Профіль

Demiurgos

Demiurgos

Україна, Радомишль

Рейтинг в розділі:

  • demiurgos.blog.i.ua

Останні статті

Раздуміє

Навіяно дописом публікацією «Місяць активно стискається і руйнується: вчені попередили про небезпеку»

https://www.unian.ua/science/misyac-aktivno-stiskayetsya-i-ruynuyetsya-vcheni-poperedili-pro-nebezpeku-12527082.html?fbclid=IwAR0nfda4fvVvWKIKv23kUK4lyNLzevsb08Necos7br_shjEtFLMyMBIqvDI

Жах!!! Я знаю-ю-ю,  то всьо проіскі Порошенка, а як же іначє!

Шутка звичайно. Насправді, це не так було, бо я свідок події. Пам’ятаю років мільйонів з двісті тому сиджу я на призьбі курю… вечоріє… созєрцаю нєоб’ятную Всєлєнную, а тут і Місяць зійшов, яркий такий, красивий, підморгує так мені неначе вітається. Настроєніє хорошеє, я роблю ще дві тяги, і бачу шось не те… поплив місяць, потускнєл… А сьогодні дізнаюсь від учоних, шо ето всьо нє спраста, що то він з тих пір зменшився в діаметрі на цілих сто метрів! Вон воно шо!

Я так думаю, що це поки не біда, адже поки іволги-триволги мелодійно співають, калібрі літають над головою – говорять, що це маленькі безобідні пташки, короче почті рай! А от шо буде з людьми через п’ять мільярдів років, навіть страшно подумати! Тоді в Сонці почне згасати термоядерна реакція, бо весь водень синтезується в гелій. Наша зоря роздується в червоний гігант і поглине землю! Що буде тоді зі мною, з моєю призьбою, з моїм маленьким городиком зелених веселих рослин…

ГРІН ДЕЙ (ваш натхненник і провайдер найкращих ідей)

РОВЕР

  • 26.05.23, 20:07

 

Мрії народжуються у дитинстві, зростають разом за нами,

якщо захоплюють і справжні, то збуваються.

 

 

Десь у віці шести років мама з дідом купили мені дитячий двоколісний велосипед. Підозрюю, що це була ідея діда, бо він сам мав справжнього залізного коня, на якому мене інколи катав. Отже, тепер і у мене був свій маленький педальний коник, і безмежжя моєї радості та завзяття посприяли швидкому навчанню в його керуванні.

 

Одного разу я вправно вскочив у сідло та помчав відкривати нові землі до сусіднього провулку. Мій всесвіт розширився до його меж. Як виявилося, там існувало життя, і якийсь абориген швидко крутив педалі мені назустріч на дивному, раніше небаченому, пристрої. Я теж пришвидшився, і незабаром ми зупинились один проти одного око в око, перекинулись примруженими поглядами, знайшли спільну мову і через декілька хвилин обмінялись роверами.

 

На породистому залізному коні Василя, зробленому на підшипниках та з широкими накачаними шинами, було легко і приємно їздити. У мене ж,  в порівнянні з його рисаком, була звичайна шкапа –  каретка та колеса без підшипників, склепані нехитрим способом, як у старому сільському возі, а шини імітувала вузька суцільна гума. Проте у тому віці мене не бентежили такі дрібниці – я просто радів життю.

 

Пройшло років зо три, мій залізний кінь став для мого зросту іграшковим осликом, коліна в сидячому положенні сягали вже вище руля. Проте це не стало великим горем, бо у моєму житті трапився дядько, який мав велосипед…  Він став моїм вітчимом, тож проблема була вирішена. Тепер я вчився їздити на справжньому велосипеді для дорослих. Спочатку крутив педалі тільки під рамою, натираючи собі бік. Іноді падав невдало, натикаючись на руль, забивав дихання. Згодом я підкорив цього велетня і для комфортної їзди призвичаївся заскакувати поверх рами –  не чекати ж поки підростеш. Через декілька років «мій» велосипед пропав разом з вітчимом, і я став піхотинцем – тим, хто ходить  пішки серед своїх ровесників на роверах. Тоді я поклав око на дідового велика, який, на мій погляд, зачекався мене у сараї. Проте старий все запевняв, що то  мені привиділось і всьо не так, і що він їм користується, а я ж його вгроблю. Тож я попрохав матір купити мені свого. Вона відмовила, бо напевно не розуміла значення ровера для світу підлітка та помилково вважала його за дорогу непотрібну іграшку.

