Подорожі Україною

Чимало українців прагне побувати за кордоном, відвідати всесвітньо відомі пам’ятки та помилуватися на красиву природу. Однак багато хто з нас не знає, скільки чудових творінь людських рук і розуму, мальовничих та унікальних місць розкидано по рідній країні. Подорожі Україною — це реальна можливість ознайомитися ближче з її багатою історією, культурою, долучитися до багатовікових традицій. Отже, мета товариства — популяризація подорожей Україною. Подорожуйте Україною, отримуйте незабутні враження і діліться ними з іншими людьми!
178+ підписатися

90 учасників

  • Spectatrix
  • Hrab
  • Nech sa paci
  • trifolium
  • lisa_28
  • ksem

Будемо щедрувати, з Маланкою гуляти!

12 січня 2014 року у Національному музеї народної архітектури та побуту України (с. Пирогів) з 12.00до 16.00 на експозиції “Середня Наддніпрянщина” відбудеться свято “Маланки” .

Увечері (13 січня) на Маланку наші пращури щедрували. Дуже часто ряджені парубки та чоловіки,перебрані в комічний жіночий та чоловічий одяг у масках, дружно регочучи,водили вулицями на Маланку переодягненого хлопця. Співали, жартували,бешкетували. «Маланка» поводила себе так, як за народною мораллю негоже було чинити чесній дівчині: вона залицялась до парубків та чоловіків, вішалась їм на шию, вела себе фамільярно зі старшими людьми, бешкетувала та провокувала господарів хати.

Біля селянських садиб та на сценічному майданчику будуть відтворені давні українські обряди: щедрування та “Маланка”. У святі візьмуть участь фольклорні колективи з Київщини.

У програмі також відбудеться конкурс на краще виконання колядки або щедрівки, ворожіння дівчат на “судженого”, розваги з Маланкою.

Завершиться свято вивченням українских народних танців разом з етнографічним танцювальним гуртом музею “Дам лиха закаблукам!”

Проведіть незабутнє свято «Маланки» у традиційній атмосфері українських гулянь!

«Зустріч зі святим Миколаєм»

Національний музей народної архітектури та побуту України  ( с. Пирогів) запрошує на  зимову програму з 19 грудня 2013 року по 19 січня 2014 року.*

 

Для дошкільнят і для школярів молодших класів

«Зустріч зі святим Миколаєм»

Вартість на одну особу – 45,00 грн.(зустріч зі Святим Миколаєм та подарунок)

Додатково сплачується:  вхідний квиток, екскурсія.

 

Для школярів молодших і середніх класів

 « В гості до святого Миколая» 
В програму входить екскурсія з відвідуванням  

  • садиби, де проводяться зимові  вечорниці,
  • виставки різдвяної атрибутики,
  • різдвяної хати,  церкви
  • відвідини оселі Святого Миколая, святкова програма та зустріч із Святим Миколаєм (вручення  подарунка)
  • Майстер-клас з різдвяної атрибутики

Діти познайомляться з зимовими святковими традиціями України, навчаться  накривати традиційний різдвяний стіл , побачать справжнього солом’яного дідуха  та різдвяного павука.

 

Під час святкової програми помічники Святого Миколая навчать дітей традиційним народним пісням, народному танцю, пограють з ними у казку, допоможуть зробити  різдвяний сувенір, який залишиться на спогади.

 

Вартість програми  - 100 грн. за особу

У вартість входить: вхід до музею, екскурсія , майстер-клас, розважальна програма, подарунок.

Додатково сплачується: обід.

Програма  розрахована на 1,5-2 години на групу від 15 до 30 осіб

Початок : о 10-00, 12-00, 14-00 (за замовленням у понеділок - п’ятницю, шкільні  зимові канікули)

 

 Для старшокласників  і дорослих 

«Новорічні вечорниці зі святим Миколаєм»

Екскурсія з відвідуванням 

  • виставки  різдвяної атрибутики,
  • різдвяної хати, церкви

Розважальна програма:

  • відвідування оселі Святого Миколая, де відбудеться вечорниця  (народні ігри, пісні, традиційні забави, танці, спілкування зі святим Миколаєм, подарунок)
  • Майстер-клас з різдвяної атрибутики
  • Обід
  • Катання на конях

 

Вартість програми  - 250,00 грн. за особу. Початок о  16-00 ( за замовленням)

Програма розрахована на 3-4 години   на 10-30 осіб.

