Моніторинг публічних закупівель

  • 20.04.21, 15:44

Майже 30 млн гривень незаконних витрат бюджетних коштів

попередили держаудитори Харківщини з початку року

 

Фахівці Північно-східного офісу Держаудитслужби, з початку року, провели 81 моніторинг публічних закупівель, які проводились через prozorro.gov.ua, загальна сума яких становила понад 3,3 млрд гривень. За всіма дослідженими закупівлями встановлені порушення законодавства.

Найпопулярніші порушення, що допускають замовники – це порушення законодавства в частині розгляду та не відхилення замовником тендерної пропозиції, невідповідність тендерної документації вимогам законодавства та  порушення встановлених законом термінів оприлюднення інформації на веб-порталі prozorro.gov.ua.

За результатами проведених моніторингів по 9 процедурам закупівель, аудиторами попереджено, незаконні витрати бюджетних коштів на загальну cуму майже 30 млн гривень.

За результатами проведених заходів, замовниками здійснено відміну 5 торгів загальною сумою на 23,6 млн гривень та розірвано 4 укладені договори на суму 6,3 млн. гривень.

З початку року найбільшими порушниками при проведенні закупівель у Харківській області виявились:

- КЗ «Харківський палац дитячої та юнацької творчості», закупівлі на суму  9,4 млн гривень;

- КНП «Лозівське територіальне медичне об'єднання», закупівлі на суму 8,9 млн гривень;

- Петрівська сільська рада, закупівлі на суму 6,2 млн гривень.

 

Пресслужба Північно-східного офісу Держаудитслужби.

Розпочато державний фінансовий аудит

  • 15.04.21, 09:31

Розпочато аудит діяльності Державного науково-дослідного інституту організації і механізації шахтного будівництва


 

До уваги громадськості!

Північно-східний офіс Держаудитслужби, повідомляє про початок проведення  державного фінансового аудиту діяльності Державного підприємства "Державний науково-дослідний інститут організації і механізації шахтного будівництва".

 Період, що підлягає контролю: з  01.01.2019  по 28.02.2021 року

 Початок проведення аудиту – 26.03.2021 року.

Орієнтовний термін завершення аудиту – травень 2021 року.

 Про відомі факти фінансових порушень, а також інші конкретні факти, котрі свідчать про порушення посадовими особами об’єкту контролю вимог законодавства, контроль за дотриманням якого належить до компетенції органів Державної аудиторської служби України, громадяни та громадські об’єднання можуть проінформувати за телефоном довіри Північно-східного офісу Держаудитслужби - (057) 725-86-24, або надіслати інформацію на електронну адресу:  [email protected]

При інформуванні, прохання враховувати термін завершення аудиту, для можливості здійснити перевірку наданої інформації про фінансові порушення.

Пресслужба Північно-східного офісу Держаудитслужби.

#підконтролем #dasukharkiv

 

Результати ревізії Зооветиренарної академії

  • 09.04.21, 14:18

Ревізія Харківської зооветеринарної академії виявила порушення на суму понад 34 мільйони  

 


Фахівці Північно-східного офісу Держаудитслужби завершили ревізію діяльності Харківської державної зооветеринарної академії за період з 2015 по 2020 роки, за результатами якої зафіксовано фінансових порушень на суму понад 34 млн грн, зокрема збитків на 3,3 млн гривень.

Ревізією встановлено недоотримання фінансових ресурсів у розмірі 1,7 млн грн, яке допущено через бездіяльність керівництва Академії, яка виражається у непроведенні роботи зі стягнення заборгованості за надані освітні послуги. Така бездіяльність відповідальних осіб призвела до збитків Академії на зазначену суму.

До збитків також належать незаконні витрати грошових коштів на суму понад 1,5 млн грн, а саме: безпідставне списання пального, зайві витрати на оплату телекомунікаційних послуг, виявлені недостачі запчастин до сільськогосподарської техніки та різноманітні недоліки у нарахуванні заробітної плати працівникам Академії.

Крім того, під час ревізії аудиторами встановлено й інші порушення фінансового законодавства, що не призвели до збитків Академії. Через непроведення індексації балансової вартості об'єктів житлового фонду   (4 гуртожитків) та надання Академією послуг з водопостачання та водовідведення стороннім споживачам при відсутності ліцензій допущено внесення недостовірних даних до бухгалтерського обліку на суму понад 30 млн грн.

