Важливі замітки

Які любите сайти?

Які ваші улюблені лемківські сайти? Ось один з тих, який я люблю часом дивитись http://www.lemkowyna.net/

Згадаймо літо, ватру лемківську!

4-5 серпня 2010 р. Фото з фестивалю в Монастириську. Робила фото я і Володимир Максимович. http://www.facebook.com/album.php?aid=19265&id=100000399231769&l=757cf9f816

лемки на Закарпатті зробили фестиваль

Невеличкий фестиваль лемківської культури на Закарпатті вперше провели 5 вересня 2010 року. Село Забрідь, Великоберезнянський район. Є охота --- дивіться фото! http://www.facebook.com/album.php?aid=28126&id=100000399231769&l=edce8d43bf

Лемківський музей на Закарпатті

Фото з лемківського музею, що у селі Зарічово Перечинського району http://www.facebook.com/album.php?aid=28769&id=100000399231769&l=24dbf12b5c

Вшанували депортованих

Нещодавно у Івано-Франківську вшанували депортованих 65 років тому з території Польщі. Нарешті, здається,і зрушиться з місця спорудження церкви у лемківському стилі....Дивіться тут фото. http://www.facebook.com/album.php?aid=30527&id=100000399231769&l=dca91abf07

"Украдені гори" Костянтин Павляк

Як часто я бачу вві сні украдені гори, 

Котрі стережуть від мене прикордонні дозори,  Я там ніколи не був, й хтозна, чи потраплю коли,  Хоч ще півстоліття тому мої там батьки жили.

Там, на Лемківщині, наші місця святі, 

Там, на Лемківщині, ще стоять наші хати.  Як ти, Лемківщино, живеш без нас в самоті?  Чи не зогнили, не зоржавіли хрести  На могилах дідів?

 І я ночами не сплю, мов сновида який.

Я знаю - мій шлях туди не буде легкий. Бо там, де рівняють кордони – там щастя нема, У нас різні закони, та єднакова тюрма.

Але там, на Лемківщині, наші місця святі. 

Але там, на Лемківщині, ще стоять наші хати. Як ти, Лемківщино, живеш без нас в самоті?  Чи не зогнили, не зоржавіли хрести На могилах дідів?

Ми по світу розкидані, неначе жиди.

Хто дав вам право вершить нашу долю,  наші "старші брати"?

Сповиті гори туманом, хто ж нам їх верне?

Я знаю, десь там, понад Сяном  є ті, що чекають мене...

Десь там, на Лемківщині, де стоять наші хати. 

Десь там, на Лемківщині, де наші місця святі.  Як ти, Лемківщино, живеш без нас в самоті?  Чи не зогнили, не зоржавіли хрести  На могилах дідів?

Богдан-Ігор Антонич "Молитва"

Молитва людська є неначе дим,

кружляє над селом, мов білий лебідь,

аж стовбуром кудрявим, золотим  

розвіється по кришталевім небі.

Молитва людська - це ґотицька вежа,

що виструнена навсторч у блакить,

що захват майстра й біль її мережав -

над гамором юрби німа мовчить.

Молитва людська є немов тополя,

на небо дивиться над ланом жит,

струнка, тонка, самітна серед поля

хитається від вітру та дрижить.

Молитва людська є немов орел,

над хмари вилетить з землі порога,

Аж задрижить, неначе перепел:

побачить вогняне обличчя Бога.

церква ніби вже стоїть...

Так буде виглядати майбутня церква на вулиці Галицькій.

Прокт---- рисунок лінійний

Проект майбутньої церкви

Анна Кирпан. Будуємо лемківську церкву.

  • 09.04.10, 16:25

Лемківська громада Прикарпаття вирішила спорудити цього року в обласному центрі дерев’яний храм у традиційному лемківському стилі. Вирішили, що це найкращий спосіб відзначити 65-ліття масової депортації лемків (і не тільки лемків, звичайно) з рідних земель.  Варто нагадати, що тоді, у 1945 році, ще задовго до закінчення воєнних дій, на території Лемківщини, Надсяння,  Любачівщини, Підляшшя розгорнулась масштабна акція масового насильницького переселення в Радянську Україну. Чим далі, тим жорсткіше діяла влада, бачачи опір народу. Часто військові оточували село і давали людям лише дві години, щоб зібрати найнеобхідніше. А потім за депортованими зачинилась «залізна завіса». Щойно в незалежній Україні з’явилась можливість поїхати у Польщу і бодай побачити рідну землю, але повернення на батьківщину і сьогодні є неможливим.Тому залишається пам'ять. Пам'ять про жорстоку депортацію, яка роз’єднала родини, зламала долі, обезлюднила край. (Наступна хвиля депортації, т. з. «Акція «Вісла», розсіяла по півночі і заході Польщі усіх, хто ще залишився.) Пам'ять про свою культуру, історію, свій рід. Про гори і долини, мальовничі села, студені потоки, рідну хату, струнку церкву. Власне, майбутня церква і покликана стати таким втіленням пам’яті. А також нагадуванням, що лише духовний стержень не дав лемкам заламатися у драматичних обставинах, зберегти свою гідність, зберегти надію і віру. Лемківський храм також стане храмом єдності. Так історично склалося, що лемки сьогодні належать до різних конфесій. Але у храм будуть приходити і православні, і греко-католики. Ще одне «завдання» майбутнього храму репрезентувати в обласному центрі лемківську культуру. Адже церква святих Кирила і Методія спроектована за зразком традиційних лемківських храмів, а вони дещо відмінні від дерев’яної архітектури Прикарпаття. Тому новий храм збагатить архітектурний ансамбль Івано-Франківська, а лемкам, які, звичайно, стануть його парафіянами, буде насправді рідним. Ідея спорудження церкви у лемківському стилі то вже не тільки ідея. Є вже готовий проект, який розробила проектно-архітектурна фірма «Пилипів». Вже відоме місце, де виросте храм це скверик біля Народного Дому «Княгинин» (вул. Галицька, 38а). Вже декілька лемківських родин навіть пожертвували свої кошти на святу справу. Прийшла весна, час будувати. Можливо, і ви хочете прилучитися до доброго діла, прагнете, щоб і ваша лепта була у новому храмі св. Кирила і Методія? Отож, повідомляємо, що можна особисто передати свою пожертву касиру з комітету спорудження храму або перерахувати кошти на поданий нижче рахунок. Щоб передати пожертву особисто, треба в Івано-Франківську прийти до каплиці святого Юрія-Побідоносця, що у парку Воїнів-Інтернаціоналістів поруч із однойменною вулицею (це колишній піонерський парк). Там кожної третьої неділі місяця о 12 годині лемки збираються на Службу Божу, яку відправляє отець Анатолій Дуда. Всі запитання, які у вас виникли, можна з’ясувати за телефоном 067-351-12-11.                                                                                              

РЕКВІЗИТИ

для зарахування коштів на побудову Лемківського Храму Святих апостолів Кирила і Методія Української Греко-Католицької Церкви в Івано-Франківську:

Отримувач коштів Релігійна громада Святих апостолів Кирила і Методія УГКЦ м. Івано-Франківськ,

код —36733646

Поточний  рахунок 2600330101480

Банк Філія Івано-Франківське обласне управління ВАТ «Державний ощадний банк України МФО 336503

Призначення платежу: Благодійна допомога для будівництва Храму Святих апостолів Кирила і Методія.

Сторінки:
1
2
3
попередня
наступна