 

*Зміни у програмі залежать від погодних умов.

Тел. для довідок (044) 526-25-27          

e-mailnmnapu@ukr.net

www.pyrohiv.com.ua

свято „Золота осінь”.



 Національний музей народної архітектури та побуту України 20 жовтня 2013 року гостинно запрошує киян та гостей міста  на свято „Золота осінь”.

                О 10 годині розпочнеться служба Божа у церкві ХУІ століття святого архистратига Михаїла. З 12 години на Співочому полі музею виступатимуть фольклорні колективи з різних регіонів України. У програмі – українські побутові та ліричні пісні. З метою популяризації української народної пісні для відвідувачів буде проводитися конкурс  на краще виконання української народної гуртової пісні (гурти родинні, дитячі, жіночі, чоловічі, мішані).

               На експозиції Наддніпрянщина та на Співочому полі музею можна прийняти участь у різноманітних майстер-класах (виготовлення виробів з кукурудзи, ліплення з глини, виготовлення ляльки-мотанки та інші), які проводять найвідоміші народні майстри.

                Для відвідувачів готуються смачні страви української кухні: український борщ з пампушками, куліш, вареники, млинці з сиром та маком та ін.

                 Гостинно запрошуємо  відпочити на лоні природи  в останні теплі осінні дні  в Національний музей народної архітектури та побуту України


Їхати до Музею від станції метро “Виставковий центр” тролейбусом № 11, маршрутне таксі № 156, від Ленінградської площі № 172.


В Алуште отметят столетний юбилей Исторического здания отеля

В Алуште отметят столетний юбилей Исторического корпуса гостиницы «Radisson Resort&SPA - Alushta», построенного еще в 1913 году как отель «Ялы-Бахча». Об этом  сообщил генеральный менеджер отеля «Radisson Resort & SPA, Alushta» Фикрет Юксель.

По словам руководителя отеля, столетие отметят торжественным приемом с участием представителей власти Крыма, партнеров, друзей отеля и СМИ. Запланирована концертно-развлекательная программа. Кроме того, будет открыта выставка, на которой будут демонстрироваться фотографии, газетные  публикации, рассказывающие об истории здания и Алушты.      

«Сегодня наш Исторический корпус по-прежнему играет роль архитектурной доминанты в облике Алушты и функционирует в соответствии с его первоначальным назначением», – говорит Фикрет Юксель.


Напомним, в мае этого года, ровно через 100 лет, в Алуште состоялось торжественное открытие второй очереди гостиничного комплекса Radisson Resort & SPA. Тогда министр курортов и туризма АР Крым Александр Лиев отметил, что этот гостиничный комплекс выполнен с учетом мировых стандартов и среди категоризации крымских отелей претендует на пять звезд.

СПРАВКА. Строительство трехэтажного здания гостиницы «Ялы-Бахча» (в переводе «сад у моря») длилось с 1913 по 1916 гг. На то время и до 1957 г. оно было самым высоким в Алуште. До 1917 г. располагалось 16 магазинов и 96 меблированных комнат, кроме этого в здании находились общественная  столовая и городская читальня. Во времена СССР в здании располагалась профсоюзная здравница. С 2008 года отель работает под  международным брендом «Radisson Resort &SPA, Alushta», предлагая своим гостям все преимущества сетевого отеля на Южном берегу Черного моря.


 

 

 

“Осінь весільна”

  

15 вересня 2013 року з 12.00 - 17.00 год. 

                     у Національному Музеї народної архітектури та побуту України за підтримки   

                  Европейської Економічної Палати Торгівля, Комерції та Промисловості

 проводиться свято “Осінь весільна”. 


У виконанні фольклорних колективів з Черкащини, Кіровоградщини,  Сумщини,  Київщини та Чернігівщини буде показано різні весільні обряди. Родзинкою цьогорічного заходу  стане буковинське весілля у виконанні фольклорно-етнографічного колективу із м. Чернівці.  Тут можна почути обрядові пісні, навчитися весільним танцям та придбати все необхідне до весілля.


