електронній пошті особисті консультації про хід виборів в США. Дане повідомлення одне з тисяч документів, вивчених в ході розслідування зв'язків соратників Трампа з Росією і можливого втручання Росії в президентські вибори в США 2016 року.
53-річний Дерипаска був в числі семи російських олігархів, щодо яких персонально та на їхні компанії в 2018 році були введені санкції Міністерством фінансів США. У відомстві заявили, що діяли у відповідь на «зловмисні дії Росії в усьому світі», включаючи широкомасштабну кампанію втручання у вибори в США в 2016 році і кібератаки. Представники Міністерства Фінансів США зазначили тісні зв'язки Дерипаски з Кремлем, заявивши, що він діяв «від імені . . . високопоставленого чиновника російського уряду», тобто Путіна, і в різних випадках стверджував, що діє від імені уряду РФ.
Цьогорічна спроба Дерипаски звільнитися від санкцій США, введених в 2018 році, зазнала невдачі в федеральному суді. Він оскаржив своє включення в звіт Міністерства фінансів про російських олігархів, заявивши, що звинувачення засновані на чутках і інсинуації і що санкції завдали йому фінансових збитків, відповідно до його позовом, поданим до окружного суду США у Вашингтоні.
У червні окружний суддя США Аміт Мехта відхилив позов, виявивши, що у міністерства фінансів є достатні підстави для свого рішення і що у бізнесмена немає правоздатності або доказів, що підтверджують деякі з його вимог.
Уряд США в 2019 році зняв санкцій з деяких компаній, пов'язаних з Дерипаскою, після того, як він зменшив свої частки володіння, але Сполучені Штати зберегли санкції відносно самого бізнесмена. Як повідомляє Financial Times, в січні 2020 року в листі юристам Дерипаски Міністерство фінансів США обґрунтувало санкції, пославшись на повідомлення про те, що Дерипаска допомагав Путіну відмивати гроші.
Департамент по Управлінню контролю за іноземними активами пише, що в 2016 році Дерипаска «визначений в якості однієї з осіб, що мають активи і відмивають кошти від імені президента Росії Володимира Путіна». Як повідомляється, бізнесмен скасував лістинг на IPO компанії «Газ», щоб приховати відмивання грошей Путіним.
Яку роль зіграв в президентських перегонах в США в 2016 році Дерипаска, залишається одним з головних питань розслідування спецпрокурора Роберта Мюллера III про втручання Росії у вибори у США. Але питання правосуддя США до Дерипаски не обмежуються тільки 2016 роком.
Міністерство фінансів США заявило, що: «Дерипаска знаходиться під слідством у справі про відмивання грошей і звинувачується в загрозі життю конкурентів, незаконному прослуховуванні телефонних розмов з державним чиновником і участі в здирництві та рекеті».
Наслідки обшуків передбачити поки дуже складно. Вони можуть стосуватися і лобістів Дерипаски в США, і питань власності і управління алюмінієвими заводами в Росії, і навіть самої верхівки російської влади. Як би там не було, щоб уникнути ситуації, при якій офіційна влада США могли б видати ордер на затримання російського олігарха Олега Дерипаски в Австрії, бізнес-джет Gulfstream G550 (бортовий номер EI-EGO), який йому належить, імовірно з бізнесменом на борту вилетів з Відня і вже приземлився в московському аеропорту Внуково.
Цікаво те, що на своєму шляху бізнес-джет обійшов територію Білорусії, віддавши перевагу для прольоту повітряному простору над Литвою і Латвією.
https://censor.net/ru/blogs/3295440/tsna_monarsho_dovri

СБУ затримала членів злочинного угруповання.

