хочу сюди!
 

Инна

43 роки, овен, познайомиться з хлопцем у віці 37-54 років

Як козаки Google підкорили

                                                                         

Найбільший світовий інтенет-пошуковик Google змінив сьогодні свій логотип на честь дня народження українського режисера-мультиплікатора Володимира Дахна. Володимир  Дахно (7 березня 1932, Запоріжжя — 29 липня 2006) — український художник-мультиплікатор, режисер, сценарист, лауреат Державної премії УРСР ім. Т. Г. Шевченка (1988), Народний артист України (1996). Відомий як автор всенародно улюблених мультфільмів, зокрема серіалу «Як козаки …».

1960 року Дахно дебютує як мультиплікатор із фільмом “Пригода перцю”, а перша серія циклу мультфільмів “Як козаки…”, де Володимир Дахно виступає в ролі режисера і сценариста, вийшла на екрани 1967 року.

Першим мультфільмом із серії став “Як козаки куліш варили”, який вийшов 1967 року. Головними героями стали три козаки: довгань, коротун і силач. Що цікаво, за сценарієм козаки мають імена Грай, Око і Тур, відповідно, але в самому серіалі їхні імена не звучать.

Наступним у серії став мультфільм “Як козаки у футбол грали”, в якому команда українських козаків виграє кубок на турнірі. Він вийшов у 1970 році, за декілька років до здобуття Кубка кубків київським “Динамо”, певним чином передбачивши цей успіх. За спогадами Дахна, відомий “динамівський” воротар Віктор Банніков розповів йому, що перед кожною грою “синьо-білі” всією командою дивилися на удачу “Як козаки у футбол грали”.

Із 1967-го по 1995 роки Володимир Дахно став режисером дев’яти мультфільмів про козаків: “Як козаки куліш варили”, “Як козаки у футбол грали”, “Як козаки наречених визволяли”, “Як козаки сіль купували”, “Як козаки олімпійцями стали”, “Як козаки мушкетерам допомагали”, “Як козаки на весіллі гуляли”, “Як козаки інопланетян зустрічали”, “Як козаки у хокей грали”.

Працював Володимир Дахно не тільки над козаками. Загалом він створив понад 20 мультфільмів, серед яких найвідоміший – екранізація “Енеїди” Івана Котляревського.

Останні півтора десятиліття життя майстра були затьмарені згасанням української анімації: економічна криза встала на шляху творчості. Незважаючи на фінансові проблеми, Володимир Дахно до кінця днів продовжує творити, передає свої знання молодим мультиплікаторам і мріє, що його ідеї втіляться в життя. Студія «Укранімафільм», в стінах якої Володимир Дахно створив своїх знаменитих героїв, відроджує творчість метра анімації і готує до випуску продовження мультсеріалу «Як козаки …». Планується, що улюблені герої Око, Тур і Грай постануть перед глядачами навесні 2014 року. Нові серії мультфільмів збережуть добрий і веселий стиль Дахно, відповідатимуть найвищим стандартам якості сучасної анімації. До складу другого сезону серіалу увійде мультфільм за сценарієм самого Дахно. Колеги, знайомі та сусіди знали його як дуже делікатну, привітну і життєрадісну людину з гарним почуттям гумору.

Джерело: Вікіпедія, ТВі


21

Коментарі

анонім

17.03.13, 16:13

Великий художник. Світла память!

    27.03.13, 16:19

    Ух ти))))

      37.03.13, 16:21

      Чудовий мультик.Досі з задоволенням подивлюсь! Приємно, що це наш земляк - наша гордість.

        Гість: Ром@н_Сергеич

        47.03.13, 17:21

        Нормальный мультик.

          58.03.13, 20:18