Завдяки вжитим аудиторами заходам на теперішній час забезпечено усунення порушень на суму майже 30 млн грн, зокрема відшкодовано збитків на суму 440 тис. грн.

З метою повного усунення виявлених порушень керівнику Академії надіслано вимогу та до адміністративної відповідальності притягнуто сім посадових осіб Академії, а матеріали ревізії передано до правоохоронних органів та додатково поінформовано місцеві органи Державної податкової служби.

 

Прес-служба Північно-східного офісу Держаудитслужби

#підконтролем #dasukharkiv

 

Звернення громадян

  • 07.04.21, 12:28

Підсумки роботи зі зверненнями громадян за І квартал 2021 року

 

Один із важливих напрямів діяльності Північно-східного офісу Держаудитслужби – це розгляд звернень громадян, що є засобом взаємодії громадськості з органом фінансового контролю, як можливість повідомлення про порушення фінансової дисципліни на підконтрольних установах.

 Впродовж січня - березня 2021 року до Північно-східного офісу Держаудитслужби надійшло 67 звернень громадян. Загалом до Офісу звернулось 76 громадян, у тому числі надійшло 1 колективне звернення, яке підписані 10 особами.

 Громадянами у зверненнях здебільшого порушувались питання стосовно праці та заробітної плати, комунального господарства, охорони здоров’я порушень фінансової дисципліни у сфері освіти, діяльності органів місцевого самоврядування, діяльність підприємств та установ.

 За результатами розгляду звернень, що надійшли до Офісу: 8 звернень вирішено позитивно, на 48 звернень надано роз’яснення та необхідну інформацію, 3 звернення направлено за належністю, відповідно статті 7 Закону „Про звернення громадян”, наразі триває розгляд 7 звернень.

 Шановні громадяни! Нагадуємо, що у випадку, коли Ви володієте інформацією щодо фінансових порушень бюджетного законодавства на території м. Харкова та Харківської області, згідно Закону України «Про звернення громадян» від 02.10.1996 № 393/96-ВР, Ви можете звернутись до Північно-східного офісу Держаудитслужби, надіславши нам звернення поштою: м. Харків, м. Свободи 5, будинок Держпром, 4 під’їзд, 10 поверх, поштовий індекс: 61022, або на електронну поштову скриньку: 202000@dasu.gov.ua.

 Прес-служба Північно-східного офісу Держаудитслужби.

#підконтролем #dasukharkiv

Результати аудиту

  • 01.04.21, 12:36

 

Аудитори Харківщини дослідили бюджет міста Куп’янськ, встановши недоліків на 46 мільйонів

 

Фахівцями Північно-східного офісу Держаудитслужби проведено державний фінансовий аудит бюджету міста Куп’янськ, за період діяльності з 2017 по 2020 роки.

Результати проведеного державного аудиту дозволили оцінити показники бюджету міста у динаміці, визначити характер причин, що впливають на ефективність управління фінансовими ресурсами міського бюджету та виявити резерви додаткових джерел надходжень.

Аудиторами встановлено порушень, внаслідок прийняття неефективних управлінських рішень загалом на суму понад 46 млн грн, а саме: упущені вигоди – 39 млн грн,  неотримання доходів – 2 млн грн, непродуктивних (зайвих) витрат – 5 млн гривень.

Так, не запровадження Куп’янською міською радою орендних ставок за земельні ділянки, які перебувають у користуванні суб'єктів господарювання, хоча б на середньому рівні, визначеного Податковим кодексом України, спричинило втрату додаткових доходів для міського бюджету на суму  маже  8 млн гривень.

Аналогічно, затвердження міською радою ставок податку на нерухоме майно в розмірах, значно менших від граничних розмірів, визначених Податковим кодексом України, не дозволило залучити додаткові кошти. При встановлені ставок хоча б на середньому рівні (1%), за 2017 – 2020 роки, міський бюджет міг би додатково отримати кошти в загальній сумі більше   10 млн гривень.

Внаслідок прийняття міською радою окремих управлінських рішень щодо розподілу коштів отриманих від оренди комунального майна, що перебуває на балансі комунальних підприємств та організацій, не у відповідності з вимогами законодавства, міським бюджетом втрачена можливість додатково отримати доходи в сумі 2,1 млн гривень.