СБУ провела спецоперацію, внаслідок якої затримали трьох осіб, котрі в 2016 році здійснили серію нападів на філіали банківських установ та інкасаторські автомобілі в Запоріжжі.Весь цей час вони переховувалися від слідства та здійснювали тяжкі злочини майнового характеру. Зокрема, заволодіння транспортними засобами та іншим майном. Наразі ці порушення розслідуються органами Нацполіції.За отриманими даними СБУ, щойно затримані зловмисники переховувалися на базі у Донецькій області. Цей об’єкт має особливу систему захисту та цілодобове відеоспостереження.Щоб забезпечити пересування зловмисників поза межами бази, вони використовували документи загиблих бійців та військовослужбовців, які звільнилися зі служби.Дане злочинне угруповання постійно мало при собі бойову вогнепальну зброю, ручні гранати та в будь-який момент було готове вчинити збройний опір правоохоронцям.Загалом злочинне угруповання складалося з семи осіб. Двоє із них загинули від отриманих поранень ще у 2016 році, коли чинили збройний опір правоохоронцям, а ще двоє – були затримані раніше та перебувають під запобіжним заходом.В ході силової спецоперації СБУ зловмисників затримали. Наразі щодо них обирається міра запобіжного заходу та проводяться дії, щоб притягнути до відповідальності усіх осіб, причетних до їх протиправної діяльності.Заходи із викриття зловмисників проводили співробітники департаменту контррозвідки СБУ, Центру спеціальних операцій «А» СБУ та слідчі Головного слідчого управління СБУ.








https://ssu.gov.ua/novyny/sbu-zatrymala-chleniv-zlochynnoho-uhrupovannia-yake-zdiisnylo-nyzku-tiazhkykh-zlochyniv-ta-maizhe-5-rokiv-perekhovuvalosia-vid-pravookhorontsiv?fbclid=IwAR2Aue0Q2W0G_lGp-yYneNSGLc5sT9v2Z3djc09Zcn4zKTicPSTVQdKExPk

Поздравления Генконсульства РФ ко Дню Защитника Украины

Сотрудники Генерального консульства РФ в городе Харькове искренне поздравили украинский народ с Днём защитника Украины..




