Про співтовариство

Цікавинки про науку і пов'язане з нею. Пропаганда теорії еволюції та інших наук. Також тут будуть відео про тваринний світ

Без пропаганди релігії (статті про неї допускаються, але справжні наукові та спростування конкретних релігійних суджень), українофобства, і казочок про Нібіру, чупакабру і подібних, такі дописи видалятимуться, або помічатимуться як помилкові разом з публікацією спростування. Політика теж не бажана, а для історичних постів про УПА, ОУН, української історії є співтовариство Бандерівці. Типу "історичні" статті "жертвы УПА" видалятимуться

В контенті можливий випадковий перепост фейків, конкуруючих теорій, враховуючи, що не всі мають наукову освіту, да і сама наука частково складається з помилкових теорій, в такому разі прошу попереджати в коментарях, будемо вирішувати чи залишати пост з критичними коментарями і поміткою про помилковість, чи видаляти
Вид:
короткий
повний

Наукова реальність

Смерть через науку та вірність королю. Відомі жертви інквізиції

  • 24.09.20, 17:50
1542 року Папа Римський Павло ІІІ заснував спеціальний орган для боротьби з єретиками.

21 липня 1542 року Папа Римський Павло ІІІ заснував єдиний для усіх католиків орган, що видавав укази щодо інквізиції та стежив за їхнім виконанням ,– Конгрегацію священної канцелярії. Відтоді Конгрегації підпорядковувалися локальні інквізиції. Вона узаконювала усі методи боротьби з єретиками, зокрема і полювання на відьом, яке загалом за 200 років забрало життя близько 50 тисяч людей.

Зокрема, нещадним гонінням піддавали талановитих вчених та усіх тих, хто не задовільняв своїми діями католицьку церкву.


ОРЛЕАНСЬКА ДІВА

Національна героїня Франції, свята



Жанну д'Арк було спалено у Руані 30 травня 1431 року, за 100 років до появи Конгрегації. Дівчину, яка вела переможну війну французької армії проти англійців, засудили за чаклунство. Жанні було висунуте обвинувачення за сімдесятьма пунктами, зокрема, чаклунство, ворожіння, викликання духів і знахарство, а також єресь. Однак, дівчина тривалий час відмовлялася визнавати свою "провину".

Однак, єпископ П'єр Кошон, який вів обвинувачувальний процес, хитрістю змусив дівчину визнати свою провину. Просто перед розпаленим багаттям її пообіцяли  перевести з англійської до церковної в'язниці та забезпечити хороший догляд, якщо вона підпише папір про слухняність перед Церквою і зречення від єресей.

Однак, зачитане неписьменній дівчині замінили на текст про повне зречення від усіх своїх "помилок", де Жанна поставила підпис-хрестик.

За це дівчину відправили до старої в'язниці. Більше того, у воїтельки забрали жіночий одяг, який вона почала носити після підписання паперу, адже до цього Жанна носила винятково зручне у битві чоловіче вбрання. Те, що дівчина була змушена знову вдягатися як чоловік, стало приводом для її страти.

Уже після смерті "Орлеанської діви" 7 липня 1456 року суд, який скликав король Карл VII, повністю виправдав загиблу. А 1909 року папа Пій X проголосив Жанну блаженною, а 16 травня 1920 року папа Бенедикт XV канонізував її.



МИКОЛАЙ КОПЕРНИК

Польський астроном, творець геліоцентричної системи світу, зробив переворот в природознавстві, відмовившись від прийнятого протягом багатьох століть учення про центральне положення Землі. Пояснив видимі руху небесних світил обертанням Землі навколо осі і обертанням планет навколо Сонця (геліоцентризмом).



Переслідування інквізицією Коперника було не смертельним, однак не менш трагічним.

Ідеї щодо істинного положення Землі та непанівного становища людини у світі, які Коперник виклав у своїй головній праці "Про обертання небесних сфер",  були вороже сприйняті як католицькою церквою, так і представниками протестантизму.

Саме небезпека гонінь та переслідувань з боку церкви змусив науковця відкласти публікацію справи свого життя до останнього року своєї смерті.

Деякий час його праця поширювалася серед учених. Але коли у Коперника з'явилися послідовники, його вчення було оголошено єрессю. Книгу внесли до "Індексу" заборонених книг на 212 років (з 1616 до 1828 року).

 
ДЖОРДАНО БРУНО

Італійський філософ, послідовник Коперника



Джордано Бруно, який мав сан священика, був активним популяризатором ідей Коперника. Він розвинув геліоцентричну систему свого "вчителя" та висунув теорію про множинність світів. Більше того, попри провокативні наукові погляди, Бруно категорично відкидав ідеї потойбічного життя та критикував більшу частину християнських догм.

