хочу сюди!
 

Vitalina

34 роки, овен, познайомиться з хлопцем у віці 28-35 років

Ливарник зі Севастополя виготовив фігурки воїнів УПА.Фото

Колекційний набір з шести 40- міліметрових фігурок , що зображують бійців Української повстанської армії ( УПА) , виготовили скульптор Костя Ткаченко з Дніпропетровська і ливарник Павло Гарніцин з Севастополя.

Кожен солдатик персоніфікований. У колекції є , зокрема , фігурки генерала Василя Кука , сотника Гамалії і зв'язковиї Калини .

Увіковічнити УПА в мініатюрних фігурках задумав тернопільський колекціонер Олександр Башта. Він і знайшов в Україні  і людей , які могли б зайнятися виготовленням .

" У моїй колекції - близько тисячі солдатиків з самих різних країн . Внутрішній голос якось каже мені - а чому у тебе своїх немає ? Ось я і задумав зробити цю колекцію. Вибрав персоналії воїнів УПА , підшукав їх фотографії. Знайшов скульптора і ливарника які готові були б взятися за роботу " , - розповів Башта.

Центральна фігура збірки - генерал Кук. Він зображений з американським карабіном М -2. Такі час від часу діставалися повстанцям разом з гуманітарною допомогою, яку перекидали групи підтримки із Заходу. Зв'язкова Калина - Галина Лукан , на всіх відомих фотографіях зображена по пояс , тому нижню частину скульптор робив на свій розсуд. Жінка зображена з букетом квітів у руках .

" Фігура жінки- солдата дуже рідкісна в будь-якої колекції . Переважно зображують чоловіків. Але жінки зіграли важливу роль у боротьбі УПА , тому в пам'ять про них маємо в колекції Калину " , - говорить автор ідеї.

Найважчий в колекції - кулеметник , якого відтворили з фотографії невідомого солдата. Фігурка важить 23 грами. Додатковий грам ваги , у порівнянні з іншими , додався саме завдяки кулемета МГ- 42 , який повстанець тримає на плечі.

"Я замовив колекцію солдатиків тиражем в 30 екземплярів . Кілька подарував друзям . Виставив фотографії в Фейсбуці , і відразу ж отримав замовлення від міської ради. Вони заберуть залишок тиражу. Є охочі купити ще , але ми просто не встигнемо виготовити " , - каже Башта.

Колекцію фігурок у спеціально виготовленій коробці автор планує продавати через роздрібних торговців по 300 гривень. Зазначає , що ціна істотно знизиться , якщо вдасться отримати інвестиції на великий тираж .

Олександр Башта - колишній військовий льотчик . Останні 20 років пересувається на інвалідному візку - отримав травму під час аварії на параплані . Заробляє на життя виготовленням меблів зі скла . Колекціонування солдатиків - одне з його численних хобі.

38

Коментарі

113.10.13, 12:38

Ох. ти!! Цікаво..

    213.10.13, 12:39Відповідь на 1 від дТОЛЯізХорола

    Я виправив.Можеш зайти на Фейсбук.

      Гість: ТарасЧупринка

      313.10.13, 13:11

      дУПА із гЕпою побігли стрілятися із злості

        анонім

        413.10.13, 13:53

        Хороше діло.

          513.10.13, 13:59Відповідь на 3 від Гість: ТарасЧупринка

          Та цих гнид навідь згадувати не хочеться

            613.10.13, 14:27

              713.10.13, 14:38

              Чудово!!!!

                813.10.13, 15:47

                супер. Я теж колекціоную солдатиків деяких армій. Зараз розпочав ліпку вояка загону Нахтігаль - залишилось виліпити голову і амуніцію. Думав, що я єдиний кого зацікавила відсутність у колекціонерів армій України. Щоправда мені ближче до душі масштаб не 40 мм, а 54.

                  913.10.13, 15:56

                  В Криму теж є патриоти.

                    1013.10.13, 15:56Відповідь на 8 від zevs78

                    у твому фотоальбомі твої солдатики?

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      4
                      попередня
                      наступна