Популярні приколи

відео

хочу сюди!
 

Анастасия

41 рік, риби, познайомиться з хлопцем у віці 42-48 років

Уряди Януковича і Тимошенко крадуть за однаковими схемами

Українські чиновники, не залежно від "кольору" влади, організовують державні тендери з використанням різних офшорних компаній, за якими часто стоять ті самі прізвища таємничих латишів.  © analytique.md

Що спільного між зброєю на борту «Фаїни» у 2008, імпортом вакцини від грипу з США роком пізніше та закупівлею бурової установки з Британії у 2011? За версією поважного видання Business New Europe, за усіма цими угодами стоять офшорні компанії, зареєстровані на приватних осіб в Латвії, які, в свою чергу, є лише прикриттям для українських чиновників.

Про це йдеться у журналістському розслідуванні, яке опублікувало Business New Europe 2 червня.

Журналіст видання з’ясував, що власником сумновідомого вантажного судна «Фаїна», яке у 2008 році захопили сомалійські пірати, і яке нелегально перевозило 33 танки Т-72, амуніцію та боєприпаси з Одеси в південний Судан, є офшорна панамська компанії Waterlux AG. У свою чергу нею керують ще дві панамські компанії: Systemo AG і Cascado AG. Президентом і фінансовим керівником обох є двоє громадян Латвії – Ерік Ванагелс та Стен Горін. До них номінально і мали перейти всі прибутки від нелегальної торгівлі зброєю.

Латиші Ванагелс та Горін стоять і за тендером українського уряду на доставку з Уельсу бурового обладнання вартістю у 400 мільйонів доларів. У березні цього року державний тендер від імені Чорноморнафтогазу виграла компанія Highway Investment Processing, зареєстрована в столиці Уельсу Кардіфі, директором якої значиться Горін. Іншою компанією, яка «змагалась» в тендері, була Falcona Systems Limited, зареєстрована в Новій Зеландії, а її директор – Інта Білдер, теж з Латвії. Засновником Falcona значиться компанія Interhold, а її директором – уже знаний Ванагелс.

Іншими словами, тендер пройшов без конкурсу, пише видання. Згідно з українським тижневиком «Дзеркало тижня», ціна виробника за обладнання становила усього 248,5 мільйонів доларів, отож хтось, причетний до тендера, поклав у свої кишені 150 мільйонів доларів за виконання суто паперової роботи.

Таємничі латиші незаангажовані в політичному плані. Їхні ім’я стоять під угодами, укладеними і за часів попередньої влади в Україні.

Таємничі латиші незаангажовані в політичному плані. Їхні імена стоять під угодами, укладеними і за часів попередньої влади в Україні. Це означає, що незалежно від кольору політичної сили, яка при владі, високопоставлені чиновники крадуть за тими ж схемами, використовуючи одних і тих самих підставних осіб. Згідно з дослідженням BNE, уряд Януковича краде за тими ж схемами, що й уряд його попередниці Юлії Тимошенко, перевірку діяльності якої він ініціював.

Щодо ажіотажу над «свинячим» грипом, у цій справі також є латиське коріння. Рішенням від 28 травня американський суд в Орегоні встановив, що зареєстрована в Сполучених Штатах компанія Olden Group LLC незаконно змусила український уряд переплатити 19 мільйонів доларів за вакцини під час поширення «свинячого» грипу восени 2009 року.

Заступивши на пост глави держави у 2010 році, Янукович доручив провести розслідування державних закупівель у сфері медицини. Розслідування американського детективного бюро Trout Cacheris встановило, що державні закупівлі вакцин та медичного обладнання, які проводились протягом двох останніх років уряду Тимошенко на суму 40 мільйонів доларів, здійснювались через одну й ту саму мережу офшорних посередників з банківськими рахунками у Литві та Латвії. За цими компаніями стояли Ванагелс, Горін та інший учасник групи, Юрі Літман, які завищували вартість товарів до 50%.

У ході розслідування з’ясувалось, що насправді існує два Еріка Ванагелса, які зареєстровані за тією самою адресою у Ризі. Очевидно, йдеться про сина, 44-річного латиського бізнесмена, та його 71-річного батька, який часто значився директором згаданих компаній.

Відправившись за вказаною адресою у Ризі, журналіст BNE, знайшов занедбане помешкання позаду магазину джинсів, яке зовсім не нагадувало місце проживання заможного бізнесмена. Двері відчинив одягнений у комбінезон чоловік і сказав, що Ванагелси, або скоріше хтось з його родичів (невістка або сестра), мешкав за цією адресою «дуже давно». Чоловік не мав жодного уявлення, де їх можна знайти зараз.

Нарешті, журналіст ставить риторичне питання: «Чи не є Ванагелс і компанія нічим іншим, як прикриттям для українських чиновників?» У той час, як з’являється усе більше подробиць тіньових оборудок української влади, є всі підстви вважати, що згадані справи увійдуть в історію під назвою Ванагельський скандал, або англійською Vanagels-gate, на зразок Watergate, Вотергейтського скандалу, який закінчився відставкою президента Річарда Ніксона у США на початку 1970-их років.

Оригінал статті читайте тут.     Стаття взята звідси

26

Коментарі

13.11.11, 15:16

і чому я не здивований

    23.11.11, 15:33Відповідь на 1 від serg020777

    А хто казав що я хотів когось здивувати?

      анонім

      33.11.11, 15:35

      А чого його вигадувати щось нове?

        Гість: lkjmn

        43.11.11, 15:44

        Уряди міняються, схеми лишаються...

          53.11.11, 16:08Відповідь на 3 від анонім

          А чого його вигадувати щось нове?
          Згадай,як з 2004-го у нас уряди змінювались:Яник-Юля-Яник-Юля.Ось і виробили загальні правила відмивання грошей.Приємственність бля.

            63.11.11, 16:13Відповідь на 5 від Davigadoff

            Стаття більше для зомбанутих, може хоч задумається хто.

              Гість: modus vivendi

              73.11.11, 16:17

              и почему я так "удивилась"

                Гість: modus vivendi

                83.11.11, 16:17Відповідь на 2 від uraha

                  93.11.11, 16:20Відповідь на 6 від uraha

                  Стаття більше для зомбанутих, може хоч задумається хто.Это вряд ли. Для того, чтобы задуматься, необходимо вдумчивое, незаангажированное и осмысленное размышление...

                    103.11.11, 16:33

                    вочевидь, одну школу кінчали

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      3
                      5
                      попередня
                      наступна