Саме за це 1592 року вченого було схоплено італійською інквізицією, а 1593 року чоловіка доправили до Риму. Там у нього вимагали відмовитися від своїх поглядів, а після його відмови, 1600 року, Джордано Бруно було спалено на стовпі у Римі як єретика та порушник маншської обітниці.

Лише 1865 року науковцеві звели пам'ятник у Неаполі, а 9 червня 1889 ще один монумент на честь Бруно поставили на площі Кампо деї Фйорі, де саме загинув науковий революціонер.


ГАЛІЛЕО ГАЛІЛЕЙ

Італійський фізик, астроном, філософ та математик, засновник експериментальної фізики, заклав фундамент класичної механіки



1633 року в Римі відбувся процес над 70-річним фізиком та астрономом Галілео Галілеєм. Ученого звинувачували у публічній підтримці геліоцентричної системи світу, запропонованої Миколаєм Коперником. Ця модель тоді була визнана єретичною.

Процес над Галілеєм тривав усього два місяці. Деякі дослідники вважають, що щодо нього інквізитори застосовували тортури.

Навіть незважаючи на згоду зректися коперніканства і покаятися, Галілей був засуджений до довічного ув'язнення. Існує непідтверджена легенда, що після суду фізик сказав: "І все-таки вона крутиться!". Цікаво, що Галілея визнали не єретиком, а тим, кого надто підозрюють у єресі. Так, йому вдалося уникнути смертної кари.  А незабаром вирок замінили домашнім арештом. Галілей повернувся додому в Арчетрі, де провів залишок життя під постійним наглядом інквізиції. Режим утримання Галілея не відрізнявся від тюремного, і йому постійно погрожували переведенням до в'язниці за найменше порушення режиму.



ДАНТЕ АЛІГ'ЄРІ

Італійський поет, мислитель, богослов, один з основоположників літературної італійської мови, політичний діяч, автор "Божественної комедії"



Хоча Данте Аліг'єрі був католиком і шанував вище правосуддя, однак він усе одно став жертвою інквізиції, зокрема, через свою поему "Божественна комедія". Його не знищили фізично, однак один з найвідоміших творів автора був заборонений католицькою цензурою.

У "Божественній комедії" автор занадто шкодує ненажер і язичників, співчуває долі Франчески да Ріміні, яка опинилася в Пеклі через кохання. Крім того, поет описує подорож Чистилищем, що зовсім обурило Церкву, адже тоді ще навіть не існувало догмату про Чистилище. Він був введений у католицизмі 1439 року, а отже написане Данте було єрессю.


Джерело: https://tsn.ua/tsikavinki/smert-cherez-nauku-ta-virnist-korolyu-vidomi-zhertvi-inkviziciyi-701466.html

Хомяк тоже хищник

  • 12.09.20, 18:57
Скорпионовый хомячок или кузнечиковая мышь - очень маленький зверек! Всего 10 см в длину и 60г веса. Но это непревзойденный боец, отважный, бесстрашный и почти неуязвимый ночной охотник! В его зубах могут побывать такие опасные хищники как скорпион, сколопендра или тарантул! А все потому, что у него очень быстрая реакция, которая помогает уворачиваться от нападений врагов. Но даже если в хомячка попали, его уникальный организм противостоит практически любому яду! Яд скорпиона и гигантской сколопендры ему точно нипочем! Поэтому он и может охотиться на этих опасных существ. А еще он умеет выть! Почти как волк на луну! Плюс ко всему он примерный семьянин, который вместе со своей подругой добывает пропитание детенышам.


Видео не для особо чувствительных, там хомяк ест всех

Що було до Великого вибуху? Cліди попереднього Всесвіту

  • 08.09.20, 07:45
Що було до Великого вибуху? Вчені знайшли сліди попереднього Всесвіту 

Реліктове космічне випромінювання підказало вченим, що було до Великого вибуху (Фото: NASA)

Американські вчені висунули добре аргументовану гіпотезу про те, що до так званого Великого вибуху існував інший Всесвіт.

Група вчених з університету Пенсильванії опублікувала результати свого багаторічного дослідження.

Вчені математично описали неоднорідність реліктового випромінювання, яке, як вважається, виникло відразу після зародження Всесвіту.

Цей опис дозволяє стверджувати, що Великий вибух і зародження нашого Всесвіту стали результатом розпаду якогось попереднього Всесвіту, про який нам поки мало що відомо.

Результати дослідження опубліковано в авторитетному виданні Physical Review Letters.

Подивимося, що з’ясували вчені і що це означає?

