хочу сюди!
 

Людмила

48 років, рак, познайомиться з хлопцем у віці 45-55 років

Вдосконалене редагування (частина 1)

Розділ 7

частина 1

Вдосконалене редагування

Вступ

В попередньому розділі ми навчились як креслити точки, лінії та фігури в JOSM, як відкривати точки та треки GPS в JOSM та як завантажувати , редагувати та надсилати змінені дані в  OpenStreetMap. В цьому розділі ми розглянемо докладно деякі можливості JOSM, тож ви можете вийти за межі простого інструменту редагування та отримати краще розуміння можливостей цього програмного забезпечення. Зверніть увагу на те що цей розділ не є найдокладнішим, він лише на щабель вищий за попередній. Якщо ви не відчуваєте, що Ви в повній мірі зрозуміли попередні уроки, ви можете практикувати трохи більше, перш ніж продовжити.

1. Огляд JOSM
  • JOSM має багатий функціонал. Основним вікном JOSM з яким ви вже знайомі є вікно з мапою, в ньому і відбувається більшість операцій. Тут ви можете переглядати, редагувати та додавати дані до  OpenStreetMap.
  • Праворуч, біля вікна мапи, містяться панелі, в яких виконуються різноманітні операції. Зазвичай, після встановлення JOSM тут містяться кілка панелей, такі як: Layers (Шари), Properties (Параметри) та Selection (Виділення). Коли ви виділяє точку, лінію або фігуру у вікні мапи, вона показується на панелі Selection (Виділення). Інформація про об’єкт показується на панелі Properties (Параметри), а інформація про ім’я користувача, який є автором цього об’єкта показується на панелі Authors (Автори).
  • Ліворуч у вікні JOSM, панель з різноманітними інструментами, що складається з багатьох значків. У верхній частині цієї панелі містяться значки які змінюють те, що ви можете робити за допомогою миші. Ви вже знайомі з двома першими з них Select tool (Виділення) та Draw tool (Креслення). Інші інструменти спрощують масштабування, вилучення об’єктів, креслення фігур чи створення паралельних ліній.
  • Під цими значками є ще багато інших кнопок. Вони керують тим, що ви бачите праворуч у JOSM. Користуючись цими кнопками ви можете відкривати та закривати вікна праворуч такі як Параметри, Виділення, Автори.
2. Шари в JOSM
  • Відкрийте ваш файл GPS та завантажте дані з OpenStreetMap, якщо ви це ще не зробили. Ви можете помітити, що коли ви відкрили файл, або додали Walking Papers, чи завантажили дані з OpenStreetMap, на панель Layers (Шари), праворуч  JOSM, додаються нові елементи. Ваша панель Layers (Шари) повинна бути схожою на цю:
  • Кожен елемент у цьому списку відповідає різним джерелам даних які ви відкриваєте у вікні з мапою. На малюнку вище, “Data Layer 2” — дані OpenStreetMap, які ми бажаємо підправити. “Markers” — це точки з нашого GPS, а “30 Juni 2011.gpx” — це наш трек з GPS. І на останок, “Walking Papers” — шар створений після того, як ми додали нашу мапу  Walking Paper у JOSM. Ви можете додати шар із супутниковими знімками від Bing, клацаючи на “Imagery” (Фон) в основному меню JOSM та обираючи пункт “Bing Sat.”
  • Для того, щоб приховати ці, виділіть потрібний мишею та клацніть на кнопку Показати/Сховати, яка виглядає як тут:
  • Ви побачите, як шар який ви виділили зникне у вікні з мапою. Клацніть Показати/Сховати знов, щоб він з’явився.
  • Ви можете закрити шар, виділивши його та використавши кнопку для вилучення:
  • Нарешті, дуже важливо знати, що ви можете вносити зміни тільки до шару який є в JOSM активним. Якщо ви не можете редагувати мапу у вікні з мапою, можливо це через те, що ви не зробили потрібний шар активним. Більшість шарів, такі як: точки GPS, Walking Papers та супутникові знімки, не можуть бути відредагованими. Редагувати можна тільки шар зданими з OpenStreetMap, який типово зветься “Data Layer 1”.
  • Для того, щоб зробити шар активним, виділіть його в панелі Шарів та натисніть кнопку Активувати:
3. Збереження файлів OSM
  • Іноді після завантаження даних OSM, ви забажаєте зберегти їх для можливості редагування в режимі оффлайн з можливістю надіслати їх як тільки у вас з’явиться доступ до Інтернету.
  • Для збереження файлу OSM, переконайтесь, що шар з даними є активним шаром на панелі з переліком шарів. Клацніть в основному меню “File” (Файл) та “Save” (Зберегти). Виберіть місце для файлу та назвіть його. Ви також можете зробити це клацнувши на цю кнопку:
  • Тепер ви можете закрити JOSM і ваші дані будуть збережені. Коли ви забажаєте відкрити файл знову, просто запустіть JOSM, в меню “File” (Файл) оберіть пункт “Open…” (Відкрити…)
0

Коментарі

Гість: Славко Лях

111.10.16, 13:26

Доброго дня!
Таке питання: чи можна використовувати супутникові карти Гугл в JOSM? Щось не можу знайти ніякої внятної інформації про це. Підключити в програму ніяк не виходить.
І друге питання: чи можна в якості фону використовувати фото (ті ж самі супутникові знімки Гугл, чи інші, не важливо) з гео-прив'язкою?
Дякую!

    218.10.16, 09:29Відповідь на 1 від Гість: Славко Лях

    Використовувати супутникові знімки від Гугл, Яндекса, HERE та т.д. не можна, через те, що ліцензія від цих компаній не сумісна с Ліцензією ОСМ. Замість цього в JOSM присутній великий перелік знімків для різних територій. Знімки від Bing та Mapbox охоплюють всю планету.

    Більш докладну інформацію дивіться у Вікі проекту - http://ow.ly/hCWT305hpMe

    Про використання різноманітних знімків в JOSM - http://wiki.openstreetmap.org/wiki/RU:JOSM/Plugins/PicLayer
    також почитайте запис в щоденнику d1g - http://www.openstreetmap.org/user/d1g/diary/28176

    Якщо у вас виникнуть інші питання їх можна задати в українській гілці форуму - http://forum.openstreetmap.org/viewforum.php?id=40

      Гість: Славко Лях

      319.10.16, 21:34Відповідь на 2 від andygol

      Дякую за відповідь!
      Bing в нашій місцевості має дуже погане покриття, а Mapbox то взагалі ні про що.
      Після танців з бубном насилу розібрався з вставлянням тих фото. Якийсь дивний алгоритм, додаєш шар, потім ще мудохаєшся з прив'язуванням, чому не можна було зробити простіше, як в тому ж GPSMapEdit, чи MicroGISEditor, де просто додаєш знімок з геоприв'язкою.