Популярні приколи

відео

хочу сюди!
 

Наталя

42 роки, лев, познайомиться з хлопцем у віці 38-48 років

Скільки б мотузка не вилась …

Особливу важливу роль у боротьбі УПА з радянськими каральними органами відігравала боротьба із ЧКіськими провокативними групами , що діяли під маскою повстанців. Адже складені із зрадників-запроданців та «розбавлені» оперативниками НКВС такі спецгрупи становили значну небезпеку для визвольного руху.
гне

На бойовому рахунку підрозділів УПА та боївок СБ ОУН цілий ряд успішних бойових акцій з ліквідації спецгруп НКВС та зрадників , що пішли на співпрацю з ворогом. До навідоміих таких операцій належать зокрема такі :
31 серпня 1944 р. в с.Тайкури Здолбунівського району Рівнеської обл. боївка СБ ОУН під керівництвом коменданта СБ ОУН Здолбунівського надрайону , хорунжого УПА Миколи Міськова - ("Бойко" , "Чорнота") виявила та знищила спецгрупу ОББ УНКВС Рівненської обл. , що діяла під маркою повстанців.

ЧКісти під маркою повстанців
В радянському донесенні повідомлялося :

УПРАВЛЕНИЕ ВНУТРЕННИХ ВОЙСК НКВД УКРАИНСКОГО ОКРУГА

7 сентября 1944 г. гор. Киев.


Сов. секретно

КОМАНДИРАМ СОЕДИНЕНИЙ ВВ НКВД УКР. ОКРУГА

ТОЛЬКО 9, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 23, 24 и 25 стр., 18 кп.

По данным Управления НКВД Ровенской области 31-го августа 1944 года в с. Тайкуры Здолбуновского района бандой "СБ", переодетой в форму военнослужащих Красной Армии, уничтожена спецгруппа ОББ УНКВД в количестве 7 человек.
Бандитами у убитых забраны все документы, в том числе специальные удостоверения за № 625 от 25.8.44 года на имя ПИВОВАРЧУКА Александра Кириловича и за № 631 от 25.8.44 г. на имя ЛИСА Василия Ивановича, в которых говориться, что предъявитель удостоверения является командиром истребительного взвода Управления НКВД Ровенской области и командируется в Здолбуновский район для выполнения спецзадания, для чего в его распоряжении находится 10 бойцов с полным вооружением. Срок удостоверения по 25 сентября.

Ввиду возможности использования бандитами забранных документов в своих преступных целях, с получением ориентируйте начальников гарнизонов в районах Вашей дислокации на предмет задержания указанных лиц.

ВРИО НАЧАЛЬНИКА ВНУТРЕННИХ ВОЙСК НКВД УКРАИНСКОГО ОКРУГА

ПОЛКОВНИК ПРОКОФЬЕВ

БТУ: Ф.П Потичного –спр-3 , арк-68.


повстанське донесення :

Як бачимо саме добре налагоджена розвідка та використання радянської уніформи і допомогло виконати непросте завдання.

Іншим подібним прикладом є зрада курінного Василя Левочка – «Юрченка». 12 грудня 1944 р. він разом із 2 охоронцями в с.Новини Порицького р-ну Волинської обл. здався підрозділу НКВС. В подальшому «Юрченко» пішов на співпрацю із ворогом та активно діяв у складі спецгрупи НКВС під псевдонімом «Соколенко»

Повстанцям вдалося знищити 2 братів «Юрченка» , однак сам зрадник залишався недосяжним
Для полювання на "Юрченка" командир куреня «Вовки» Мар'ян Лукасевич («Ягода» , «Черник») відібрав добровольців з числа тих, чиїх родичів зрадник здав радянцям.