«Північний потік 2» і зростання цін на газ

  • 13.10.21, 23:47

10:31 11 жовтень Київ, Україна
Останнім часом у пресі постійно з’являються гострі кричущі теми, які можна віднести до категорії «Теорія змови». «Світовий уряд», «Зелені чоловічки», «Паралельна реальність»… Світова преса та активісти «Теорії змови» приписують усі земні негаразди останніх років якимось уявним та бездоказовим винуватцям.Але, чи уява таких «експертів» біжить «попереду думок», чи то доказів бракує. Бо ті, хто зараз провокують економічну та соціальну світову нестабільність, навчилися дуже вдало маскуватися.
Ціна найближчого (листопадового) ф'ючерсу на TTF на біржі ICE Futures в цю середу вперше в історії досягла $1900 і навіть перевищила цей рубіж (161 євро за МВт на годину, або $1924 за тисячу кубометрів). Так, потім вона істотно знизилася і закріпилася на позначці у $1679, але, скоріше за все, такі «історичні рекорди» - ще не межа. Буде й дорожче.
Різкий стрибок цін на газ і наближення зими спонукали країни Європи розпочати розслідування щодо функціонування європейського газового ринку. Енергетична безпека країн Європи опинилася перед загрозою.
Стрімке зростання цін на енергоносії ставить під удар не тільки економіку країн, а й саме виживання людей в умовах холодної зими. За словами глави Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн, наступного тижня Єврокомісія опублікує заяву з енергетики, це буде обговорюватися в рамках Ради ЄС.
«Шукай, кому вигідно!»
Середина літа 2021 року виявилася незвичайною для газового ринку. Замість традиційного падіння цін через теплу погоду, з початку липня газові хаби Європи фіксують рекордне за 13 років подорожчання палива. Причина – дефіцит, який виник через закачування газу в підземні сховища (ПСГ) Європи і виведення на ремонт двох газопроводів з Росії: «Ямал-Європа» і «Північний потік».Ситуацію міг би виправити «Газпром», забронювавши на липень додаткові потужності української ГТС для транзиту через Україну. Але той відмовився, підстьобнувши ціни вгору і максимізуючи прибуток для себе і своїх контрагентів. Таким чином російський «Газпром» тиснув на Європу у спробі добудувати і запустити газопровід Північний потік-2.
«Безумовно, якнайшвидше введення в експлуатацію «Північного потоку 2» суттєво збалансує цінові параметри на природний газ в Європі, в тому числі і на спотовому ринку», - заявив в середині вересня прессекретар російського президента Дмитро Пєсков.Якраз це і є основний аргумент російської влади в суперечці з європейськими політиками і регуляторами: «Газпром» і «Північний потік-2» зроблять «європейський газовий ринок стабільніше і надійніше». Президент Росії Володимир Путін також підкреслював, що ціни на газ в Європі виросли для тих покупців, які «не укладали з «Газпромом» довгострокових контрактів».
«Газпрому», безумовно, вигідна ситуація, що склалася на ринку ціни на блакитне паливо. По суті європейські споживачі зараз відчувають негативні наслідки своєї відмови від ціноутворення на підставі довгострокових контрактів.
Президент Інституту енергетики і фінансів Марсель Саліхов, оцінюючи вересневе зростання ціни до $700 за тисячу кубометрів, казав наступне: «За нашими оцінками, при цінах 700-600 доларів протягом найближчих місяців у Газпрому буде середньорічна ціна - 400 доларів. У минулому році у них було 120 доларів за 1000 кубометрів. Відповідно, це плюс 35-40 млрд доларів до виторгу в порівнянні з минулим роком». На скільки зросте виторг «Газпрому» при цінах сьогодення у 1600-1900 доларів за 1000 кубометрів?!
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба стверджує, що Росія створює хаос на ринку в Європі через «накручування» цін на газ. Він також заявив, що Київ разом з Польщею готовий протидіяти загрозам енергетичної безпеки.
Президент Польщі Анджей Дуда впевнений у тому, що «Захід повинен зробити висновки з допущених помилок, включаючи провал місії в Афганістані і будівництво «Північного потоку - 2», який «є помилкою стратегічного значення для всього трансатлантичного співтовариства». За словами президента, мова йде не тільки про можливості «перекриття Росією поставок газу на Україну, до Словаччини або (їхній запуск) в обхід Польщі». «Мова йде про щось більше - про надання росіянам можливості стратегічного шантажу всього нашого співтовариства, шантажу, що виходить далеко за рамки енергетичних питань», - сказав він.
Вигодонабувач цієї «газової» історії цілком зрозумілий. Путін-Кремль-Газпром-путінська Росія. Тому «Світовий уряд» тут ні до чого. Але «Теорія змови» об’єктивно присутня. Чергова злочинна змова Кремля заради можливості диктувати свою «імперську» волю іншим суверенним світовим країнам та збагачення диктаторської влади сучасної Росії.
Тут і «шукати» нічого… Все очевидно…

ЄС прийняв рішення про розширення санкцій проти Росії

  • 13.10.21, 23:04

21:55 12 жовтень Київ, Україна
Росія є країною-агресором. Незважаючи на відкриті ворожі дії, в тому числі розв'язання війн, сучасний світ не може і не повинен відповідати на провокації Кремля і відповідати відкритим силовим протистоянням проти путінського режиму. Альтернативою стали обмеження, введені проти Росії в 2014 році. Згодом список санкцій було розширено і посилено. Чергове розширення санкцій відбулося 11 жовтня 2021 року.
Цього разу санкції торкнулися осіб, причетних до анексії Криму та до окупаційного режиму на півострові. Всього в нові списки потрапили 8 осіб, серед яких: суддя Верховного Суду анексованого Криму Галина Редько, начальник УФСБ по Криму і Севастополю Леонід Михайлюк, суддя Київського районного суду Сімферополя Андрій Долгополов і прокурор Південного військового округу Євген Колпіков.
"Зазначені вісім людей слід додати до списку осіб, структур і органів, щодо яких введено обмеження за їхню роль у підриві або загрозу територіальній цілісності, суверенітету і незалежності України", - зазначено в пресрелізі офіційного журналу ЄС.