На експозиції «Середня Наддніпрянщина» (на садибі із с. Мала Каратуль - Лівобережжя) та на сцені Співочого поля Музею будуть показані весільні обряди: сватання, випікання та прикрашання короваю, розплітання коси, приїзду молодого, зустрічі невістки, викупу та скривання молодої, перезви тощо. А біля Михайлівської церкви 1600 р. фольклорний гурт з Київщини зустріне молодят, які щойно повінчаються та покажуть обряд зустрічі молодих та їх благословення батьками, що додасть нашому заходу урочистості та святковості.


Окрім того на Співочому полі буде організовано виставку-продаж весільного печива (короваї, шишки, верчі, пташки, голуби) тощо. Всіх бажаючих ми пригостимо весільною випічкою привезеною з різних куточків України. Тут також наші відвідувачі матимуть змогу придбати весільну атрибутику виготовлену народними майстрами (весільні рушники, віночки, ікони, прикраси,  весільний народний одяг) тощо. Вас радо навчать виготовити весільну витинанку, ляльку-наречену, розписати весільні птахи та виплести барвінковий вінок. Свято «Осінь весільна» було є і залишається найулюбленішим святом киян та гостей міста серед багатьох  заходів, які проводяться в Музеї


.

Їхати до Музею від станції метро “Виставковий центр” тролейбусом № 11, маршрутне таксі № 156, від Ленінградської площі № 172.


«Слов’янська берегиня»

14 вересня 2013 року у Національному музеї народної архітектури та побуту (село Пірогів)  за підтримки Европейської Економічної Палати Торгівля, Комерції та Промисловості проводиться Фестиваль жіночих слов’янських практик «СЛОВ’ЯНСЬКА БЕРЕГИНЯ»



Головна мета фестивалю - поширення інформації про звичаї, традиції, побут та вірування праукраїнців.

Головне завдання: надихнути сучасних жінок запозичити досвід та практичні навички своїх пращурів, які з давніх часів допомагають слов’янській жінці називатися Жінкою, зберігати родове вогнище, виховувати наступні покоління, бути Берегинею - Ладою своїх чоловіків, відчувати себе особистістю та щасливою жінкою. 

Жінка – берегиня Всесвіту. 

Фестиваль «Слов'янська берегиня» надає всім жінкам можливість доторкнуться до кожного образу Триєдиної богині, відчути себе Ладами-берегинями своєї сім'ї і усвідомити всю повноту своєї жіночої сутності. Вас чекає тепла атмосфера справжнього жіночого свята, можливість дізнатися багато нового та цікавого, зрозуміти, як знання традицій допоможе: знайти свою другу половинку, в питаннях самореалізації та розуміння себе, взаємозв'язку всього сущого, ведення домашнього господарства, спілкування в сім'ї з дітьми і чоловіком, а також ігри, хороводи, веселощі і гарний настрій.


На містині «Співоче поле» на Вас очікують:

ФОТОВИСТАВКА «Жінка крізь час і століття». На фотовиставці будуть представлені фотографії експонатів історичних колекцій трипільської культури Музею «Платар».

КОНЦЕРТНА ПРОГРАМА на центральній сцені, яка проходитиме з 12-00 до 18-00. У творчій програмі беруть участь колективи з усієї України. Вас очікують народні пісні і танці, колективні ігри та слов'янська гімнастика, сучасні напрями традиційних танців (трайбл), виступи дитячих колективів і.т.і.

МАЙСТЕР-КЛАСИ з малої сцени фестивалю з гімнастики «Слов'янських чарівниць», танців у стилі« трайбл », обрядовим народних танців для жінок і дітей.

ВИСТАВКА-ЯРМАРОК майстрів народного промислу «на допомогу Берегині».

ДИТЯЧА АКАДЕМІЯ «ВЕДА» з розважальною програмою для дітей.

КОНКУРС ХУДОЖНІХ РОБІТ «Слов'янська берегиня» - виставка робіт учасників конкурсу, нагородження переможців.

ХОРОВОДИ, НАРОДНІ ЗАБАВИ, ІГРИ.


На містині «Наддніпрянщина» на Вас очікують:

БЕСІДИ І ЛЕКЦІЇ МАЙСТРІВ СЛОВА з енергетичних слов'янським практикам, ведичної психології, слов'янської філософії, майстерності Рейки та Живі та інших цікавих напрямків;
ТЕАТР АРТ-СТУДІЯ «МІЛАШКА-НЕВАЛЯШКА» з дитячою програмою «Слов'янські забави». Протягом дня діточки побачать казкові вистави, ігри, конкурси, майстер-класи для дітей.
ПРОГРАМА ДЛЯ ДІТЕЙ «Здорові діти - здорова нація».

