Популярні приколи

відео

хочу сюди!
 

ИРИНА

50 років, водолій, познайомиться з хлопцем у віці 45-54 років

Увага, «незаконна» вода подорожчала в 100 разів!

  • 08.02.10, 16:08
Вченні стверджують, що в недалекому майбутньому найціннішим природним ресурсом стане прісна вода. Однак схоже, що для декого з нас ці часи вже настали, принаймні, для тих, кого спіймали на самовільному водокористуванні.

Найсвіжіший приклад, прямо з офіційного сайту Мінприроди України.

У період з 30 січняпо 05 лютого 2010 року спецпідрозділами Мінприроди за самовільне водокористування підземними водами було нараховано величезні  суми  підприємствам -   від  51 тис. грн. до 1,5  млн.грн.

Звідки ж такі цифри? Адже ще не так давно,  багато хто з керівників підприємств стверджував, що легше регулярно сплачувати штрафи, аніж оформляти дозвільні документи.

Ався справа у зміні формули длярозрахунку завданих збитків самовільнимводокористуванням. Так, 20 липня 2009р. було видано НаказМіністерства охорони навколишнього природного середовища України №389 “Про затвердження Методики розрахунку розмірів відшкодування збитків, заподіяних державі внаслідок порушення законодавства про охорону та раціональне використання водних ресурсів В розділі IX цієї Методикинаводиться наступнаформула розрахунку збитків завданихсамовільним водокористуванням: З = 100 х W х Тар, сам де W - об'єм води, що використана самовільно без дозволу на спеціальне водокористування або з порушенням умов водокористування, встановлених у дозволі на спеціальне водокористування, куб.м; Тар - норматив збору за спеціальне водокористування, грн/куб.м, що діє в регіоні на момент виявлення порушення. ну а 100 - це власне, коефіцієнт, що застосовується згідно нової методики.

Для порівняння, у попередній методиці від 1995р., такий коефіцієнт взагалі  був відсутній, а сума завданих самовільним водокористуванням збитків дорівнювала вартості видобутої води. Тепер же розмір збитків за самовільне водокористування збільшено в 100 разів.

Спробуємопідрахувати в яку суму сьогодні можеобійтись самовільне забір підземнихвод.

Згідно Постанови Кабінету Міністрів  України від 18 травня 1999р. №836 “Про затвердження нормативів збору за спеціальне водокористування"  норматив збору за  спеціальне водокористування у Вінницькій області складає 16,12 копійок за куб.м. (0,1612 грн./куб.м).

Таким  чином:1 куб.м.самовільно видобутої підземної водиу Вінницькій області обійдеться в (1х 0,1612 х 100) - 16,12 грн.

Дорожче всього самовільне водокористування обійдеться у Луганській та Миколаївській областях (по 21.16 грн. за куб.м.),

а також в деяких районах Івано-Франківської області (по 25 грн. за куб.м.). Найдешевше порушувати в Закарпатті ( всього 12.58 грн. за куб.м.) та в  деяких районах Чернігівської області  (по 11,08 грн. за куб.м.).

Однак,якщо самовільно видобута вода йде навиготовлення напоїв (так званийпромисловий розлив), то норматив

встановлюється у розмірі 2 грн. за  куб.м. Тому збитки від таких порушників можуть оцінити в розмірі 200 грн. за куб.м.

Таким чином, аби заробити на відкриття карної справи достатньо буде самовільнодобути зі свердловини в Закарпатті близько 3 тис.куб.м. води, а в Луганську і Миколаєві, вистачить і 2 тис.куб.м. Або ж розлити трохи більше сотні тисяч півторалітрових пляшок газованої води із “незаконної” свердловини.

Нащастя, для наших горе-підприємців, у   багатьох випадках державні інспектори при проведенні перевірок та нарахуванні

збитків допускають стільки порушень, що такі збитки цілком можуть бути  оспорені в судах.

Детальніша  інформація  на  нашому  сайті - http://plast.vn.ua
2

Коментарі

Гість: Status Quo

16.07.11, 18:51

Детальніша інформація на НАШОМУ сайті - http://plast.vn.uaЗрозумів.
Краще створіть Спільноту (Сообщество) по екології для цих статей (я теж ввійду), де буде більш-менш систематизована інфа

    28.07.11, 10:09Відповідь на 1 від Гість: Status Quo

    ми про це подумаємо.