Популярні приколи

відео

хочу сюди!
 

Марта

48 років, козоріг, познайомиться з хлопцем у віці 50-60 років

lemky

попередня
наступна

Анна Кирпан. Будуємо лемківську церкву.

Лемківська громада Прикарпаття вирішила спорудити цього року в обласному центрі дерев’яний храм у традиційному лемківському стилі. Вирішили, що це найкращий спосіб відзначити 65-ліття масової депортації лемків (і не тільки лемків, звичайно) з рідних земель.  Варто нагадати, що тоді, у 1945 році, ще задовго до закінчення воєнних дій, на території Лемківщини, Надсяння,  Любачівщини, Підляшшя розгорнулась масштабна акція масового насильницького переселення в Радянську Україну. Чим далі, тим жорсткіше діяла влада, бачачи опір народу. Часто військові оточували село і давали людям лише дві години, щоб зібрати найнеобхідніше. А потім за депортованими зачинилась «залізна завіса». Щойно в незалежній Україні з’явилась можливість поїхати у Польщу і бодай побачити рідну землю, але повернення на батьківщину і сьогодні є неможливим.Тому залишається пам'ять. Пам'ять про жорстоку депортацію, яка роз’єднала родини, зламала долі, обезлюднила край. (Наступна хвиля депортації, т. з. «Акція «Вісла», розсіяла по півночі і заході Польщі усіх, хто ще залишився.) Пам'ять про свою культуру, історію, свій рід. Про гори і долини, мальовничі села, студені потоки, рідну хату, струнку церкву. Власне, майбутня церква і покликана стати таким втіленням пам’яті. А також нагадуванням, що лише духовний стержень не дав лемкам заламатися у драматичних обставинах, зберегти свою гідність, зберегти надію і віру. Лемківський храм також стане храмом єдності. Так історично склалося, що лемки сьогодні належать до різних конфесій. Але у храм будуть приходити і православні, і греко-католики. Ще одне «завдання» майбутнього храму репрезентувати в обласному центрі лемківську культуру. Адже церква святих Кирила і Методія спроектована за зразком традиційних лемківських храмів, а вони дещо відмінні від дерев’яної архітектури Прикарпаття. Тому новий храм збагатить архітектурний ансамбль Івано-Франківська, а лемкам, які, звичайно, стануть його парафіянами, буде насправді рідним. Ідея спорудження церкви у лемківському стилі то вже не тільки ідея. Є вже готовий проект, який розробила проектно-архітектурна фірма «Пилипів». Вже відоме місце, де виросте храм це скверик біля Народного Дому «Княгинин» (вул. Галицька, 38а). Вже декілька лемківських родин навіть пожертвували свої кошти на святу справу. Прийшла весна, час будувати. Можливо, і ви хочете прилучитися до доброго діла, прагнете, щоб і ваша лепта була у новому храмі св. Кирила і Методія? Отож, повідомляємо, що можна особисто передати свою пожертву касиру з комітету спорудження храму або перерахувати кошти на поданий нижче рахунок. Щоб передати пожертву особисто, треба в Івано-Франківську прийти до каплиці святого Юрія-Побідоносця, що у парку Воїнів-Інтернаціоналістів поруч із однойменною вулицею (це колишній піонерський парк). Там кожної третьої неділі місяця о 12 годині лемки збираються на Службу Божу, яку відправляє отець Анатолій Дуда. Всі запитання, які у вас виникли, можна з’ясувати за телефоном 067-351-12-11.                                                                                              

РЕКВІЗИТИ

для зарахування коштів на побудову Лемківського Храму Святих апостолів Кирила і Методія Української Греко-Католицької Церкви в Івано-Франківську:

Отримувач коштів Релігійна громада Святих апостолів Кирила і Методія УГКЦ м. Івано-Франківськ,

код —36733646

Поточний  рахунок 2600330101480

Банк Філія Івано-Франківське обласне управління ВАТ «Державний ощадний банк України МФО 336503

Призначення платежу: Благодійна допомога для будівництва Храму Святих апостолів Кирила і Методія.

24

Коментарі

19.04.10, 16:31

"Кирила і Методія"
кто такой Методій?

мне б интереснее было архивы переселенных поглядеть

    29.04.10, 21:59Відповідь на 1 від DrEgor

    Методій - один із варіантів перекладу імені Мефодій. Кирило та Методій християнізували лемківський світ

    http://www.ethnos.lemky.com/tags/³%F1%EB%E0/ - ось тут можна прочитати про діяльність одного з лемківських товариств. А матеріалів у архівах повно - було б кому з ними працювати!

    Дякую, що зацікавились!

      Гість: Оревуар

      310.04.10, 07:51

      Дуже гарний проект.Благородна справа

        410.04.10, 10:26Відповідь на 2 від Берегулька

        С Методием понятно, но Мефодий как-то привычнее.
        В каких архивах? Чьих архивах?

        p.s. заинтересованность объясняется просто - мой дед лемка.

          510.04.10, 10:54

          Добру справу робите, у Луцьку теж не дрімають.
          Теж будуватимемо храм-- Храм Холмської ікони Божої Матері
          Зараз у сквері де буде збудований храм відкрито каплицю, там багато цікавого на сайті товариства "Холмщина":
          http://www.cholm.org/index.php?option=com_content&task=view&id=120&Itemid=14

            624.04.10, 19:40Відповідь на 4 від DrEgor

            В різних архівах. Залежить, куди і звідки переселяли діда. Особисто я нормально потрапила у Львівський Центральний архів, де знайшла багато матеріалів про лемківське село, звідки переселили родину мого тата, а ось у Львівський обласний архів, де є списки депортованих, мене не пустили.

              724.04.10, 19:42

              Взагалі, кого цікавить уся ця справа, звертайтесь до мене!!!!

                824.04.10, 20:41Відповідь на 7 від Рафлезія Арно

                Дякую,Аню!!!

                  925.04.10, 09:22Відповідь на 6 від Рафлезія Арно

                  В різних архівах. Залежить, куди і звідки переселяли діда. Особисто я нормально потрапила у Львівський Центральний архів, де знайшла багато матеріалів про лемківське село, звідки переселили родину мого тата, а ось у Львівський обласний архів, де є списки депортованих, мене не пустили.Мой дед жил в Польше... Оттуда их и переселяли... потому я даже не знаю куда обращаться.

                    1025.04.10, 19:39Відповідь на 9 від DrEgor

                    Де конкретно жив Ваш дід?

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      попередня
                      наступна