ВІДКРИТТЯ ВИСТАВКИ «ДИВОСВІТ ТРИПІЛЛЯ» та ПОЧЕСНА МАЙСТРИНЯ ФЕСТИВАЛЮ – Смолякова Людмила Іванівна з розповіддю про трипільську культура та майстер-класом по ліпленню глиною без гончарного кругу

МАЙСТЕР-КЛАСИ: вишивка, бісероплетіння, плетіння поясів, виготовлення домашніх оберегів починаючи з трипільської культури, гончарне майстерність, різьба по дереву, і багато іншого.

ВИСТАВКА-ЯРМАРОК майстрів народного промислу «на допомогу Берегині».

ЗУСТРІЧІ з лікарями і цілителями з питань застосування сили природи в лікуванні хвороб тіла, секретів підтримки здоров'я і краси, правництво, натуропатія, народна косметологія, тощо.
ФОТОВИСТАВКА «Жінка - берегиня майбутнього».

 

              ОРГАНІЗАТОРИ:

ВМГО «МОЛОДІЖНЕ ОБ’ЄДНАННЯ ЖІНОК УКРАЇНИ»

ГО «СЛОВ’ЯНСЬКА БЕРЕГИНЯ»

 Їхати до Музею від станції метро “Виставковий центр” тролейбусом № 11, маршрутне таксі № 156, від Ленінградської площі № 172.

 

 



7-8 вересня 2013 року відбудеться Осінній ярмарок

  • 06.09.13, 09:02

        7-8 вересня 2013 року у Національному музеї народної архітектури та побуту України  

відбудеться Осінній ярмарок декоративно-прикладного мистецтва та традиційних ремесел.

 На ярмарок буде запрошено  найкращих майстрів із усіх куточків України.

          Відвідувачі музею можуть чудово відпочити серед давніх пам’яток української народної архітектури – чепурних садиб, вітряків, млинів, церков серед мальовничих осінних краєвидів,

 а також придбати для себе вишуканий керамічний посуд із Опішні, Косова, Василькова; 

традиційний український одяг із Решетилівки і сучасний молодіжний дитячі іграшки та святкові пряники від майстрів із Кіровоградщини;

 прекрасні подільські рушники, різьблені ковші у вигляді міфологічних персонажів, і спарені весільні ложки з Черкащини; 

традиційні українські музичні інструменти та плетені вироби із лози,  зручні меблі і кошики відомих майстрів із Закарпатського села Іза;

 вироби традиційного ковальства від ковалів із музейної кузні та твори художнього металу майстрів із Донеччини.

          Майстрині з села Петриківки, що на Дніпропетровщин порадують відвідувачів своїм Мистецтвом традиційного розпису.

          Завжди святом для відвідувачів ярмарку є зустріч з новими витонче

ними солом’яними виробами, писанками та витинанками, які прикрасять будь-яке сучасне житло.

 А молоді мами і татусі знайдуть для своїх малюків велику кількість екологічно чистих дитячих іграшок із дерева, трави, листя кукурудзи, яскравих ляльок-мотанок та інших сувенірів і прикрас від народних майстрів з усіх регіонів України.

         При цьому усі бажаючі зможуть на ярмарку відкрити у собі творця, пройшовши майстер-клас із виготовлення творів традиційного народного мистецтва у досвідчених майстрів, та виготовити для себе сувеніри на згадку про Музей.


          Перед відвідувачами ярмарку на відкритій сцені Співочого Поля музею виступлять найкращі фольклорні колективи України,

       «Кулішна» та «Шинок» на території музею пригостять відвідувачів смачними українськими стравами і традиційними напоями, а пасічники запропонують великий асортимент корисних та лікувальних продуктів бджільництва.

 

Тож, запрошуємо усіх киян і гостей міста відвідати Осінній ярмарок декоративно-прикладного мистецтва та традиційних українських ремесел, відпочити серед пам’яток народної архітектури і насолодитись краєвидами.

 Їхати тролейбусом № 11 від ст. м. «Виставковий центр», маршрутними таксі 

     №№ 172, 156, 56-к.  

До зустрічі

 

 


 

НОСІВКА -- наголос на І (оновлений варіант)

Довелося в силу певних обставин побувати в Носівці. На всяк випадок напишу короткий фотозвіт.