ліквідатор радянської спецгрупи - Мар`ян Лукасевич - ("Ягода" , "Черник")

В серпні 1945 р. повстанці нарешті досягли успіху . Біля с.Варяж на Грубешівщині спецгрупу «Юрченка»-«Соколенка» разом з куратором від НКВД - лейтенантом Леоновим було знищено :

..28 августа в районе села Варенж Грубешовского уезда бандиты напали на группу 2-го погранотряда, выехавшую на польскую территорию для установления связи с агентурой. Группа состояла из 19 человек, из коих 10 было агентов - боевиков спецгруппы под командованием старшего лейтенанта Леонова.
В результате внезапного обстрела группы убиты Леонов, 8 красноармейцев, 5 агентов-боевиков, 1 агент-боевик взят бандитами тяжело раненым. Спаслись 3 красноармейца раненые и 1 агент.
....
ГАРФ - ф.9401 -оп.2 -спр.98 - арк.384-386


Для повноти картини приведемо повстанське донесення :

Оперативний звіт підрозділів УПА за період

11 липня - 31 жовтня 1945 р.
31 грудня 1945 р.
Данилів

Постій, ЗІ.12.1945 р.
Год. 17.

“Вовки”. Дня 28.8.45.р. о год. 13-ій, к-р Черник одержавши від розвідки повідомлення, що до с.Угринова приїхало одно авто з провокатором “Юрченком" та стрибками, вибрав 15162 (зашифровано) найкращих стрільців і підстаршин, та подався в напрямі битого шляху Угринів-Долобичів, зробити запляновану ним засідку. На краю угринівського лісу поділив стрільців на дві частини. Першу частину в числі 1272 (зашифровано) стрільців, під командою чот. Лиса вислав зробити заставу на битому шляху біля угринівського цвинтаря. 3 другою частиною відїхав до с. Гонятина, де взяв ще кільканадцать стрільців з чоти Дуди. Переїжджаючи через с. Нисмичі, розвідав, що авто зі стрибками ще перед зробленням застави біля цвинтаря від’їхало в напрямі с. Долобичів. К-р Черник зі стрільцями скоро подався на битий шлях Варяж - Ощів, і у віддалі одного км від м. Варяжа зробив засідку. Стрільці були розположені вздовж битого шляху при самім рові.

О год. 15-ій. Зі сторони м. Варяжа наїхало підводою 4-ох енкаведистів з переселенчої комісії. На наказ к-ра Черника, відкрито огонь. По короткій перестрільці 3-ох енкаведистів зістало вбитих, а один зловлений живим. По нашій стороні зістали легко ранені - чот. Дуда і підстаршина Гайда. Їх відвезено. На засідці залишилось 14162 (зашифровано) осіб.
О год. Іб-ій з Ощева в напрямі м. Варяжа переїжджало 9 підвод з польським військом, на кожній підводі було 5-7 осіб. К-р Черник дав наказ відступити 50 м від битого шляху і залягти. По переїзді польського війська наказав вертати на попередні становища. Праве крило, яке вспіло краще залягти, подало по зв’язку, що над’їжджає авто. Кілька хвилин пізніше, точно о год. І6.45, праве крило
відкрило сильний огонь. Авто зразу зістало частинно ушкоджене. В шоферці вбитий шофер та ранені: провокатор “Юрченко” і ст. лейтенант Леонов. Авто ведене дальше “Юрченком” підїхало ще до 100 м, скрутило на поле 1 зупинилось. Стрибки, зіскочивши з авта, почали оборонятись. Бій тривав 45 хвилин. Крім двох стрибків, яким далося втекти, усі зістали побиті.

По нашій стороні впав стр. Крук.
Вислід бою.
Втрати ворожі: 20 вбитих, 1-н зловлений, 1-н важко ранений. Знищено одно авто. Здобуто від ворога 3 кулемети Дехтярова, 4 десятизарядки, 2 ППС, 11 ППШ, один кріс і 6 пістолі.
Втрати власні: один забитий, 2-ох легко ранених. Вистріляно біля 1000 шт. амуніції та викинено б гранат.

...
ЦА МВС і АРП, спр. Х/9, т. VI, арк. 37-41

КОМУНІКАТ
Дня 28 серпня ц. р. відділ УПА біля міста Варяжа знищив авто погран. військ нквд. В бою знищено ст. л. Леонова , одного з дуже важних організаторів большевицької агентури , головного провокатора Юрченка та 6 інших енкаведистів і 8 стрибків



Траплялися випадки , коли включені в склад спецгрупи повстанці , пострілявши ЧКістів , знову йшли в підпілля. Один з прикладів - Михайло Ярчук - "Клим" , який саме так і вчинив :

Михайло Ярчук - "Клим"

...О плохой работе Тернопольского областного Управления МГБ свидетельствует ряд фактов. Вот отдельные из них.