Фото: NASA
Не Великий вибух, а Великий відскік

Дослідження стало результатом багаторічної розробки космологічної теорії, в основі якої лежить петльова квантова гравітація.

Відповідно до цієї теорії, всі великі структури у Всесвіті є квантовими флуктуаціями простору-часу, які існують від самого моменту зародження Всесвіту.

Роботи над цією теорією було розпочато ще в 1980-х.

В основі роботи було прагнення зрозуміти, що ж могло передувати Великому вибуху.

Згідно з теорією, що домінує в сучасній науці, історія нашого Всесвіту починається з сингулярності. Цим терміном описують стан, в якому вся матерія і енергія були стиснуті в одну точку.

Потім стався Великий вибух і за частки секунди з точки розвинувся космос величезних розмірів. І почався розвиток Всесвіту.

Теорія Великого вибуху не говорить нічого конкретного про те, що, власне, існувало до Великого вибуху. Простіше кажучи, що було до сингулярності.

Фізики з університету Пенсильванії, які десятиліттями працювали над своєю теорією, говорять не про Великий вибух, а про Великий відскік.

На їхню думку, нинішній постійно розширюваний Всесвіт виник із надстиснутої маси попереднього Всесвіту.

На користь цієї гіпотези говорить вивчення реліктового космічного випромінювання.

Передбачається, що це випромінювання виникло у Всесвіті майже відразу після його виникнення.

Вчені відзначили, що в реліктовому випромінюванні спостерігаються деякі дрібні, але від цього все одно помітні неоднорідності.

І вони припускають, що ці неоднорідності були результатом квантових флуктуацій у ранньому Всесвіті.

У період прискореного розширення Всесвіту після його народження (цей період називають інфляцією) навіть найдрібніші флуктуації збільшувалися під впливом сили тяжіння

Простіше кажучи, дослідники кидають виклик традиційному уявленню про космос, який продиктований загальною теорією відносності. Відповідно до неї, простір-час являє собою гладкий континуум.

Щоб пояснити, як таке можливо, Абхай Аштекар, один з авторів дослідження, наводить як приклад звичайну сорочку.

Її тканина виглядає як двовимірна поверхня, але якщо подивитися на неї при великому наближенні, то виявиться, що вона зіткана зі щільно упакованих одновимірних ниток.

За словами Аштекара, у подібний спосіб влаштовано і простір-час, у тканину якого вплетено квантові нитки.

Він переконаний, що петльова квантова космологія дозволяє вийти за межі континууму, описуваного загальною теорією відносності.

Підтвердити або спростувати цю гіпотезу, за словами її авторів, допоможуть подальші спостереження за слідами активності раннього Всесвіту.

Наприклад, нові супутникові місії, які плануються для виявлення слідів первинних гравітаційних хвиль на тлі реліктового випромінювання.

https://nv.ua/ukr/techno/popscience/shcho-bulo-do-velikogo-vibuhu-50103616.html

Как формируется Полярное Сияние

  • 19.06.20, 10:02
Полярное Сияние (лат. Aurora Borealis) – это яркие огни в ночном небе, появляющиеся прежде всего в полярных регионах Земли. Виновником этого явления является наше собственное Солнце и солнечная плазма, которая выбрасывается во время солнечных вспышек или выбросов корональных масс. Путешествуя вместе с солнечным ветром (Меркурий 01:02 и Венера 01:21 – не обладают сильным магнитным полем), солнечная плазма сталкивается с магнитным полем Земли (01:43), и перемещается вниз по линиям поля, которые соединяются на полюсах. Атомы в плазме взаимодействуют с атомами в верхней атмосфере Земли. Эта реакция производит яркие огни, которые мы называем Полярными Сиянием.




Горила з незвичною пігментацією на руці

  • 12.06.20, 10:15
Фото Західної рівнинної горили, опубліковано в серпні 2019 зоопкарком Атланти, стало вірусним, на ньому зображена шестирічна горила Анака. 

В зоопарку кажуть, що пігментація залишиться такою назавжди.

Дане фото нагадує про зв'язок людей та горил






Більше фото і стаття англійською тут https://www.lucisphilippines.press/2019/12/gorillas-hand-with-birthmark-looks.html

Сравнение конечностей у разных видов

  • 16.05.20, 08:58
Передние конечности людей, собак, птиц и китов выглядят довольно по-разному снаружи. Это потому, что они адаптированы для работы в разных средах. Однако, если вы посмотрите на структуру костей передних конечностей, вы обнаружите, что структура костей очень схожа для разных видов. Маловероятно, что подобные структуры развивались бы независимо у каждого вида, и более вероятно, что базовая структура костей уже присутствовала у общего предка людей, собак, птиц и китов.