Дуже коротко

Носівка -- невеликий райцентр біля Ніжина з доглянутим центром, парою старих церков та черепахами у ставку.

Коротко

Носівка -- райцентр на Чернігівщині на річці Носівочка. Відома з 12 століття. Населення -- 14 тисяч. Найближче велике місто -- Ніжин (населення 74 тисячі, 15-20 хвилин електричкою). У центрі збереглися Свято-Троїцька (1765) та Миколаївська (1834) церкви. У центрі є 5-поверхові будинки та ставки, в яких живуть черепахи.

Історія

Уперше Носівка згадується 1147 року в Іпатіївському літописі під назвою Носів (Носов) на Руді (у складі Чернігово-Сіверського князівства). У 14 ст. селище потрапило в руки литовців і стало прикордонним форпостом, у 15 ст. згадується як Носове. У 16 ст. селище опинилося в Речі Посполитій. Протягом 17 ст. місцеві мешканці брали участь у 2 козацьких повстаннях. Коли були під поляками, то довелось повоювати проти росіян. У середині 17 ст. від чуми загинуло більше половини населення, а невдовзі Носівку двічі спалили кримські татари.

У 18 ст. носівчани знов бунтували -- тепер уже проти призначення "зверху" "неправильного" сотника. За це 30 чоловік потрапило до Сибіру. Якщо не прибріхує Вікіпедія, в період Козаччини в Носівці діяло 5 (!) козацьких шкіл. Але після згортання козацької автономії та закріпачення селян на 1859 рік на все містечко залишилася лише 1 школа при церкві. У 1861 році через Носівку проліг останній шлях Тараса Шевченка.

Після відкриття в 1868 році залізниці (на Київ) Носівка почала швидко розростатися. За період з 1866 до 1897 року населення виросло з 11 до 17 тисяч (тобто стало більше, ніж зараз). Було вже 3 земських школи, бібліотека, лікарня, медпункт, цукровий завод...

Революції, Голодомор та війна сильно "потріпали" Носівку. Лише після війни знов почався підйом. На 1960 рік діяли цукровий комбінат, маслоробний, цегельний та хлібний заводи, меблева фабрика, 4 лікарняні заклади та 6 шкіл. Потім відкрився завод "Побідит" (працював на ВПК). Протягом 1960-80-х років перебудовано центр Носівки. Населення перевалило за 20 тисяч.

Сучасна геополітична ситуація

Після набуття Україною Незалежності чомусь настав занепад усього. Через безробіття багато хто почав спиватися, свідком чому є два дотепні, але й сумні відеоролики (є трохи нецензурщина): тут і тут.

Зараз відновив роботу цукровий комбінат, який вдалося зберегти від розрізання на металобрухт. Місцевий мікро-олігарх народний депутат Іван Куровський, маючи великий будівельний бізнес у Києві (відомий по спробах забудови Олександрівської лікарні), також масштабно займався в кількох районах Чернігівської області сільським господарством. Подейкують, що разом із переходом із фракції "Батьківщини" у позафракційне плавання він також продав увесь місцевий бізнес більш потужній конторі. Так чи інакше, носовці-носівчани до нього ставляться дуже прихильно, бо він жертвував та інвестував великі кошти на Носівку.

Прогулянка

Якщо подивитися на мапу, Носівка простягається з півночі на південь (до залізниці та трохи за неї) аж на 14 км (по 1 тисячі людей на кілометр довжини). Натомість завширшки Носівка дуже "струнка". Мабуть, пропорція -- як у Кривому Розі.

Для подорожнього Носівка починається з вокзалу. Він є доволі стандартним як для напрямку Київ -- Ніжин.



У бік Києва є автомобільний міст над залізницею (ось він видніється нижче на фото):



З "того" боку залізниці живе трохи людей, а також працюють цукровий комбінат та зерноприймальний пункт (останній -- див. фото):



Біля вокзалу (на північ -- у бік центру) є пам’ятник Тарасу Шевченку:



Зазвичай коли приїжджає з Києва електричка, починаються перегони "хто швидше добіжить до маршрутки".  Як і в Ніжині -- маршрут стандартний: вокзал -- базар/центр -- іще кудись. Вартість -- 2 грн. Графік рейсів заточений під залізничний розклад, тому будь-коли просто взяти й кудись поїхати не можна.

