хочу сюди!
 

Людмила

48 років, рак, познайомиться з хлопцем у віці 45-55 років

Українська мова: етапи історії

УКРАЇНСЬКА МОВА – одна з 30–40 найбільш поширених мов світу, державна мова в Україні, мова українських меншин у багатьох країнах світу. Загальна кількість носіїв української мови дорівнює приблизно 40–45 млн, відповідно ця мова посідає 2-ге або 3-тє місце серед слов’янських мов щодо кількості мовців (на першому місці російська мова, на другому – українська або польська.). Як слов’янська мова, українська належить до сім’ї індоєвропейських, поряд з романськими, германськими, кельтськими, грецькою, албанською, вірменською та (найближче спорідненими зі слов’янськими) балтійськими мовами. На підставі деяких спільних генетичних рис українська мова з початків наукової славістики в 19 ст. класифікується як член групи східнослов’янських мов (разом з білоруською й російською), яка протиставляється групам західнослов’янських (польська, верхньо- та нижньолужицькі, словацька, чеська) та південнослов’янських (словенська, боснійсько-сербсько-хорватсько-чорногорська; македонська й болгарська) мов (тут не наводимо вимерлі індоєвропейські та слов’янські мови). Але це протиставлення сьогодні вже є радше даниною традиції. Хоча класифікація української мови як «східнослов’янської» прийнятна й досі, сучасне мовознавство інтерпретує її вже інакше, ніж у рамках більш ранньої теорії генеалогічного дерева. Тоді українська мова описувалася як відгалуження праіндоєвропейського дерева й праслов’янської (можливо, через прабалтослов’янську) та прасхіднослов’янських гілок. Але на сьогодні остаточно спростовані теорії про «давньоруську мовну єдність». Уже за часів середньовічної Русі протоукраїнські діалекти відрізнялися від проторосійських.

1. Загальнослов’янська доба й протоукраїнські діалекти (600–988 рр.).
3. Середньоукраїнська доба, постання й занепад руської літературної мови ранньомодерної доби (1349–1798)
4. Новоукраїнська доба та створення й розвиток нової української стандартної мови (від 1798 року)


Читати статтю про українську мову повністюhttp://spadok.org.ua/mova-i-pysemnist/ukrayinska-mova-etapy-istoriyi

Пам'ятаємо, українська мова - це наше все. Як тільки зникне вона - зникне і народ. 
3

Коментарі

110.02.18, 15:47

Ірина - дебілка.

    210.02.18, 16:01

    я за тверезу думку, без фанатизму. засновану на реальних фактах, без ілюзорного романтизму та прагнення нав,язати. Ірина - нав,язує. подивись, як вона кричить - вона нав,язує. і цим тільки гірше робить. я взагалі проблеми не бачу: українська - це мелодійна, витончена, материнська мова, і мова брахманів. російська - простяцька мова, мова технічна (я працюю в ІТ -сфері, і деякі терміни на українській - нісенітниця, тому що українська - дуже архаїчна мова... ).
    Я не проти 3-х державних мов в Україні: англійська (в мене наприклад жінка іноземка), українська (мова домашнього вжитку, мова для душі, вчити її дітей, вона рідна) і російська (робота, вулиця і так далі...)

      Гість: Сети

      310.02.18, 16:18

      Є Мова - Є Нація!

        Гість: Сети

        410.02.18, 16:24

        Володимир Івасюк про Мову http://blog.i.ua/community/662/2210365/

          510.02.18, 16:24

          В США вообще нет государственного языка. Живут как-то.

            610.02.18, 16:30

            ти трішки не зрозумів... не треба придумувати ходулі!! просто ця мова вона НЕ ПОВСЯКДЕННА.. НЕ ВУЛИЧНА..
            українська мова, не побоюсь цього слова, МОВА СВЯТА, мова розмови з БОГОМ, МОВА МОЛИТВИ, МОВА ДУШІ... якщо ти прив,яжеш їй різні ходулі, як свого часу реформатор Петро І усовершенствовао русский язык, то вона перетвориться на буденну і почне виконувати БУДЕННІ, а не САКРАЛЬНІ функції.. .ось і все. крім того мова має дуже багато схожих слів з санскритом, читай факти:
            http://spadok.org.ua/mova-i-pysemnist/sanskryt-praukra-nska-mova
            http://spadok.org.ua/mova-i-pysemnist/angliyski-vcheni-pro-ukrayinski-koreni-indo-vropeyskych-mov
            http://spadok.org.ua/mova-i-pysemnist/sanskryt-praukra-nska-mova
            http://spadok.org.ua/mova-i-pysemnist/istoriya-pochodzhennya-ukra-nsko-movy
            http://spadok.org.ua/

              710.02.18, 16:33Відповідь на 5 від Хайдер

              США - взагалі рідкісне явище.. як ця держава існує.. там немає ні нації, ні мови... очевидно, хтось із влади зацікавлений, щоби США існували... в США немає ні культури, ні нічого.. там є писанки? є вишиванки? але скільки років стабільності... в нас просто геноцид. і нас винищують і відстрілюють. наша влада не зацікавлена, щоби ми жили

                810.02.18, 16:50Відповідь на 4 від Гість: Сети

                Вся музика звучить божественно на Українській мові... і Володимир Івасюк тому приклад...
                я от, чесно кажучи, не знаю прекраснішої мови... ні російська ,ні англійська - близько не те.... абсолютно... російської можна якісь балади гітарні співати. й то.. .всі росіяни тащаться від саме української музики.. англійська - теж не дуже... кельтська мова, французька ще більш-менш.. романська-італійська - теж клас..

                https://www.youtube.com/watch?v=4vEeYQ9wwuc

                  910.02.18, 18:58Відповідь на 7 від Spadok org ua

                  Не только США. Австралия, Австрия, Швейцария, Канада, вся Латинская Америка.

                  Пожалуй, наоборот, стабильных моноэтнических государств мало. Да и с теми, если хорошо разобраться, то окажется, что никакие они не моноэтнические, там тоже народов намешано.

                    1010.02.18, 19:02Відповідь на 9 від Хайдер

                    згіден з Вами.