 

Отже, життя стимулювало мене стати психологом і я вирішив попрацювати з психікою матері: провести експеримент з навіювання їй своєї ідеї. Озброївшись звичайною авторучкою, на десятку невеличких папірців я намалював по красивому велосипеду з відповідними малюнкам чіткими друкованими надписами на них. Тепер коли матінка щоранку розплющувала очі, перше, що вона бачила на столику біля себе –  це мій тематичний малюнок. Коли вона підходила до дзеркала – її знову зустрічав папірець з велосипедом. І так, де б вона не ходила по хаті – скрізь її чекала ідея, яка потребувала матеріалізації.

 

«Всьо пропало!» – сказав я собі, коли пройшло декілька днів, а матінка ніяк не реагувала на малюнки, неначе вони були невидимі й  не мозолили очі. Жодне слово на цю тему не злетіло з її уст –  повний ігнор! Ще через кілька днів я і сам вже не помічав їх  та сприймав у фоновому режимі як частину звичного інтер’єру.

Згодом, не знаю як, бо дід мешкав у іншій частині будинку і не був у зоні моїх психологічних експериментів, проте моє навіювання запрограмувало його. Щоправда якимось дивним чином, бо він не побіг із натхненням в магазин купувати мені ровера, а дістав з горища велосипедну  раму і почав нишпорити по інших закутках садиби й стягувати до двору  старе велозалізяччя. З’ясувалося, що дідові сімдесят років життя пройшли недаремно, адже він і раніше мав велика – попередника, цього табуйованого для мене, що томився зараз без діла у сараї.

 

Декілька днів старий копирсався у механічному організмі: крутив гайки, мудрував, чухав потилицю, хапався за молоток…  Я ж був звичайним учнем реаніматора, осягав основи сопромату і просто мату.  На останнє не слід зважати –  просто гарно  лягло в речення, як цеглина в кладку. Заради справедливості й світлої пам’яті мого діда, він був стриманою людиною, навіть молоток по пальцях не виводив його з рівноваги.

 

Невдовзі настав той щасливий момент – моя мрія нарешті збулася і я вперше виїхав за подвір’я протестувати вже свій велосипед. Мої ноги жваво натискали на педалі, у вухах свистів приємний вітерець, а в грудях серце завмирало від захвату!

 

За рогом двоповерхового будинку під вербою, покидавши свої ровери на землю, на лавочці нудьгували місцеві пацани. Вони офігіли, коли я підкрутив до них і спішився. А було від чого, бо ніхто з них і гадки не мав, що така лайба взагалі може існувати! Хлопці перебували на межі когнітивного дисонансу: істеричного гигикання і одночасного подиву. Бо цей механізм та їзда видавалися несумісними: колеса збиралися докупи іржавими шпицями, натягнутими плоскогубцями у формі зет літер; порвані покришки в декількох місцях світили швами з капронових ниток; педалі заміняли дерев’яні бруски – вже натруджені й від цього розколоті вздовж осі, тому стягнуті докупи дротом; рамка багажника очевидно була вигнута з обруча від діжки, всередині якої була вирізана і прикріплена дошка; сідло з порваною шкіряною поверхнею обмотане ганчіркою скромно тулилося до рами невизначеного кольору; і нарешті, на кермі з облізлого місцями нікелю, картину вінчав цілком робочий дзвіночок! Не дивлячись на ці невеличкі незручності та архаїку, ровер їздив і був моїм!

 

Через кілька днів ковзання по умовному сидінню, з висоти якого я ледь дотягувався до педалей, мати, напевно, щоб я не порвав собі гепаку, видала мені п’ять карбованців на купівлю нового.

 

Новеньке сідло було зручним та гарним, проте тепер воно створювало естетичний дисонанс з моєю напівдерев’яною лайбою. На моє щастя, саме в той час піонери нашої школи виконали п’ятирічку по заготівлі металолому. Я довго перебирав його велику купу, шукаючи потрібні запчастини – дещо знаходив, а дещо вимінював у хлопців. А ще через якийсь час дід виділив мені зі своєї пенсії сім карбованців на нові шини, бо набридло йому зашивати розриви на старих. Через декілька років я вже був достатньо дорослим і вже сам розбирав-збирав, змащував, фарбував свій ровер. Він поступово набрав серйозного, стильного вигляду, і від первинної збірки в нього залишився автентичним лише корпус втулки заднього колеса.