Бусиків на вокзалі стоїть пару штук, тому більшість бажаючих у них уміщається. Якщо ж не влізли або не хочете висіти у дверях, до Ваших послуг -- таксі (є навіть із шашечками). 20 грн на машину -- й Вас довезуть із вітерцем до центру. Якщо зібратися вчотирьох -- 5 грн із носу. Можна торгуватися (до 16 грн за машину точно можна).



Їхати до центру -- не дуже довго, кілометрів 4. По дорозі праворуч трапиться кладовище, а також ось такий пам’ятник:



Далі праворуч можна побачити майже добудовану здоровенну школу:



На крутому повороті направо є пару магазинів -- "Поворот" та "Маленька кишеня". Далі незадовго перед центром праворуч видніється базар:



На фото праворуч -- будівля критого ринку. Ліворуч є великий майданчик для фур.

Перед самим центром колись була автостанція. Зараз на тому місці надають ритуальні послуги, а над дорогою стоїть... "Голівуд".



Центральну площу міста виконано у класичній формі перехрестя. Приблизно з заходу на схід іде вул. Центральна, з півдня (від вокзалу) -- вул. Вокзальна, на північ -- вул. Суворова.

На південь від центру -- колишній автовокзал, а також 2- та 5-поверхові будинки:





Ось власне -- вул. Вокзальна перед центром:




Трапляються цікаві архітектурні знахідки:



Центральна площа в південно-західній частині має широку пішохідну зону. Північно-західна частина містить Пошту та Міськраду:



На північному сході площі (на фото нижче -- ліворуч) -- 2-поверховий красень-універмаг, скромно названий "Торговельним центром", та кілька контор. Із південного сходу (зелена мансарда) -- ряд дрібних контор, магазинів, колишній ресторан і т. д. На південному заході -- рожевий готель "Полісся", частково зайнятий під офіси, а також майбутній жовтий супермаркет АТБ (має відкритися незабаром). Не так давно на місці АТБ стояв кінотеатр "Космос". За ними восичіє цілий квартал 5-поверхівок (їх уже трохи показано вище).



На заході (на фото вище -- це по правій дорозі) вул. Центральна перетинає річку Носівочку, яка тече вздовж усього міста з півдня на північ і впадає в Остер. 

Міст розділяє річку на два ставки. Північний ставок виглядає так:



Будинок-замок на фото вище ніби будував Куровський. Подейкують, що нові господарі місцевого бізнесу з якоїсь радості вимагають у власників квартир додаткової доплати.



Тут же -- на річці -- сидить собі черепаха:



Південний ставок значно більший. Ліворуч видно квартал 5-поверхівок, який уже трохи згадувався вище:



Черепах тут, мабуть, чимало:





Вертаємось назад. Тротуари на центральній площі викладено плиткою, зроблено заїзди для колісного міні-транспорту. Узагалі -- в центрі дуже затишно, чисто й тихо.



Біля Міськради стоїть металічний вождь світового усього цього самого:



Придивимося до прапору -- він якийсь дивний (чернігівських кольорів, але ніби не прапор області):


На півночі за 100 метрів від площі ліворуч можна побачити найстарішу в Носівці церкву -- Свято-Троїцький храм. Вікіпедія нам каже про 1765 рік побудови, табличка біля входу натякає на 17 століття.



Храм належить до УПЦ (МП).



Прибудови до церкви було зроблено останнім часом. Усередині дуже красиво й просторо.



Повернувшись на площу, можна зайти в Торговельний центр:



Трапляються цікаві вивіски, які можна читати з різними смислами й потрійними підтекстами:



Навпроти універмагу -- паркувальний майданчик (у т. ч. для велосипедів).



Приблизно тут стартують міжміські автобуси, в т. ч. на Ніжин.

На схід простяглася тиха вуличка Центральна (а тут усі вулички тихі). Винятком стала сценка біля кафешки, що зовні нагадувала початок бійки.

Тут розташовано кілька офісних та комерційних закладів ("Аваль", школа, клуб тощо).



Якщо пройти трохи углиб, стає зовсім тихо (принаймні, в вихідний день).



Праворуч виділяється розмірами школа № 1.



Біля неї -- братська могила радянських партизан -- часів революції та війни з нацистами. Ліворуч є ще один пам’ятник -- здається, загиблим при боях за Носівку (тут його фото не буде).