Підсумовуючи результати проведеного аудиту, з метою підвищення ефективності управління, використання та збереження майна, фахівцями Північно-східним офісом Держаудитслужби розроблено відповідні рекомендації щодо усунення виявлених аудитом негативних чинників.

 

Пресслужба Північно-східного офісу Держаудитслужби.

#підконтролем #dasukharkiv

Розпочато ревізію

  • 26.03.21, 14:05

Розпочато ревізію в Управлінні освіти адміністрації Немишлянського району Харкова


 

До уваги громадськості!

Північно-східний офіс Держаудитслужби, повідомляє про початок проведення  ревізії фінансово-господарської діяльності в Управлінні освіти адміністрації Немишлянського району Харківської міської ради.

 Період, що підлягає контролю: з  01.01.2015  по 28.02.2021 року

 Початок проведення ревізії – 22.03.2021 року.

Орієнтовний термін завершення ревізії – травень 2021 року.

 Про відомі факти фінансових порушень, а також інші конкретні факти, котрі свідчать про порушення посадовими особами об’єкту контролю вимог законодавства, контроль за дотриманням якого належить до компетенції органів Державної аудиторської служби України, громадяни та громадські об’єднання можуть проінформувати за телефоном довіри Північно-східного офісу Держаудитслужби - (057) 725-86-24, або надіслати інформацію на електронну адресу:  [email protected]. 

При інформуванні, прохання враховувати термін завершення ревізії, для можливості здійснити перевірку наданої інформації про фінансові порушення. 

Пресслужба Північно-східного офісу Держаудитслужби.

#підконтролем #dasukharkiv

Аудитори Харківщини підсумували результати роботи за 2 місяці

  • 24.03.21, 16:42

Аудитори Харківщини за два місяці 2021 року виявили фінансових порушень на суму майже 260 млн гривень.


 

Фахівцями Північно-східного офісу Держаудитслужби впродовж січня-лютого 2021 року за результатами проведених ревізій встановлено фінансових порушень на загальну суму майже 260 млн гривень. Зусиллями аудиторів забезпечено відшкодування втрат фінансових і матеріальних ресурсів на загальну суму понад 142,4 млн гривень.

За підсумками проведених державних фінансових аудитів об’єктами контролю впроваджено 18 наданих рекомендацій. Загальна сума досягнутого економічного ефекту за результатом впроваджених рекомендацій складає 5,6 млн гривень.

За недотримання законодавства до адміністративної відповідальності притягнуто 31 посадову особу, до дисциплінарної – 4 осіб.

За допущені порушення бюджетного законодавства до об’єктів контролю аудиторами застосовано 16 фінансових санкцій.

З метою повного відшкодування виявлених втрат фінансових та матеріальних ресурсів перед об’єктами контролю ініційовано пред’явлення 4-х цивільних позовів.

На розгляд правоохоронним органам передано матеріали 12-ти ревізій, за результатами їх розгляду вручено 4 письмових повідомлення про підозру у вчиненні кримінального правопорушення та матеріали 8-ми ревізій долучено до відкритих кримінальних проваджень.

Прес-служба Північно-східного офісу Держаудитслужби.

#підконтролем #dasukharkiv

Результати ревізії Харківського облавтодору

  • 17.03.21, 10:13

У Харківському облавтодорі виявлено фінансових порушень на суму 2,5 млн гривень

 

Фахівці Північно-східного офісу Держаудитслужби провели ревізію фінансово-господарської діяльності дочірнього підприємства «Харківський облавтодор» ВАТ «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України» за період з 2016 по 2020 роки та виявили фінансових порушень на загальну суму понад 2,5 млн гривень.

 Серед недоліків, що їх установили харківські аудитори, загальна сума фінансових порушень, що призвели до збитків Облавтодору, налічує понад 2 млн гривень.

 Під час дослідження видатків підприємства встановлено, що Облавтодор виділив значні грошові кошти у вигляді благодійної допомоги благодійному фонду «Дорожник».

 За весь період, що перевірявся, установлено незаплановані витрати Підприємства на благодійність на суму понад 820 тис грн, що призвело до прямих збитків підприємству, на зазначену суму. Крім того, таке неефективне витрачання коштів не сприяло розвитку підприємства.

