хочу сюди!
 

Наташа

50 років, телець, познайомиться з хлопцем у віці 44-53 років

Відрижка диктатури.

Волгоград готується відсвяткувати 70-річчя перемоги у Сталінградській битві. На час урочистих заходів місто буде перейменовано на Сталінград, по вулицях курсуватимуть скандальні "сталінобуси". Що це, повзуча реабілітація Сталіна? - запитують західні оглядачі. Росія досі не дистанціювалася від диктатора і не підвела риски під минулим: ушанування Сталіна - образа пам'яті полеглих на війні та жертв сталінізму.

Гітлер, Сталін і Муссоліні знову замиготіли в заголовках новин, нарікає оглядач The Times Бен Макінтайр у статті під заголовком "Муссоліні, Сталін і великі стрибки назад". "Ця похмура трійця тиранів ХХ століття кидає виклик свідомості Європи, вимагає нової оцінки способами, які більш красномовно свідчать про нинішній час, а не про минуле", - пише журналіст.

"Німеччина, Італія і Росія сильно страждали за диктатури, але тільки Німеччина цілком підвела риску під своїм минулим. Невипадково, що з-поміж цих трьох країн Німеччина найменшою мірою лякає своїх сусідів: вона - маяк економічної та політичної стабільності", - вважає автор статті. Меркель прямо пов'язала це з готовністю Німеччини тверезо дивитися на прикру правду про своє минуле. Навпаки, в Італії і Росії "політична невизначеність і економічна нестабільність дозволяють політикам редагувати минуле заради зиску в сьогоденні", йдеться в статті.

Реабілітація Сталіна в Росії набирає обертів, вважає автор. Подейкують про перейменування Волгограда на Сталінград: це "чергова фаза повзучої реабілітації" Сталіна, вважає журналіст. Терор, ГУЛАГ і Голод применшують, оспівують лідера, який модернізував СРСР і переміг Німеччину. "Його гріхи, як і гріхи Муссоліні, все частіше іменуються "помилками", - пише автор. Прихильники Муссоліні і Сталіна грають на ностальгії за напівміфічною добою стабільності і статусом наддержави.

Навпаки, в Німеччині уроки історії засвоєно: "жоден політик не посміє стверджувати, ніби жахи фашизму були лише помилками". Ніхто в Німеччині не стане купувати календарі з Гітлером, навіть якщо їх продаж дозволять, вважає автор.

"Готовність тверезо поглянути на своє минуле - ознака впевненості в собі на політичному, економічному і культурному рівні. Намір приховати або переписати історію - ознака страху, нестабільності і грубого націоналізму", - підсумовує автор.

Ніхто стільки не говорить про Другу світову війну, як британці... Якщо не вважати росіян, зауважує в блозі International Herald Tribune британський історик Олівер Буллоу.

"Що більше віддаляється в минуле Друга світова війна, то, здається, більш грандіозні торжества влаштовують росіяни в пам'ять про неї", - вважає автор. Звання "Герой Радянського Союзу" колись було рідкісною почестю. "Сьогодні в Росії майже будь-якому, як здається, дають медаль. Колишні чеченські інсургенти стають Героями Росії тільки за те, що у відповідний момент перейшли на інший бік. Росія спробувала поширити "зорепад нагород" на британців, запропонувавши медаль Ушакова британським ветеранам, які дожили до наших днів", - йдеться в статті.

"Для Росії прославляння Другої світової і дипломатична ізоляція, здається, йдуть рука об руку. Багато британських "яструбів" хотіли би, щоб Британія зайняла схожу позицію", - вважає автор.

Західні видання відгукуються на новину про те, що в Росії прийнято рішення про тимчасове перейменування Волгограда на "місто-герой Сталінград" у пам'ятні дати, пов'язані з Другою світовою війною.