Навпроти -- здається, будинок культури та дошка пошани:



За них углиб кварталу є бібліотека, а на схід -- великий парк із меморіальним комплексом.



Праворуч -- плити з прізвищами загиблих носовців, біля пам’ятника -- плити з прізвищами Героїв Радянського Союзу.



З не побаченого

Якщо поїхати далеко на північ, у районі заводу "Побідит" є ще одна стара церква -- Миколаївська (1834). В радянські часи там замутили школу, тепер ніби відроджують назад. Архітектура її доволі цікава (нижче буде посилання).


Висновок

Якщо Ви не фанатичний поціновувач старовинних церков, то краще поїхати далі -- в Ніжин. Там набагато більше цікавого. Якщо ж Ви вже опинилися на станції й маєте 2-3 вільні години, варто заїхати в центр і погуляти трохи.

Посилання для зацікавлених

- Стаття на Вікіпедії.

- Стаття з другою церквою.

- Найкраща мапа.


До історії Свято-Троїцької церкви в Черкасах

  • 20.01.13, 21:37
Рідко хто з черкащан та гостей нашого міста,дивлячись з розташованого на горі парку ім. Богдана Хмельницького на  сквер Долина Троянд,який розкинувся під горою,може собі уявити,що менше чотирьох століть тому тут,на території старого Черкаського Подолу стояла церква.Дерев'яна козацька церква Святої Трійці,в якій черкаські лицарі-козаки, готуючись до походів на Крим і Стамбул,відправляли напутню службу.Церква ця була збудована на місці більш давньої,теж козацької церкви приблизно в 70-х роках 17-го століття і,як стверджують архівні джерела,була   витвором мистецтва дерев'яної церковної архітектури Середнього Подніпров'я.Зведена церква була з благословення тодішнього  київського митрополита Йосипа Нелюбовича-Тукальського і ним же була освячена.
Вид на Долину Троянд.Десь тут,ймовірно,стояла дерев'яна церква.
Цей храм майже сто років слугував людям, а коли став руйнуватися, був розібраний, і на його місці  1745 року з'явився новий храм,також дерев'яний, але споруджений вже в бароковому стилі.Ця будівля перестояла третій розділ Польщі,після якого всі правобережні землі відійшли  до Російської імперії.Наприкінці ХVIII ст. Черкаси стають повітовим  містомі і всі будівлі тодішнього містоуправління,які,як і церква,розташовувались на Подолі, були  переведені з Подолу на замчище (тепер сквер ім. Б.  Хмельницького).До середини ХІХ ст. Свято-Троїцька церква сильно руйнується,тим не менш  продовжує слугувати мешканцям Подолу і Митниці.
Панорама Дніпра

