хочу сюди!
 

Ліда

50 років, водолій, познайомиться з хлопцем у віці 46-56 років

Як «медведчуківські» телеканали намагаються зберегти свій вплив

  • 01.03.21, 19:43
Як відомо 2 лютого в Україні через санкції заблокували канали, що належали холдингу «Новини» депутата Верховної Ради від «Опозиційної платформи – За життя», власника телеканалів NewsOne, ZIK та «112 У

Санкції проти Тараса Козака і його телеканалів запровадили на 5 років – заблокували активи, анулювали ліцензії та заборонили користуватися телекомунікаційними мережами. Того ж дня всі українські провайдери вимкнули канали NewsOne, ZIK та «112 Україна». Ситуація з телеканалами Козака стала показовою, бо розкрила зв’язок між членами найбільш патріотичної політичної партії та проросійськими пропагандистами. Тоді рішення про санкції проти трьох каналів твердо підтримали, зокрема, західні союзники України, наголошуючи, що питання безпеки і боротьби з дезінформацією не мають нічого спільного з питаннями свободи слова.

Проте, «медведчуківці» очікувано не збиралися здаватися і змінили стратегію, придбавши нову інформаційну площадку для поширення своїх наративів. Зокрема, щоб повернутися в ефір, вже 18 лютого сто працівників медіахолдингу Тараса Козака «Новини» створили нове ТзОВ «Медіахолдинг Новини» зі статутним капіталом 100 грн. та купити для мовлення львівський телеканал «Перший незалежний». 26 лютого, він вийшов у телеефір. Студію для каналу обладнали в Києві, а мовлення розпочали через супутник і на YouTube-каналах ZIK, NewsOne та «112-Україна».  Канал має ліцензію на цілодобове супутникове мовлення, видану у 2019 році. Втім, уже за годину його вимкнули з супутника та з кабельних мереж таких значних провайдерів як «Ланет» та «Космонова».  А з 1 березня 2021 року провайдер гигабитного Інтернету і кабельного телебачення "Ланет" припинив співпрацю з телеканалом "Перший Незалежний".  Причиною цього стало розірвання договору у зв'язку зі зміною в структурі власності каналу. Як  йдеться в прес-релізі компанії,  канал уклав договір з мережею Ланет про ретрансляцію, проте в структурі власності телеканалу «Перший Незалежний» відбулися зміни, про які провайдера  не поінформували.  Таким чином керівником каналу став Павло Єгоричев, представник медіагрупи Тараса Козака, який недавно потрапив до списку санкцій РНБО.  Також мережа Ланет не отримувала пропозиції про відновлення співпраці. Керівництво Ланета вважає, що повідомлення контрагента про зміни в структурі власності, відповідний перегляд умов співпраці та переоформлення договору є необхідними вимогами, які телеканал намагався обійти.  З огляду на це та враховуючи, що в структурі власності «Першого Незалежної» відтепер є представник медіагрупи, який знаходиться під санкціями, в компанії заявили, що продовження співпраці з каналом неможливо «Перший Незалежний». Наразі його мовлення триває в інтернеті – на сайті і на ютуб-каналі телеканалу, а також на веб-майданчиках телеканалів «112 Україна», ZiK і NewsOne.

Як бачимо, відпрацьована «медведчуківцями» схема скупки медіаактивів з налагодженими договорами дистрибуції і ліцензіями дозволяє швидко запустити медіаресурси, зокрема пропагандистські.  В цих умовах українським провайдерам необхідно дотримуватися чіткої позиції проти використання цієї можливості з метою нанесення шкоди безпеці медіапростору України та відповідально ставитися до підбору партнерів для співпраці і не продовжувати співпрацю з подібними ресурсами.

Служба безпеки України, яку канал звинувачує у вимкненні трансляції, наразі не коментувала цих звинувачень. Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов заявив: цього питання на засіданні РНБО цього дня не розглядали, а справи з супутниками – це «господарські справи тих людей, які займаються цими речами», і РНБО не має до них ніякого стосунку.

Вочевидь, що Медведчук і Ко шукають юридичні способи, аби знов запустити трансляцію кремлівської пропаганди в український інформаційний простір. Проте скільки нових ТОВок за 100 гривень не роби – суть не змінюється, а отже, й увага з боку держави та правоохоронців до їхньої «діяльності» нікуди не подінеться.


Джерело: https://blogs.korrespondent.net/blog/events/4332913/?fbclid=IwAR2RWPbK757GXmfIZkv_jT_ty4PbkhxkHh_2NypGhlJ7xI1GQOpvsoRKJ5g 

0

Коментарі