Як можна помітити, цього разу санкції застосовані до осіб кримської судової, а також, так званої, правоохоронної системи. Крім того, що ці структури, згідно з міжнародним правом, ведуть свою діяльність на анексованій території незаконно, окремі особи, занесені в списки обмежень, діяли з порушенням прав людини. Це стосується таких справ, як фальсифікація звинувачень Владиславу Єсипенку, суди над кримськими татарами, затримання активістів, тортури і вбивства людей. Всі випадки були зафіксовані місією ООН, деякі передані в суд ЄСПЛ (Європейський суд з прав людини).
Проте введені санкції мають персональний характер. На жаль, в Кремлі давно звикли до подібних обмежень і навряд чи конкретні дії посприяють подальшому припиненню незаконної діяльності перерахованих вище осіб. ЄС слід задуматися з приводу введення більшої кількості секторальних санкцій, які зможуть обмежити цілу низку федеральних структур РФ.
У будь-якому випадку активність з боку Заходу, спрямована на обмеження поширення російської агресії проти народу України та порушення цілісності держави, повинна сприяти поверненню територій, окупованих країною-агресором. Бездіяльність або повна зупинка роботи в цьому напрямку призведе до розуміння Кремля, що його діяльність безкарна, а, отже, може тривати. Цього допускати не можна.
https://myc.news/ua/specproekty/es_prinyalo_reshenie_o_rasshirenii_sankcij_es_protiv_rossii

История российского агента. Станислав Краснов

Небольшой пересказ истории о том, как Станислав Краснов уходил от ответственности за роботу на российские спецслужбы.

