хочу сюди!
 

Natalia

43 роки, близнюки, познайомиться з хлопцем у віці 35-50 років

Роздуми вголос

Перебуваючи в «банє» (слава нашим адмінам!), переключився на інші форуми, зокрема іноземні. Знаючи польску мову, багато поспілкувався з поляками. Зміст «меседжу» польских патріотів можна зобразити висловом одного з них: «холєра матка, Львув то єсть польске място, а ви єстеш бруднє хлопи». Я думаю зрозуміло. З російської сторони я думаю теж «меседж» відомий: «Крим бил, єсть і будєт русскім», «украінци ето видуманная нація» і т.п. Є прогрес в наших сусідів зі сходу - це те, що зникла «путіноманія», котра була ще декілька років тому. Але «ура-патріоти» почали продукувати нові міфи. Не маючи змоги створити щось нове, посарпалися в «нафталіні» і витягнули старий добрий міф часів першої світової – «української нації не існує, її вигадали австрійці, німці, за деякими версіями євреї». В поляків також, до речі, поширений цей міф, тільки в іншій інтерпретації – «українців спочатку вигадала російська імперія, потім знову вигадали комуністи, щоб ставити їм бідолашним палки в колеса». Тобто категорії мислення є зрозумілими - в поляків то «вєлька жечь посполіта», в росіян – «велікая расійская імперія».

У Ліни Костенко є чудовий вираз: «Мужчини імперських націй мислять категорією сили. Мужчини поневолених, але гордих, націй мислять категоріями свободи». Я замислився, якими категоріями мислять українці? Тут мені дуже допоміг один хлопчина з авкою УПА на націоналістичному форумі, який взагалі сказав: «треба віддавати Росії Крим і східну Україну, тоді нам легше жити буде, бо будемо захищені від Росії». Я відповів «патріоту», що якби він сказав це Роману Шухевичу, той би його одразу ж розстріляв. І правильно зробив би. Маю сподівання, що наступе час, коли за таке будуть хоча б адмін штраф стягувати. 

Тобто більшість мислять категоріями тампону «тампакс» - аби було сухо. Ось до прикладу на одній передачі, здається Кісєльова на Інтері, один з так званих «націоналістів» В’ячеслав Кириленко заявив щось на кшталт: «ми спробували стати незалежними од Росії власними силами, в нас нічого не вийшло, тож ми повинні інтегруватися до Європи, щоб та нас порятувала». Горда нація, я думаю, відправила б цього політикана після таких заяв на смітник історії, а в нас буде ще на арені… Пану Кириленку відповім, що не треба перекладати свою «політичну імпотенцію» на голову держави. Але все ж є попит на цю позицію., значить «призрак бродіт» по країні.

 Мені іноді здається, що багато хто хоче, щоб Україна стала такою собі маленькою Литвою, з «фєєрією» демократії, бутіків і супермаркетів. Загубилася десь на мапі і «ви нас не чипайте, і ми вас не будемо». От тільки такі державки – оазиси швидко стираються з мапи, коли «не в ту масть пішли або козир змінився». Згадайте Чехословаччину Бенеша, Сербію з Косово, Грузію з Абхазією та Південною Осетією.

Останнім державником, що мислив далі за «хатинку біля тину з червоною калиною» був гетьман Богдан Хмельницький. Недарма тільки но утворивши якусь подобу державного утворення, він одразу вклинився в боротьбу за молдавський престол. І не тому, що більше скіпетрів бажав, а тому що знав, що поважають тільки сильних. І співпраця з Росією можлива тільки з позиції сили. Тому за Хмельницького і було «стратегічне партнерство», як любить жонглювати зараз цією фразою наш президент. А після нього була «дружба», потім«братерство», а насамкінець «згвалтування». І головною помилкою гетьмана Івана Мазепи, при всій повазі до цієї особистості, було те, що він «приєднався» до «польско-шведського» союзу. А мусив би підняти спротив і сам створити цей союз, як це робив той же Хмельницький.