"Сталін воскресає!" - вигукує в заголовку статті журналіст іспанської ABC Рафаель М. Манюеко. Йосип Сталін перетворив СРСР на величезний цвинтар, проте й далі має в Росії велику повагу і шану. 70-річчям закінчення Сталінградської битви скористалися, щоб ще раз возвеличити фігуру кровожерливого комуністичного диктатора, вважає він.

На думку автора, престижний статус Сталіна в сучасній Росії - справа рук президента Путіна. "З нагоди знаменної дати автобуси з портретом Сталіна знову вийдуть на маршрут не тільки у Волгограді, а й в інших містах країни. У деяких з цих автобусів проїзд буде безкоштовним", - стверджує автор.

Правозахисники і російська опозиція обурюються, зазначає видання. Омбудсмен Володимир Лукін заявив, що рішення мерії образило полеглих. Тим часом КПРФ стверджує, що разом з пропутінською "Профспілкою громадян Росії" зібрала не менш як 100 тис підписів за остаточне перейменування Волгограда на Сталінград.

Як пише Ельке Віндіш у німецькій Tagesspiegel, ініціатива комуністів щодо остаточного перейменуванню Волгограда на Сталінград має шанси на успіх: "Росія досі не дистанціювалася від Сталіна остаточно".

Представники правозахисної організації "Меморіал", за словами журналістки, критикують той факт, що "російське суспільство по-справжньому не осмислило злочини Сталіна". Так, представник "Меморіалу" Ян Рачинський каже, що дії Сталіна на посту головнокомандувача Червоної армії призвели до безглуздої загибелі сотень тисяч солдатів. Уповноважений з прав людини Володимир Лукін також засудив рішення, назвавши його "образою пам'яті полеглих під Сталінградом" і заявивши, що "вони, безумовно, заслуговують на пам'ять, але не в такій формі".

Як зазначає московський кореспондент The New York Times Ендрю Рот, деякі ідеї навколо святкування річниці Сталінградської битви викликали негативні відгуки з боку російських лібералів. "Одна з них - "сталінобуси", тобто міські автобуси з героїчними портретами вождя - так розлютили Сергія Митрохіна, що він пообіцяв зафарбувати їх", - повідомляє автор статті.

Видання наводить дані опитувань, які показали зростання популярності радянського диктатора. Опитування "Левада-центру" 2012 року продемонструвало, що лише 22% росіян вважають, що Сталін відіграв "негативну роль" у розвитку країни, порівнянні з 60% у 1998 році.

Французькі видання публікують репортажі з Волгограда, де проходять основні урочистості в пам'ять про визволення міста від фашистських військ. Так, кореспондент Le Monde Марі Жего поспілкувалася з волгоградськими ветеранами і молоддю. Найбільше 90-річний фронтовик Костянтин Дуванов шкодує про те, що місто змінило назву в ході десталінізації, розпочатої Хрущовим: "Треба повернутися до Сталінграда, тому що це Сталін виграв війну, а не Путін і не Медведєв". "Путін - гідний спадкоємець Сталіна, але він занадто м'який, - журиться ветеран. - Ми перемогли у 1945-му завдяки нашому вождю. Щоб усе виходило, одна людина повинна говорити, а всі інші - слухати".

При цьому молоде покоління майже не цікавиться приготуваннями до святкових заходів і не надихається ідеєю перейменування міста на Сталінград. На думку опитаних молодих людей, у місті є більш насущні проблеми, наприклад, дороги, які "у Волгограді гірші, ніж у сусідніх регіонах", або боротьба з корупцією. "Росії потрібні глибокі зміни. Патерналістська модель віджила своє, як і промислова інфраструктура. Тут люблять красиві фасади, але за ними - порожнеча", - зазначає 22-річний Борис.

Росія відзначає 70-річчя Сталінградської битви, але місцева німецька громада змушена триматися віддалік від урочистостей, пише П'єр Авріль у статті, опублікованій в газеті Le Figaro.

