хочу сюди!
 

светлана

41 рік, скорпіон, познайомиться з хлопцем у віці 35-50 років

Ретроградна реформа



Ретроградна реформа

Давно займаюся темою комунального господарства, перепрошую: комунальної безгосподарності. Зокрема майже на абсолютне «Слава!» я зустрічав колись закон про так звані «кондомініуми» або ще їх називають «об’єднання співвласників багатоквартирного будинку» (ОСББ). Сподівався на справді кардинальну зміну в житловому сегменті України, але коли копнув глибше, то копнув цей закон і все пов’язане з ним, бо то виявилось підставою, псевдореформою. Чому? А дуже проста причина: головним гаслом цього так званого «реформаторства» є спільне господарювання над своїм будинком його мешканцями без посередництва осоружних жеків або інших подібних комунальних підприємств, які обдирають і оббирають мешканців будинків, не надаючи фактично їм послуг, за які начисляють чималу оплату за квартиру, а якщо точніше: за кожен квадратний метр квартири! Чомусь люди тупо не хочуть розуміти, що де освітлення в їх під’їзді і підвалах, прибирання під’їздів та прибудинкової території, врешті і вивіз сміття – і де квадратний метр їхньої квартири! Сплачувати за так зване «комірне», яке складають наполовину і навіть більше послуги, що абсолютно не стосуються суто їх помешкання, – є що найменше безглуздо. Але так є! Візьміть і порахуйте самі, врешті-решт! Скільки вийшло і за що? Отож бо і воно! В ОСББ робиться все за аналогічною схемою! Обгортка в цукерки дуже приваблива, а насправді власник квартири вступаючи до ОСББ добровільно віддає свою квартиру як пайовий внесок і фактично позбавляється повноцінної приватної власності на неї. Нагадати шановному панству, як називалася за радянської влади подібна спільна-колективна власність? Нагадую: це є КОЛГОСП. Далі продовжувати? Хто мало знає про всю «принадність та ефективність» колгоспів – той нехай відновіть інформацію від сільських і навіть міських старожилів. Правління колгоспу жирувало, а все інше поспільство – стогнало і нічогісінько не могло змінити.
Радянська влада на чолі з комуністами добре зналася, як створити умови, щоб всі управлінські та особисті проблеми перекласти виключно на звичайних людей, а всі прибутки привласнити виключно собі, для чого і придумали колгоспи. Наші горе-реформатори вирішили реанімувати цей самий колгоспний принцип в комунальній сфері сьогодення. Самі подумайте: нащо створювати комунальні підприємства, утримувати і ще й нести відповідальність за їх діяльність, коли можна просто збирати грошики від ОСББ і ні за що не відповідати – геніальна система здирництва! Мені заперечують, що стільки гарного говорять зі ЗМІ про ОСББ, а я відповім, що і колгоспи навіть зараз багато є бажаючих вихваляти, а під час їх запровадження – і поготів хвалили аж ну. Перепрошую, але невже з ОСББ в Україні все так на 100 % гарно? Звичайно, що ні, але почути про це неможливо, бо не кажуть ніде. Хіба що по мережі БіБіСі (бабця бабці сказала), тобто в приватних розмовах. Ще можна почути в судах при розгляді справ про шахрайства керівництва ОСББ, чим українські ЗМІ чомусь (?!) зовсім не цікавляться. Якби система ОСББ була насправді для пересічних людей, а не для корисливих бл… ( інакше кажучи: різноманітних шахраїв), то вона сама б давно розповсюдилась, а не з таким надривом повзла десятки років.
Статистики детальної по ОСББ немає окрім суто кількісних підрахунків, але я за власними дослідженнями вияснив, що в Україні основний масив ОСББ складають новобудови і знаєте чому? Ніколи не здогадаєтесь! Загадка має зовсім несподівану розв’язку: бо серед мешканців квартир в новобудовах обов’язково знайдуться і слідчі з МВС чи Прокуратури, і судді, і депутати, і ще багато таких, хто легко вичислить і легко так би мовити «голову відірве» у керівництва ОСББ, якщо воно почне їх обкрадати. В новобудовах пересічний українець не проживає. Пересічний українець проживає в «старобудовах» і при створенні ОСББ він опиняється в руках його правління повністю беззахисним, тому що місцева влада не має повноважень втручатися у внутрішню діяльність колективних товариств і розбиратись щодо всіх їх рішень, або скоріше просто не бажає тим перейматись. Коли ж опоненти починають мені доводити, що можна елементарно скликати загальні збори і переобрати правління ОСББ, то я з наївним виразом запитую: – Згідно закону така норма існує, але там нічого не сказано, де проводити збори співвласників ОСББ. Наголошую: ДЕ проводити ці загальні збори? Щоб від кожної квартири був представник. Відповідаю: а ніде! Все, шановні, скінчилось ОСББ! Починається колгосп! А як інакше називати оті спорадичні збіговиська коло будинку на ногах під шум-гам звідусіль? Що можна обговорити та вирішити під відкритим небом без належних умов? Навіть не уявляю. Що тоді робити? Проводити збори на даху? В підвалі? В одному з під’їздів? Не смішно. Отже треба орендувати актовий зал? Можна, звичайно, за рахунок збільшення квартплати чи окремих внесків, але чи то всіх влаштує? Певен, що ні. І чи є він поблизу такий місткий актовий зал? Особливо мені цікаво уявити, щоб правління ОСББ оплатило за оренду якогось залу і проводило збори, знаючи наперед, що ними мешканці незадоволені і їх зможуть переобрати…
Тема спільних зборів всіх учасників ОСББ є одною з підступних прогалин в українському законодавстві, яка в реальному житті знайшла вихід у системі спільної згоди співмешканців по ОСББ, яка тотожна команді в комп’ютері «за замовчуванням». В кожному будинку є певна кількість активних людей десь в межах 10 % від основної маси мешканців, що господарюють в будинку, обирають правління і контролюють його, а всі інші з тим просто мовчки погоджуються, якщо то є в межах дозволеного. На моє прохання всіх хвальків з успішних (з їх слів) ОСББ ніхто не зміг назвати факту проведення спільних зборів за участі принаймні 2/3 співмешканців і частотою хоча би раз на квартал. Хоча якщо йти за змістом закону, то по закінченні кожного місяця повинні бути загальні збори співмешканців ОСББ зі звітом правління і затвердженням квартплати з ухилом до її зменшення за рахунок економії і правильного управління. На диво у більшості ОСББ квартплата не менша, а то і більша за загальну комунальну, що особливо відбиває бажання вступати до ОСББ у багатьох громадян. Є проста істина: хороше рекламувати не потрібно – воно саме себе поширить.
Завершуючи тему деструктивної законодавчої бази стосовно ОСББ я б дуже хотів його вдосконалення принаймні через обов’язкове щомісячне анкетування активного формату впливу на правління від кожного власника квартири по ОСББ. В ідеалі має бути постійний інтерактивний контакт, контроль і вплив через засоби зв’язку поміж співвласником і правлінням ОСББ. Ще я дуже сподіваюсь, що намічена нарешті ідея конкуренції у комунальному господарстві як за введенням системи з окремими управляючими, так і з потужними управляючими компаніями, буде належно і всебічно підготовлена в законодавчому плані, отже не буде мати подібних «ляпів» як зі загальними зборами ОСББ, або інше тому подібне законодавче лукавство від наших вже чесних і розумних народних депутатів у Верховній Раді України.