Патріотично плановий дебіл


Прибуло у полку путінських «хворобливих мрійників»… «Росія вичерпала час і соціальні ресурси інерційного розвитку. Настає час Великих Рішень і Великих Проектів», - пише у своєму опусі, опублікованому на шпальтах «Парламентської газети», головний ідеолог міноборони РФ Андрій Ільницький. Радник Шойгу запропонував перейти до самодержавства і планової економіки.
«Цивілізований світ в найближчі роки звалиться «в кризове піке» і може зануритися в хаос, але Росія має шанси вистояти і стати одним з лідерів XXI століття, якщо перейде до самодержавства, посилить державний контроль над усіма сферами і поверне елементи планової економіки».
«Модель «Росія майбутнього» - це народна імперія, заснована на принципі «самодержавства», - пише Ільницький, обумовлюючи, що мова йде не про відродження монархії, а про якесь «істинне народовладдя», де росіяни на чолі з сильним государем «самі себе тримають через сильне місцеве самоврядування».
Ідеологія Великого Проекту, на думку радника Шойгу, повинна включати «перехід на мобілізаційну економіку і часткове закриття від глобального світу, який розпадається». Держава в цій моделі «бере під свій контроль економічний, інформаційний і географічний простір країни», а також грає «вирішальну лідерську і організуючу роль».
Також, черговий путінський казкар передбачає у своєму опусі повернення до елементів планової економічної системи. Зокрема, на думку Ільницького, необхідний «єдиний господарський план країни», який буде служити «ключовим організуючим елементом відродження і перевтілення вітчизняної економіки».
Крім того, необхідна відмова від політики «мегаполісної урбанізації» - вона, мовляв, суперечить російському «культурному коду». Росія повинна являти собою «рівномірно заселену і малоповерхову країну».
Ще пропонується провести націоналізацію еліт за принципом «хто не з нами, той проти нас» з можливою конфіскацією власності.
«Залізна завіса», «Сильний государ», «тотальний контроль», «Народна Імперія»…
Складається враження, що черговий хворобливий мрійник брав ідеї для своєї творчості у романах «Третя імперія» Михайла Юр'єва, книгах Романа Злотникова, Вадима Давидова і навіть «Вибраковці» Олега Дівова. «Стан нашої армії і ВПК, високий рівень продовольчої безпеки, тисячолітній історичний досвід, а головне - освіченість, мудрість, пасіонарність і навички мобілізації, властиві російському народу, дають Росії історичний шанс», - пише Ільницький у повному відриві від реалій Росії сьогодення. Стан «армії та ВПК» Росії, з її «осіннім літакопадом» та штучними екземплярами нової військової техніки для прогонів по Червоній площі, дійсно «вражає». Рівень освіти, завдяки «оптимізації» падає з кожним випуском, а про продовольчу безпеку країни, коли тема «подорожчання борщу» присутня у публічних розмовах перших осіб країни, мабуть краще взагалі мовчати.
Закликаючи до «великих рішень», автор критикує концентрацію населення в мегаполісах, в тому числі і в Росії. Для вирішення цієї проблеми Ільницький переказує тези Сергія Кужугет Огли Шойгу про будівництво в Сибіру декількох міфічних нових великих міст з чисельністю населення до мільйона чоловік. Ці міста, на думку автора, можуть стати «науково-промисловими і економічними центрами», привабливими для співвітчизників з ближнього і далекого зарубіжжя і особливо - для молоді. Але, цілком очевидно, що міст в Сибіру досить, і вони вимирають і руйнуються, так само як і інші «нестолиці» Росії. Так навіщо потрібно будувати нові міста? Для того щоб вкрасти побільше на будівництві? Хто їх буде заселяти? Хто із співвітчизників повернеться «з ближнього і далекого зарубіжжя»? Дурні закінчилися…
Автор цього «патріотичного дороговказу» в період з 2012 по 2014 роки послідовно обіймав посади: керівника (в ранзі міністра) Головного управління внутрішньої політики та взаємодії з муніципальними утвореннями Московської області, потім - заступника голови Уряду Московської області з соціальних комунікацій (роботі з громадськістю), після чого в 2015 році став радником міністра оборони РФ. А до цього був керівником Департаменту по роботі з прихильниками партії «Єдина Росія» і громадськими об'єднаннями. Тобто, іншими словами, - професійний чиновник та піарщик режиму Путіна, що входить в число керівників «Єдиної Росії», який працює нині на Міністерство оборони. Але є невеликий казус - з тих же відкритих джерел можна дізнатися і інше: Ільницький закінчив «Московську школу політичних досліджень» (Московську школу громадянської освіти), визнану сьогодні у РФ «іноземним агентом».
Крім того, цей «патріот» працював топ-менеджером в «Відкритій Росії» Ходорковського! Що це? Вміння «перевзуватися на льоту» чи робота глибоко законспірованого в минулому «агента режиму під прикриттям»?
Хоча на якість цього чергового «утопічного опусу» кремлівської агітаційної машини розуміння суті персони Андрія Ільницького ніяким чином вплинути не зможе. Маячня – вона і є – маячня…
https://censor.net/ru/blogs/3293333/patrotichno_planoviyi_debl