Рішення про тимчасове перейменування Волгограда на Сталінград було сприйнято нащадками німецьких колоністів, запрошених на Поволжя ще Катериною II як образа пам'яті їхніх предків. За указом Сталіна їхніх родичів насильно депортували в Казахстан через два місяці після вторгнення гітлерівських військ у Радянський Союз, повідомляє автор статті.
(с)
29

Коментарі

12.02.13, 14:33

Напевно ці ветерани, які виступають за перейменування міста є ветеранами загороджувальних батальйонів військ НКВС, які з’явилися влітку 1942 року якраз в переддень Сталінґрадської битви.Щоправда громадські організації Росії уже зібрали 50000 підписів за перейменування міста і передали їх до Кремля. перейменування очікують ще цього року, адже саме цього року виповнюється 70 років з часу Сталінґрадської битви.
http://www.ntv.ru/novosti/454878/

    22.02.13, 14:41Відповідь на 1 від uraha

    Напевно ці ветерани, які виступають за перейменування міста є ветеранами загороджувальних батальйонів військ НКВС, які з’явилися влітку 1942 року якраз в переддень Сталінґрадської битви.Щоправда громадські організації Росії уже зібрали 50000 підписів за перейменування міста і передали їх до Кремля. перейменування очікують ще цього року, адже саме цього року виповнюється 70 років з часу Сталінґрадської битви.
    http://www.ntv.ru/novosti/454878/
    Які ветерани.Справжні давно в могилі.Тим хто там воював повинно вже бути під 90.Можливо в живих залишилось сотня-друга,але це не десятки тисяч.

      32.02.13, 14:42

      Сталінград був розпіариний за Сталіна (Джугашвілі - переклад прізвища = син жида)Я про це читав.

        42.02.13, 14:52

        от би ці душегуки покатали кацапів

          52.02.13, 15:00Відповідь на 4 від Hudson Hawk

          от би ці душегуки покатали кацапівСталінобуси,це коли вихлопною трубою в салон?Я не проти щоб і в деяких наших східних містах теж такі пустили.

            62.02.13, 15:03

            "Путін - гідний спадкоємець Сталіна, але він занадто м'який, - журиться ветеран. - Ми перемогли у 1945-му завдяки нашому вождю.

            Повна деградація каТСапівського суспільства!

              72.02.13, 15:05

              Сталінград був розпіариний за Сталіна (Джугашвілі - переклад прізвища = син жида)байстрюк жида!

                82.02.13, 15:09Відповідь на 5 від Davigadoff

                тоді багато їх потрібно, хай катаються

                  92.02.13, 15:13Відповідь на 2 від Davigadoff

                  Напевно ці ветерани, які виступають за перейменування міста є ветеранами загороджувальних батальйонів військ НКВС, які з’явилися влітку 1942 року якраз в переддень Сталінґрадської битви.Щоправда громадські організації Росії уже зібрали 50000 підписів за перейменування міста і передали їх до Кремля. перейменування очікують ще цього року, адже саме цього року виповнюється 70 років з часу Сталінґрадської битви.
                  http://www.ntv.ru/novosti/454878/
                  Які ветерани.Справжні давно в могилі.Тим хто там воював повинно вже бути під 90.Можливо в живих залишилось сотня-друга,але це не десятки тисяч.
                  ВІЧНАЯ память героям борцям з окупантами а СТАЛІНУ й ГІТЛЕРУ та іх найбільшим жидомасонсатрапами на кшталт ЖУКОВА й ГЕБЕЛЬСА вічне прокляттяБОГ ЗНИЩИТЬ ЗЛО й переможе ДОБРО

                    102.02.13, 15:14Відповідь на 7 від Julia Taneta

                    Сталінград був розпіариний за Сталіна (Джугашвілі - переклад прізвища = син жида)байстрюк жида!По- російські було б Жидков,а по нашему Жидовченко,чи Жидаченко.

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      4
                      попередня
                      наступна