хочу сюди!
 

Наташа

49 років, телець, познайомиться з хлопцем у віці 44-53 років

Знову про мови

Олена Захарченко
Письменниця
Гарабцы на гьолке
10 червня 2013, 

Минулого літа мене дивувало – чому мовний закон приймають саме літом? Може вони хочуть встигнути до першого вересня? А вони й хотіли. Цього літа – друга серія. Тобто "друга іноземна мова", яку хочуть запровадити в школах. Ну і хай дітки вчать російську.

Більшість мені заперечить – хай вчать, хай знають, хай пишуть грамотно, хай говорять грамотно. Та будь ласка! Тільки не в п'ятому класі і не як другу іноземну.

Чому? Знаєте, я б, може, пару років тому і сама сказала – хай вчать. Бо пам'ятаю, як мої студенти, які в школі російської не вчили, всією групою допомагали одній дівчині написати листа тою мовою, перевіряли в Інтернеті, як пишеться майже кожне слово. Але тепер у мене є власні діти, і хоч вони ще не п'ятий клас, але я бачу, як сильно на них впливає те, що вчать у школі.

Мені щиро шкода ту зайву годину, яку вони щодня витрачатимуть на домашні завдання з російської. Нащо мову, схожу на твою, вчити щодня сім років? Її й одної години на тиждень вистачить.

Та і, з другого боку, сам аргумент "хай навчаться правильно писати і прочитають класику" дуже хисткий.

Я сама декілька років вчила російську мову і літературу в школі. Як і всі радянські діти – з першого класу, і аж доти, доку її не перейменували в "світову літературу", лишивши ту саму вчительку. І з першого класу ми писали диктанти, вчили Пушкіна і Чехова... Тільки чогось жоден з моїх однокласників, крім хрестоматії, нічого з російської літератури так і не прочитав, та й хрестоматію не всі. Мову вони вивчили з телевізора, а не з уроків, писати грамотно так і не навчились. Я, чесне слово, не знаю, чому наша Алла Мстіславовна стільки собі нервів зіпсувала з "хлопцями-тупаками" і "дівчатами-коровами", чого вона так на нас кричала і била по голові класним журналом. Нащо стільки зусиль, якщо толку все одно нема? Якщо в шостому класі в творі про бібліотеку написала діти писали: "... и сквозь шибки виден орех по гьолкам которого прыгаю гарабцы"?

Хто добре знає українську – той зможе і російську вивчити за два місяці, якщо вона йому потрібна. Кому цікава російська класика – прочитає. Я почитала. Але мало знаю людей, які б зараз без підглядання в Google сказали б мені, що саме бачила у снах Вєра Павловна. Бо більшості ні класика, ні грамотне письмо не потрібні.

І зараз знов тягнути в школу ці нудні диктанти, ці домашні завдання – тільки підтримувати і плекати ілюзію неправильного сприйняття світу. Ілюзію того, що всі ми живемо в "русском мире".
20

Коментарі

110.06.13, 22:05

Цей Собачник мабуть відпрацьовуе кремлядські грошики.

    Гість: ЛемБой

    210.06.13, 23:05

    Позитив:діти будуть знати що ця мова-іноземна,чужинська. А табачнік неприкритий агент Москви.

      311.06.13, 08:06

      Здесь описывается скорее проблема качества образования, а не мовный вопрос. - кричала і била по голові класним журналом- интересно, в 10-11 классах она проводит уроки?

        анонім

        411.06.13, 09:10

        От цікаво, захисники "русской класікі" самі ту класику читали? Якщо подивитися на Бляндаренко, Гадіка, Чечьотку, то виникають великі сумніви. Вони скорше виросли на дворовому блатняку, але аж ніяк не на Достоєвському, Тургєнєву, Толстому, Чехову.