Популярні приколи

відео

хочу сюди!
 

Alisa

39 років, водолій, познайомиться з хлопцем у віці 34-46 років

Натуральне господарство-9. Тин. Добірка

"Якби мені не тиночки та не перелази, ходив би я до дівчини по чотири рази" - співалося колись в народній пісні. Ця дивна споруда - тин, не тільки стримував парубків від надмірних проявів кохання, а виконував ще й багато інших функцій: огороджував межі земельної власності, захищав від вітрів, від диких звірів, затримував та накопичував сніг. За допомогою тину відгороджувались загони для домашньої худоби та птиці. Тином укріплювались грунти на схилах та береги річок від зсувів та підмивання. Огорожа з тину була дуже мобільною: при потребі секції тину знімалися та переставлялися в інше місце. Тин легко і просто виготовлявся із довгих гнучких пагонів очерету, ліщини, вільхи, смереки. Та найчастіше використовувалась для тину верба. Там, де тин стояв стаціонарно, вербові кілочки часто вкорінювалися і хати стояли в оточенні верб. Для зручності проходити в тину робилося заниження з поперечною жердиною - перелаз. Перелаз часто був місцем спілкування сусідів, побачення закоханих. Здавна огорожа з тину мала ще й магічне значення, оскільки символізувала замкнуте коло, куди не могли проникнути злі сили. Найкращим магічним оберегом вважався тин з осики, бо вона охороняє від нечистих духів. Тому в деяких регіонах і до сьогодні зберігся звичай не тримати довго відчиненими ворота чи хвіртку, а зачиняти їх швидко, як тільки увійдеш чи в'їдеш у двір. З незнайомими чи лихими людьми розмовляли через тин, а добрих - запрошували на обійстя.
Дуже довго тин використовувався в Україні, тому неодмінним атрибутом української хати художниками зображувався фрагмент тину.


Рєпін І.Ю. Українка біля тину


22

Коментарі

126.06.13, 18:45

тин значно краще, ніж сучасні 3-метрові паркани...

    226.06.13, 21:13Відповідь на 1 від Незабудка*

    екологічний, мобільний - супер-винахід! Дякую за коментар!

      Гість: КняGинЯ

      327.06.13, 01:10

      Иногда по дороге на дачу, заезжаем в какой нить торгово-садовый центр, под открытым небом... вижу такие заборчики "тынчики", продаются у нас они ,метра полтора в длину. Не знаю из чего, но выглядят очень здорово и стоят недешево.Кто то покупает их для своих приусадебных участков, для красоты конечно. Я бы тоже не отказалась , тем более, мальвы у меня уже есть. Несколько лет назад вырастила их из семян, но цвести начали только на третий год наверное, когда выросли и развились в полный свой рост. К сожалению, в нашей полосе они как многолетники не выживают, очень холодно зимой бывает...но у меня почему то живут пока...каждую весну удивляюсь и радуюсь когда вижу как они разворачивают свои огромные листья.
      Спасибо Вам , за заметку.

        Гість: innes_48

        427.06.13, 07:13

        Дуже цікаво!

          527.06.13, 09:43Відповідь на 3 від Гість: КняGинЯ

          Дякую за цікавий коментар, радий, що викликав приємні асоціації!

            627.06.13, 09:45Відповідь на 4 від Гість: innes_48

            Вдячний Вам за оцінку!

              727.06.13, 17:00

              Гарна добірка!!! Дякую, моя улюблена тема...

                827.06.13, 17:03Відповідь на 7 від n-iva

                Спасибі, дуже приємно!*rose *

                  Гість: Wtug

                  927.06.13, 20:20

                    1027.06.13, 23:01Відповідь на 9 від Гість: Wtug

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      3
                      попередня
                      наступна