хочу сюди!
 

Людмила

48 років, рак, познайомиться з хлопцем у віці 45-55 років

Правда про Nachtigall. Розкриті архіви КДБ.

Як фальсифікувалась справа проти Оберлендера і Шухевича.

Нагадаємо суть справи:

27 лютого – 2 березня 2008 р. радник Голови СБУ, співробітник Українського інституту національної пам’яті, кандидат історичних наук Володимир В’ятрович відвідав меморіальний комплекс «Яд Вашем» в Ізраїлі у складі урядової делегації.

Як розповів на брифінгу в СБ України В.В’ятрович, українська сторона двічі зверталася до керівництва «Яд Вашем» з проханням ознайомитися із матеріалами досьє Романа Шухевича, про наявність якого 6 грудня 2007 р. заявив Голова ради Меморіалу Йосеф Лапід. 18 грудня 2007 р. офіційного листа надіслав Державний комітет архівів України, через кілька днів аналогічного листа від Українського інституту національної пам’яті було передано через заступника міністра закордонних справ Ізраїлю.«Жодної відповіді від «Яд Вашем» на запити української сторони за понад два місяці не було отримано», — зазначив Володимир В’ятрович. Врешті, 27 лютого 2008 року до Ізраїлю вирушила урядова група, до складу якої увійшли Голова Українського інституту національної пам’яті І.Юхновський та радник Голови СБ України з науково-дослідної роботи, співробітник Українського інституту національної пам’яті В. В’ятрович. Їх завданням, зокрема, було ознайомитися із документами про Романа Шухевича в архіві «Яд Вашем». Зустріч із керівництвом «Яд Вашем» на чолі з директором Авнером Шалевом відбулася 28 лютого у Єрусалимі.

Українська сторона передала представникам меморіального комплексу копії документів з архіву СБУ, які розповідають про ситуацію у Львові влітку 1941 р. та матеріали КДБ про те, як творилася легенда про участь батальйону «Нахтігаль» в антиєврейських акціях.

У відповідь ізраїльська сторона заявила, що не готова передати матеріали про Романа Шухевича із власних архівів, оскільки вони не зібрані в окремий комплекс, можуть бути розкидані по всьому архіву, для їх віднайдення потрібна спеціальна тривала дослідницька робота, — зазначив Директор меморіального комплексу «Яд Вашем» Авнер Шалев. Згодом Директор архівного департаменту «Яд Вашем» Хаїм Гертнер підтвердив, що жодного досьє на Шухевича в архіві немає, а Йосеф Лапід, який повідомляв про його існування, не є співробітником архіву.

Підставою для закидів щодо участі Шухевича в антиєврейських акціях є передані українській стороні Директором архівного департаменту «Яд Вашем» Хаїмом Гертнером дві невеличкі папки із копіями документів обсягом 7 і 18 аркушів.

Перша з них містила копію протоколу допиту КДБ одного із старшин УПА Луки Павлишина від 13 травня 1986 року, де містяться лише загальні фрази про участь «Нахтігалю» в «знищенні радянських людей». У цій же папці подані свідчення Ярослава Шпиталя (він, як і Лука Павлишин, ніколи не служив у «Нахтігалі»), у яких більш детально розповідається про «злочини» українських націоналістів. Згаданий документ відомий історикам, адже свідчення Шпиталя ще в 1960 році були опубліковані в радянській пропагандистській брошурі «Криваві злочини Оберлендера». Інформація про те, як робилися ці свідчення за вказівками КДБ, була оприлюднена 6 лютого 2008 року на громадських історичних слуханнях СБУ «Звинувачення проти «Нахтігалю» – історична правда чи політичні технології».Друга папка містить перекладені німецькою мовою свідчення ще одного «героя» згаданої брошури – Григорія Мельника, колишнього вояка «Нахтігалю», який є в списку тих, кого згідно із вказівками КДБ від 13 листопада 1959 року слід було «належно підготувати до допиту». Більше того, документи, віднайдені в архіві СБУ, свідчать, що Григорій Мельник був завербований КДБ для участі у суді. Згодом саме його та Ярослава Шпиталя «свідчення» були використані як основні на судовому процесі у Східній Німеччині, завданням якого було скомпрометувати одного з німецьких командирів «Нахтігалю» Теодора Оберлендера.«Отже, жодного досьє на Шухевича в архіві «Яд Вашем» немає, отримані від цієї установи копії документів є фрагментами матеріалів, сфабрикованих КДБ, і в жодному разі не можуть бути основою для звинувачень проти Романа Шухевича. Інформаційна кампанія, спрямована на його дискредитацію, не має історичної основи і базується винятково на радянських пропагандистських матеріалах та сфабрикованих радянською спецслужбою свідченнях» — наголосив Володимир В’ятрович.

джерело – СБУ

20

Коментарі

анонім

18.01.12, 20:51

Та жидо-комунякам вірити не можна за будь-яких умов. А щодо Шухевича -- він воював за Україну. Тому мені абсолютно байдуже, що там на нього намагаються навішати -- для мене він Герой.

    28.01.12, 21:38

    На скільки потрібно було бути великою людиною, щоб навіть після смерті, через багато років тебе продовжували боятись вороги.

      38.01.12, 22:12Відповідь на 1 від анонім

      Він розмовляв українською, вірив у Бога і боровся за вільну Україну! Тому мені байдуже що про нього розповідають ідейні нащадки тих що розмовляли москальською, вірили в комунізм і боролися за "вільний" совок.

        48.01.12, 22:18

        Цікаво, хто брехливіший - жиди чи кацапи?

          58.01.12, 23:42

          А для мене жиди та комуняки і є фашистами

            анонім

            69.01.12, 00:30

            Якщо ти українець та патріот - ти вже приречений на водоспади лайна від кацабів та жидів.
            Великі Люди були...сцять навіть пам"яті про них.... ... А ми що, гірше за цих Людей ???.......

              79.01.12, 08:54Відповідь на 3 від gatyla

              Він розмовляв українською, вірив у Бога і боровся за вільну Україну! Тому мені байдуже що про нього розповідають ідейні нащадки тих що розмовляли москальською, вірили в комунізм і боролися за "вільний" совок.

                Гість: modus vivendi

                89.01.12, 14:43Відповідь на 1 від анонім

                для мене теж

                  Гість: москвостьоб

                  99.01.12, 21:57

                    109.01.12, 23:23