 Аудитори під час перевірки розрахунків ДП «Харківський облавтодор» із постачальниками матеріалів з’ясували, що протягом 2016–2017 років за предоплатою закуповувалася холодна бітумно-мінеральна суміш на загальну суму понад 0,5 млн грн. Проте дотепер цієї суміші не поставлено.

 Попри викладене, жодних дієвих заходів з боку посадових осіб Облавтодору для повернення зазначених коштів не здійснено.

 Окрім того, фахівці Офісу виявили завищені та непідтверджені витрати на виконання ремонтно-будівельних робіт 8 підрядними організаціями, недоотримано доходів від оренди майна та зайві витрати на заробітну плату. Всі ці порушення фінансової дисципліни призвели до збитків підприємству на суму понад 1 млн грн.

 Зусиллями харківських аудиторів на сьогодні підприємство вже усунуло фінансових порушень на суму понад 700 тис. грн.

 За ведення бухгалтерского обліку з порушенням установленого порядку 4 посадових осіб підприємства притягнуто до адміністративної відповідальності та керівникові ДП «Харківський облатодор» надіслано вимогу щодо усунення встановлених порушень у повному обсязі.

 Матеріали ревізії передано до правоохоронних органів для відповідного реагування згідно з вимогами законодавства.

 Прес-служба Північно-східного офісу Держаудитслужби.

#підконтролем #dasukharkiv

Моніторинг закупівель у лютому 2021

  • 15.03.21, 16:28

Аудитори Харківщини у лютому попередили незаконні витрати бюджетних коштів на суму майже 1,8 млн гривень

 

Фахівці Північно-східного офісу Держаудитслужби у лютому 2021 року провели 23 моніторинга публічних закупівель, які здійснювались на веб-порталі уповноваженого органу prozorro.gov.ua, загальна сума цих закупівель становила понад 2,8 млрд гривень. За всіма дослідженими закупівлями встановлені порушення законодавства.

 Найпопулярніші порушення, що допускають замовники – це порушення законодавства в частині розгляду та не відхилення замовником тендерної пропозиції, невідповідність тендерної документації вимогам законодавства та  порушення встановлених законом термінів оприлюднення інформації на веб-порталі prozorro.gov.ua.

 За результатами проведених моніторингів по 4 процедурам закупівель, аудиторами попереджено, незаконні витрати бюджетних коштів на загальну суму майже 1,8 млн гривень.

 За результатом складених аудиторами висновків про результати моніторингу закупівель, замовниками здійснено відміну 2 торгів загальною сумою на 1,2 млн гривень та розірвано 2 укладені договори на суму 636 тис. гривень.

 За допущені порушення законодавства про закупівлі, відповідальність за яке передбачена статтею 164-14 КУпАП, 1 особу притягнуто до адміністративної відповідальності через накладання штрафу.

 Представляємо наш топ 3 порушників, які допустили порушення законодавства про закупівлі у лютому 2021 року:

- КНП «Лозівське територіальне медичне об'єднання», закупівлі на суму 9 млн гривень;

- Військовою частиною А2467, закупівлі на суму 4,7 млн гривень;

- Підприємством житлово-комунального господарства «Донецьке», закупівлі на суму 2 млн гривень.

 

Прес-служба Північно-східного офісу Держаудитслужби.

#підконтролем #dasukharkiv

Графік прямих телефонних ліній Офісу у березні 2021 року

  • 04.03.21, 13:50



Пряма телефонна лінія, як спосіб взаємодії органів державного фінансового контролю з громадськістю.

 

Північно-східного офісу Держаудитслужби, впродовж року, проводить прямі телефонні лінії з керівним складом Офісу та керівниками галузевих відділів Офісу, згідно встановленого графіку.

 

Основними завданнями прямих телефонних лінії є:

1. Надання інформації щодо повноважень Північно-східного офісу Держаудитслужби;

2. Забезпечення оперативного реагування на порушення законодавства при витрачанні бюджетних коштів, використанні державного чи комунального майна, підконтрольними установами під час триваючих заходів державного фінансового контролю;

3. Надання профільних консультацій відносно проведення заходів державного фінансового контролю.

 

Всі громадяни та посадові особи підконтрольних установ, мають можливість звернутися до посадової особи Північно-східного офісу Держаудитслужби, для отримання відповідних роз’яснень та вирішення питань, що відносяться до його компетенції.

#dasukharkiv