хочу сюди!
 

Alisa

39 років, водолій, познайомиться з хлопцем у віці 34-46 років

Сучасна оновлена СБУ

  • 27.02.20, 17:22

Як відомо, проект закону «Про СБУ» наразі знаходиться на розгляді в Офісі Президента. Цей закон має дати поштовх до перезапуску роботи Служби. Внесені зміни до проекту Закону України «Про Службу безпеки України» передбачають наступне:

1. СБУ боротиметься не за повноваження, а за державу, стане спроможною ефективно забезпечувати її безпеку і демократичні євроатлантичні цінності.

2. Слідство в СБУ стане запорукою збереження високих професійних здібностей вузько кваліфікованих слідчих, а також ефективної взаємодії між оперативними і аналітичними підрозділами задля гнучкого реагування на загрози. Функції досудового слідства буде обмежено законодавчо визначеною підслідністю СБ України, яку у подальшому планується ще суттєво скоротити.

3. СБУ не розслідуватиме корупційні та економічні злочини. У разі отримання ознак вчинення вказаних правопорушень під час операційної діяльності відповідні матеріали направлятимуться до інших органів за підслідністю.

4. Розслідування корупційних та економічних злочинів, які може виявити СБУ в ході виконання своїх завдань із забезпечення державної безпеки, а також кримінальне переслідування осіб, що їх вчинили, здійснюється іншими органами – НАБУ, ДБР, Національною поліцією тощо відповідно до їх компетенції. 

Значна кількість спецслужб країн-членів ЄС і НАТО мають завдання, функції і повноваження, подібні до наявних у СБУ, в т.ч. пов’язані з протидією корупції та організованій злочинності, а також функцію досудового слідства.

5. Кардинальне оновлення завдань і змісту інформаційно-аналітичної роботи. Посилення ролі аналітика забезпечить осучаснення її спроможностей на основі проактивної та аналітично керованої системи організації діяльності.

6. Посилено інформаційно-аналітичне спрямування діяльності СБУ, визначено порядок використання здобутої інформації та надання її відповідним споживачам. СБУ здійснюються комплексні заходи з кардинального оновлення змісту й організації інформаційно-аналітичної діяльності в СБУ, які сприяють перетворенню аналітичного процесу на ключовий елемент в системі виявлення і нейтралізації загроз державній безпеці України та забезпеченню керівництва держави важливою прогнозною інформацією. 

7. Оптимізація структурної побудови та переведення документообігу й процесів прийняття рішень в електронну, а також впровадження аутсорсінгу в окремих сферах діяльності забезпечить гнучкість системи управління та ефективне витрачання ресурсів.

Законопроект про внесення змін до Закону України «Про СБУ» є збалансованим, комплексним та системним, адже розроблений з урахуванням рекомендацій міжнародних партнерів та повністю відповідає букві і духу Закону України «Про національну безпеку України».

8. Вирішено питання чіткого розмежування компетенції СБУ з іншими державними органами. 

Підготовлений законопроект про внесення змін до Закону України «Про Службу безпеки України» розмежовує компетенцію СБУ з іншими державними органами з урахуванням визначених в статті 19 Закону України «Про національну безпеку України» завдань.

9. Розроблено ефективні запобіжники, які зумовлюють зниження ризиків політичного втручання в діяльність СБУ. Зокрема, шляхом визначення права Голови СБУ призначати начальників регіональних органів та начальників функціональних підрозділів ЦУ, детального статусу Голови СБУ (терміну перебування на посаді, який за роками не збігатиметься з терміном перебування на посаді Президента України; кваліфікаційних вимог до Голови СБУ; повноважень Голови СБУ та підстав до його звільнення).

10. Уперше розроблено механізми, які забезпечать надійний демократичний цивільний контроль та нагляд за діяльністю СБУ.

У законопроекті про внесення змін до Закону України «Про Службу безпеки України» здійснено правову регламентацію системи демократичного цивільного контролю та нагляду за діяльністю Служби безпеки України, у тому числі за участі Комітету Верховної Ради України, до повноважень якого належить забезпечення контрольних функцій Верховної Ради України за діяльністю державних органів спеціального призначення з правоохоронними функціями, правоохоронних органів, правоохоронних органів спеціального призначення та розвідувальних органів.

11. Діяльність СБУ за напрямом економічної безпеки переорієнтовано на упередження та локалізацію дій, які створюють загрози об’єктам критичної інфраструктури. 

За прикладом багатьох європейських спецслужб СБ України зосереджує зусилля на контррозвідувальному та антитерористичному захисті критичної інфраструктури держави. 

12. СБУ безпосередньо не протидіє економічній злочинності, а бере участь у формування державної політики у сфері економічної безпеки.

13. Дотримання непорушності прав і свобод громадян, прозорості та підзвітності – основні принципи роботи оновленої спецслужби.

Пріоритетним напрямом реформи є забезпечення організації роботи СБУ на основі чіткого і неухильного, забезпечення підконтрольності та підзвітності. Однак, при цьому повинен бути дотриманий баланс конфіденційності й відкритості. 

Зміцнення стратегічного партнерства з спеціальними службами та міжнародними інституціями на основі взаємної довіри є пріоритетом реформи СБУ. 

Подробнее: https://dafdaf65.livejournal.com/1240.html?fbclid=IwAR0C2JBMG07hYuyiqB4C2DQxBWZPjEVdxKgdvJ3MtzijxNP_47IP0VqISgo

0

Коментарі