Вирішивши збудувати нову церкву, міська управа місце для неї обрала не на Подолі,а в горішній частині міста, на замчищі,тобто на місці,де колись гіпотетично розташовувався старовинний міський замок. 31 травня 1862 року на цьому місці почалося спорудження  кам'яної будівлі церкви Святої Трійці . Її будівництво обійшлося міській думі в чотири тисячі рублів  сріблом, інші витрати взяли на себе миряни.У 1864 році Свято-Троїцьку церкву  освятив київський митрополит Арсеній.
Троїцька церква.Стара листівка
Раз я вже згадав про замчище,то варто зробити невелике уточнення.В Черкасах в різні часи існували три замки.Перший замок(1392-1402рр) розташовувався на території сучасного скверу Б.Хмельницького.Другий (1490-ті роки) був зведений на місці теперішнього готелю "Черкаси".Третій,зведений в 1549-1552 рр,майже повністю повторював розташування першого.Але "народна історіографія" вперто ототожнює місце розташування Черкаського замку з місцем,де й була збудована кам'яна церква.В свою чергу історики стверджують,що замку на місці будівлі церкви не існувало,існувало лише резервне укріплення,реконструйоване в 18-тому столітті під господарські споруди.Залишається лише  сумувати,що тісна забудова міста не дозволяє провести грунтовні археологічні дослідження.Як і про те,що коштів на ті дослідження традиційно нема.
Діарама Черкаського замку в Черкаському обласному краєзнавчому музеї.Фото з Вікіпедії.
Замковий узвіз.Той випадок,коли назва досить красномовна.
Але повернімося до Троїцької церкви.Храм цей мав неабияке значення в житті міста.З 1861 року при ньому діяла двокласна церковно-парафіяльна школа.Вулицю,яка вела до храму було названо Троїцькою і її відразу облюбувало для приватної забудови черкаське купецтво.Не дивлячись на це,вулиця,яка не мала бруківки,зустрічала богомольців влітку клубами куряви,а восени непролазною багнюкою.На цій же вулиці ще на початку століття була збудована і двоповерхова єврейська синагога,яку пізніше доповнили третім поверхом.
Єврейська синагога.Сучасний вигляд.
На подвір'ї Троїцької церкви був цвинтар,на якому  ховали священників та членів їх родин.Церква мала 76 десятин орної землі та сіножатей.Жовтневий переворот храм пережив відносно спокійно.Біди почалися в 1933 році,коли церкву пограбували і понівечили представники нової влади.Невдовзі церква була офіційно закрита.Службу було відновлено під час  німецької окупації в 1941-му році і не припинялась вона до 1960-го року,в якому храм знову закрили.
Втрачено цю архітектурну пам'ятку було в 1965-му році,коли було заплановано будівництво Пагорбу Слави.Тоді церкву,яка за тодішніми уявленнями не вписувалась в новий архітектурний ансамбль,було висаджено в повітря...При будівництві Пагорбу Слави,яке велося авральними методми,звичайно ж не було досліджено місцевість археолгами,а,враховуючи її нинішній статус,навряд чи колись вона буде досліджена...
Пагорб Слави
Вид на Дніпро з Пагорбу Слави
Вулицю Троїцьку було перейменовано на вулицю Слави.На підступах до Пагорбу було збудовано новий краєзнавчий музей.Чомусь цю будівлю називають витвором мистецтва,архітектурним дивом...Не знаю,судіть самі.А те що зпроектована вона під музей чудово-факт незаперечний.Та й музей є вельми цікавим,рекомендую для відвідувавння.
А що ж Троїцька церква?ЇЇ історія на цьому не закінчується!Нова Троїцька церква,а зараз це Свято-Троїцький кафедральний собор Черкаської єпархії УПЦ КП,почала будуватися наприкінці 1980-х років  неподалік від місця зруйнованого храму.Зараз собор беззаперечно є  однією з головних архітектурних прикрас нашого древнього міста.

Фотовистав­­ка "Україна туристична­­"

Фото автора

 
 Фотовиставка "Україна туристична" була представлена під час проведення днів культури України у В"єтнамі

30 робіт переможців цьогорічного фотоконкурсу "Україна туристична" були представлені на виставці "Україна сьогодні" у муніципальному музеї м.Хошімін у В"єтнамі під час проведення Днів культури України у цій країні. Роботи були спеціально відібрані Міністерством культури України для представлення туристичного потенціалу нашої країни. Представлені на виставці фотороботи ілюструють практичні всі регіони нашої держави - Крим, літні та зимові Карпати, узбережжя Азовського моря, а також замки та фортеці України та природні заповідники.

Відкриваючи виставку заступник Міністра культури України Тимофій Кохан наголосив, що сьогодні є надзвичайно важливим, аби активно розвивався культурний обмін між обома країнами. "Фотороботи чудово ілюструють те, якою є Україна сьогодні, який її культурний, туристичний та економічний потенціал", - зазначив він на відкритті фотовиставки.

Фотовиставка "Україна туристична" є результатом Третього всеукраїнського конкурсу туристичної фотографії, який щороку проводить Асоціація журналістів "Туристичний прес-клуб України". Кожного року за результатами конкурсу журі відбирає 50 кращих фоторобіт, які ілюструють туристичний потенціал нашої держави. 2012 року у конкурсі брали участь 39 фотографів, які представили понад 300 фоторобіт.

Цьогорічними партнерами фотоконкурсу "Україна туристична" стали: ПрАТ "УСК Княжа Вієнна Іншуренс Груп", міжнародна асистуюча компанія "AP Companiens" та авіакомпанія "Міжнародні авіалінії України". "Фотовиставка спонукає людей більше подорожувати і постійно відкривати щось нове, і особливо приємно, що в Україні є чимало таких туристичних місць, про які навіть і не підозрюєш", - зазначила директор з андерайтингу особистих видів страхування ПрАТ "УСК Княжа" Вікторія Распопова.