РФ вибухнула фонтаном брехні з приводу навчань Україна-НАТО

  • 11.10.21, 14:30

11:06 09 жовтень Київ, Україна
Про те, що російські пропагандисти давно переплюнули всі досягнення їхнього натхненника і вчителя Йозефа Геббельса, ні для кого вже не секрет. Тим більше, що відомство, яке зростило главу РФ, залишається пропагандистським куратором цієї держави. Очевидно, саме тому навчання Україна-НАТО "Об'єднані зусилля-2021" викликали такий шквал фантастичних звинувачень з боку РФ.
«Хто як обзивається, той так і називається» - улюблена дитяча приказка Путіна. Він процитував її, наприклад, коли американський президент назвав його «вбивцею». Але це, схоже, не просто приказка, а принцип, за яким функціонує російська пропаганда. Мовою психології такий стан називається "проєкцією": в ньому людина переносить свої патологічні поведінкові риси на інших. У нашому випадку - на країни і народи: найулюбленіше заняття російської пропаганди - приписувати українцям власні недоліки і злочини.
На основі даних Управління стратегічних комунікацій Апарату головнокомандувача Збройних сил України ми проаналізували, як це відбувалося в зв'язку з спільними командно-штабними навчаннями (СКШН) «Об'єднані зусилля-2021».
Цього разу спільні навчання Україна-НАТО викликали справжній фонтан брехні.
ФЕЙК-МАТРЬОШКА
Російська пропаганда зображувала Україну як країну-агресора, яка готова розв'язати ядерну світову війну за допомогою провокацій з використанням мирного населення. І породила своєрідну фейк-матрьошку: фейк всередині фейку.
На тему світової ядерної війни постійно фантазують в самій Росії: то про «перетворення США на радіоактивний попіл», то про «ми як мученики потрапимо в рай, а вони просто здохнуть». Про Гливицький інцидент (коли переодягнені в польську форму німецькі солдати влаштували провокацію, що стало початком Другої світової війни) також має бути соромно говорити, тому що перевдягання - хобі якраз російської армії, якої вічно десь немає, хоча вона є.
Основним джерелом для десятків наклепницьких статей стали «секретні протоколи» навчань, нібито викрадені групою хакерів. Очевидно, автори цього вкидання тримали в голові реальний секретний додаток до пакту Молотова-Ріббентропа: нагадаємо, що після окупації Криму в Москві почали розхвалювати цей документ, існування якого раніше заперечували, і у вигляді фарсу навіть намагалися «повторити», запропонувавши розділити Україну між Росією, Польщею, Угорщиною і Румунією.
Крім прояву вищезгаданої "проєкції", в цій пропагандистській кампанії відчувається стійкий присмак абсурду: Кремль посилається на нібито викрадені хакерами документи, в яких насправді немає підтверджень тих фейків, про які говорить Росія. Ні планів агресивної війни, ні провокацій, ні використання мирного населення як «живого щита». Це логічно, тому що інакше в їхню справжність ніхто б не повірив.Отже, це своєрідна фейк-матрьошка: на основі фейкових «секретних протоколів», які повинні виглядати більш-менш переконливо, створюються вже зовсім фантастичні історії, одна дивніша за іншу.
"ЦЕ ТРОХИ ІНШЕ"
Роспроп: "Українські військові разом з союзниками відпрацьовують не оборонні, а наступальні дії".
Учасники стратегічних командно-штабних навчань "Об'єднані зусилля-2021" тренувалися в плануванні і веденні наступальних оборонних дій. Це відкрита інформація. Оборонятися, наступаючи - відома стратегія, старе військове правило, в якому немає нічого секретного. Не потрібні були ніякі «секретні протоколи», щоб взяти термін «наступальних» і роздути його до планів ведення Україною агресивної війни, як це зробила російська пропаганда.
Читаємо, що відбувалося на російсько-білоруських стратегічних навчаннях Захід-2021: «Наземне угруповання довершило розгром масштабними наступальними діями».
На додаток: "У Росії стверджують, що Захід-2021 є оборонними навчаннями. При цьому за сценарієм - з семи днів військові будуть оборонятися тільки три. Решту часу вони будуть наступати".
"ВИ ДОСТРИБАЄТЕСЬ"
Роспроп: «Українські військові відпрацьовують вторгнення в Білорусь».
Починаючи з літа 2020 року, політика Білорусі, яка до цього зберігала видимість нейтрального ставлення до російсько-українського конфлікту, зазнала радикальних змін. З екранів білоруських телевізорів зазвучали до болю знайомі слова про «бандерівську Україну», приправлені різними образами, і дивні заклики «повертатися в сім'ю». На початку вересня цього року самопроголошений президент Лукашенко погрожував «перейти кордон» і «повернути Україну». Мовляв, "ви одного разу дострибаєтеся". А в кінці місяця - "відкрити український фронт" спільно з Путіним. Посилаючись на те, що США нібито створюють в Україні військові бази. Втім, в Україні немає іноземних військових баз, тоді як в Білорусі суттєво посилилася російська військова присутність.