В пересічного росіянина згадка про Севастополь може викликати піну з рота, поляка буде трясти від згадки про Львів. А в українця жоден м’яз не поворухнеться при згадуванні Придністров’я, Кубані чи то Холмщини та Підлящщя. Бенджамін Франклін казав: «Той хто пожертвував свободою заради безпеки не заслуговує ні того, ні іншого». А свободною може тільки сильна країна. А сильна країна буде тільки там де є сильний народ. Тому нам потрібно припинити ці соплі, мазохіські самокатування, побороти комплекс неповноцінності та повернутися до категорії Великої України від Сяну до Дону.

           

37

Коментарі

Гість: Ogin

128.04.11, 18:55

Крім поляків і росіян слов'янські народи імперськими хворобами не страждають, на щастя...

    228.04.11, 18:57Відповідь на 1 від Гість: Ogin

    Крім поляків і росіян слов'янські народи імперськими хворобами не страждають, на щастя...Сербія?

      Гість: Ogin

      328.04.11, 19:01Відповідь на 2 від Lost_paradise

      Та ні, там інше. Югославія ніколи не була імперією у справжньому розумінні цього слова. Там навіть мова одна сербо-хорватська, їх всіх розділили чужінською вірою.

        428.04.11, 19:12Відповідь на 3 від Гість: Ogin

        Та ні, там інше. Югославія ніколи не була імперією у справжньому розумінні цього слова. Там навіть мова одна сербо-хорватська, їх всіх розділили чужінською вірою.Перед першою світовою Сербія себе позиціонувала як збирач слов'янських земель і навіть у Болгарії земельки отхватила у Другу Балканську Війну. Та й питання з Косово були не в народності, адже албанців там більше було, а саме в территорії, бо багато не значила в історичному розумінні. Це не означає, що це погано. Серби сильна нація, от тому европейські структури разом з америкосами і розвалили Югославію. Зараз їм і Україна муляє - велика держава в центрі Європи.

          Гість: kolobus

          528.04.11, 19:16Відповідь на 1 від Гість: Ogin

          Крім поляків і росіян слов'янські народи імперськими хворобами не страждають, на щастя...На карту посмотри. Это ли не болезнь

            628.04.11, 19:24Відповідь на 1 від Гість: Ogin

            Росіяни не слов"яни...
            Поляки пішли від українців, тепер яйце курку вчить....

              728.04.11, 19:29


              Від Карпат до Сахаліну, було б актуальніше.
              Але зупинимося від Сяну до Дону!

                анонім

                828.04.11, 19:39

                  Гість: front242

                  928.04.11, 19:47

                  Була така історія, декілько років тому, надруковано було гімн України повністтю, за версією "до Кучми", так от про: від Сяну до Дону, з видавництвом мужчіна із Донецька навіть спробував судитися, бо зобіделься. Так що скільки є, все наше, річки не показник. А вчора, якраз, дивилася пшецькі "соплі" з приводу Львова, тіко не зрозуміла, як з друзями з Польщі маю бесіди, так жодного разу не чула, що їм Львів потрібен, може правда політкоректність .

                    Гість: Ogin

                    1028.04.11, 19:55Відповідь на 4 від Lost_paradise

                    Та ні, там інше. Югославія ніколи не була імперією у справжньому розумінні цього слова. Там навіть мова одна сербо-хорватська, їх всіх розділили чужінською вірою.Перед першою світовою Сербія себе позиціонувала як збирач слов'янських земель і навіть у Болгарії земельки отхватила у Другу Балканську Війну. Та й питання з Косово були не в народності, адже албанців там більше було, а саме в территорії, бо багато не значила в історичному розумінні. Це не означає, що це погано. Серби сильна нація, от тому европейські структури разом з америкосами і розвалили Югославію. Зараз їм і Україна муляє - велика держава в центрі Європи.Насправді то перші слов'янофіли з'явилися в Чехії, а не в Сербії.

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      3
                      4
                      5
                      7
                      попередня
                      наступна