Богдан Гордасевич
м. Львів
03.10.2016 р.

Кондомініум (лат. con — разом і dominium — володіння) — співволодіння, спільне володіння.

    спільне володіння і управління однією і тією ж територією двома або більше державами.
    спільне володіння єдиним об'єктом, найчастіше будинком, але також і іншим нерухомим майном.

3

Коментарі

1110.11.16, 17:35Відповідь на 6 від Богдан Бо

Ще раз повторюся: ОСББ — це не кооператив. Квартира надежить лише господарям, а не сусідам.

А провести збори можна у дворі чи навіть заочно якось. Онлайн, наприклад. Головне — отримати підписи "за" та "проти".

    1210.11.16, 17:37Відповідь на 7 від Gogilo

    Комунальники — мутна галузь.

      1310.11.16, 18:19Відповідь на 11 від Nech sa paci

      Ще раз повторюся: ОСББ — це не кооператив. Квартира надежить лише господарям, а не сусідам.

      А провести збори можна у дворі чи навіть заочно якось. Онлайн, наприклад. Головне — отримати підписи "за" та "проти".

      Отож і воно, друже, отож бо і воно! Я саме за це, щоб в законі було це обумовлено, а не на коліні люди закони доробляли до стану вживання і виживання. Імперативне голосування через анкетування!
      В кооперативі також квартира є власність недоторкана, але там немає спільної власності на все інше - то вже власність суто кооперативу. Не вникав в юридичні тонкощі, але вони є і суттєві, бо інакше навіщо два тотожних закони.

        1410.11.16, 18:25Відповідь на 8 від Nech sa paci

        Знаю цей випадок і там дуже тонко юридично того хлопа покарали за порушення авторських прав на назву ОСББ, яку він використав і в своєму анти-сайті. Можна було простіше і дієвіше нашкодити, але то незаконно, тому не варто оголошувати.

          1510.11.16, 18:29Відповідь на 7 від Gogilo

          мені довелось звертатися до прокуратури щоб ЖКГ уклав зі мною договір на обслуговування. Така війна відбувалась з усіма установами, водоканал у 2014 тричі подавав на мене у суд, стоїть лічільнік і вони хотіли щоб я зняв його і на перевірку кажу вам потрібно і знімайте- але вони незнімали а нароховували борг. Останній суд відбувся у серпні 2014-на суду кажу хто вони? у мене з ними ні яких відносин немає по документам. відхилив іхній позов. але з досвіду кажу оточення дивилась на мої дії як на виставу-так що нехай дрючать іх. як згадаю жахВи молодчина! Якби всі так - не був би цей бардак! Я також воювати намагався, але наші львівські суди виключно за ЛКП стояли: послуга отримана і маєте її оплатити. А відмовитись від послуги - не можна!

            1610.11.16, 19:09Відповідь на 15 від Богдан Бо

            згоден неможно відмовитися але нехай надають послуги добрі-водоканал не хотів зі мною укладати договір бо розуміли наступна заява буде від мене щоб надали структуру таріфів а там і якічть води та послуг а якщо послуги та якість води не відповідае закону то перегляд та там можно іх притягти але але мін'юст та товариш міністр не відповідають вимогам закону

              1710.11.16, 19:11Відповідь на 12 від Nech sa paci

              та мама не горюй недапма при янику смотряшім за тепломережою був Левченко у донецьку а за жкг зам рибака призвіше таке цікаве але дуже заможня людина

                1810.11.16, 19:11Відповідь на 17 від Gogilo

                дитину вчив у лондоні а дах нехотів крити у будинку

                  1911.11.16, 19:56Відповідь на 13 від Богдан Бо

                  Не вникав в юридичні тонкощі
                  Я Вам відео підказав, там пояснюється.

                    2011.11.16, 19:59Відповідь на 17 від Gogilo

                    Ясно... Левченко той став "суперзіркою" після виходу докфільму "Інший Челсі".