хочу сюди!
 

Маша

50 років, козоріг, познайомиться з хлопцем у віці 37-65 років

Shell в Україні: Угода з урядом може бути не підписана


Фото kommersant.ua

Весь 2012 рік точаться розмови про заходи, які нібито дозволять Україні "зіскочити" з російської "газової голки", - розробка Чорноморського шельфу та видобуток сланцевого газу.

Складність в тому, що Україна не має грошей, щоб самостійно цим займатися. Тому влада вирішила залучити інвесторів.

Причому не кого-небудь, а світових гігантів - компанії Shell, Chevron, ExxonMobile.

Були оголошені конкурси на кожну з перспективних площ, на яких перемогли, зокрема, названі компанії.

Так, на Юзівській площі (Донецька та Харківська області) працюватиме компанія Shell, на Олеській (Львівська область) - Chevron, а Скіфська ділянка Чорноморського шельфу дісталася консорціуму на чолі з ExxonMobile.

З інвесторами повинні бути укладені так звані угоди з розподілу продукції. Наразі триває процес узгодження умов договорів. З українського боку в угодах братиме участь НАК "Надра України", яка належить державі.

Таким результатам можна було б порадіти, якби не одне суттєве "але".

Влада вирішила, що "Надр України" мало, і ввела в схему загадкову фірму "СПК-Геосервіс", яка повинна створити з держкомпанією спільні підприємства. Саме ці СП стануть партнерами Shell, Chevron та ExxonMobile.

"Економічна правда" уже писала про "СПК-Геосервіс". Адже партнерами транснаціональних корпорацій стане фірма, зареєстрована у спальному районі Києва та належить трьом невідомим геологам, які раніше працювали в одному з НДІ "Нафтогазу".

Враховуючи українські реалії, одразу виникали питання, хто насправді стоїть за цією фірмою та чи не легалізує вона традиційний "відкат" за доступ до українського газу.

Вже згодом стало відомо, що керівником одного з таких СП став колишній головний бухгалтер НАК "Надра України" Максим Шишлов. Він має непрямий зв'язок з компанією "Танталіт", яка володіє територією резиденції президента Віктора Януковича "Межигір'я".

Знаючі люди в Україні говорять на тему сланцевого газу і майбутнього партнерства з відомими компаніями не дуже охоче. Тож ЕП вирішила поставити всі проблемні питання іншій стороні - керівнику Shell в Україні Грехему Тайлі.

Зокрема, і щодо екологічних ризиків видобутку сланцевого газу, і щодо далеко не найпрозорішої схеми майбутніх угод про розподіл продукції.

Виявилося, що Shell проводить власне розслідування відносно "СПК-Геосервіс". Його подробиці Тайлі розголошувати не став. А на питання, чи може бути зірване підписання угоди з урядом за результатами такого розслідування, відповів цілком конкретно: "Так, це може статися".


Далі тут

9

Коментарі

Гість: lyo Dnepr

17.10.12, 23:21

Обращение Тимошенко по поводу нежелательности сотрудничества с украинскими бандитами было услышано и возымело действие на Западе

    27.10.12, 23:25Відповідь на 1 від Гість: lyo Dnepr

    Обращение Тимошенко по поводу нежелательности сотрудничества с украинскими бандитами было услышано и возымело действие на ЗападеСхоже так, що і на Сході також.

      Гість: lyo Dnepr

      37.10.12, 23:30Відповідь на 2 від helsan

      Обращение Тимошенко по поводу нежелательности сотрудничества с украинскими бандитами было услышано и возымело действие на ЗападеСхоже так, що і на Сході також.Я про Восток предпочитаю пока помолчать. Там Путин со своей стороны загоняет нашего Урку в угол, преследуя свои, отнюдь не радужные для нас цели

        47.10.12, 23:36Відповідь на 3 від Гість: lyo Dnepr

        Обращение Тимошенко по поводу нежелательности сотрудничества с украинскими бандитами было услышано и возымело действие на ЗападеСхоже так, що і на Сході також.Я про Восток предпочитаю пока помолчать. Там Путин со своей стороны загоняет нашего Урку в угол, преследуя свои, отнюдь не радужные для нас целиСвою мету, а швидше мрію, він не змінить, але реалізація її малоймовірна.
        Тому загнати Урку в глухий кут потрібно якмога швидше, а далі час покаже.
        Загінщик не один Пу і в цьому весь резон.

          58.10.12, 08:01

            Гість: Світанок

            68.10.12, 14:58Відповідь на 1 від Гість: lyo Dnepr

            Обращение Тимошенко по поводу нежелательности сотрудничества с украинскими бандитами было услышано и возымело действие на Западе = Із твоїм ствердженням можна погодитися, бо вихована на традиціях демократі Європа не схоче обмазувати себе бандитським лайном. Це не в її традиціях. До того гадаю, що й з інтернету Європа черпає інформацію про діяння українського правлячого бандитського клану.

              78.10.12, 20:57

              Світові компанії бояться кидка з сторони бандюків,вони хочуть мати державні гарантії,народ заплатить за все.