В мае 1951 года при проведении агентурной комбинации были пойманы главари банды так называемого Чортковского окружного провода ОУН — "Крыга", "Косач" и "Клим".

Имея в своих чекистских руках таких бандглаварей, при условии глубоко продуманных оперативных мероприятий была полная возможность ликвидировать всех вооруженных бандитов и их связи, действовавших на территории районов южной части области. Тем более, что это был весенний период» когда бандиты активизировали встречи между собой и своими связями.

Но этого сделано не было, а наоборот была проявлена поспешность и легкомыслие. Не изучив главаря банды "Клим" и поверив его обещаниям, что он за несколько дней сам лично ликвидирует всех известных ему вооруженных бандитов, в том же мае месяце 1951 года бандита "Клима" отпустили, дав ему в помощь трех лучших агентов-боевиков.

Причем заместитель начальника отдела 2-Н областного управления МГБ тов. Дубовой и заместитель начальника отделения этого отдела тов. Абышев хвастливо заявляли, что не пройдет и трех дней, как все бандиты южных районов области будут ликвидированы. А получилось так, что этот "Клим" на второй же день при встрече с бандитами-оуновцами в Залещикском районе, расстрелял приданных ему боевиков, а сам с другими бандитами скрылся, рассказав бандитам и подполью о том, что "Крыга" и "Косач" в руках МГБ и о способе их поимки и использовании органами МГБ.

В результате такой беспечности, проявленной работниками областного Управления МГБ, на протяжении последних 6—7 месяцев в южной части области почти никаких результатов по ликвидации бандитов ОУН нет.
...

ЦДАГОУ: Ф. 1. - Оп. 16. - Спр. 12. - Арк. 44-56.

Були випадки коли народ сам розправлявся з перевертнями .
В січні 1945 р. дезертирував і перейшов на радянський бік "Хмара" - чотовий бригади УПА-Північ "Помста Базару" . Зрадник очолив спецгрупу що діяла в південних регіонах Білорусії та північних районах Волинської та Рівненської обл.

У грудні 1948 р. в с.Самари Ратнівського р-ну Волинської обл. "Хмара" разом ще із 1 членом спецгрупи зайшли до господарства селян - симпатиків ОУН ( з метою їх "розробки"). Селяни , що саме рубали дрова , зрозумівши що перед ними не справжні повстанці , схопили сокири і зарубали обох.

Селянам , які зарубали "Хмару" , Крайовий провід ОУН на ПЗУЗ у наказі висловив подяку.






Повстанське застереження населенню , щодо діяльності радянських спецгруп
http://urb-a.livejournal.com/3804545.html
27

Коментарі

113.09.13, 16:36

"Смерть більшовицьким бандитам" і сьогодні актуальне!

    213.09.13, 16:43

    НКВС - це підлість, залякування, тортури... і ще багато чого. Мені здається, що МВС України не далеко відійшли від своїх "старших братів". ГЕРОЯМ СЛАВА!!!

      313.09.13, 18:23

      до обраного

        413.09.13, 19:50

        смерть окупантам і їх холуям!

          513.09.13, 20:42

          Так і було з татовим братом.А потім 16річного хлопця вислали на 10 років.

            614.09.13, 04:03Відповідь на 2 від Brom_83

            НКВС - це підлість, залякування, тортури... і ще багато чого. Мені здається, що МВС України не далеко відійшли від своїх "старших братів". ГЕРОЯМ СЛАВА!!!ГІРКА ПРАВДА але є від БОГА надія на краще http://blog.i.ua/user/4400999/ СЛАВА НАЦІІ

              714.09.13, 07:12

              Слава Героям!

                814.09.13, 08:11

                Слава Героям!

                  914.09.13, 23:03

                  Смерть окупантам і їх холуям

                    1014.09.13, 23:29

                    Слава героям!

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      попередня
                      наступна