 

ОКЕАН

Він був всюди, простягаючись у безмежності  за горизонт. Нічого не могло існувати без нього і поза ним. Океан був Всесвітом, а Всесвіт – Океаном. Його властивості  в глибині породжували могутні творчі енергії, а на поверхні протягом численних еонів  зароджувалось, вирувало та щезало безліч хвиль. Вони набували різних форм: були елементарними частинками, атомами чи то зірками, – рослинами, тваринами чи людьми. Так Ціле проявлялось  у множині індивідуалізованих сутностей-хвиль. Одного разу в пориві буття одна хвиля дісталася висот, на  яких пізнала свою сутність. «Повірте Мені, що Я в Океані, а Океан у Мені!» - говорила вона сестрам.


Океан був Всесвітом, а Всесвіт – Океаном. Він творив хвилі, які мали серцебиття, дотик, бачили та чули; відчували радість і печаль, любов та біль. Через них Океан пізнавав самого себе. 

Не дивіться вгору

На цьому тижні я часто зустрічав полярні коментарі про фільм «Не дивіться вгору». Така підсвітка серед потоку інформації та неоднозначність поглядів спонукала мене переглянути його. Фільм подається в жанрі драми, комедії та фантастики. Такий коктейль жанрів називається одним словом гротеск. Комічні епізоди мені були зовсім несмішні, бо за ними я відчував тінь апокаліпсиса. Хто має здатність бачити наш світ цілісно і відсторонено за межами егоїстично-споживацьких координат, той зрозуміє, що гротескний сюжет фільму відбиває як в дзеркалі реальність сучасного світу. До того ж жахає те, що з сюжетом «Не дивіться вгору» можна провести очевидні паралелі з життям та світосприйняттям українського суспільства за останні три роки, то який тут може бути сміх. Ще одне, любителям конспірологічних теорій. Погляди, які базуються на уявленнях, що світом можна керувати чітко і сплановано з одного центру є нікчемними. На прикладі сюжету фільму можна помітити це. Якщо з’являється якесь явище, то його тему може використовувати будь-хто і для будь-яких цілей, хоч для отримання політичних бонусів чи то для заробляння грошей. В житті важко об’єднати в одну упряж, щоб тягнули воза в одному напрямку лебедя, рака і щуку, то яка тут може бути конспірологія, лише гротеск! Мені фільм сподобався, для охочих переглянути його залишаю посилання. https://uaserials.pro/5706-ne-dyvitsya-vgoru.html

"Частинка Бога"

Гарно створене пізнавальне відео. Складні цікаві речі про реальність на квантовому рівні – на пальцях! Інструмент для дослідження – Великий електронний колайдер CERN. Проєкт в десять мільярдів доларів. У фінансування та розробці його залучені понад 10 тисяч науковців та інженерів, представників різних університетів і лабораторій з понад 100 країн світу. Якщо дивитись уважно, проникати за кадри відео, то можна побачити масштаби досліджень в енергетичному, часовому та інформаційному планах, вони вражають. І все це було зроблено для однієї з головних цілей, щоб знайти розраховану пів століття тому одну елементарну частинку – бозон Хіггса! Це ключовий пазл, який закриває діри у Стандартній моделі Всесвіту та далі розширяє її. Якщо осмислити хоч трохи побачений інтелектуальний рівень речей, а потім порівняти його, з базовим рівнем любителів конспірологічних теорій чи то антиваксів, то останній буде виглядати дуже слабенько. Образно кажучи, як рівень мавпи, яка намагається розбити монітор, щоб дістати банан на ньому зображений.


Замість бандури і сумних пісень...

Макаревич в минулому столітті написав пісню про наше сьогодення, про виборців Зе (Бені і Ко)!
Слухаємо, заглиблюємося в сенс та впізнаємо себе!
Самоіронія - це показник здорового глузду, видужуємо народе!

Неможливо не погодитись з Шопенгауерем

8 правил Артура Шопенгауэра, чтобы быть счастливыми

Якраз ці правила і розкривають сенс вислову "Відноситись до життя по-філософськи". Можна сказати й інакше: "Виходити за межі егоцентричного сприйняття світу". Мені це зрозуміло, бо я можу перебувати на трьох рівнях усвідомлення себе: 1) як звичайна людина, чоловік; 2) як суб'єкт суспільства, спільноти, групи; 3) як сутність, яка може споглядати світ не через егоцентричні, гендерні, національні, суспільні призми. Звичайно найлегше спілкуватися і порозумітися з будь-ким на першому рівні, на другому це складніше, бо соціум тут розсипається на безліч світоглядних відтінків. Спілкування на третьому рівні взагалі проблематичне, там мало хто топчеться. )