Україна не давала ніяких приводів для подібних заяв, оскільки ніколи не погрожувала Білорусі.
Звичайно, агресивна риторика Лукашенка разом з натяками на якісь спільні з Путіним заходи щодо України у військовій сфері не могли не викликати занепокоєння і застереження.
Головнокомандувач ЗСУ генерал-лейтенант Валерій Залужний говорив про небезпеку широкомасштабної агресії з боку Росії, в тому числі з можливим використанням території Білорусі. І про те, що до цього треба бути готовими.
ХТО ТУТ ХВОРІ
Крім гучних тверджень, що Україна збирається розв'язати світову ядерну війну або напасти на Білорусь, роспропаганда поширювала безліч дрібніших фейків.
Роспроп: «Українські військові масово підхопили коронавірус під час навчань ... Однак, незважаючи на загрозу поширення інфекції, українське керівництво йде на ризик і продовжує навчання, намагаючись виправдати довіру натівського керівництва».
Нагадаємо, що під час навчань «Захід-2021» поширювалася інформація про захворювання в російській армії, але в цьому відразу звинуватили ... Україну.
"Інформацію про нібито хворих російських військовослужбовців на навчаннях "Захід-2021" поширювали з території України".
«Міноборони Білорусі спростувало фейковий указ, в якому відомство нібито повідомляє про поширення "нового грізного штаму" COVID-19 серед військових РФ, які приїхали в республіку на навчання "Захід-2021", заявивши, що епідемічна обстановка серед учасників заходу штатна і додаткових заходів не вимагає".
"ПОПЕРЕДУ ЖІНКИ І ДІТИ"
Роспроп: «ЗС України планують використовувати мирних жителів в ролі "живого щита"... В Україні створять фільтраційні табори для жителів Донбасу ... Українська армія відпрацьовує дії щодо придушення мирного населення».
Всі процитовані твердження зроблені на основі тих самих «секретних протоколів». В яких, як згадувалося вище, нічого подібного немає. У цьому, поширеному російською пропагандою «документі» йшлося всього лише про створення тимчасових таборів для розміщення біженців з району бойових дій.
Що стосується реальності, а не фентезійного світу, то під час навчань «Об'єднані зусилля-2021» був тільки один епізод за участю уявних мирних жителів: за легендою, військові нібито натрапили на заблоковану дорогу і натовп «обурених» «місцевих», роль яких виконували військовослужбовці підрозділу OPFOR. Як повідомляла пресслужба Міністерства оборони України, завданням десантників було розблокувати дорогу і продовжити проходження в необхідний квадрат.
«Командир десантників виявився ще і дипломатом: поки його воїни зайняли оборону і уважно спостерігали за обстановкою, офіцер вступив в переговори з лідером протесту. Виявляється, місцеві були налякані присутністю військових і страждали через брак питної води і їжі.Марунові берети не тільки змогли погасити конфлікт і продовжити рух, а й поділилися з "місцевими" їжею і водою з власних запасів, здобувши прихильність населення. Такий сценарій досить типовий для нинішніх військових конфліктів», - повідомило інформаційне агентство Міністерства оборони України.
Що стосується "проєкції", яка проявилася тут в повній мірі, варто нагадати заяву Путіна про те, що "жінки і діти будуть стояти попереду, а ми позаду, і нехай вони спробують стріляти в жінок і дітей". А також про стрілянину з житлових будинків Донецька.
Доречно згадати поширені під час російсько-чеченської війни тези: «Мирних чеченців не існує, всі вони, включно з дітьми, терористи ...», «Якщо з даху будинку працює снайпер, значить, треба викотити танк і бити по першому поверху цього будинку, поки він не впаде разом з цим снайпером. Те, що при цьому гинуть не тільки бойовики, але і мирні чеченці, ну, про це повинен думати той, хто цю кашу заварив».
У тій війні загинуло 150-160 тисяч осіб, абсолютна більшість яких були мирними жителями.
Підбиваючи підсумок, відзначимо, що навчання «Об'єднані зусилля-2021» викликали у Росії дуже бурхливу реакцію, рівень фантастичності звинувачень якої досяг рівня 2014 року. Хоча, це може бути всього лише істерика від безсилля.
https://myc.news/ua/politika/rossiya_razrazilas_nastoyashim_fontanom_lzhi_po_povodu_uchenij_ukrainanato
Сторінки:
1
2
3
4
5
6
7
8
58
попередня
наступна