хочу сюди!
 

Инна

43 роки, овен, познайомиться з хлопцем у віці 37-54 років

Святкова бідність

  • 16.01.21, 17:45

Росія давно вирішила проблему крайньої бідності, заявив голова Рахункової палати Олексій Кудрін на щорічному форумі «Стратегічне планування в регіонах і містах Росії» наприкінці жовтня цього року. За місяць до цієї заяви, Рахункова палата видала менш оптимістичну заяву. Рівень бідності в II кварталі 2020 р виріс на 1 п. В порівнянні з попереднім кварталом - до 13,5%, що створило ризик того, що національна мета щодо зниження бідності в два рази до 2030 року не буде досягнута - йдеться в економічному моніторингу Рахункової палати за вересень місяць. Зрозуміло, що Кудрін мабуть мав на увазі безхатченків та жебраків, але чи не пов’язана їх кількість із «простим» рівнем бідності? Відповідь очевидна!

Яка ж насправді ситуація з росіянами? Бідні вони чи багаті?

33 % громадян Росії вважають себе бідними, йдеться в результатах опитування фонду «Громадська думка». Крім того, 40% опитаних заявили, що людина в більшості випадків не може подолати бідність. 20% впевнені, що будуть жити приблизно так само бідно, як і зараз.

Коли третя частина населення країни називає себе бідною - це фактичний показник соціальної і економічної політики уряду РФ. Звичайно, можна сказати, що бідність поняття відносне, тим більше, коли люди самі оцінюють свій добробут. Але якщо у людей зростає рівень життя, то вони дивляться на неї позитивно і бідними себе не називають, а ось якщо ситуація з грошима погіршується, тоді і погляд на життя стає більш похмурим.

І тут не можна все списати на коронавірус. Так, він погіршив ситуацію, але економіка Росії нормально не росте вже багато років. Навіть на санкції Заходу через Крим не можна списувати ці проблеми, оскільки ВВП Росії практично не виріс вже в далекому 2013 році, ще до анексії півострова.

В останні дні відразу в декількох федеральних ЗМІ вийшли матеріали про те, як економити на їжі. Складається враження, що це видима частина якоїсь державної інформаційної кампанії, а точніше просто поширення методички в контексті майбутніх новорічних свят. І це незважаючи на вказівку президента «негайно розібратися з цінами на продукти».

До слова, такі кампанії траплялися і раніше. Чого варті тільки «шедевральні» рекомендації від партії «Єдина Росія» по економії електрики. Також ходять чутки про те, що найближчим часом в окупованому Криму на державному рівні громадян почнуть вчити економії води, оскільки з водопостачанням на півострові досі є великі проблеми. Мільйонери вчать простих людей економно жити!

Піком інформаційного цинізму стало нещодавнє інтерв’ю директора Інституту соціально-економічних досліджень Олексія Зубця радіостанції «Говорить Москва». Коментуючи результати дослідження, він назвав відчуття учасників опитування суб'єктивними. Експерт зазначив, що в оцінці свого достатку люди керуються «чужими прикладами, порівнюють себе з іншими і засмучуються». На його думку, у людини може бути низький рівень доходу, але якщо він вважає його нормальним і не страждає від власної ущербності і неповноцінності, значить, він не бідний. Якщо він починає страждати, з цього момент починається бідність. Тобто бідність росіян – це банальна заздрість! Заздрість до тих, хто може дозволити собі хоч щось справжнє!

Цікавий приклад: на передодні новорічних свят спокон віку в росіян з’являється ще одна традиційна національна «скрепа» - ікра. Червона або чорна, але – у всіх. Хоч раз на рік, але жителі «батьківщини чорної ікри» не уявляють без неї свято, як і без ялинки або шампанського. Справжня ікра – прикраса святкового столу, хай сама маленька баночка – але справжньої ікри.

За словами одного з представників великої московської торговельної мережі, «багато хто хоче поставити ікру на новорічні столи, але цього року люди вже не можуть собі дозволити справжню через зростання її ціни. Тоді люди купують «чорну ікру по 200 рублів за банку», роблять гарні фото, багато її навіть їдять». «Навіть їдять»!!! Взагалі, можна зрозуміти здивування рітейлера тим, що хтось їсть цю продукцію. Смак у неї дійсно дуже специфічний, як, втім, і у будь-якої «синтетичної» їжі. Попит на синтетичний замінник «святкових ласощів» у порівнянні з 2017 роком виріс у чотири рази. І є підозра, що такої їжі в раціоні пересічних російських громадян буде все більше. І в цілому всі ці дані побічно свідчать про зростання рівня бідності.

Потрібно бути абсолютно необ'єктивним, щоб не визнати очевидне: соціально-економічне становище в Росії погіршується, і виходу з цієї кризи поки що простим росіянам не видно. Незважаючи на будь які гучні заяви кремлівських можновладців.

 

Детальніше: https://censor.net/ru/blogs/3242161/svyatkova_bdnst?fbclid=IwAR0SI_d5khRYFi2zNgwVU4nSJ6JWzUCRl3MvcdLqOf6jyeDig3pkYZ0AiRk

0

Коментарі