Світ навколо нас! - 3

На нічному небі існують багато цікавих великих об’єктів, яких ми не можемо розгледіти за їх слабкої яскравості. Одним з таких об’єктів є Туманність Андромеди (за каталогом Мессьє має позначку М31). Це найближча галактика до нашої - Чумацького Шляху. Світло її зірок долає шлях до Землі за два з половиною мільйони років. Фактично ми спостерігаємо її в такому далекому минулому часі. Галактика Андромеди має подібну спіральну структуру до нашої, проте на багато більша за неї. Темної ночі неозброєним оком М31 виглядає як тьмяна ледь видима зірочка. Насправді цей острівок світла серед чорної безодні космосу складається приблизно з трильйона зірок! Цікаво те, що кутовий розмір галактики 3,2 градуси, що більше в шість разів за видимий діаметр Місяця!


 На фото показані порівняльні кутові розміри Місяця та галактики Андромеди


Такий величезний об’єкт на небі не видимий для нас за своєї низької яскравості. Щоб побачити Андромеду в повній красі, а не лише тьмяне ядро як зірочку, потрібно зібрати багато світла. Ми не маємо для цього очей розміром з велику тарілку, але можемо накопичити світло фотоапаратом - довгою експозицією. В бінокль центр галактики виглядає витягнутим п’ятном, а спіральні рукави залишаються невидимі.

 

NASA опублікувало величезну фотографію галактики Андромеди зроблену космічним телескопом Хаббл з 411 кадрів. Фото має 1,5 мільярди пікселів і важить 4,3 гігабайта! Я знав, що телескопи розрізняють окремі яскраві зірки в інших галактиках, але я не уявляв скільки їх може побачити Хаббл!

 

Відео для ознайомлення з фото, на якому показана вище згадана ледь видима «зірочка» - Туманність Андромеди!


КИЇВСЬКИ ВІДМОЧКИ від гуртів IGNEA feat. ERSEDU

Пішли хлопці в ліс по гриби, присіли пообідати, аж тут з’явилися лісові мавки, чи то дніпровські русалки, одним словом відмочки та й закатали шукачів пригод у важкенькі перлини. Тема рулить. Чудове поєднання спід-металу з екзотичною мелодією. Шикарно вибудовані кадри відео, які органічно поєднуються з музикальною композицією.


Світ навколо нас! - 2

Світ навколо нас проявляється красою та незбагненністю  і необов’язково десь там за горизонтом чи при наявності тугого гаманця, як часто малює наша уява вихована на прищеплених стереотипах з дитинства. Він відкривається нам за допомогою розуму спроможного відстежити причинно-наслідкові зв’язки, побачити зворотні, відчути гармонію між об’єктами та сутностями, що оточують нас.

Цього разу сподобалась  (для мене нова) композиція від київського гурту IGNEA – DISENCHANTMENT, що перекладається як «Розчарування». Чудовий мелодійний метал з прекрасним чистим жіночим вокалом за текстом - богів, які  в образі Прометея подарували людям вогонь:

«Ми бачили, що це відбувається, зради - це частина цього світу

Проте, без сумніву, ми принесли вам наше найцінніше

Життя в рівновазі, божественному та земному царствах

Були схожі на роздуми, але тепер зв’язок заблокований».

Чистий вокал в протиставленні  чергується з тим же жіночим гроулінгом, а експресія фрагментів композиції доповнюється відповідним анімаційним малюнком. Боги в розчаруванні на людей за те,  що вони використали їх дар не для розвитку та благополуччя, а для ворожнечі та війн:

«Вогонь життя - це подарунок, який ми піднесли до ваших ніг

Ви вирішили використати його для смерті

Нам було достатньо ваших поклонінь, тепер нам байдуже

Нехай інші боги почують вашу молитву»…

Чудова цілісна композиція, як в музикальному та текстовому плані, так і в побудові відео ряду, в якому кожний кадр відповідний характеру і повороту пісні.

Метал – це як класика, серйозна інтелектуальна музика гарних чоловіків та жінок. Важко уявити  на сцені рокерку з качиними губами та силіконовими цицьками п’ятого розміру, що скаче з оголеною дупою на сцені та несе словесну дичину, або в кращому випадку посилання, яке не підіймається вище нижньої чакри. Метал - це гарний смак, і це круто!


Сторінки:
1
2
3
4
5
6
7
8
15
попередня
наступна